Primarul general Gabriela Firea vrea sa redeschida pentru masini drumul forestier care taie padurea Baneasa in doua, pentru acces catre cartierul Greenfield

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 31 octombrie 2017, 14:52 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Primaria Capitalei
Primarul general, Gabriela Firea, vrea sa redeschida drumul prin Padurea Baneasa, catre cartierul Greenfield. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentara, fara dezbatere publica. Acesta prevede ca dezvoltatorul cartierului Greenfield doneaza mai multe terenuri Primariei Capitalei pentru a fi date in compensare Romsilva, care in schimb sa dea drumul forestier catre cartier si acesta sa fie redeschis.  Reamintim ca drumul forestier din Padurea Baneasa  a fost inchis la inceputul acestui an, in urma unei decizii definitive a instantei, acesta nefiind dedicat circulatiei rutiere. Anuntul facut de primarul Gabriela Firea este cu atat mai controversata cu cat dezvoltatorul complexului imobiliar a achizitionat deja terenurile si este in procedura de avizare pentru construirea a trei cai de acces, care nu implica Padurea Baneasa.

Proiectul a fost votat de consilierii generali cu 37 voturi. Potrivit acestuia, dezvoltatorul cartierului Greenfield va dona catre municipalitate urmatoarele terenuri
- terenul intravilan in suprafata de 1156 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 54-60;
- terenul intravilan in suprafata 659 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 50-52;
- terenul in suprafata de 4185 mp, situat in Drumul Padurea Mogosoaia nr. 54-60;

"Prin Actul aditional nr. 1 la Oferta de donatie autentificata sub nr. 1529/21.09.2017, se doreste donarea terenurilor mentionate mai sus cu sarcina de a da obiectul Ofertei de donatie in compensare catre Romsilva, conform art. 37 din codul Silvic al Romaniei, in vederea deschiderii accesului public intre Aleea Privighetori br si Drumul Padurea Pustnicu, pe tronsonul care se suprapune cu drumul forestier FE00868D1, in aplicarea HCGMB nr. 218/2017, hotarare prin care Consiliul Local al Sectorului 1 a fost imputernicit de a efectua demersuri, in numele municipiului Bucuresti, in vederea crearii de noi drumuri/cai de acces pe raza sectorului 1 si vizeaza in principal accesul in cartierele rezidentiale situate in vecinatatea fondului forestier din nordul sectorului 1", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Conform prevederilor art. 37 alin 1 din Legea nr. 46/2008, Codul Silvic, republicata "pot fi scoase definitiv din fondul forestier national, doar cu conditia compensarii acestora, fara reducerea suprafetei fondului forestier si cu plata anticipata a obligatiilor banesti, numai terenurile necesare realizarii sau extinderii urmatoarelor categorii de lucrari si obiective...drumuri de interes judetean si local".


Drumul propus prin Padurea Baneasa
"Acesti cetateni au fost indusi in eroare de dezvoltator. Trebuie sa indreptam o nedreptate. Solutia este urmatoarea: municipalitatea sa accepte cu caracter de donatie din partea investitorului a unor terenuri, sa faca un schimb cu Romsilva, sa asiguram un al doilea acces", a declarat primarul Gabriela Firea.

Anuntul facut de primarul Gabriela Firea este cu atat mai controversata cu cat dezvoltatorul complexului imobiliar a achizitionat deja terenurile si este in procedura de avizare pentru construirea a trei cai de acces, care nu implica Padurea Baneasa.

"Actualul management si actionariat al Impact Developer & Contractor SA a fost, inca din 2013 de la preluarea conducerii companiei, in contact cu toate autoritatile responsabile, incercand identificarea unei solutii viabile alternative pentru drumul Vadu Moldovei. Desi constructia drumurilor publice nu este responsabilitatea dezvoltatorului, Impact a comandat un studiu de trafic cerand in mod expres solutii care sa nu includa Vadu Moldovei. La finalizarea studiului, au fost identificate trei solutii alternative. Impact a parcurs pasii concreti pentru a pune in aplicare aceste variante, a achizitionat terenurile necesare, a pregatit proiectele si a depus documentatiile pentru avizele necesare. Pentru implementarea acestor solutii, Impact va cheltui aproximativ 1,5 milioane de euro, urmand ca infrastructura rezultata sa fie ulterior donata autoritatilor pentru a putea fi folosita in  regim de drumuri publice.

