Primaria Capitalei a inceput intocmirea studiilor de fezabilitate pentru accesarea de fonduri europene pentru realizarea a 60 de kim de piste pentru biciclete, aprobate prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti – Ilfov. Reamintim ca Ministerul Mediului a alocat inca din 2014 suma de 10 milioane de euro pentru realizarea a 100 km de piste pentru biciclete, insa pana acum banii nu au fost folositi, de cel putin trei ani Primaria lucrand la stabilirea traseului si studii de fezabilitate.

Marsul biciclistilor 22 aprilie 2017Foto: Hotnews

"Programul Operational Regional 2014 – 2020 cu finalizare 2023, are o axa relevanta pentru transport in Regiunea de dezvoltare Bucuresti– Ilfov: Axa Prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon are o alocare totala pentru Bucuresti-Ilfov, de aprox 150 milioane Euro si va finanta dezvoltarea modurilor durabile de transport urban. Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti – Ilfov include propuneri detaliate de proiecte care sa duca la incurajareautilizarii bicicletei si, in prima etapa de infiintare a retelei utilitare pentru biciclete, pe termen scurt, vor fi dezvoltate 12 proiecte, care insumeaza aproximativ 60 km in zonele cele mai importante. A aparut Ghidul de Finantare, iar proiectele pot fi depuse in perioada 20 sept 2017 – 20 martie 2018", se arata intrun comunicat emis de Primaria Capitalei.

Astfel municipalitatea a inceput intocmirea studiilor de fezabilitate pentru urmatoarele trasee:

1. Calea Victoriei: Calea Victoriei - Splaiul Independentei (0,6 km)

2. Traseu prin Bucuresti: Piata Unirii - Piata Victoriei (3,3 km)

3. Traseu pentru cumparaturi: Piata Victoriei - Baneasa (6,5 km)

4. Traseu de agrement: Piata Unirii - Mihai Bravu (3 km)

5. Traseu catre scoala: Universitate - Doamna Ghica (6 km)

6. Traseu catre birou: Doamna Ghica - Pipera (6,3 km)

7. De-a lungul Dambovitei: Sos. Virtutii - Piata Unirii (5,6 km) (corelare cu proiect „coridor verde”, in lungul Damboviƫei)

8. Traseu Est: Piata Unirii - 1 Decembrie (6 km)

9. Traseu catre Gara: Basarab - Piata Romana (2,4 km)

10. Centrul orasului - Smart City I: Piata Unirii - Sos. Alexandriei (5,2 km)

11. Centrul orasului - Smart City II: Sos. Alexandriei - Magurele (6,2 km)

12. Bucuresti - Ilfov: Soseaua de centura - Voluntari - Doamna Ghica (7 km)

In etapa 2, pe termen mediu – municipalitatea vrea sa de zvolte restul retelei regionale de interconectare, de aproximativ 200 km infrastructura pentru biciclete.