
Foto: Captura bolborea.ro - Stadiul lucrarii

Macheta/ Foto PMB
Cu banii acestia s-ar putea face un parc, un pasaj, s-ar putea moderniza un bulevard, s-ar putea amenaja 100 de km de piste pentru biciclete, cumpara autobuze noi, lucruri de care chiar avem nevoie.
Despre acest monument se discuta din anii 2000, iar Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a organizat in data de 20.02.2007 un concurs de solutii pentru realizarea sa, concurs castigat de artistul plastic Ioan Bolborea. De atunci insa nu s-a mai auzit mare lucru despre monument, acesta revenind in discutie anul acesta, cu ocazia pregatirilor pentru Centenarul Marii Uniri.
Valoarea alocata in anul 2017 pentru Monumentul Marea Unire este de 6, 5 miloane lei, conform Hotararii Consiliului General nr. 129/05.04.2017, iar restul banilor urmeaza sa fie platiti in urmatorii ani.
Sculptorul Ioan Bolborea, creatorul Monumentului Marii Uniri, care va fi amplasat in Piata Alba Iulia din Bucuresti, a declarat in iunie, intr-o conferinta de presa, ca o parte a lucrarii, sub forma de holograme, va putea fi vazuta de public incepand de anul viitor.
"Am incercat sa surprind in acest monument, la modul figurativ, atmosfera sarbatoreasca a adunarii de la Alba Iulia, poporul care venea, entuziast, din toate tinuturile locuite de romani, pentru a fi de fata la implinirea celui mai maret act al istoriei noastre. (...) Monumentul aduce cu o cupola a carei origine este o entitate organica, un cactus. Este o planta pe care o apreciez foarte mult pentru faptul ca stie sa se apere pe sine si sa dainuie in imensitatea si vitregia desertului. Cupola aceasta cu nervuri si sute de oameni inlantuiti tine la adapost idealul unitatii nationale pe care noi, romanii de azi si cei care ne vor urma, trebuie sa nu contenim a-l proteja", declara artistul, potrivit propriului site.
Primaria Capitalei va plati circa 80 milioane de lei pentru patru statui destinate Centenarului Marii Uniri, acestea fiind dedicate Marii Uniri, Regelui Ferdinand I, politicianului IC Bratianu si generalului Henri Mathias Berthelot.
Bucurestiul mai are un monument de 3 milioane de euro - Aripi, amplasat in Piata Presei Libere, realizat in memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 -1989 din Romania si din Basarabia. Monumentul, inaugurat in 2016, este amplasat pe locul fostei statui a lui Lenin, este constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud.
o alta problema este amplasarea. "Piata Alba Iulia" este de fapt un mare sens giratoriu. continuam astfel seria de lucrari de arta la care publicul nu are si nu va avea niciodata acces. de ce? probabil pentru ca scopul celor care decid la primarie este pur financiar - sa dea tunul, sa bage milioanele in cont si cam atat.
Sa nu uitam ca, monumentul este conceput sa existe pentru totdeauna in Piata Alba Iulia din Bucuresti ! Sute si mii de ani !
Daca tot se da, cate 20 milioane de lei pentru regele Ferdinand, politicianul IC Bratianu si generalu Henri Mathias Berthelot, nu mi se pare prea scump, sa dai 51,7 milione lei pe lucarea lui Bolborea. Este doar de 2 ori si jumatate mai scump.
Sa nu uitam, conceptia originala este cea mai scumpa parte la costul unei monument.
Sunt situatii la monumente, in care conceptia poate sa ajunga si la 70 %. La picturi si sculpturi mici. poate sa urce la 99% si peste.
Cat la costat pe Dalii (ca munca bruta) ,,pictura cu ceasurile" ? cateva luni de munca ( timp in care a lucrat si la alte lucrari). Acum pretul, ar putea sarii bine, peste plafonul de 100 de milioane de Eu !
Un nimic fara nici un aspect - fara un concept.