Cele trei solutii sunt  :
- Extinderea Aleea Teisani si imbunatatirea intersectiei cu iesire din DN1 catre Centura Bucuresti;
- Construirea unui drum cu iesire catre Centura, in capatul Cartierului Platanilor;
 - Construirea unui drum de acces din Aleea Teisani pe sub pasajul centurii Bucuresti catre DN1, spre  ambele directii, atat catre  Otopeni cat si spre Bucuresti.
In cazul tututor acestor solutii s-au obtinut certificatele de urbanism iar in acesta se precizeaza necesitatea unui PUZ. In continuare se urmaresc pasii necesari pentru obtinerea PUZ", se arata intr-un raspuns trimis de reprezentantii Greenfield, la solicitarea HotNews.ro, la finalul lunii august.


Reamintim ca in momentul in care a obtinut aprobare pentru construirea cartierului, dezvoltatorul s-a angajat ca va face inca o intrare in cartier, din Soseaua de Centura, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, folosind complementar drumul forestier. Mai mult, dezvoltatorul a anuntat ca vrea sa extinda Greenfield cu inca 39 de blocuri. Asociatia EcoCivica reclama mai multe posibile ilegalitati facute de dezvoltatori si cere protejarea padurii Baneasa, reclamand ca drumul forestier, nu este dedicat masinilor si daca va fi asfaltat, taie padurea in doua.

Fundatia Ecocivica a militat in instanta pentru pastrarea drumului forestier, alaturi de Directia Silvica si a castigat procesul.

"In 2007-2008 dezvoltatorul cheama in judecata mai multe autoritati ale statului, printre care si Directia Silvica Ilfov, pt a i se permite accesul pe drumul forestier in vederea costruirii ansamblului. Anterior, solicitase accesul Directiei Silvice dar i s-a refuzat in baza prevederilor Codului Silvic. Se ajunge in instanta la Judecatoria Sectorului 1 cu o actiune pe fond. Se solicita instantei si emiterea unei Ordonante Presedintiale prin care sa se permita accesul pe drumul forestier. Instanta dispune ACCESUL, TEMPORAR, AUTO SI/SAU PIETONAL, pana la judecarea dosarului pe fond. Drumul forestier era consfiintit ca atare prin Amenajamentul Silvic, aprobat prin Ordin de Ministru, pentru Padurea Baneasa. In Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, din anul 2000, se mentiona o cale de acces, cu 6(sase!!!!) benzi prin acea zona a Padurii Baneasa. Era o intentie a Primariei dar care nu fusese avizata si de autoritatea silvica, care, oricum, nu putea aviza un asemena plan cu bulevard prin mijlocul padurii.  Dezvoltatorul a atacat si Ordinul de Ministru, cel cu amenajamentul silvic, ajungandu-se pana la Inalta Curte. Intre timp dosarul de la Judecatoria Sectorului 1 s-a suspendat pana la solutionarea exceptiei de nelegalitate a Ordinului de Ministru. Ordonanta Presedintiala era in vigoare si exista acces temporar pe drumul forestier.
Solutia Curtii de Apel, pastrata si de Inalta Curte, a fost ca drumul a fost si ramane forestier, Ordinul de Ministru fiind legal. Avand in vedere solutia data de Inalta Curte, Directia Silvica si Eco-Civica au solicitat Judecatoriei Sectorului 1 sa repuna pe rol dosarele cu accesul pe drumul forestier(fond) si cel cu Ordonanta. Ceea ce s-a si intamplat. Cele doua Instante au luat act de solutia Inaltei Curti, au reconfirmat ca drumul este forestier, inchis traficului auto, public", a scris Dan Trifu pe pagina de Facebook.

In 2016, IMPACT Developer & Contractor, a anuntat ca va extinde cartierul rezidential GREENFIELD urmand sa investeasca 44 milioane euro in blocuri, infrastructura si utilitatile aferente.

Acesta va fi dezvoltat pe un teren in suprafata de 10 ha si cuprinde 39 de blocuri construite in regim de inaltime P+4E si P+5E, totalizand 888 de apartamente cu 2, 3 si 4 camere, reprezentand a treia faza de dezvoltare a ansamblului.

