Primaria Bucuresti a finalizat licitatia pentru desemnarea unei firme careva face dezinsectia si deratizarea in Capitala, a anuntat primarul Gabriela Firea, marti, la comandamentul pentru deschiderea anului scolar. Aceasta a declarat ca va semna contractul in urmatoarele zile, si chiar daca a trecut vara si nu se mai poate da de tantari, firma se va ocupa de sobolani. Primarul general nu a anuntat numele firmei nici valoarea contractului, insa potrivit anuntului de participare din SEAP, contractul ar urma sa se desfasoare pe o perioada de 18 luni.

TantariFoto: MorgueFile.com

"Am primit spre mostenire o situatie delicata, dificila, un contract despre care cei mai multi reprezentanti ai presei au considerat ca nu este in favoarea primariei si nici in favoarea bucurestenilor. Milioane de euro aruncate anual in scopul dezinsectiei si deratizarii. Am considerat, la fel ca alte capitale europene, ca este momentul sa oferim aceste servicii catre populatie la un pret decent si am infiintat Compania Municipala de Eco Igienizare. Din primavara anului viitor ea va putea sa functioneze. Dar pana atunci, tocmai pentru ca am observat ca actiunea limitata - sa spunem - din cauza resurselor bugetare din partea ADP-urilor de sectoare, a Centrului de Protectia Plantelor si a asociatiilor de proprietari nu a fost suficienta, acum cateva zile am semnat finalizarea procedurii de achizitie cu societatea care a castigat licitatia de deratizare, in vederea deratizarii si dezinsectiei, urmand ca in catva zile sa semnam si contractul cu aceasta companie. (...) Din pacate, a trecut vara, dar este macar bine si util sa se actioneze in sensul deratizarii, pe raza Municipiului Bucuresti, cu aceasta societate care a castigat licitatia si care va incepe sa actioneze in cel mai scurt timp", a declarat primarul Gabriela Firea.

Aceasta spune ca "nu putem sa facem culpabile actualele persoane care managereaza activitatea de la Primaria Capitalei sau de la primariile de sector" pentru situatia in care a fost Bucurestiul in aceasta vara (n.r. cand tantarii si sobolanii au reprezentat o mare problema pentru oras).

"Cu siguranta, intentiile noastre au fost de fiecare data bune, dar nu noi suntem cei care am stabilit - nici din punct de vedere legislativ, si nici al regulilor - care sunt procedurile pentru incheierea unui contract in sistemul public", a spus primarul general.

Pe 20 aprilie 2016, Primaria Capitalei a lansat licitatia pentru atribuirea unui acord cadru pe 18 luni pentru deratizare si combatere tantari, valoarea maxima fiind 46.049.329 lei. Aceasta s-a aflat in desfasurare pana acum.

In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat la timp deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

Reamintim ca in perioada decembrie 2015- iulie 2016 nu s-au aplicat deloc tratamente pentru combaterea tantarilor si sobolanilor deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.

Pe 28 martie 2017, Centrul pentru Protectia Plantelor a atribuit un acord cadru pe 4 ani, cu valoarea maxima de 23 milioane lei fara TVA firmei Fitodep Viridana SRL, infiintate in urma cu doua luni de catre Virgil Lucian Constantin, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "Turris" din Teleorman. Asociatia de vanatoare a fost infiintata in anul 1998 , printre altii, de actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociatiei face parte si Petre Pitis, directorul general si presedinte al firmei Tel Drum, a dezvaluit la vremea respectiva Romania Libera.