PSD nu renunta la intentia de a anihila opozitia in consiliile locale pentru a permite baronilor sa profite de pe urma patrimoniului comunitatilor din Romania, acuza USR. Prin noul proiect de Cod Administrativ, publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absoluta (50%+1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, instrainarea sau darea in folosinta a patrimoniului comunitatilor, astfel incat deciziile cu privire la patrimoniu sa nu mai aiba nevoie pentru aprobare de o majoritate de 2/3 din numarul consilierilor locali si judeteni in functie, explica reprezentantii USR.

"Gabriela Firea si alti primari care nu au majoritati de 2/3 vor putea infiinta societati comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, inchiria, face schimburi de terenuri cu 50%+1 din numarul total al consilierilor in functie, nu ca in prezent, cand au nevoie de 2/3 din numarul consilierilor. Cazul Bucurestiului, unde PSD si ALDE au majoritate simpla in Consiliu, este relevant. Gabriela Firea ar fi direct interesata daca ar fi adoptata modificarea", se arata in comunicatul USR.

USR va propune amendamente la proiectul de Cod Administrativ si va cere raport de respingere in Comisiile de specialitate din Senat pe marginea proiectului de lege L122/2015, asa cum am facut si pana acum, astfel incat toate deciziile privind patrimoniul comunitatilor locale sa se adopte cu o majoritate calificata.

"Proiectul de lege L122/2015 dateaza din 2015 iar printre initiatori se numara Gabriela Firea, pe vremea aceea senator PSD. Acest lucru ne arata ca PSD a pus de mult timp gand rau banului public si nu precupeteste nici un efort pentru a usura cheltuirea nesabuita a acestuia. Daca legea ar fi trecut, acum Primaria Bucuresti nu ar fi avut o problema in a achizitiona pachetul majoritar de actiuni ELCEN. Este o decizie pe care CGMB trebuie sa o ia cu 2/3 din numarul total al consilierilor in functie, dar pe care a adoptat-o in mod ilegal cu o majoritate simpla", a declarat Florina Presada, senatoare USR, membru in Comisia de Administratie Publica de la Senat.