Primaria din Braila a castigat vineri, la Judecatorie, in procesul cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului, care a contestat in instanta decizia luata, saptamana trecuta, de municipalitate, privind eutanasierea cainilor agresivi si bolnavi aflati in padocurile primariei, anunta Agerpres.

"Am castigat in instanta in fata Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) si continuam eutanasierea cainilor agresivi si bolnavi. Am primit foarte multe adrese de la aceasta Federatie, care contesta eutanasierea. In mandatul meu, nu am cunostinta ca aceasta Federatie sa fi desfasurat vreo actiune benefica in sprijinul cainilor din municipiul Braila sau al cetatenilor care se simt agresati de acesti caini. Nu au avut nicio colaborare cu Primaria Braila la actiuni de sterilizare sau pe vreun alt domeniu si nu cunosc faptul ca, in acest an al meu de mandat, sa fi adoptat vreun caine din Braila. In schimb, au venit sa conteste eliminarea cainilor de pe strada", a declarat primarul Brailei, Marian Dragomir.

Actiunea de capturare a cainilor fara stapan din fiecare cartier din Braila a inceput in aceasta saptamana, in municipiu existand aproximativ 5.000 de maidanezi.

"S-a actionat in mai multe zone. De acum, ne ducem pe cartiere. Intram intr-un cartier si iesim cand terminam de ridicat toti cainii de acolo. Apoi, mergem intr-un alt cartier si tot asa", a spus Dragomir.

Primarul a precizat ca va fi organizat un targ de adoptie a cainilor fara stapan, care va avea loc in 11 si 12 august, in Parcul Monument: "Primul pas pe care il facem in perioada urmatoare este unul prin care dam posibilitatea tuturor celor care iubesc cainii sa si demonstreze asta. A arunca un os de la etaj nu inseamna dragoste fata de caini. Organizam, de Zilele Municipiului, in 11 si 12 august, un targ de adoptie a cainilor fara stapan. Dar sa stiti ca aceasta adoptie nu este suficienta si vom incepe o procedura legala in adapostul primariei, prin eutanasierea cainilor agresivi si a cainilor care nu pot fi adoptati din cauza comportamentului lor, impreuna cu cei care sunt bolnavi si tratamentul presupune doar o cheltuiala foarte mare, pe care nu putem altfel sa o gestionam la infinit. Sunt convins ca, in perioada urmatoare, nu o sa fiu cel mai iubit dintre braileni, dar sigur vom rezolva o problema a tuturor."

El a afirmat ca, in ultimii trei ani, au fost sterilizati 3.600 de caini.

In cursul anului trecut, au fost muscati de caini 1.284 de braileni, iar de la inceputul acestui an, s-au intregistrat 764 astfel de cazuri. "Costurile legate de tratamentele pe care au fost obligati sa si le faca cei muscati de caini in perioada ianuarie - mai 2017 au fost 64.490 lei, dar in aceste costuri nu sunt incluse, in schimb, spaima, trauma si frica cu care a ramas persoana care a fost muscata. Nu vreau sa ne gandim ce inseamna pentru un copil sa fie muscat de caine sau mutilat", a precizat primarul Marian Dragomir.