Lipsa totala de simt artistic. Ocupa doar spatiu- genereaza doar sentimentul ca suntem tepuiti. Du-te ma!!!
Mie mi se pare potrivita. E o hora la baza si mai multe coloane ale infinitului care se unesc la varf.
Si pentru ca tot lipseste un asemenea monument foarte important pentru demnitatea romanilor, e bine ca atrage atentia de pe acum.
Din pacate, din imagini nu reiese deloc asa ceva.
Poate se inspira artistul si modifica lucrarea din mers. Mai are timp....
Ar fi fost un fond extraordinar pt a finanta proiecte,construi parcuri tehnologice.?
Am fi refacut centrele a 20 de orase
Am fi putut construi un intreg parc olimpic
Am fi putut construi 2 auyostrazi
Am fi putut..
Si in nota mai glumeata - mai bine sa lase centrele si parcurile oraselor asa cum sunt ca la cum au facut Parcul Dr. Taberei cu 21 milioane de euro ..... mai bune lasa-le asa.
IDIOCRATIE nu democratie. Administratia cheltuieste bani asa cum cheluiesc interlopii, normal ca ti-e usor sa spargi bani pe care nu i-ai muncit....
50 de milioane....RUSINE. Sa puneti statuia asta in curtea Catedralei Neamului. Neamu vostru de hoti si incompetenti ce sunteti...
Despre pret insa am cu totul alta parere.
Marea Unire este o gluma proasta suntem mai dezbinati ca oricand.
Statuia are aspectul inspirat dintr-un vis urat. Daca nu au reusit sa gandeasca ceva mai frumos [gandeasca: my bad] atunci, puteau realiza ceva de maxim bun simt, asa cum a spus omul asta, inaintea mea, aici:
http://www.hotnews.ro//stiri-administratie_locala-21927987-dezbatere-publica-are-bucurestiul-nevoie-statuie-50-milioane-lei-pentru-celebra-marea-unire.htm#comentariu_21928141
Felicitari, @MinDepous, era sa cad de pe scaun de ras!
Daca nu ar fi probabil ca s-ar revolta.
Vedeti vreo revolta? NU .
Nici Rodin, nici Henry Moore nu cred ca au luat vreodata atatia bani pe o statuie ! Nu-mi veniti cu preturi de la licitatii, vorbesc de cat a luat artistul.
in plus, sunt de acord ca monumentul sa apartina perioadei curente ca stil, deci da, mi se pare perfect valabil ca sa face.
nu varza, nu cactus... piatra la rinichi!
Sculptorul Ioan Bolborea vorbeste in articol de ... cactus ? Asta vrea pentru noi ? Un desert ? Ca tot fuge lumea de aici rupand pamantul, acum, la 100 de ani...
in ce priveste parcuri in zona alba iulia... teoretic la 3 statii, practic la mai putin de 15 minute de mers pe jos parcul 23 august sau cum ii zice acum.
- moscheea in discutie nu trebuia sa fie utila pentru TOT poporul roman, ci doar pentru acei romani de confesiune musulmana.
- stat neprieten zici?
"in aceeași perioadă și în aceeași ordine de idei, între Republica Turcia și România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veșnică, acest tratat fiind și în prezent în vigoare." 1934.
- dupa parerea ta, cat de reprezentative sunt pentru romania comentariile imbecile?
Mă refer la Bucureşti şi la parcare publică fireşte.
Ăștia nu merită nici măcar să fie numiți "epigoni". Ar trebui inventat alt cuvânt.
De la cine vreti cultura? De la tzatza firea? De la Can Can?
Teatrului Național parcă ar fi încărcată cu zombi, Aleea trandafirilor din parcul Herăstrău are în mijloc o rotondă cu capete uriașe de politicieni care mai degrabă înspăimântă privitorul... În afară de bani, e vorba și de un kitsch uriaș propagat de INCULȚII care au ajuns să decidă în materie de artă... O să ajungem să ne adunăm în Piața Victoriei și ca să protestăm împotriva operelor de artă promovate de politicienii din PSD-ALDE. Pentru care o operă de BRÂNCUȘI e prea scumpă și nu merită s-o avem...
