RADET cere majorarea tarifelor la energie termica cu circa 30%, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat la urmatoarea sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti. Ramane de vazut daca alesii locali vor fi de acord cu aceasta majorare, si daca municipalitatea va decide sa subventioneze majorarea de tarif.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

Noile tarife propuse sunt:

- tariful pentru transportul si distributia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, la un nivel de 141,17 lei/Gcal (fara TVA)

- tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentati din circuitul primar, la un nivel de 80,39 lei/Gcal (fara TVA)

- preturile de producere si distributie energie termica la Centrale Termice de cvartal la un nivel de 332,45 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor casnici si la un nivel de 361,97 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor noncasnici

- preturile de producere a energiei termice la Centrala Termica - Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor casnici si la un nivel de 19566 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor noncasnici;

Potrivit site-ului RADET, tarifele actuale sunt:

Consumatori casnici - 137,00 lei - 163,03 (cu TVA)

Agenti economici alimentati din Puncte Termice Urbane si Centrale Termice - 252,17 lei- 300,08 (cu TVA)

Agenti economici alimentati din Puncte Termice Proprii - 212,95 lei - 253,41 (cu TVA)

Ultima oara cand gigacaloria s-a scumpit in Bucuresti, a fost in 2011.

Cum explica RADET propunerea de majorare:

"In afara de cresterile preturilor de producere ale energiei termice, fata de 2011, cand au fost aprobate actualele tarife, pretul apei reci a crescut, in etape, de la 2,26 lei/mc la 4, 13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, pretul energiei electrice active ramanand practic neschimbat (de la 0,4566 lei/kvh la 0,442575 lei/Kvh (incl accize, taxe)). Din analiza, se constata ca, incepand cu 1 iulie 2017 costurile aferente activitatii de distributie si transport au fost influentate de cresterea costului specific cu energia termica pierduta la transport si distributie de la 44, 17 lei/Gcal(in tarifil actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, in tariful de transport al energiei termice furnizate din PT proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (in tariful actual) la 34,18 lei/Gcal, O alta cheltuiala care influenteaza tarifiti il reprezinta cca cu apa de adaos, cresterea consumului specific de apa de adaos (mc/Gcal) si cresterea pretului apei de adaos furnizata de ELCEN au condus la cresterea costului specific cu apa de adaos de la 6,81 lei/Gcal la 12,72 lei/Gcal in cazul tarifului de transport si distributie si de la 3,92 lei/Gcal la 10,77 lei/Gcal, in cazul tarifului de transport pentru consumatorii alimentati din puncte termice proprii. Aceste costuri au fost modificate numai pe baza cresterii preturilor de producere a energiei termice, neluand in calcul si cresterile procentuale ale pierderilor tehnologice", se arata in expunerea de motive.

UPDATE Primaria Capitalei: Bucurestenii nu nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura

Bucurestenii nu nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura - cresterea de pret va fi suportata de PMB sau prin scaderea cotei de tva la 5%, conform modificarii legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, anunta Primaria Capitalei intr-un comunicat de presa.

"Actualizarea pretului la gigacalorie este imperios necesara, fiind impusa de mai multi factori, printre care modificarea preturilor de cumparare la materiile prime si materiale, aplicarea preturilor diferentiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorari ale preturilor la electricitate, apa sau combustibili. Mentionam ca tariful pentru transportul si distributia agentului termic nu a mai fost actualizat din 2011. (...) Informatiile extrase de pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) din documentul denumit "Date privind situatia serviciilor publice de alimentare cu energie termica la data de 31.12.2016", arata ca in Romania, in serviciu public de alimentare cu energie termica, pretul pe gigacalorie platit de bucuresteni este cel mai mic din tara", anunta municipalitatea.