Majoritatea PSD - ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat marti construirea unui bloc cu inaltimea maxima de 5 etaje - 26 metri - in Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Selari nr. 4. Aceasta cladire este dubla ca inaltime fata de cladirile din zona, in conditiile in care zona are grad maxim de protectie si trebuie conservata ca atare. Proiectul a fost pus de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului General si respins de fiecare data pana acum.

Strada Selari Foto: Hotnews

Cladirea va adaposti un hotel, servicii, comert, spatii culturale si comerciale. Pe strada Selari sunt cladiri cu doua-trei etaje, iar noua cladire va fi cu doua etaje mai inalta decat ele. Proiectul a primit unda verde de la Ministerul Culturii si de la Primaria Capitalei, avizul de urbanism fiind semnat pe 23 februarie de fostul arhitect-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Zona Protejata Lipscani, din care strada Selari face parte, este unicat in Bucuresti, cu "valoare de raritate" in Romania. Potrivit regulamentului de urbanism al zonei, gradul de protectie trebuie sa fie maxim: se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural inansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistia. Sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente.

Potrivit documentatiei de urbanism afisate pe site-ul Primariei Capitalei, terenul pe care ar urma sa se construiasca acest imobil se afla la adresa str. Selari nr.4/ str. Smardan nr.27, practic intre cele doua strazi. Acesta are o suprafata de circa 2000 mp si in prezent este gol, neexistand nicio cladire.

Potrivit planurilor prezentate pe site-ul municipalitatii, cladirea noua ar urma sa aiba parter si doua etaje la strada Selari, apoi retras la 4 metri se construiesc inca doua etaje, ajungandu-se la patru etaje, iar pe strada Smardan, cladirea se inalta pana la etajul 5. Noua cladire este prevazuta cu o curte interioara.

Indicatori urbanistici existenti:

Indicatori urbanistici aprobati prin P.U.D. - Zona Pilot a Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti aprobat cu H.C.G.M.B. Nr. 221/11.10.2005 sunt:

- Str. Selari, nr. 4: POT = 55% -75%; CUT - 2,6 -3,2 mp. ACD /mp; RHmax = P+4;

- Str. Smardan, nr. 27: POT = 75% -95%; CUT > 4,5 mp. ACD /mp; RHmax = P+3+4retras;

Indicatorii urbanistici reglementati P.U.Z. - Zona protejata Lipscani:

POT.max. 80%

CUT.max.=3,5 mp. ACD /mp;

Indicatori urbanistici ceruti:

POT: 80%

CUT: 3,5

Inaltimea maxima: 2S+P+2E+4E+5Er - 26 m.

Functiune propusa: complex multifunctional - Hotel, servicii, comert, spatii culturale si comerciale.

Initiatorul proiectului: SC RONATURSTEIN SRL

Elaborator: SC URBAN OFFICE SRL

Citeste aici mai mult.