Primaria Bucuresti va acorda inca 25.000 de vouchere pentru biciclete. Impactul bugetar este de circa 3 milioane de euro

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 11 septembrie 2017, 16:39 Actualitate | Administratie Locala


Marsul biciclistilor 22 aprilie 2017
Foto: Hotnews
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, luni, proiectul primarului Gabriela Firea de a acorda inca 25.000 de vouchere de 500 de lei pentru achizitia de biciclete. Impactul bugetar este de 12,5 milioane lei, circa 3 milioane de euro. Reamintim ca Bucurestiul nu are piste pentru biciclete, acesta fiind principalul motiv pentru care acest mijloc de transport nu este folosit in Capitala.

Cele 5000 de vouchere oferite de municipalitate la finalul lunii iulie s-au epuizat in primele doua zile.

"Am propus astazi un proiect de hotarare pentru suplimentarea programului "Biciclisti in Bucuresti" cu inca 25 de mii de vouchere pentru a acoperi numarul total al celor care s-au inscris la Centrul de Informare si Documentare pentru Relatii cu Cetatenii, dar si online. Astfel, nu va mai exista nici macar o persoana care s-a inscris in programul de anul acesta si care sa nu primeasca voucher-ul pentru achizitionarea unei biciclete", a declarat primarul general in timpul sedintei de Consiliu General.

Cateva astfel de vouchere au aparut deja la vanzare pe OLX. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a felicitat site-ul dupa ce acesta a scos  aceste anunturi, edilul explicand ca voucherul are trecut numele si CNP-ul titularului, deci nu este transmisibil, si nu vor deconta magazinelor banii, daca voucherul nu este insotit de buletin.

"Am luat masurile necesare, prin regulamentul pe baza caruia se deruleaza acest program, pentru a preveni astfel de situatii si pentru a ne asigura ca fondurile alocate de PMB sunt utilizate pentru cumpararea de biciclete. Asa cum puteti vedea, voucherele de biciclete sunt nominale. Pe fiecare dintre ele sunt trecute: numele persoanei si CNP. Conform regulamentului, magazinele care au intrat in acest program si-au asumat obligatia de a vinde bicicletele doar la prezentarea voucherului si a documentului de identitate. Decontarea sumelor catre magazine se face in baza acestor documente, respectiv actul de identitate", a mai spus Gabriela Firea.


Voucherele vor putea fi folosite pentru achizitionarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice si Segway/Ninebot. Beneficiarii voucherelor trebuie sa fie cetateni cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti, cu varsta minima de 18 ani impliniti in anul 2017.

Proiectul are ca scop incurajarea mersului pe bicicleta si a mijloacelor de transport nepoluante, cu efecte asupra sanatatii populatiei, reducerii poluarii si a descongestionarii traficului si se va desfasura pe baza unui Regulament ce va fi elaborat de catre Directia de Mediu, in colaborare cu celelalte directii din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si aprobat prin dispozitie a Primarului General al Municipiului Bucuresti.
Cele 5000 de vouchere oferite de municipalitate la finalul lunii iulie s-au epuizat imediat, in doua zile fiind procesate un numar de 4.136 de cereri depuse la Centrul de Relatii cu Publicul, iar pe adresa de e-mail au fost primite peste 14.500 de cereri.

Bucurestiul nu va avea piste noi de biciclete nici in 2017.  Lucrarile ar putea incepe in trimestrul doi din 2018, a declarat pentru HotNews.ro, in luna aprilie,  primarul Capitalei, Gabriela Firea. In principal, pistele vor fi realizate pe traseul din strategia de transport a capitalei, aprobata recent de Consiliul General. Reamintim ca Ministerul Mediului a alocat inca din 2014 suma de 10 milioane de euro pentru realizarea a 100 km de piste pentru biciclete, insa pana acum banii nu au fost folositi, de cel putin trei ani Primaria lucrand la stabilirea traseului si studii de fezabilitate.

Prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov, strategia de transport a orasului, aprobata recent de Consiliul General, se propune realizarea unei retele de 250 km piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60km, ce urmeaza a fi implementate pe termen scurt. Valoarea totala estimativa pentru cei 250 km de piste pentru biciclete este de 50 milioane euro.
Traseele prioritare de 60 km sunt:

1. Calea Victoriei: Calea Victoriei - Splaiul Independentei (0.6 km)
2. Ride through Bucharest: Piata Unirii - Piata Victoriei (3.3 km)
3. Ride to Shop: Piata Victoriei - Baneasa (6.5 km)
4. Ride to Leisure: Piata Unirii - Mihai Bravu (3 km)
5. Ride to School: Universitate - Doamna Ghica (6 km)
6. Ride to Office: Doamna Ghica - Pipera (6.3 km)
7. Along the Dtmbovita: Sos. Virtutii - Piata Unirii (5.6 km)
8. Ride East: Piata Unirii - 1 Decembrie (6 km)
9. Ride to Rail: Basarab - Piata Romana (2.4 km)
10. City Center to Smart City I: Piata Unirii - Sos. Alexandriei (5.2 km)
11. City Center to Smart City II: Sos. Alexandriei - Magurele (6.2 km)
12. Bucharest to Ilfov: Ring Road - Voluntari - Doamna Ghica (7 km)


