Bucuresti, capitala europeana unde tantarii prospera, iar sobolanii au invadat strazile

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 31 august 2017, 12:52 Actualitate | Administratie Locala


Tantar
Foto: Smile Media
Bucurestiul are doua probleme majore: sobolanii si tantarii. In zone intregi din oras, insectele - in special tantarii-tigru, care pot fi purtatorii unor boli periculoase, sunt omniprezente. Strazile orasului sunt invadate de sobolani, si ei un pericol de sanatate publica. Combaterea tantarilor este facuta de Primaria Capitalei prin Centrul de Protectia Plantelor, cu doar  9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare, deservite de 18-20 salariati, potrivit informatiilor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Chiar si primarul Sectorului 3 recunoaste ca actiunile Primariei Bucuresti sunt ineficiente.

Pe langa numarul mic de angajati si utilaje, raportat la scara orasului, problema majora este ca primaria aplica aceste tratamente doar in parcuri, cimitire si pe strazile unde exista aliniamente stradale (arbori plantati pe domeniul public), astfel ca raman zone intregi neacoperite, in special in zonele de case. Chiar daca cei care locuiesc la curte aplica individual astfel de tratamente, ele nu au niciun efect deoarece actiunea trebuie facuta unitar, in toata zona, tantarii venind imediat de la vecini. Reprezentantii municipalitatii spun ca legea le permite sa aplice tratamente doar in aceste locuri.

"Centrul de Protectie a Plantelor are obligatia de a efectua tratamentele de combatere a tantarilor in spatiul vegetal in parcurile si aliniamentele administrate de ALPAB, precum si in parcurile si aliniamentele administrate de primariile sectoarelor 1-6. Centrul de Protectie a Plantelor nu aplica tratamente de combatere a tantarilor in curtile private precum si pe alte spatii verzi cu exceptia aliniamentelor stradale in Municipiul Bucuresti. Pentru actiunea de combatere a tantarilor care a fost efectuata impreuna cu actiunea de combatere a daunatorilor la plante ( tratamente fitosanitare) au fost folosite un numar de 9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare (ULV si pistol pulverizare), deservite de un numar de 18-20 salariati", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pentru anul 2017, pana in prezent, costul pentru achizitionarea substantelor pentru combaterea tantarilor a fost de de 2.794.215,2 lei cu TVA inclus , aproximativ 607.438 euro.

"Costurile pentru carburant si cheltuielile de personal vor putea fi estimate la finalul campaniei intrucat tratamentele de combatere a tantarilor au fost comune cu cele de combatere a bolilor si daunatorilor la plante (tratamente fitosanitare). Aplicarea tratamentelor este supravegheata de personalul cu atributii din cadrul Centrului de Protectie a Plantelor", se mai arata in raspunsul transmis de Primaria Capitalei.

Atribuirea contractului pentru furnizarea substantelor cu care se face combaterea tantarilor a fost in centrul unui imens scandal.

Pe 28 martie 2017, Centrul pentru Protectia Plantelor a atribuit un acord cadru pe 4 ani, cu valoarea maxima de 23 milioane lei fara TVA firmei Fitodep Viridana SRL, infiintate in urma cu doua luni de catre Virgil Lucian Constantin, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "Turris" din Teleorman. Asociatia de vanatoare a fost infiintata in anul 1998 , printre altii, de actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociatiei face parte si Petre Pitis, directorul general si presedinte al firmei Tel Drum, a dezvaluit la vremea respectiva Romania Libera.

Reamintim ca in perioada decembrie 2015- iulie 2016 nu s-au aplicat deloc tratamente pentru combaterea tantarilor si sobolanilor deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.

Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat la timp deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Insa nici aceasta procedura nu s-a finalizat.

Pe 20 aprilie 2016, Primaria Capitalei a lansat licitatia pentru atribuirea unui acord cadru pe 18 luni pentru deratizare si combatere tantari, valoarea maxima fiind 46.049.329 lei, insa licitatia este inca in desfasurare, au fost contestatii.

