UPDATE Pretul apei calde si incalzirii in Bucuresti ar putea creste: RADET cere majorarea tarifelor la energie termica cu circa 30% / Primaria Capitalei: Bucurestenii nu nu vor plati mai mult

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 25 august 2017, 11:43 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
RADET cere majorarea tarifelor la energie termica cu circa 30%, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat la urmatoarea sedinta de Consiliu General al Municipiului Bucuresti. Ramane de vazut daca alesii locali vor fi de acord cu aceasta majorare, si daca municipalitatea va decide sa subventioneze majorarea de tarif.

Noile tarife propuse sunt:
- tariful pentru transportul si distributia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, la un nivel de 141,17 lei/Gcal (fara TVA)
- tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentati din circuitul primar, la un nivel de 80,39 lei/Gcal (fara TVA)
- preturile de producere si distributie energie termica la Centrale Termice de cvartal la un nivel de 332,45 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor casnici si la un nivel de 361,97 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor noncasnici
- preturile de producere a energiei termice la Centrala Termica - Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor casnici si la un nivel de 19566 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizata consumatorilor noncasnici;

Potrivit site-ului RADET, tarifele actuale sunt:

Consumatori casnici -    137,00     lei -  163,03 (cu TVA)
Agenti economici alimentati din Puncte Termice Urbane si Centrale Termice -    252,17 lei- 300,08 (cu TVA)
Agenti economici alimentati din Puncte Termice Proprii - 212,95 lei -    253,41 (cu TVA)

Ultima oara cand gigacaloria s-a scumpit in Bucuresti, a fost in 2011.

Cum explica RADET propunerea de majorare:

"In afara de cresterile preturilor de producere ale energiei termice, fata de 2011, cand au fost aprobate actualele tarife, pretul apei reci a crescut, in etape, de la 2,26 lei/mc la 4, 13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, pretul energiei electrice active ramanand practic neschimbat (de la 0,4566 lei/kvh la 0,442575 lei/Kvh (incl accize, taxe)). Din analiza, se constata ca, incepand cu 1 iulie 2017 costurile aferente activitatii de distributie si transport au fost influentate de cresterea costului specific cu energia termica pierduta la transport si distributie de la 44, 17 lei/Gcal(in tarifil actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, in tariful de transport al energiei termice furnizate din PT proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (in tariful actual) la 34,18 lei/Gcal, O alta cheltuiala care influenteaza tarifiti il reprezinta cca cu apa de adaos, cresterea consumului specific de apa de adaos (mc/Gcal) si cresterea pretului apei de adaos furnizata de ELCEN au condus la cresterea costului specific cu apa de adaos de la 6,81 lei/Gcal la 12,72 lei/Gcal in cazul tarifului de transport si distributie si de la 3,92 lei/Gcal la 10,77 lei/Gcal, in cazul tarifului de transport pentru consumatorii alimentati din puncte termice proprii. Aceste costuri au fost modificate numai pe baza cresterii preturilor de producere a energiei termice, neluand in calcul si cresterile procentuale ale pierderilor tehnologice", se arata in expunerea de motive.

UPDATE Primaria Capitalei: Bucurestenii nu nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura

Bucurestenii nu nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura - cresterea de pret va fi suportata de PMB sau prin scaderea cotei de tva la 5%, conform modificarii legii serviciului public de alimentare cu energie termica  nr. 325/2006, anunta Primaria Capitalei intr-un comunicat de presa.

"Actualizarea pretului la gigacalorie este imperios necesara, fiind impusa de mai multi factori, printre care modificarea preturilor de cumparare la materiile prime si materiale, aplicarea preturilor diferentiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorari ale preturilor la electricitate, apa sau combustibili. Mentionam  ca tariful pentru transportul si distributia agentului termic nu a mai fost actualizat din 2011. (...) Informatiile  extrase   de pe  site-ul  Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC)   din documentul denumit "Date privind situatia serviciilor publice de alimentare cu energie termica la data de 31.12.2016", arata ca in Romania, in serviciu public de alimentare cu energie termica, pretul pe gigacalorie platit de bucuresteni este cel mai mic din tara", anunta municipalitatea.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8131 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Bravo dna Primar ! (Vineri, 25 august 2017, 11:45)

  radu103 [utilizator]