Planul Integrat de Dezvoltare Urbana aprobat  in 2016 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti propune si el  realizarea unui  traseu cu prioritate pentru pietoni si biciclisti. In total, PIDU propune amenajarea a 42 km de piste pentru biciclisti. Traseul pietonal si pentru biciclisti va pleca de la Parcul Icoanei, va trece prin Piata Lahovari, str. George Enescu, Strada Brezoianu, un pod nou peste Dambovita, Parcul Izvor, bd. Unirii, Piata Constitutiei si va ajunge la Piata de Flori.


In prezent, Bucurestiul are circa 7 km de piste pentru biciclete. Si asta desi in perioada 2008 si 2010 Primaria Capitalei a platit 11 milioane de euro pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. Acestea au fost amenajate pe trotuar, prin vopsirea asfaltului, insa fara ca bordurile sa fie aduse la nivel si avand tot felul de obstacole pe traseu (chioscuri de ziare, florarii, stalpi, pomi, tomberoane), iar Politia Rutiera le-a inchis pentru ca nu erau sigure.

Cei 7 km de piste pentru biciclete sunt pe: pe bd. Liviu Rebreanu (1,67 km), str. Buzesti (1,24 km), Bulevardul Aviatorilor (2,11 km ), bd. Prezan (0,5 km) str. Constantin Marinescu (0,45 km), Calea Victoriei si Buzesti (cu mentiunea ca deseori pista e blocata de masini parcate, stalpisorii de pe margine au fost scosi, iar marcajele au inceput sa se stearga).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3714 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  E bine (Luni, 11 septembrie 2017, 16:55)

  Maspp [utilizator]

  E mizerie peste tot, strazile ca vai de ele, trotuarele distruse si pline de buruieni, RATB e ca vai de el, spatii verzi nu se fac, masini parcate peste tot unde e un spatiu verde dar aruncam cu banii ca sa castigam si alegerile urmatoare. Nu cred ca ma hazardez cand spun ca Firea va ramane in istorie ca primarul care n-a facut nimic. Toti primarii generali au facut cate ceva, ca au furat sau nu dar au lasat ceva in urma. Firea e genul de politician care nu lasa nimic in urma, zero, nici nu o sa ne vina sa credem ca a fost vreo 4 sau 8 ani primar.
  • +3 (5 voturi)    
   PSD-ul nu lasa nimic in urma (Luni, 11 septembrie 2017, 17:03)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   in afara de pamant parjolit, jale si saracie. totul e gandit si facut s ale umple lor buzunarele si sa le perpetueze puterea politica. atat!!! nimic pentru comunitati. NIMIC!!! iar parashuta asta trebuie scoasa de la primarie cat mai repede cu putinta. e indecent si imoral ce face! toti platin impozite, toti contribuim. de ce da biciclete numai unora? pe ce criterii!? pe criteriul: cine se ploconeste si ma tine minte ia cupon!? scarboasa aratare... mi-e sila numai cand o vad!!!
 • +1 (3 voturi)    
  asta e chiar cretina... (Luni, 11 septembrie 2017, 16:59)

  Fuscus [utilizator]

  ALPAB tocmai mi-a raspuns ca nu au bani sa intretina pistele de biciclete din parcuri ( trasare si repararea caii de rulare) si ea arunca banii pe pomeni. chiar isi bate joc de noi!!! multi dintre oameni nu au nevoie de poamana ei ci de conditii si infrastructura pt biciclisti. de pomenile astea se bucura numai milogii care au votat-o si care nu merg cu bicicleta ca 3/4 din ei sunt pensionari si oricum au gratuitati pe mijloacele de transport in comun. se mai bucura si aia de stau cu mana intinsa la ajutoare doar ,doar le mai pica ceva. oamenii intregi la minte si la suflet, care stiu ce inseamna civilizatia si cultura mersului pe bicicleta nu pun botul la scarboseniile ei care ne mai si costa o avere. din banii cui!? din banii nostri!!!
 • +4 (6 voturi)    
  huoooo... afara cu pramatia din Primarie... (Luni, 11 septembrie 2017, 17:10)

