Sase pasari flamingo au fost observate de ornitologi in Ialomita. Pasarile se aflau pe lacul Fundata, la 25 de kilometri de Slobozia, se arata intr-un comunicat emis de Societatea Ornitologica Romana. Este prima observatie a acestei specii in Romania, in 2017.

Flamingo IalomitaFoto: Societatea Ornitologica Romana

"La o zi dupa plecarea acvilei Arlie, in judetul Ialomita a fost observat un grup de sase pasari flamingo (Phoenicopterus roseus). Anul trecut specia a fost observata de mai multe ori. In 2016, la Vadu, participantii la Expeditia Nationala SOR au descoperit 4 exemplare adulte, iar mai apoi au fost vazute altele si la Techirghiol si la Balta Alba", se arata intr-un comunicat SOR.

Observatia din judetul Ialomita a fost facuta de o echipa a SOR care revenea de la conferinta de presa din Slobozia. (Emil Todorov, Dani Dragan si Dorin Damoc, Ovidiu Neculai Bufnila)

"Plecasem spre Bucuresti dupa conferinta de presa si am oprit sa vedem ce pasari migratoare gasim pe lac. Flamingii erau departe de noi si am banuit ca sunt starci cenusii, data fiind talia mare si culoarea gri, asa ca ne uitam cu mai multa atentie spre ratele salbatice. Cand am indreptat lunetele ornitologice spre ei am observat ca erau pasari tinere, care nu au ajuns inca la coloritul acela roz, frumos, specific flamingilor. Si erau nu mai putin de sase. Ghinionul cel mai mare ¬ s-a terminat bateria de la aparatul foto, asa ca am apelat la ajutorul jurnalistului ialomitean Florin Floreanu. El a venit in doar 30 de minute din Slobozia cu un aparat foto bun si un teleobiectiv care sa ne permite sa facem poze de calitate, fara sa deranjam pasarile", a povestit Ovidiu Neculai Bufnila.

Pasarile flamingo prefera habitatele cu intindere mare de apa de adancime redusa, respectiv 30-50 cm, unde cauta hrana in mal cu ajutorul ciocului. Se hranesc in special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtreaza cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capata datorita cantitatii mari de carotenoizi pe care o dobandesc datorita consumului crustaceelor capturate de pe fundul lacurilor cu apa salmastra sau sarata. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masa corporala de 2,1-4,1 kg.