In cadrul proiectului "Alert", dedicat constientizarii riscului seismic in Bucuresti, reprezentantii unui grup de initiativa civica au inventariat cladirile incadrate in clasa I de risc seismic si au discutat cu locatarii acestor blocuri pentru a afla de ce nu merge programul de consolidare. Rezultatele, prezentate joi, in cadrul unei dezbateri publice, sunt surprinzatoare: o buna parte dintre aceste cladiri sunt goale, altele sunt inchiriate, chiriasii nu stiu despre ce este vorba sau nu le pasa, iar proprietarii nu doresc sa investeasca, oamenii nu au suficiente informatii despre programul de consolidare, iar o parte dintre apartamente apartin chiar Primariei Capitalei, care nu se implica in calitate de proprietar.

Cladire cu bulina rosieFoto: Agerpres

"Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public¬ cuprinde 176 imobile. In cadrul Proiectului ALERT am analizat 171 dintre acestea (97,7%). Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic incadrate in clasa I de risc seismic cuprinde 171 imobile. In cadrul Proiectului ALERT am analizat 124 dintre acestea (70,8%). 23 imobile din liste nu mai exista fiind demolate. In cele 295 imobile seismic incadrate in clasa I de risc seismic inventariate traiesc 8032 persoane. 82 imobile au fost consolidate", a declarat conf.univ.dr. Bogdan SUDITU, unul dintre elaboratorii studiului.

Acesta a explicat ca din totalul de 5.435 de apartamente care se gasesc in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, doar 3.607 sunt ocupate. Din totalul imobilelor, 159 au apartamente inchiriate - circa 878 de apartamente.

In plus, sunt 68 de imobile cu 429 de apartamente proprietate publica, care apartin Primariei Capitalei prin Administratia Fondului Imobiliar. O alta statistica interesanta este ca 405 apartamente au datorii la intretinere mai vechi de 6 luni, deci proprietarii au probleme financiare.

Ce spun cei care locuiesc in blocurile cu risc seismic, potrivit studiului

  • Despre cutremur:

- Stiu sigur ca blocul meu nu va cadea la cutremur!

- Blocul meu a trecut cu bine prin cutremurul din `77 si nu are nicio problema!

- Dupa 1977 blocul meu a fost consolidat: nu am acte, dar ICRAL-ul a facut multe reparatii! A fost utilizat inclusiv var antiseismic!

- Cred ca orice ai face, daca este sa mori la cutremur, asta este! Poate sa cada casa pe tine sau sa iti cada o caramida in cap pe strada!

  • Despre proceduri, proprietari si asociatii de proprietari:

- Am depus actele la Primarie si de atunci nu mai avem nicio informatie!

- Desi intentia este buna, procedurile sunt foarte complicate, printre care obtinerea de 3 ori a acordului tuturor proprietarilor este partea cea mai greu de realizat!

- Avem in bloc apartamente care apartin Primariei si nimeni de acolo nu vine la sedinte si nu stim cum sa procedam!

- In bloc sunt multi chiriasi, proprietarii fiind plecati si interesati doar de chirie!

- Stiu ca blocul este cu bulina rosie, dar nu stiu ce trebuie sa fac pentru asta!

- Bulina a fost pusa cu interes, dar blocul de fapt nu are nicio problema!

- Am scos bulina de pe fatada ca sa putem vinde apartamentul!

- Daca era vreo problema cu blocul sigur Primaria venea sa ne spuna ce sa facem!

- Asociatia se ocupa doar de adunat banii de intretinere, nu si de alte activitati de reparare a blocului!

- Nu ma intereseaza consolidarea: vreau sa vand si sa plec de aici!

- Daca ni s-ar fi spus in 1994 cand am cumparat apartamentul ca este cu risc seismic, nu am fi cumparat!

- Primaria trebuie sa faca totul!

Concluziile studiului sunt urmatoarele

- Desi multi au trecut prin asta - cutremurul (si efectele sale) nu este o prioritate sau o grija asumata!

- Cutremurul (pregatirea populatiei, punerea in siguranta a cladirilor etc.) desi afirmata ca fiind importanta, nu pare a fi o prioritate pentru autoritatile publice, iar actiunile dedicate nu sunt coerente si consecvente!

- Informatiile despre functionarea Programului de consolidare derulat de Guvernul Romaniei nu sunt cunoscute de un mare numar de proprietari de locuinte din imobilele vizate!