  Mare realizare !
  • +21 (21 voturi)    
   Primaria acorda subventie doar pentru RADET (Vineri, 25 august 2017, 12:12)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui radu103

   pentru cei de la case NIMIC, pentru cei cu centrale NIMIC.
   In plus jumatate din cei bransati la RADET nici nu sunt contorizati la nivel de aprtament, astfel incat primaria SUBVENTIONEAZA INCLUSIV RISIPA !!!!!
   • -7 (13 voturi)    
    Amice esti praf (Vineri, 25 august 2017, 12:58)

    adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui rov

    Nu conteaza absolut cu nimic contorizarea la nivel de apartament pentru RADET. Factura se emite la nivel de contor de scara de bloc. Contoarele de apartament se folosesc doar pentru a repartiza valoarea acestei facturi pe apartamentele respective. Si oricum sunt o mare porcarie...Daca contorul de scara masoara ceva clar, in volum de apa calda cu o temperatura mai mare de o anumita valoare, contoarele individuale masoara gradientul de temperature intre suprafata caloriferului si camera, apoi printr- formula foarte alambicata ies niste asa numite puncta...
    • +9 (9 voturi)    
     Ești ”specialist” sau ești șmecher? (Vineri, 25 august 2017, 14:22)

     Barthales [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

     Fie ești unul dintre milioanele de „specialiști”, din cauza cărora țara asta merge atât de bine, fie ești unul dintre șmecherii care și-a instalat calorifere de putere mai mare, poate chiar și pe balcon, și profiți de neștiința vecinilor tăi, care, prin calculul paușal, îți plătesc consumul suplimentar realizat.
     RADET facturează consumul măsurat la branșament de contorul de energie termică. Dacă sunt apartamente care consumă mai mult (calorifere mai mari, ferestre deschise, calorifere suplimentare) contorul de la branșament al RADET, firește, înregistrează mai mult. Adică, aceste apartamente nu fură de la RADET, ci, prin calculul paușal fură de la vecini. Dacă s-ar interzice această repartizare la paușal (care, din momentul modificării instalației de încălzire, nu mai este corectă, pentru că nu mai este în funcție de consum, ca atunci când apartamentele cu aceeași suprafață aveau aceeași putere instalata), și dacă repartizarea s-ar face în funcție de suprafața echivalentă termic, să vezi ce repede vor vrea șmecherii ăștia să se contorizeze. Pentru că e greu să-ți plătești singur propria risipă.
     • -4 (6 voturi)    
      Si tu esti la fel de praf (Vineri, 25 august 2017, 16:41)

      adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

      In primul rand postarea mea se refereala aberatia ca prin necontorizarea de apartament primaria subventioneaza risipa. Nimic mai fals, mi-ai dat dreptate, chiar daca nu o spui explicit.
      Apoi, incao data, specual pentru tine, actualele repartitoare sunt o mare porcarie. Contorul de bransament masoara ceva, iar repartitorul absolut cu totul altceva.Singura masura care ar asigura o facturare corecta pe apartament ar fi "orizontalizarea retelei" si contorizarea fiecarui apartament cu acelasi tip de contor ca cel de bransament, care sa masoare ce volum de apa calda intra in instalatia mea. Restul e poezie.
    • +4 (4 voturi)    
     pe intelesu' lu' matale (Vineri, 25 august 2017, 14:32)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

     daca pesedeii fura banii de la stat inseamna ca fura de fapt si de la tine (cu conditia sa fii un platitor de impozite, nu un parazit)
     • +3 (3 voturi)    
      Erata , cu punctuatie de rigoare : (Vineri, 25 august 2017, 16:45)

      si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui rov

      " Bucurestenii ?...

      Nu-nu !

      Vor plati mai mult !!! "
  • +14 (14 voturi)    
   Ati votat PSD (Vineri, 25 august 2017, 12:17)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui radu103

   Acum trageti consecintele. Sluga Securistului, toapa de Voluntir, mai are multe surprize pentru voi...
   • +4 (4 voturi)    
    Stai calm (Vineri, 25 august 2017, 13:29)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    PSD a dres mereu situatia asta. De obicei maresc taxele pentru cei ce lucreaza ca sa aiba pomeni si reduceri pentru sclavii zombificati care-si vand demnitatea pe o punga de faina.

    De parc-ar fi prima oara...
 • +17 (17 voturi)    
  Foarte bine ! (Vineri, 25 august 2017, 11:49)

  gogu1234567890 [utilizator]

  Ai votat si ai sperat, acum o sa fi si mai sarac !!
  Foarte bine, nu cu 30% ci cu 300% va rog.

  Poate asa isi da seama votantul PSD ca fara munca nu vine pomana de la noi restul care ardem timpul degeaba pe la servici in timp ce ei o data la 4 ani se duc la vot iar in rest stau din ajutor de somaj.