Nu se stie ce se va intampla cu aceasta licitatie in conditiile in care Gabriela Firea a cerut Consiliului General permisiunea de a infiinta o firma pentru deratizare si dezinsectie.

Chiar daca in vremea in care un operator privat presata activitatea de deratizare si dezinsectie costurile erau mai mari, se prestau aceste servicii in tot orasul. De exemplu, in anul 2013 pentru combaterea tantarilor s-au cheltuit circa 17 milioane lei, iar pentru deratizare 12,6 milioane lei. In 2014 s-au alocat pentru cele doua activitati putin peste 30 milioane de lei.

Tantarul tigru asiatic este originar din zonele temperate si tropicale ale Asiei si a ajuns, in ultimii ani, si in Europa, fiind semnalat inclusiv in Bucuresti inca din 2012. Aceasta specie este considerata ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invaziva si, potrivit specialistilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtatoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virala Chikungunya si meningita West Nile, afectiune care a omorat, in 2016, in tara noastra, 19 persoane dintre cele 93 la care a fost diagnosticata.

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, in sezonul 2017 (09.05.2017 - 30.08.2017) au fost inregistrate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, din care 6 decese (Bucuresti - 3, Buzau - 1, Braila - 1, Olt - 1). 

Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate aceste cazuri, depistate si inregistrate in Romania, sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.

Pe judete, situatia infectiilor cu virusul West Nile este urmatoarea: Bucuresti - 3 cazuri, Buzau - 1 caz, Braila - 1 caz, Constanta - 1 caz, Galati - 1 caz, Giurgiu - 2 cazuri, Ialomita - 1 caz, Ilfov - 2 cazuri, Olt - 1 caz, Sibiu - 1 caz, Vrancea - 2 cazuri.

Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a postat pe pagina de Facebook ca a primit mai multe sesizari de la cetateni.

"Primesc, in special in ultima perioada, numeroase solicitari pentru dezinsectie. Da, exista o problema cu tantarii si, desi Centrul pentru Protectia Plantelor din PMB a facut si are actiuni, la care si noi ajutam, este nevoie de mai mult", a postat acesta.

Edilul recunoaste ca trebuie facuta o actiune integrata.

"La ora asta problema consta in faptul ca Primaria Capitalei nu are contract sa faca dezinsectia, deratizarea si deparatizarea. Noi cei de la sectoare am incercat sa o ajutam, fiindca ne-a dat si noua atributii pe parte asta. Nu este eficient. Daca d-voastra dati de tantari la d-voastra in ograda, eficienta este zero, de asta nici nu este la sectoare, ea este la municipalitate fiindca toata problema se trateaza stiintific, trebuie dat peste tot. Daca ai ratat ceva este o problema", a explicat edilul.

Combaterea sobolanilor

Din august 2016, de combaterea sobolanilor se ocupa primariile de sector. Ca si in cazul tantarilor, problema este ca tratamentele nu se fac integrat, actioneaza doar pe domeniul public, iar pe domeniul privat nu verifica nimeni ce se intampla.

"Noi aplicam tratamente de combatere a sobolanilor in toate spatiile publice - piete, parcuri, parculete, locuri de joaca, punem capcane cu otrava. Asociatiile de proprietari si cei care locuiesc la curte au obligatia sa faca la fel in spatiile private. O parte isi fac, alta nu. Daca nu isi fac toti, degeaba. Noi nu putem sa facem in spatiile private, nu ne permite legea. Am facut inclusiv solicitari scrise catre asociatiile de proprietari, dar degeaba.  Singura varianta este sa incepem sa-i amendam", a declarat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, pentru HotNews.ro.


Ce tratamente pentru combaterea tantarilor a efectuat Primaria Capitalei in 2017

Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti, a efectuat tratamente de combaterea tantarilor, pe raza municipiului Bucuresti, in perioada aprilie ￯ august dupa urmatorul program :

- Parcuri ALPAB   -  5 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  24.04.2017-18.05.2017; tratamentul 3 - 22.06.2017-28.06.2017 ; tratamentul 4 - 13.07.2017-20.07.2017; tratamentul 5- 09.08.2017- 21.08.2017.

