Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a respins toate contestatiile depuse de operatorii economici la licitatia organizata de Primaria Bucuresti pentru achizitia a 400 de autobuze, a declarat luni Gabriel Firea. Licitatia va fi reluata joi, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 10 noiembrie.

Autobuz articulatFoto: Wikipedia / Giorgos Kollias

Castigatorul va fi anuntat 25 de zile mai tarziu, a mai spus primarul Bucurestiului.

Potrivit primarului general, CNSC a constatat ca 95% din contestatii sunt nefondate, iar in rest primaria trebuie sa aduca lamuriri suplimentare si completari la caietul de sarcini.

Dupa deschiderea ofertelor pot fi depuse alte contestatii.

Gabriela Firea a cerut operatorilor economici sa inceteze "acest boicot birocratic".

Primarul general a mai spus ca va cere amendarea legii achizitiilor publice astfel incat cei care depun contestatii sa depuna o cautiune care sa fie retinuta integral daca contestatia este nefondata.

Printre lucrurile contestate de operatorii economici, primarul capitalei a enumerat:

- lotizarea licitatie in functie de marimea autobuzelor, respinsa

- deschiderea laterala a usilor s-a cerut de 1,2 m, pe cand peste tot deschiderea usilor se cere cat mai mare pentru acesul cat mai usor al calatorilor

- s-a contestat cerinta ca scaunele sa fie anti-grafitti si anti-vandalizare

- un operator a cerut sa vada garajele Ratb ca sa afle daca acestea sunt acoperite sau nu

Reamintim ca licitatia demarata de Primaria Capitalei pentru achizitia celor 400 de autobuze noi a fost suspendata in septembrie de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor dupa ce un agent comercial a cerut modificarea caietului de sarcini fiindca nu asigura o concurenta reala.

Gabriela Firea a promis inca din toamna anului trecut ca va cumpara 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze. Edilul a reusit sa lanseze licitatia pentru achizitionarea a 400 de autobuze pentru RATB abia pe 1 iulie. Contractul a fost estimat la circa 510,5 milioane de lei, fara TVA, pentru o perioda de 4 ani si viza achizitia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri cu o capacitate minima de 96 de calatori, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori, precum si 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.

Pe 17 august licitatia a fost insa anulata din cauza unei erori in SEAP.

Pe 17 august Primaria a urcat din nou licitatia in SEAP, termenul limita pentru primirea ofertelor fiind 21 septembrie, ora 16.00, iar pentru evaluarea ofertelor - 16 octombrie 2017, ora 18.00.