  La cumparat de paturi votanti PSD !!
 • +15 (15 voturi)    
  Ar trebui sa nu mai platesc impozit (Vineri, 25 august 2017, 12:00)

  morometu [utilizator]

  Eu platesc pentru un oras curat, in care am mijloace de transport decente, platesc pentru scoli, gradinite, spitale curate, pentru cai de acces decente. Nu am nimic din toate acestea dar in schimb banii mei se duc pe pomeni ...fara numar.
  • 0 (4 voturi)    
   pai cine e de vina ? (Vineri, 25 august 2017, 12:28)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   cine voteaza cu PSD ?
   • +5 (5 voturi)    
    In niciun caz, eu... (Vineri, 25 august 2017, 13:05)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    doar asistatii sociali si profitorii fara caracter!
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 august 2017, 12:28)

   [anonim] i-a raspuns lui morometu

   • +7 (7 voturi)    
    Locuiesc in casa (Vineri, 25 august 2017, 13:08)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui

    deci orice tip de subventionare este exclusa. Tocmai asta e problema mea. Pentru impozitele platite( mult mai mari decat cele pentru un apartament) imi doresc altceva, nu subventii, nu ajutorari tovarasesti.
 • +10 (10 voturi)    
  Pai si ... (Vineri, 25 august 2017, 12:07)

  JestersTear [utilizator]

  ... gaurile din tevi cu ce si cand le astupati? Tot cu bancnote mototolite?
 • +8 (10 voturi)    
  debransare (Vineri, 25 august 2017, 12:13)

  mos ion roata [utilizator]

  grabnica!
 • +9 (9 voturi)    
  mda... (Vineri, 25 august 2017, 12:15)

  liviu_ [utilizator]

  tare imi e sa nu sara tzoapa de volundari in apararea oamenilor de corporatiile rele ... si sa subventioneze marirea... bu bani de autobuze, pasaje, poduri etc... ca oricum nu ne trebuie d-astea... noi trebuie doar sa primit tvu pe a3...
 • +8 (10 voturi)    
  Ceva normal (Vineri, 25 august 2017, 12:17)

  galeo [utilizator]

  Caldura in Bucuresti in sitem centralizat e mai ieftina decat in multe oradse de provincie cu oameni mult mai saraci
  • +1 (5 voturi)    
   da... (Vineri, 25 august 2017, 12:31)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   dar taxele adunate in Bucuresti fac cat 10 % din tara...
   • +3 (5 voturi)    
    Taxele adunate (Vineri, 25 august 2017, 12:58)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    TAxele adunate din activitatea economica din toata tara.

    De exemplu emag vinde si aduna bani si de la clinetii din Teleorman sau vaslui, dar plateste taxe in Bucuresti.

    Asta nu e nici un merit al bucurestenilor, ci doar a Emag ca si-a stabilit sediul in Bucuresti si nu in VAslui sau teleorman
 • +14 (14 voturi)    
  PSD - mereu cu grija pentru cetateni (Vineri, 25 august 2017, 12:21)

  Ingwar [utilizator]

  PSD (ciuma rosie) a cistigat alegerile prin minciuna, cica va vom mari pensiile si salarile "din aer pe loc drept", pentru aceasta deja au imprumutat ~5 miliarde de euro ! pe care noi si copiii nostri va trebui sa le intoarcem din buzunarul nostru, insa si asta le este putin caci au vazut ca nu le ajung bani pentru promisiunile lor populiste-cretine si au hotarit sa ne mai jefuiasca din alta directie:
  azi maresc pretul la energie, miine la apa, poimine la benzina si gaz, iti dau cu o mina si-ti iau cu doua. unde sunt acuma votantii psd cu laude si lozinci pro ? PSD este un partid criminal iar votantii lor le sunt complici
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 august 2017, 12:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Ingwar

 • +5 (5 voturi)    
  propunere (Vineri, 25 august 2017, 12:34)

  nahir [utilizator]

  sa dea afara 30% din personal, in special pe cel din conducerea acestui mamut cu picioare de lut, sa modernizeze retele de apa calda astfel incat sa nu mai pierd 5 minute zilnic cu dusul deschis pana vine apa curata si calda, in locul celei reci si galben-maronie de rugina. pe urma ne mai gandim.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 august 2017, 12:36)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  N-ati votat? Inghetati! (Vineri, 25 august 2017, 12:38)

  emil bobu [utilizator]