A se vedea monumentul comunismului de la casa presei libere.
Si hai sa realizam o chestie: afacerea cu aceste monumente este doar alta afacere pentru baieti destepti si alt mod de a spala bani.
alo, dna!
Ca simbol pentru Marea Unire, aparent alegem mii de tepe, orientate in toate directiile. Sa ajunga la fiecare cetatean.
Pentru ca pana la urma, totul se reduce la:
"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei.."
Concret, esti PMB, nu poti comanda statui si monumente peste 1 mil. euro. Esti primarie de oras intre 200.000 si 400.000 locuitori, nu poti comanda peste 600.000 euro, esti primarie de oras cu 15.000 locuitori, nu poti comanda peste 50.000 euro.
Faci arta si povesti pentru adormit copii DAR cu limita la banul public.
Sunt convins ca acest cactus se putea aduce din China, printat de o imprimanta 3D, la un pret de 100 de ori mai mic.
Cat un bloc de locuit de 8 etaje; deci va ocupa toata lumina pietei; foarte bine; de ce sa se simta unii mai liberi; sa le punem cat mai multe cladiri in fata.....
Un bust sau statuie cu unul din autorii Unirii strica sau ce?
Peste ani și ani lumea se va obisnui:
-unde ne vedem? la iglu..
-unde ai parcat? sub iglu?
Dar parca mai bine semăna cu un cort de papuași,
Am putea muta parlamentul înăuntru.
Coliba parlamentului, simetric fata de casa poporului.
In cazul asta bucureștenii din piața alba Iulia vor avea nefericirea la locuiască "la Papuași".
Dar cei de la cultura ma vor bate: sigur ca exista un simbolism:
Este virusul ZIKA, prezentat copiilor tridimensional. Sau e virusul hepatitei C?
Nu știm pana nu vom vedea monumentul.
Faptul ca Bucurestiul are un buget enorm, nu e un argument.
Cum se justifica suma aia? Materiale, manopera, etc?!? A luat cineva la puricat asta?
Cu 10 mil. euro faci un hypermarket (cladire + instalatii +mobilier - fara teren). Si tu spui ca-i o nimica toata pentru o balega de beton?!?
Nici ideea unor "tepi " care definesc, separa si protejeaza interiorul nu e deloc rea.
Doar ca acesti "tepi" sunt cam grosolan realizati si cam desi.
Efectul va depinde enorm de materialul din care va fi realizat monumentul. Daca va fi realizat din marmura alba sau va fi placat cu o ceramica alba sau cu un material sticlos, poate nu va arata prea rau.
Pretul monumentului va fi justificat - sau nu - de material. Sa speram ca va arata pretios si nu ca un ciment ordinar.
Credeam ca pana si PSD-UL se saturase de gusturile lui AN, se pare ca e resuscitat acum prin bila "centenara"
Revenind la monument... Pare neinspirat, mesajul e greu descifrabil, sugereaza o retragere, o strangere a randurilor, o aparare disperata a ceva, nu se stie ce. Ori unirea a fost din contra, un moment de varf, de incununare a unor eforturi, de deschidere, mai ales de speranta. Monumentul nu transmite deloc asa ceva, din contra, mai degraba teama si inchidere. Mai da impresia si ca artistul si-a depasit posibilitatie, ceva nu se leaga, de altfel la o asemenea dimensiune probabil niciun artist nu ar reusi sa redea cu adevarat ceea ce simte.
Cat priveste banii, la inaltimea unui bloc de 10 etaje, cam asta e pretul de asteptat. Intrebarea e daca intradevar avem nevoie de o asemenea amploare?
PS: Mesaj pentru autori, puteti face mai mult decat o "dezbatere" care nu poate duce la nicio concluzie, cel mult prilej de bascalie. Spre exemplu sa cereti parerea unor artisti, critici de arta, arhitecti, intr-un cuvant oameni care au legatura cu arta. Nu oricine poate sa judece o opera de arta.
