Politia municipiului Bistrita a fost sesizata in cursul zilei de luni de o femeie ca voliera din Parcul municipal, in care era tinuta captiva o veverita cumparata cu bani publici, are plasa metalica distrusa, potrivit datelor comunicate Agerpres de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bistrita-Nasaud, Crina Sirb.

VeveritaFoto: MorgueFile.com

Politia a deschis in acest caz dosar penal pentru distrugere, urmand a se stabili cand s-au intamplat faptele si cine se face vinovat.

Veverita tinuta captiva, un mascul, a reusit sa iasa in urma acestui incident.

Consiliul Local Bistrita a aprobat, in bugetul de anul trecut, alocarea sumei de 21.000 lei pentru achizitionarea unei "casute pentru veverite", care a inclus si achizitionarea a sase animale, la pretul de 450 lei bucata, care sa se inmulteasca si sa populeze zona parcului.

Veveritele, doi adulti si patru pui, au fost aduse in voliera in primavara anului trecut. La scurt timp, cei patru pui au reusit sa evadeze, iar femela a murit in luna noiembrie.

Firma de la care a cumparat Primaria veveritele a fost amendata de Garda de Mediu pentru ca nu a putut furniza actele de provenienta a animalelor, ce fusesera achizitionate online de la o persoana din judetul Bihor. Tot Garda de Mediu a impus Primariei sa mareasca voliera pana la circa 60 mp, pentru a respecta normele legislative in privinta animalelor tinute in captivitate.

In luna iunie a acestui an, primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul "Veverita" nu si-a atins scopul, dar a adaugat ca nu este dispus sa renunte la acesta.

"Categoric nu (nu si-a atins scopul - n.r.). Daca as ceda asa de usor, multe lucruri nu s-ar fi intamplat in aceasta perioada in Bistrita, dar obisnuiesc sa duc lucrurile la capat si sa obtin acolo, in acea zona, pui care sa se nasca acolo, care sa fie obisnuiti de la nastere cu oamenii si pe care apoi sa ii putem sa ii lasam liberi in parc, sa circule", a declarat primarul la acea data.

Edilul-sef a adaugat ca se afla in cautarea unei metode legale prin care sa "ii gaseasca pereche" singurei veverite ramase captive in voliera din parcul municipal si ca exista persoane care s-au oferit sa doneze veverite Primariei.