- Aliniamente + alte spatii  ALPAB  - 4 tratamente: unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) ￯22.05.2017 si  07.06.2017; tratamentul 3 -   29.06.2017; tratamentul 4 -    24.07.2017.

Parcuri sectoare
-  Sect. 1   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  23.05.2017 si 12.06.2017; tratamentul 3-    04.07.2017; tratamentul 4- 31.07.2017.
-  Sect. 2   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  24.05.2017 si 13.06.2017; tratamentul 3-    05.07.2017; tratamentul 4- 01.08.2017
-  Sect. 3   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  29.05.2017 si 14.06.2017; tratamentul 3-    06.07.2017; tratamentul 4- 02.08.2017
-  Sect. 4   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  30.05.2017 si 15.06.2017; tratamentul 3-    10.07.2017; tratamentul 4- 03.08.2017
-  Sect. 5   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  31.05.2017 si 19.06.2017; tratamentul 3-    11.07.2017; tratamentul 4- 07.08.2017
-  Sect. 6   4 tratamente - compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) -  06.06.2017 si 20.06.2017; tratamentul 3-    12.07.2017; tratamentul 4- 08.08.2017


Aliniamente sectoare 1-6
- Sect. 1    2 tratamente -     tratamentul 1-    23.05.2017-30.05.2017; tratamentul 2-   06.07.2017-12.07.2017
- Sect. 2    2 tratamente -     tratamentul 1-    31.05.2017-07.06.2017; tratamentul 2-   13.07.2017-18.07.2017
- Sect. 3    2 tratamente -     tratamentul 1-    12.06.2017-14.06.2017; tratamentul 2-   19.07.2017-24.07.2017
- Sect. 4    2 tratamente -     tratamentul 1-    15.06.2017-20.06.2017;   tratamentul 2- 31.07.2017-02.08.2017
- Sect. 5   2 tratamente -     tratamentul 1-    22.06.2017-28.06.2017;  tratamentul 2- 03.08.2017-09.08.2017
- Sect. 6   2 tratamente -     tratamentul 1-    29.06.2017-05.07.2017;  tratamentul 2- 10.08.2017-17.08.2017

Cimitire - 2 tratamente:  tratamentul 1- 14.06.2017-15.06.2017;  tratamentul 2- 07.08.2017-08.08.2017.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4691 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Va dati seama ca asta incita la o licitatie mica.. (Joi, 31 august 2017, 12:58)

  trem [utilizator]

  Deci dupa acest articol, madam primar se va ambitiona si va face o mica/mare licitatie cu niste prieteni care sa elimine tantzariii si sobolanii. Sau poate mai creaza o firma etc...idei ii vin ei - si apoi mentorul Pandele stie multe ca are laboratorul Voluntari.

  Bani sunt de cheltuit...lasa ca eliminam noi si tzantzarii si sobolanii...daca mai raman oameni mai vedem dupa aia!
  • +9 (9 voturi)    
   GRESIT! (Joi, 31 august 2017, 13:43)

   beeeeeenar [utilizator] i-a raspuns lui trem

   nu licitatie ci ATRIBUIRE DIRECTA
   • +4 (4 voturi)    
    Pai ati uitat...? (Joi, 31 august 2017, 17:13)

    TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui beeeeeenar

    ... Ca prin iunie Firea a vrut sa se apuce de dezinsectie...? Dar au intrat niste jurnalisti de investigatii pe fir si a reiesit ca suma pe care trebuia sa o platim ar fi fost suficienta pentru a scapa de tantari mai mult de jumatate din Europa... Si a renuntat ca era prea pe fata.......
  • +11 (11 voturi)    
   Pfff asta e problema (Joi, 31 august 2017, 13:49)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui trem

   Asta nu e problema pt primarie,ei au grija ca in fiecare zi sute de utilaje sa ude starzile cu apa clocita din dambovita ! Eu personal nu inteleg care este rolul,cine stie cati bani costa aceasta operatiune si firma cui ii incaseaza .
  • +2 (8 voturi)    
   La Montreal în Canada, Ploșnițele sunt peste tot! (Joi, 31 august 2017, 14:22)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui trem