Altfel ... forma este interesanta si exprima cumva etosul de "cetate asediata" al nostru.
1. Acest monument este complet INUTIL. Nu in statui sta unitatea, ci in faptele reale. Mentalitate de Bucuresti Micul Istanbul in toate "splendoarea" lui. Si discutia se poate incheia aici.
2. Pe urma, daca ar fi sa vorbim la modul pur artistic despre aceasta propunere de monument, el transmite exact mesaul ca ar trebui sa ne inchidem in sine, si sa indreptam toti tzepii la restul lumii. Pai asta a fost rostul unirii, fratilor? Eu credeam ca a fost exact opusul: emanciparea, eliberarea, zborul. Forta, nu slabiciunea. Evolutia, nu involutia.
Inaltarea spre cer, "the sky is the limit for our nation", ca sa zic asa. Nu ingroparea in pamant, de frica a tot ce ne inconjoara. Nu suntem in secolul XIX ci in secolul XXI, ce naiba! Lumea vorbeste de IT, calatorii spatiale spre marte, smart cities, internetul este parte din viata noastra, etc, iar juriul lui peste de Bucuresti, vorbeste de ... un cactus care rezista in desert (ca aaa, uitaseram ca suntem inconjurati de Sahara. Cum treci granita, cum dai in Sahara, camile, beduini etc, iar noi inca il asteptem probabil pe Moise).
Asa ca si din punct de vedere artistic mi se pare o ratare ... monumentala!
Nebunia asta trebuie sa fie oprita.
2. sau cu un rastel in care sunt depozitate capete de racheta sau proiectile mari.
3. seamana si cu un arici, o fiinta vulnerabila, care trebuie sa se apere de lume cu ajutorul tepilor. Noi chiar asa de vulnerabili suntem, incat trebuie sa ne creasca tepi?
3. omuletii aia scheletici iti sugereaza prizonierii din lagarele de exterminare, speriati si lipsiti de aparare; nici macar nu se tin de maini, ca intr-o hora, fiecare a desfacut bratele neputincios, ca in fata plutonului de executie;
4 . cactus?! Ce treaba are Romania cu cactusii? Ce treaba are Unirea cu cactusii? Aaa, poate pentru unguri sa fi fost un cactus (infipt in cur), asa da, ar fi de inteles ce vrea sa exprime.
5. structura asta, odata amplasata in piata aceea super aglomerata, se va murdari si afuma in cateva saptamani. Cum va fi intretinuta? Pentru ce ne trebuie inca un maldar de murdarie in Bucuresti?
Dupa 100 de ani de Marea Unire, asta este imaginea pe care noi insine vrem sa o proiectam lumii, de tara slaba, vulnerabila, care trebuie sa se apere cu tepi?
Un monument trebuie sa vorbeasca de la sine. Sa nu aiba nevoie de explicatii.
Si sa transmita o emotie placuta. Sa-ti faca placere sa-l privesti. Ori imaginea cactusului, pe langa faptul ca n-are legatura cu Romania, te duce imediat cu gandul la tepi, durere si respingere.
Mecanismul de adaptare al plantei e admirabil, dar e un simbol potrivit pentru alta idee. Pentru cum poti supravietui cu putin, aproape cu nimic... O fi premonitoriu?
si uite asa se manifesta universalitatea artei. poate fi chiar si rahat cu mot.
cu banii dati pe statuie se construiau vreo 5 camine pentru batrani sau vreo 5 camine pentru copii abandonati sau niste internate sociale pentru amaritii care nu-si pot trimite copiii la scoala. un astfel de monument trebuia donat de un artist adevarat municipalitatii cu ocazia centenarului.
dar s-a mers pe principiul cine spaguieste mai mult. si ca de obicei iese o mare porcarie, in stilul celebru al familiei sfintilor primari.