Primaria Capitalei a inceput montarea basoreliefurilor din Pasajul Latin, monumente comandate inca din 2015. In plus, efigiile reprezentand portretele "Imparatul Traian" si a "Regele Decebal" au fost curatate si s-au intors in pasaj. Pentru machete, basoreliefiuri si efigii, municipalitatea a platit nu mai putin de 4 milioane lei. Primaria Capitalei a igienizat recent pasajul, insa acesta este in continuare intunecos si miroase a urina. In urma cu cateva luni acesta era un focar de infectie.

Basoreliefuri Pasajul Latin 1Foto: Hotnews

"Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a preluat în anul 2015 elementele artistice ale ansamblului artistic Pasajul Latin (realizate din material intermediar- ipsos), amplasate în pasajul pietonal Lipscani- Sf. Gheorghe pentru transpunerea în material definitiv după cum urmează :

-20 de metope ce cuprind reproduceri după Columna lui Traian . Dimensiuni 100 cm x 200 cm x 20 cm . Material definitiv similipiatră

- Harta Imperiului Roman și Harta Daciei . Material definitiv bronz.

Aceate materiale definitive au fost prevăzute de la demararea acestui proiect pentru realizarea ansamblului artistic Pasajul Latin. Menționăm că montarea elementelor artistice ale ansamblului artistic Pasajul Latin a fost posibilă numai după igienizarea pasajului pietonal Lipscani- Sf. Gheorghe care a fost preluat de catre AMPT la începutul anului 2017", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Initial, in 2012, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a platit 1,86 milioane lei pentru realizarea unor machete turnate in ipsos si care ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu.

Pentru realizarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si a "Regele Decebal" s-au platit inca 700.000 lei.

In 2015, Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor, a mai platit 1,6 milioane de lei pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin. Basoreliefurile ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, iar machete ale acestora, turnate in ipsos, au fost amplasate in pasaj inca din 2012.

Artistul care a primit aceste lucrari in valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

Adriana Ivan a absolvit in 2002 Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Scenografie.In 2009, Valentina Adriana Ivan a primit un contract de circa 340.000 lei pentru lucrarea de arta plastica "Obiect simbol" dedicat inventatorilor din domeniul aviatiei romanesti.

Pasajul pietonal Latin, care face legatura intre strada Lipscani si Piata Sf. Gheorghe, era pana in urma cu cateva luni unul dintre cele mai insalubre locuri din centrul Capitalei. Acesta era murdar, plin de grafitti si miroasea a urina. In aceasta vara, Primaria Capitalei a igienizat locul si a vopsit peretii, insa locul este in continuare intunecos, miroase a urina, iar mazgaliturile au reaparut pe pereti.

Pasajul a fost inaugurat la inceputul anului 2012 de fostul primar general Sorin Oprescu.