   Țânțarii și șobolanii sunt nimic în comparație cu problema ploșnițelor din Montreal, Canada, care tine din 2008 și nu a fost rezolvata. Acesta este numai unul din marile orașe Nord Americane invadate de ploșnițe, insecte care se hrănesc doar cu sânge. Nu se vad nu se aud. Te musca noaptea fără sa simți nimic și a doua zi te trezești cu puncte, pete roșii sau sânge pe picioare și mâini. La primele semne de mușcătura trebuie sa dai repede prin camera cu un insecticid puternic pentru ca altfel se înmulțesc repede. Începi sa le vezi doar atunci când ai deja câteva zeci în apartament. Lupta cu ele este foarte grea deoarece vin mereu de la vecini.

   O problema mare este ca substanțele chimice care sunt într-adevăr eficiente împotriva ploșnițelor nu se găsesc la magazin din cauza toxicității ridicate și trebuie sa faci rost de ele pe diverse cai complicate.

   Vezi:

   Bedbug infestation scare sweeping Montreal
   http://montrealgazette.com/news/local-news/bedbug-infestation-scare-sweeping-montreal

   Quebec Issues Warning For Bed Bug Bite Epidemic
   https://www.mtlblog.com/news/quebec-issues-warning-for-bed-bug-bite-epidemic
   • -4 (8 voturi)    
    100% corect (Joi, 31 august 2017, 15:10)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Plosnitele sunt o mare problema pentru multe orase nord americane, nu doar din canada.
    In Sua le distrug cu un aparat care face caldura la 120 grade, e singurul care distruge si ouale. Substantele chimice, oricat ar fi de tari, nu omoare ouale, care vor ecloza si peste 2 luni iar ai plosnite in casa.
    In New York sunt mari probleme cu sobolanii, care sunt omniprezenti.
    Mie mi se pare ca primaria a rezolvat destul de bine problema tantarilor din Buc. Nu am mai vazut tantari de ani de zile....imi amintesc ca pe timpul lui Basescu primar ma muscau la greu tantarii toamna, dar nu se agitau ziarele ca acum ca sunt tantari.
    Cat despre sobolani, sunt mult mai putini decat in New York, spre exemplu.
   • -1 (1 vot)    
    Dar Alberta nu are ciobolani (Joi, 31 august 2017, 17:51)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    O provincie de trei ori cat Romania nu are asa ceva....
  • 0 (0 voturi)    
   invadare (Vineri, 1 septembrie 2017, 11:37)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui trem

   Oare numai sobolanii si tantari au invadat capitala ? PSAD-istii n-au reusit inca ? Rusine .mare rusine ....
 • +2 (12 voturi)    
  . (Joi, 31 august 2017, 13:01)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Nu atât de periculoși, dar extrem de dezgustători: să nu uităm de porumbei și de cadourile lor parfumate. Ultima dată când am fost în Cișmigiu, cam acum două săptămâni, a trebuit să mă asigur că nu am intrat în cotețul din gospodăria bunicilor.
 • +11 (15 voturi)    
  Sobolanii au invadat si cladirea guvernului (Joi, 31 august 2017, 13:42)

  banel [utilizator]

  Si au inceput sa dea ordonante si sa alcatuiasca proiecte de lege.
 • +12 (12 voturi)    
  capitala europeana a mizeriei.. (Joi, 31 august 2017, 13:47)

  pehash [utilizator]

  De ce ar trebui administratia locala sa imprastie otrava aia prin tot orasul? Tantarii nu se inmultesc oriunde. In mod normal ar trebui sa combatem problema doar in lacurile din parcuri. Preferabil nu cu otrava, ci cu specii de pesti care se hranesc cu larve de tantari.

  Tantarii-tigru in mod special nici nu se combat prin pulverizre pentru ca ei sunt activi ziua, nu seara/noaptea ca tanarii "autohtoni".

