Licitatia pentru proiectare si executie pentru noua sala polivalenta din Bucuresti, de langa National Arena, a fost anulata si trebuie reluata, a anuntat primarul Gabriela Firea. Primaria lansase licitatia la inceputul anului 2014 licitatia, in mandatul lui Sorin Oprescu.

Sala PolivalentaFoto: Hotnews

Valoarea lucrarilor a fost estimata la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Oprescu a declarat la vremea respectiva ca lucrarile vor incepe in 2015.

Cateva luni mai tarziu, comisia de licitatie din cadrul municipalitatii a declarat castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA - Euro Construct Trading 98 in valoare de circa 65 milioane euro - pentru circa 40.000 mp de sala. Initial a fost declarat castigator consortiul Strabag - Aecom Ingenieria - Comnord care a prezentat o oferta de 55 milioane euro pentru o suprafata de 37.941 mpm, dar a fost descalificat. Perdantul a facut contestatie, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. Tot scandalul a pornit de la cuvantul "circa".

La inceputul anului 2014, Primaria Capitalei a introdus in caietul de sarcini pentru licitatie suprafete orientative pentru Sala polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consortiul condus de Astaldi a pastrat si in oferta de licitatie cuvantul circa atat pentru valori, cat si pentru pretul constructie. Consortiul condus de Strabag a venit cu valori clare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si pretul.

Dupa o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag - care avea o oferta mai mica ca pret cu 10 milioane de euro decat Astaldi - a fost descalificat si a castigat Astaldi. Printre motivele invocate se numara faptul ca Strabag a redus suprafata salii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin marirea parterului si nu a respectat cerintele de functionalitate.

Strabag spune ca cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmatiile referitor la functionalitate sunt subiective, iar oferta in ansamblul ei respecta cerintele din caietul de sarcini.

Strabag s-a adresat CNSC cerand reevaluarea ofertelor si a avut castig de cauza, Primaria Capitalei fiind obligata sa reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestata.

Jurnalistul Catalin Tolontan a scris pe blogul sau despre acest caz, atragand atentia asupra faptului ca licitatia e castigata de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpa decat concurenta.