Politistii timisoreni au semnat miercuri un protocol cu Primaria Municipiului Timisoara in baza caruia vor incepe amendarea soferilor contravenienti pe baza imaginilor puse la dispozitie de sistemul de management al traficului.

Politist rutier in traficFoto: Facebook / Politia Romana

"Politia Timis a semnat, miercuri, un protocol de colaborare cu Primaria Municipiului Timisoara pentru accesul la sistemul de management al traficului rutier. Astfel, politistii vor putea utiliza datele inregistrate de echipamentele montate pe raza municipiului pentru sanctionarea conducatorilor auto care nu respecta normele rutiere. (...) Radarele si camerele de supraveghere video sunt omologate fiecare in parte", a declarat pentru Agerpres Ancuta Morariu, purtator de cuvant al Politiei Judetene Timis.

Un angajat al Politiei Judetene Timis va fi prezent in centrul de comandata al sistemului de management al traficului din Timisoara si va avea acces la imaginile de pe camerele video montate in intersectii, pe baza carora se vor aplica sanctiunile.

Primarul Nicolae Robu a fost foarte indignat de faptul ca desi au fost omologate camerele video si radarele, politistii de la Rutiera au refuzat sa aplice amenzi pe baza imaginilor puse la dispozitie de municipalitate, din centrul de management inteligent al traficului.

"Radarele de viteza din oras sunt functionale pentru identificarea celor care depasesc viteza regulamentara, dar si sistemele de detectie a trecerii pe culoarea rosie a semaforului electric isi vor face datoria si se transmit automat imaginile si datele de identificare ale masinii Biroului Politiei Rutiere Timisoara, pe suport electronic, pentru a dispune masurile care se impun", a spus primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului, in luna mai, sistemul de monitorizare a inregistrat 50.000 de "treceri pe rosu", fara ca politia sa ia masuri, mentionand ca i-a trimis o adresa ministrului Administratiei si Internelor, Carmen Dan, careia i-a solicitat sa dispuna in regim de urgenta luarea masurilor care se impun.

Sistemul de management al traficului are ca scop tocmai reducerea numarului de accidente in trafic, disciplinarea soferilor si cresterea sigurantei cetatenilor in trafic.

Proiectul a beneficiat de o investitie de 26 milioane de lei si include 44 de intersectii nou semaforizate, 90 de intersectii modernizate, 134 de intersectii supravegheate video, 230 de camere de supraveghere instalate in intersectii, sapte radare de viteza, 13 radare de informare, 13 panouri cu afisare numerica, 37 de sisteme de detectie a trecerii pe rosu, 17 panouri cu afisare de mesaje destinate conducatorilor auto, fiind montate la trecerile de pietoni 537 de dispozitive acustice pentru nevazatori.

"Pentru indeplinirea acestor indicatori, respectiv reducerea numarului de accidente rutiere si sporirea gradului de siguranta rutiera, precum si scaderea numarului de infractiuni rutiere, este necesara si obligatorie colaborarea si sprijinul Politiei Rutiere", a mai spus primarul Nicolae Robu.