"In prezent IMPACT are in curs de dezvoltare 39 de blocuri in Ansamblul Platanilor din cartierul GREENFIELD Baneasa, insumand peste 900 de apartamente cu 2, 3 si 4 camere, dintre care jumatate vor fi livrate in aceasta primavara, iar restul pana la finalul anului 2017. Preturile de vanzare variaza intre 59.980 euro pentru un apartament cu 2 camere, 69mp, 75.980 euro pentru apartamentele cu 3 camere, 94mp, si 99.748 euro pentru cele cu 4 camere, 124mp. Preturile mentionate nu includ TVA",  se arata intr-un comunicat de presa emis de comunicatorii companiei la inceputul acestui an.
 

Prima faza a proiectului GREENFIELD a fost dezvoltata in perioada 2007-2010 si este vanduta in proportie de 100%. Aceasta se intinde pe o suprafata de 10 ha si cuprinde 680 de apartamente si vile in cele 5 ansambluri (Rubin, Topaz, Blue, Onix si Quartz). A doua faza, Ansamblul Salcamilor, dezvoltat in perioada 2014-2016, se intinde pe o suprafata de 7 ha si cuprinde 35 de blocuri cu 924 de apartamente cu una, doua, trei si patru camere. In prezent, acesta este vandut in proportie de 85%.

"IMPACT Developer & Contractor SA (IMP) a obtinut in 2016 venituri operationale in valoare de peste 152 milioane lei, in crestere cu 30% fata de anul anterior, iar profitul operational al companiei a crescut la 25,5 milioane lei, cu 270% mai mult fata de 2015. Rezultatele obtinute se datoreaza in principal vanzarilor de apartamente din cadrul cartierului GREENFIELD Baneasa, unde IMPACT a incheiat anul trecut 433 de contracte si 130 de precontracte pentru locuinte. Acest rezultat ii confirma proiectului statutul de cel mai bine vandut cartier rezidential din Bucuresti", se arata intr-un comunicat de presa emis de comunicatorii companiei la inceputul acestui an.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8723 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  Strambeanu Stirea (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:10)

  danen [utilizator]

  Miroase a spaga.
  • +14 (14 voturi)    
   Foarte mare spaga !!! (Marţi, 31 octombrie 2017, 18:04)

   neagoe [utilizator] i-a raspuns lui danen

   In fiecare dimineata sunt plantati doi politisti sub pod la Arabesque ca sa dirijeze iesirea locatarilor de la Greenfield. Greenfield care pierde o gramada de bani daca accesul prin padurea Baneasa nu se redeschide.

   Deci spaga e MARE, MARE, MARE !!!
 • +36 (36 voturi)    
  Firea nu poate face toate astea singura (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:19)

  Doru490348 [utilizator]

  a se nota: proiectu a fost avizat cu votul a 37 de consilieri, cu mult peste ce are PSD + ALDE, deci cu majoritate solida.

  Distrugem mediul cu mana noastra si apoi ne plangem ca nu ne e bine. Acum ca tot se face drum prin padure, dezvoltatorul poate sa mai dea drumul la cateva zeci de blocuri langa sau chiar in padure. Dupa aia vor zice ca trebuie sa largeasca drumul de acces, ca e prea aglomerat. Si vor mai taia inca 2 benzi din padure. Asa, pana cand in loc de verdeata va rasari numai beton.
  • -22 (28 voturi)    
   Nu plangi si dupa 200 ha de piersici?? (Marţi, 31 octombrie 2017, 16:40)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Doru490348

   popoviciu si basel stiu...acu'papi "chiftea de ren la promotie' p-acolo...
   • -7 (9 voturi)    
    asta ma mir si eu (Marţi, 31 octombrie 2017, 17:30)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    nu plange nimeni dupa terenul furat de popoviciu.
    nu plange nimeni ca justitia l-a condamnat dar nu a dispus recuperarea prejudiciului.
 • +26 (26 voturi)    
  GABITZA DESCHIDE DRUMURI! (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:23)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Sa ne traiasca Primaritza!
  Si frumoasa, si desteapta, si generoasa: acum deschide drum prin padure, ca sa aiba si sarmanii locuitori ai "Greenfield" sa aiba pe unde trece cu mertzanele lor!

  Stim bine ca "decizia definitiva a instantei" a fost data de Justitia corupta a cucuvelei mov, a binomului!