- Nu toate cladirile susceptibile a fi afectate de seismele anterioare au fost expertizate tehnic!

- Expertizele tehnice realizate in anii 1993-1995 sunt frecvent contestate, iar masurile de interventie pentru reducerea riscului seismic au fost rareori realizate! Realizarea unor noi expertize tehnice este o prioritate!

- Comunicarea cu serviciile de specialitate din PMB (ca autoritate responsabila de Program de consolidare si ca proprietar de locuinte in blocuri cu bulina) este dificila! Numarul persoanelor alocate in PMB sa gestioneze Programul este foarte redus si evidentiaza importanta subiectului pentru PMB!

- Discursul public si legislatia sunt doar despre consolidare, nu si despre desfiintare - ca solutie tehnica de interventie, atunci cand costa mai mult consolidarea decat valoarea imobilului!

- Banii sunt totdeauna o problema, dar nu toate resursele legal instituite sunt orientate catre consolidare si reparatii (ex. banii obtinuti din inchirierea fatadelor pentru publicitate sau de la operatorii de telefonie din instalarea antenelor)!

- In cadrul Asociatiilor este foarte dificil sa identifici si sa obtii acorduri si acte de la 100% proprietari! Cu toate acestea, in vederea prevenirii unui potential dezastru provocat de cutremure, autoritatile administratiei publice locale nu au procedat de indata la sanctionarea persoanelor care au impiedicat realizarea lucrarilor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie (cf. Art.4 din OG.20/1994).

- Pentru a se asigura siguranta locuitorilor, ar trebui sa existe o periodica verificare a starii constructiilor, nu numai a celor incadrate (real sau accidental in clasa I de risc seismic!)! In acest sens, tinerea la zi a cartii tehnice a cladirilor si realizarea unui ITP (Inspectie Tehnica Periodica) al constructiilor ar fi masuri necesare!

Proiectul Alert este dedicat constientizarii riscului seismic in Bucuresti. Este o initiativa civica, 100% apolitica si non-profit, realizata de Asociatia Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala - CRIDL avand ca parteneri de continut MKBT: Make Better si Observatorul Roman de Sanatate. Pe site-ul www.seismic-alert.ro se afla o harta cu cladirile expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic.

In Bucuresti sunt 176 imobile expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public si 171 incadrate in clasa I de risc seismic. In ultimii 20 de ani, Primaria Capitalei, prin programul national de consolidare, a reusit sa consolideze doar 20 de imobile, cam una pe an, desi aici traiesc peste 8000 de oameni care risca sa isi piarda viata in cazul unui seism.

Primaria Capitalei da vina pentru acest insucces pe cei care locuiesc in aceste imobile ca nu doresc sa consolideze, dar si pe legislatia care prevede ca este nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru inceperea lucrarilor, un lucru aproape imposibil de obtinut uneori.

O dovada a faptului ca acest program nu functioneaza este ca alocarea bugetara pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic nu a fost folosita integral in niciun an in perioada 2010-2015, iar procentul cheltuielilor in acest sens s-a situat intre 25% si 84%, a declarat, joi, seful Directiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), colonel Benone Duduc, la dezbaterea "Alert - Risc Seismic".

"In perioada 2001-2016, MDRAP a efectuat plati in baza cererilor formulate de autoritatile administrative publice locale de aproape 80 de milioane de lei. Au fost consolidate in acest interval de timp 26 de cladiri de locuit, 19 in Bucuresti. In niciun an, in perioada 2010-2015, alocarea bugetara nu a fost consumata, nu a fost cheltuita, si procentul a fost, atentie, intre 25% si 84%. Anul trecut au fost alocati 25 de milioane de lei, includerea constructiilor pentru executie si proiectare se fac printr-o Hotarare de Guvern anual. Hotararea de Guvern de anul trecut a avut alocarea de 25 de milioane de lei, pentru 33 de lucrari de interventie, din care 29 in Bucuresti, si 47 de lucrari de proiectare, din care 33 in Bucuresti", a explicat Duduc.

Reprezentantii Primariei Capitalei, prezenti la dezbatere, au declarat ca in 2018 Primaria Capitalei va incepe lucrarile de consolidare la 50 de cladiri, iar pana la finalul acestui an la zece cladiri incadrate in clasa I de risc seismic.