Reprezentantii Primariei municipiului Iasi au oferit sarmale, vin, colaci si mere pelerinilor care au venit sambata sa se inchine la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acesteia, relateaza Agerpres.

Mii de pelerini la hramul Sfintei Parascheva (arhiva)Foto: Basilica.ro (Oana Nechifor/Doxologia Media)

Pentru acest eveniment, intitulat "masa pelerinilor", reprezentantii municipalitatii, cei ai societatilor aflate in subordine, dar si alte institutii sau intreprinzatori au pregatit peste 60.000 de sarmale si au oferit cateva sute de kilograme de paine si colacei moldovenesti, fructe, vin, sucuri si apa minerala.

"Ne continuam traditia, buna sa spunem noi, de a rasplati efortul pelerinilor care au venit la Iasi in pelerinaj si fara de care aceste sarbatori nu si-ar avea sensul", a declarat primarul Mihai Chirica.

Cateva zeci de persoane s-au asezat in fata portilor Cantinei de ajutor social cu aproximativ doua ore inainte de impartirea alimentelor pentru pelerini. La cateva sute de metri distanta, peste 40.000 de persoane au format un rand de cativa kilometri lungime pentru a se inchina la racla cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva.

In tot acest timp, un sobor de inalti prelati condus de Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, ceremonie organizata special pentru a marca hramul Sf. Parascheva, considerata a fi ocrotitoarea Moldovei si a saracilor. La aceasta manifestare religioasa au asistat peste 15.000 de persoane.

Pentru cei care nu au reusit sa ocupe un loc in apropierea scenei pe care preotii oficiau slujba liturgica a fost amenajat un ecran panoramic.

Pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva va fi pana in cursul zilei de luni.