  Libertate pentru Greenfield!
  Duamna Fierea Presedinte!!!
  • +2 (2 voturi)    
   eu (Marţi, 31 octombrie 2017, 18:41)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   tot nu pricep.
   ce chichirez are Firea cu interventia ei, in conditiile in care dezvoltatorul are deja 3 solutii pentru acces in zona rezidentiala, altele decat drumul forestier in care se baga primarizda plina de dragoste materna pentru locuitorii Bucurestiului?
   pai daca dezvoltatorul are deja 3 solutii, Firutza se baga in seama doar sa fure si ea niscai simpatie electorala?
   • +3 (3 voturi)    
    Nu stiam, dar e logic (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 9:17)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    "dezvoltatorul are deja 3 solutii " - nu stiam, dar era evident ca dezvoltatorul a cautat solutii de ocolire a drumului forestier blocat!

    La fel de logica este decizi Gabitzei:
    fie negociaza cu dezvoltatorul "faci pe acolo sosea cu patru benzi, pe barba mea, mai ieftin decat solutiile tale legale, dar ai in vedere o modesta contributie pt pedesere", fie, asa cum spui, ca sa dea bine la electorat, chiar daca dezvoltatorul deja gasise cum sa rezolve problema ...
 • +26 (26 voturi)    
  Oi fi luat tu o spaga ascunsa... (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:36)

  LLLL [utilizator]

  ..., ca doar nu faci tu asta doar ca te gandesti tu la cetateni. Dar daramarea Cathedral Plaza cand o faci???
 • +17 (17 voturi)    
  apartamente? (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:43)

  andrei1232000 [utilizator]

  Ceva apartamente pentru copiii primarului si consilierilor? Ca oportunitatea unei hotariri de consiliu nu se poate ataca.
  In buna practica neo comunista, intai fortam, pacalim cumparatorii, apoi ce sa facem, daca Impact i-a pacalit, noi primarie cu suflet mare trebuie sa-i ajutam. Ca poate ne voteaza. Si paote curata si mizeria din Bucuresti.
  • +4 (4 voturi)    
   Ba se poate ataca legalitatea! (Marţi, 31 octombrie 2017, 18:23)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   Se poate ataca legalitatea unor astfle de prostii!
   • +2 (2 voturi)    
    NU SE POATE! (Miercuri, 1 noiembrie 2017, 9:19)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    Justitia este in mainile pedesereilor!
 • -17 (19 voturi)    
  ... in padure la baneasa... :)) (Marţi, 31 octombrie 2017, 15:51)

  alex562 [utilizator]

  ..... dar, de ce nu? ... este o uscaciune murdara, poate se mai curata mai la dreapta mai la stanga
 • +16 (16 voturi)    
  primarita vrea multe (Marţi, 31 octombrie 2017, 16:31)

  mos ion roata [utilizator]

  cu facutul sta mai prost.
  • +5 (5 voturi)    
   ba ne face pe toti (Marţi, 31 octombrie 2017, 20:17)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   ca sa va iasa pe nas votul
 • -10 (10 voturi)    
  foarte bine face (Marţi, 31 octombrie 2017, 16:57)

  noi2013 [utilizator]

  Drumul ala e de 20 de ani folosit, nu l-a facut nici primaria, nici impactul
 • +9 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 31 octombrie 2017, 17:06)

  Elfu [anonim]

 • -9 (9 voturi)    
  Unde esti tu Nicusor ? (Marţi, 31 octombrie 2017, 17:29)

  Koczka [utilizator]

  In Senat Doamne. Pe Clotilde am lasat-o consilier la Sectorul 1. Dar stati linistiti ca drumul asta e in Sectorul 2 .
 • +6 (6 voturi)    
  se vede de pe luna (Marţi, 31 octombrie 2017, 20:49)

  Godsave [utilizator]

  Problema a inceput cu spagile luate de sectorul 1, care au acceptat modificarea PUZ ului, care era doar pentru blocuri cu P+3 maxim, fără să întrebe de infrastructură nimic. Infrastructura este aceeași ca atunci când zona era proiectată cu maxim 500 incinte de locuit, case și blocuri. în plus, în zonă mai sunt parcele care aparțin politicienilor și primarilor, deci nicio șansă ca pădurea să scape nemăcelărită. Deci nu de grija locuitorilor moare firea, ci chiar de grija ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by