Consilierii municipali din Craiova si-au aprobat, in cadrul sedintei de joi, cresterea indemnizatiei de sedinta la 10% din salariul primarului, adica la 1.300 lei, dublu fata de cat primeau pana acum cand indemnizatia era de 5%, anunta Agerpres.

Potrivit raportului hotararii aprobate de CL Craiova, consilierii au aplicat prevederile art. 40 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice care precizeaza ca, 'prin derogare de la prevederile art. 34. alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul Alesilor Locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 01 iulie 2017 - 31 decembrie 2021, indemnizatia maxima lunara de care beneficiaza consilieri locali pentru participarea la numarul maxim de sedinte este de pana la 10% din indemnizatia lunara a primarului, presedintelui Consiliului Judetean sau primarului general al municipiului Bucuresti, dupa caz, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin.(2)'.

In varianta propusa de executiv, se spunea ca, pentru a beneficia de o indemnizatie de 10%, consilierii erau obligati sa participe la o sedinta de consiliu, ordinara sau extraordinara, si la o sedinta de comisii, insa joi, in plen, consilierul PSD Bianca Predescu a venit cu un amendament prin care a propus ca alesul local sa aiba dreptul sa vina si la o singura sedinta, indiferent care ar fi aceasta, caz in care sa primeasca o indemnizatie de 5%.

'Daca un consilier se prezinta la toate sedintele, e ok. Daca se prezinta la o sedinta de consiliu si una de comisie va beneficia de cuantumul de 10% din indemnizatia lunara a primarului, dar daca se prezenta numai la una dintre ele, el nu primea nimic. Aceasta situatie nu era prevazuta in proiectul de hotarare si atunci am cerut, in cadrul comisiei juridice, sa ne lamurim care este ratiunea legii. Legiuitorul vorbeste despre indemnizatia de sedinta, fara sa distinga intre acestea. Si atunci eu am propus acest aliniat 2, cu situatia avuta in vedere: daca participi la o sedinta de consiliu sau o sedinta de comisie ai dreptul la o indemnizatie, dar pe jumatate, pentru ca maximum il poti primi numai daca participi la ambele. Daca participi la una nu este egal cu zero, pentru ca tu, totusi, ti-ai exercitat calitatea si ai participat la o sedinta', a spus Bianca Predescu.

Secretarul municipiul Craiova, Ovidiu Mischianu, a precizat ca amendamentul privind participarea la doar o sedinta intruneste conditia de legalitate si a propus consilierilor sa voteze proiectul cu propunerea inclusa, proiect care a trecut la vot, fiind un singur vot 'impotriva', cel al consilierului ALDE Dumitru Manescu.