Scadere uriasa a bugetului Bucurestiului dupa modificarea Codului Fiscal: Primaria spune ca va pierde 1,3 miliarde de lei anul viitor
Un miliard de lei reprezinta totalitatea investitiilor din 2017 din bugetul local. Pasajul Basarab a costat 240 milioane euro, Pasajul de la Piata Sudului 127 milioane lei, iar achizitia a 400 de autobuze noi e este estimata la 510 milioane lei fara TVA.
In comparatie, tot bugetul pe anul in curs alocat sectiunii transporturi, unde intra toate proiectele de investitii in infrastrucrtura - poduri, pasaje - al Primariei Capitalei este de 258 milioane lei.
Inainte de aprobarea modificarii Codului Fiscal, primarul Gabriela Firea a atras atentia ca acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotriva, vor fi bani mai putini la buget, pentru investitii.
"Am transmis si in cadrul sedintei Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) faptul ca pentru toate primariile de municipiu, nu doar pentru Primaria Municipiului Bucuresti, acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotriva, pentru ca vor fi bani mai putini la buget, pentru investitii. Avem foarte multe proiecte in derulare, pe care ne dorim sa le finalizam si, de asemenea, avem proiecte noi care sunt acum in faza de realizare a studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitura foarte mare pentru toate comunitatile, de aceea am solicitat si ma bucur ca am primit un raspuns pozitiv si din partea premierului, o imbunatatire a acestui proiect sau, daca va ramane in varianta actuala, stabilirea unui sistem de compensari. In Bucuresti, spre exemplu, situatia este si mai dificila pentru ca asa cum stiti capitala contribuie la PIB-ul Romaniei cu 15%, dar primeste inapoi prin realocare doar 0,7%. Este adevarat, suntem constienti ca trebuie sa existe o solidaritate si o distributie, ca si orasele mai mici si comunele sa beneficieze de sume destul de importante de la bugetul national, prin Ministerul de Finante, dar totusi parca este o diferenta mult prea mare intre 15% contributie si 0,7% ceea ce se intoarce la Primaria Capitalei", a declarat Gabriela Firea la inceputul acestei saptamani.
Guvernul a aprobat miercuri modificarea Codului fiscal, desi masurile au fost dur contestate de primari, sindicate, cat si de patronate. Actul normativ prevede in principal transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Ultima masura este cea care afecteaza cel mai mult primariile deoarece ele incasau circa 40% din impozitul pe venit colectat la nivel local.
Citeste mai multe despre bugetul primariei capitalei codul fiscal gabriela firea
Lasa Fire-o ca te intelegi tu cu tov Dragnea, si furi pe partea cealalta, ce mai conteaza cetateanul.
Oricum nu constriau nimic.
Firea si sleahta de primari de sector, ca sa-si acopere gaurile bugetare, o sa mareasca impozitele, printre altele.
dragnea si 2doze ne incarca cu toate darile la stat, dar alti bani, ioc. asa ca, de unde bani sa platesti cat consumi? dar, o sa mai consumi?
Pai mai duuuamna Firea, nu tu cu ceilalti sefi psd-isti ati facut programul de guvernare?!
Sau tu nu mai faci parte din psd...cand nu-ti convine?!
Nu-ti asumi si tu revolutia fiscala marca Dragnea?!
De ce nu ai deschis tu gura ai mare din propria-ti dotare inainte de alegeri si nu i-ai spus lui Dragnea ca n-o sa mai ai bani de investitii la Bucuresti daca scade impozitul pe profit....?!
Acum te vei agata de scaderea impozitului (de catre propriu-ti partid) si o sa si un motiv sa nu mai faci investitii in Bucuresti!
Oricum tu si cu bani nu esti in stare de asa ceva, dar sti in schimb sa sifonezi banii in firme infiintate inutil de catre primarie si in proiecte volatile, de fatada care sa-ti creeze imagine si eventual sa-ti aduca voturi la urmatoarele alegeri.
