Primaria Bucuresti a lansat licitatia pentru autobuze noi: 114 milioane de euro pentru 400 de autobuze cu aer conditionat. 30 de autobuze vor fi articulate
Primăria Generala a Capitalei a publicat in SEAP pe 1 iulie licitația pentru achiziționarea a 400 de autobuze pentru RATB, contract estimat la circa 510,5 milioane de lei, fără TVA, pentru o periodă de 4 ani.
Contractul vizeaza achizitia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri cu o capacitate minima de 96 de calatori, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori, precum si 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.
Conform caietului de sarcini toate autobuzele trebuie sa aiba podea coborata pe toata suprafata (nu se admit trepte), rampa mecanica pentru accesul persoanelor cu disabilitati, precum si Instalatie de incalzire, ventilare si aer conditonatatat pentru calatori, cat si pentru compartimentul soferului.
Autobuzele trebuie sa aiba o motorizare Euro 6 si sa poata functiona pe diesel si biodiesel.
Autobuzele trebuie sa aiba instalate echipament de numarare a numarului de calatori (cu precizie de minim 99%), monitoare TFT/LED pentru informare si publicitate, precum si sistem de supraveghere video , interior-exterior.
In plus, toate autobuzele vor trebui sa aiba sisteme care sa previna furtul de combustibil precum: echipamente de masurare a consumului de combustibil, cu transmiterea datelor prin computerul de management al traficului si instalatie de de detectare si alarmare in cazul deschiderii neautorizate a busonului de la rezervor.
Vezi aici caietul de sarcini pentru achizitia celor 400 de autobuze. (.pdf, ~5,4 MB)

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Ce silentioase erau autobuzele DAF cumparate de primarie prin 1994 (nu mai tin minte daca de Halaicu sau Ciorbea), o minunatie si o placere sa te plimbi cu ele. Ei bine, intr-un an s-a ales praful, mizerie pe jos, flecme, pete peste tot, scaune rupte, tigani nespalati pe scaune.
Astia suntem fratilor, si ne mai minunam ca nu avem transport civilizat.
Varianta 2: google maps. Zoom pe harta si apesi pe o statie de autobuz apoi in partea stanga in chenar iti arata autobuzele/troleibuz/tramvai/metrou care au statie acolo, click pe unul din ele si voila...grafic orar.
Nu stiu, intreb si eu, poate am inteles gresit
Totusi, se pare ca pretul unui autobuz ajunge la 285.000E si nu pare mult daca ne raportam la SUA (300.000 - 400.000$ pe masina https://www.thoughtco.com/bus-cost-to-purchase-and-operate-2798845).
Si degeaba inoieste parcul daca nu baga bani si in mentenanta, din 1000 de autobuze mai circula 600, au pus pe butuci 400 de bucati din motive de tot rasul: geamuri sparte, lipsa anvelope.
https://www.omniplus.com/uk/parts-and-accessories/spareparts-logisticscenter/
Voi astia cu minusurile beliti prea mult ochii la TV in loc sa cititi legislatia.
Dacă omul nu e incurajat sa își lase mașina acasă și sa folosească transportul in comun degeaba, poți cumpăra și mașini electrice ca tot marea majoritate au mașini vechi de 10 ani, care polueaza cat pentru tot ceilalti.
http://stirileprotv.ro/stiri/auto/o-vinieta-speciala-ar-putea-sa-apara-in-locul-timbrului-de-mediu-pe-ce-soferi-va-afecta-aceasta-taxa-a-ministerului-mediului.html
Poate anul viitor am si eu noroc sa ajung la birou cu ratb-ul :)
nici aia cu 25% nu tine.
a fost 24% si e 19%.