  Fuscus [utilizator]

  onctuoasa asta isi bate joc de noi pe fata!!! de ce da pomeni din banii nostri? pe ce criterii acorda ea "pomenile" astea? care sunt criteriile? cum a stabilit ea cine sa ia?pe noi , care contribuim la buget , ne intreaba? de ce da milogilor invatati sa faci cozi precum pinguinii unul dupa altul!? de ce da alora care se umilesc sa stea la usa ei? nici macar nu e usa ei, ca e a Primariei noastre. de ce ne umileste pe toti in halul asta!? de ce stam pasivi si nu o maturam cu totul din Primaria noastra!? AFARAAAAAA cu jarteaua din Primarie!!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  super strategie!! (Luni, 11 septembrie 2017, 17:13)

  Itsoc [utilizator]

  in loc sa bagi cei 3 milioane de euro in reabilitatarea unui spital sau in vreo 200 km de piste (cati s-ar putea face daca s-ar face pe bune, fara furtisaguri) dai bani la atarnatori.

  si merge! inclusiv la tineri!
  am colegi, corporatisti, care au venituri de peste 4000 de lei si care s-au bucurat la voucherele firei si au devenit subit din oameni de dreapta in atarnatori de meserie.

  asa obisnuiesti poporul, un pic cate un pic, de mici. sa astepte sa le dea pesedeul in cioc, pentru tot restul vietii, incapabili sa faca ceva de capul lor, pe munca lor. cum ar fi, sa-si ia singuri bicicleta si sa ceara piste, insistent!

  natie de idioti, de la hipsteri la pensionari.
 • +3 (9 voturi)    
  Bravo, n-o sa le gasim la usile primariei.... (Luni, 11 septembrie 2017, 17:24)

  cartofil [utilizator]

  o sa le gasim pe OLX, traficate.... Un 10% castigul la 3 milioane, buni si banii astia pentru slugile doamnei cu parul de culoarea urinei.....
  • 0 (2 voturi)    
   a trecut un milog p'aici... (Luni, 11 septembrie 2017, 18:01)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   si a dat dislike la toate postarile. il inteleg. ii e fomitza rau...
  • -1 (1 vot)    
   asa si? (Luni, 11 septembrie 2017, 23:48)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   voucherele pt rabla nu se vand? Important e sa se cumpere biciclete de ei, nu conteaza cine cumpara.

   Sunteti penibili cu OLX-ul asta, o sa vreti sa interziceti omului sa-si vanda bicicleta, s-o tina pe viata, ca a fost cumparata pe voucher.
 • +2 (2 voturi)    
  io votez cu Firea (Luni, 11 septembrie 2017, 17:52)

  don Semaca [utilizator]

  ca ne da biciclete. Sarumana firuto, vezi ca vin si io maine la primarie, cu 4 cereri antedatate, de la niste neamuri deale mele, ca si iei voteaza...
 • +1 (1 vot)    
  De cacao , nici nu ma asteptam altfel (Marţi, 12 septembrie 2017, 10:38)

  adfox [utilizator]

  Am trimis mail-ul a doua zi dupa demararea programului 'bicilisti in bucuresti' ca dupa 9 (NOUA) ore sa primesc ca 'mesajul nu a fost trimis' (Serios!?).Mai departe sa aflu azi ca a fost suplimentat numarul de vouchere cu 25.000 si bineinteles nu ma aflu printre fericiti , deoarece 'mesajul nu a fost trimis' :/
  Multumesc Primaria Capitalei pentru inca o treaba tipic Romaneasca , asta intre timp ce o persoana , in speta eu, chiar doreste sa-si cumpere o bicicleta pentru uzul personal , iar altele (banuiesc ca cei care se ingramadesc la promotii cu tigai) deja vand voucherele primite la jumatate de pret.
  • 0 (0 voturi)    
   eh lasa (Marţi, 12 septembrie 2017, 13:07)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui adfox

   o sa muncesti si o sa-ti iei bicicleta cu banii tai. unde mai pui ca inveti si o meserie.
   • 0 (0 voturi)    
    ai avut ghinion (Marţi, 12 septembrie 2017, 15:38)

    ColdNews2013 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    eu am trimis fix cand s a lansat programul si a mers perfect....lasa ca mai vine si la anu programu.....hahaha
  • 0 (0 voturi)    
   sezi tranquille (Miercuri, 13 septembrie 2017, 15:33)

   don Semaca [utilizator] i-a raspuns lui adfox

   Se poate si mai rau: eu am primit numar de inregistrare 1535702/25.07.17 eligibil, la email trimis in prima zi, si tot nu am primit pomana... Interesanta experienta de imagine a PMB - urat mirositoare. Realizati ce bulibaseala e in ograda lu' duamna Firea?
 • 0 (0 voturi)    
  yuhuu ce binee (Marţi, 12 septembrie 2017, 15:37)

  ColdNews2013 [utilizator]

  astept voucerul sa mi cumpar bicileta mocca.....bv Firea...sigur nu te votez dar imi place ideea ca fac economie pa pers fizica...muhahahaha


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by