  Deci solutia este sa scapam de mizeria care ne inconjoara - spatiile verzi neintretinute din jurul caselor/blocurilor care se transforma in balti la prima ploaie, acoperisurile si burlanele necuratate care retin apa zile in sir, tot felul de gunoaie sau obiecte lasate afara care se pot umple cu apa dupa o ploaie, toate sunt potentiale surse de tantari. De astea nu se ocupa primariile.
 • +8 (8 voturi)    
  vanatul tantarilor-sport national! (Joi, 31 august 2017, 13:53)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Practic si eu sportul national al vanatului tantarilor prin casa, aproape toata vara.
  Am fost la mare in Spania, si cat am stat acolo n-am vazut nici un tantar. Deci se poate!
  Intors acasa , abia intru pe usa , si tantarii bazz,bazz. Ii plesnesc, ii adun , ii bag intr-un borcanel pe care vreau sa il trimit lui madam Firea, nu de alta,dar poate organizeaza un concurs de prins tantari faza pe sectoare si capitala, ca sa intram in cartea recordurilor nu numai cu drumurile sparte ,dar si cu tantarii, unde depasim tari de renume ca Congo, Angola, si altele din regiune.
 • +3 (9 voturi)    
  Jos Firea! Sa vina cineva de la USR! (Joi, 31 august 2017, 13:58)

  Miky60 [utilizator]

  Jos Firea! De fiecare data cand au fost primari psd-ciuma rosie la Bucuresti, a fost vai si amar de capitala. Singurele perioade buna au fost cand a fost Videanu si Basescu primar sau cei dinainte care nu erau de la psd-ciuma rosie! Sa vina oricine de la USR si o sa vedem cu adevarat o capitala adevarata, o sa fie curat in maxim 2 luni, iar traficul va fi rezolvat in maxim 3 saptamani! Asta, normal, daca si consiliul va fi 100% de la USR si toti primarii de sector de la USR!
  • +2 (4 voturi)    
   Michi, ai fost in concediu (Joi, 31 august 2017, 15:38)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   sau la specializare?
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 august 2017, 14:25)

  [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Pfuuuu (Joi, 31 august 2017, 14:42)

  tragaci [utilizator]

  Sa vedeți voi ce prospera șobolanii și gândacii prin Paris și Londra
  • -4 (6 voturi)    
   sa ii vezi ce prospera si prin New York (Joi, 31 august 2017, 15:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui tragaci

   ///
   Nu avem noi asa de multi tantari si sobolani ca sa ne ,,laudam'' ca suntem pe locul I in Europa. Nimic mai fals, la tantari si sobolani sunt altii care stau mai rau ca noi. Fata de cati tantari erau prin casa in anii 1990-2002, acum mi se pare parfum. De bine de rau s-au dat cu solutii, vad mereu prin parc cum vin niste firme si imprastie solutii contra tantarilor.
   Legat de sobolani, chiar acum la mine la bloc are lor o operatiune de deratizare, organizata de primarie. Asa ca nu tantarii si sobolanii sunt principala problema a noastra, eu mai nemultumit sunt de transportul in comun si gropile din asfalt.
 • +6 (6 voturi)    
  selectiv (Joi, 31 august 2017, 15:02)

  Remarque [utilizator]

  Primariile au facut tratamentele selectiv, in parcurile mari si la strada mare, probabil. In rest Dumnezeu cu mila, ne ciupesc tantarii de toate soiurile. Am facut doua adrese la primaria de sector si am primit in ambele dati doar numar de inregistrare si nici un raspuns. Am postat un comentariu pe site-ul lor la anuntul ca vor efectua aceste tratamente, cu rugamintea sa publice lista strazilor. Mi-au sters comentariul.

  Halal primarii, halal contracte. Numai gura e de ei, sa tina prima pagina in mainstream media cu titluri pompoase.
 • +2 (2 voturi)    
  pandele egal hotia la putere (Vineri, 1 septembrie 2017, 0:52)

  furlescu [utilizator]

  rusine romanilor ca am ajuns sa ne conduca mafiotii interlopii si comunistii
 • +1 (1 vot)    
  Se simte pesedismul in Bucuresti (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 0:41)

  edi.h [utilizator]

  De mult nu am mai vazut atatia tantari ca anul asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by