Mi-i scarba de femeia asta!
Se vor taia bani de la investitii, reparatii strazi, dezapezire, ratb.
Nu se vor atinge de banii pentru panselute si pentru salariile consiliilor de administratie ale celor 20 de societati ale primariei.
Mai taie de la investiții și alte lucruri fundamentale dar care nu au valoare în ochii votatorilor ei.
Societatea civila e foarte eficienta in a contabiliza rechizitele cumparate de Firea, si banii pt biserici, care oricum sunt f putini comparativ la buget. De grosul cheltuielilor aiuristice nu prea se aude.
Lasa ca se vor gasi bani sa umple golul, bucurestenii au destui: impozite crescute pe case, masini, cresterea pretului la incalzire, apa..
tocmai de la catedrala?
prcatic prin aceasta includere a contributiilor in salariul brut, banii se vor duce la centru si nu la comunitatile locale ca atunci cand firma platea partea ei.
de la centru se vor trimite bani inapoi catre comunitatile locale, dar...., suspans.... ghici pe ce criteriu...???
Bani pentru Catedrala Prostilor Neamului se vor gasi indiferent de situatie.
Pana vine un primar responsabil, mai bine nu ti-i mai da.
mai putini bani de dat la biserici de catre firea
uraaa
Asa incompetenta n-am mai vazut dupa 1989.
Zau ca sunt prosti.
Tudose va pune subventiile sub control militar si va spune ca "e nevoie de disciplina".
Intai radeti cu barda si dupa aceea stati si va minunati!
Daca atata va duce sfecla aia pe care voi o considerati drept cap...
Dar, nu-i bai. Mai lasati-le dreaqului de panselute si folositi banii ramasi la alte proiecte.
Din cum se poate deduce, avand in vedere ca nu vor scadea contributiile, dar bugetele locale vor scadea semnificativ, toata miscarea facuta de Dragnea e pentru mutarea banilor de la bugetele locale la bugetul central. Deci controlul lui direct, polarizand fondurile, deci puterea, precum intr-un stat feudal.
Asta in total contradictoriu cu trendul din toata lumea civilizata de a indrepta fondurile aproape de cei care inteleg cel mai bine problemele fiecarei localitati/regiuni, adica administratorii locali.
Faptul ca noi avem o reprezentanti locali de calibrul doamnei Firea e regretabil, dar nu schimba cu nimic fondul problemei.
Marea problema e ca ne indepartam prin fiecare actiune a acestei guvernari de valorile democratice si europene si ne indreptam spre un model de guvernare est european si asiatic.
Trebuie asadar combatut pe cat posibil acest demers!
Pai Bucurestiul contribuie la PIB cu 15 % si primeste inapoi 0.7 % , da?
Cum Bucuresti si Ilfov are un PIB cat un land german , va dau eu o solutie. Facem ca in Catalunia , ne declaram independenti, facem o tara care sa se numeasca Voluntari sau Pipera si am scapat de problemele cu banii. Stema : o oaie care sta pe un laptop intr-o intersectie plina cu masini ca in Razoare.
oricum erau bani de oo de plastic, statui si catedrale...
drumuri oricum nu se faceau... deci nu e mare pierdere
Uite cum se pierd bani utili unora
Cei bolnavi sa mai astepte , cei din trafic sa uite , iar ceilalti sa spere ca nu se scumpeste viata
nu mai stam cu lucrari incepute acum 2 ani si neterminate nici acum (Baba Novac), nu mai facem borduri peste borduri, nu mai reasfaltam de doua ori pe ani bulevardele pe unde trec superiorii, nu mai udam strazile din jurul primariilor chiar atunci cand ploua, nu o sa mai plusam la catedrala.........
Si asta este doar inceputul....
Asa ca atentie mare - motiv in plus ca sa fim mai multi in PV