  Asta primiti.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 august 2017, 12:41)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  oare platim iar toti? (Vineri, 25 august 2017, 12:49)

  domnescu [utilizator]

  Pana acum platea toata tara subventia la calbura pentru bucuresteni.
  Sper ca de acum sa isi plateasca singuri caldura, ca noi toti.
  Probabil o sa alerge la guvern sa le dea bani si o sa platim marirea cu platim cu totii.
  • -1 (1 vot)    
   nu e asa (Vineri, 25 august 2017, 13:58)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui domnescu

   daca intr-un oras X se plateste mai mult decit in Bucuresti atunci poate e problema ca in acel oras sistemul centralizat de incalzire nu este la fel de optimal ca in Bucuresti. sa presupunem ca intr-un oras Z primarul ridica pretul de 3 ori, conform logicii tale atunci si in capitala tre sa marim de 3 ori ? pretul se deduce din cheltuelile de productie + un procent de profit, dar nu prin comparatie cu alte orase.
 • +3 (5 voturi)    
  Sa nu uitam (Vineri, 25 august 2017, 13:08)

  galeo [utilizator]

  Pretul gigacaloriei la centralele de apartament, dublu fata de RADET

  http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20919520-radet-pretul-gigacaloriei-centralele-apartament-dublu-fata-radet.htm
 • +1 (3 voturi)    
  Subventie la gramada (Vineri, 25 august 2017, 13:10)

  Rali [utilizator]

  Consiliul General al municipiului Bucuresti nu va aproba cerearea asa cum nu a aprobat nicio cerere din 2011 pana in prezent,
  RADET va fi in insolventa mult si bine cumparand gaz la preturile din 2017 si facturand la preturile din 2011.
  Asta este principiul socialist al subventiei la gramada pentru cei care stau la bloc legat la RADET
  Nu conteaza ca omul are BMW X100 in parcare plateste caldura ca baba cu pensie de urmas.
  Inainte tovarasi spre prabusirea finala a acestei masini de furat bani pentru partid numita RADET!
 • +3 (5 voturi)    
  Orasul Galati (Vineri, 25 august 2017, 13:32)

  galeo [utilizator]

  Orasul Galati si-a inchis sistemul de incalzire centralizata, din simplul fapt ca primaria nu mai vrea sa subventioneze sistemul centralizat.

  In Bucuresti platesc taxe locale si cei din ansamblurile rezidentiale noi, desi au centrale de apartament.
  De ce ar trebui sa subventioneze acesti oameni, prin taxele lor, caldura celor din sistemul centralizat ?
  Mai ales ca pe ei ii costa dublu incalzirea decat daca ar fi fost la RADET
  • -2 (4 voturi)    
   Galati (Vineri, 25 august 2017, 14:38)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   De acord, ce mai astepti, Galati te asteapta sa devii un nou cetatean!
 • -4 (4 voturi)    
  ce bine e la radet (Vineri, 25 august 2017, 13:36)

  ColdNews2013 [utilizator]

  uite de ce n am pus centrala...pt ca am pret mic si nu am probleme cu gazele si ca sa fiu proactiv mi am tras gaze separat....asa duamna firea vrem subventii :))
  • +1 (7 voturi)    
   Ti-ai pus centrala de apartament (Vineri, 25 august 2017, 14:13)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui ColdNews2013

   Dar ai scos cosul de gaze la 1 m de geamul vecinilor...asta-i problema, ne plangem ca masinile polueaza si vrem sa ne gazam singuri. Singura solutie ok este centrala de bloc, care macar are cosul scos deasupra blocului...
   • 0 (2 voturi)    
    Asta e tehnologia (Vineri, 25 august 2017, 16:38)

    Rali [utilizator] i-a raspuns lui rov

    In cazul meu RADET imi asigura fabuloasa temperatura de 15 grade in casa, iar centrala imi asigura cand vreau cat vreau.
    Faptul ca centrala este autorizata a fi pusa pe piata reprezinta garantia ca nu se incalca normele de poluare, exact ca la masina. In plus la 2 ani vine reprezentantul ISCIR-ul si imi controleaza emisiile si daca nu sunt ok, face reglajul pana sunt ok sau imi ia dreptul de a functiona.
    Daca vrei ecologie, singura solutie este soba cu lemne carate cu caruta :)
 • 0 (0 voturi)    
  dubla negatie (Vineri, 25 august 2017, 17:22)

  revo [utilizator]

  bucurestenii nu nu vor plati = bucurestenii vor plati?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by