Consiliul general al municipiului Bucuresti a adoptat Strategia de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 10:56 Actualitate | Administratie Locala


Consiliul general al municipiului Bucuresti a adoptat vineri Strategia de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti. Aceasta prevede pana in 2028 investitii de circa 4 miliarde de euro, dintre care 1, 9 miliarde lei pentru reabilitarea termica a blocurilor, circa 900 milioane lei pentru modernizarea CET-urilor, 900 milioane lei pentru modernizarea retelei de transport si distributie. Strategia prevede si o crestere a tarifului la gigacalorie pana in 2042.

Pe scurt, strategia prevede, redimensionarea retelei de transport si distributie, modernizarea acesteia, reabilitarea/modernizarea CET-urilor, construirea unei centrale de incinerare a deseurilor (WtE Pallady) si construirea a doua surse noi de energie (CET Colentina si CET Aviatiei) .

In cadrul strategiei sunt expuse si analizate trei scenarii posibile pentru eficientizarea functionarii sistemului integrat de termoficare: folosirea sistemului centralizat in structura sa actuala, prin aplicarea de masuri de reabilitare, redimensionare si modernizare; trecerea catre sisteme centralizate zonale, prin transformarea actualelor puncte termice in surse de energie, in cogenerare de mica putere; abandonarea totala a sistemului centralizat si trecerea la sisteme individuale, reprezentate de centrale de apartament functionand pe gaz natural.

In urma unei analize multicriteriale, a fost propus scenariul I, cu recomandari de perspectiva: mentinerea numarului surselor de caldura existente, cu reabilitarea/modernizarea acestora, construirea unei centrale de incinerare a deseurilor (WtE Pallady) si construirea a doua surse noi de energie (CET Colentina si CET Aviatiei) in zonele deficitare din punct de vedere al parametrilor agentului termic furnizat populatiei.

"Asa  cum  s-a  prezentat  in  capitolele  anterioare,  revitalizarea  sistemului  centralizat  de alimentare cu energie termica din municipiul Bucuresti s-ar putea realiza prin implementarea unui program amplu de investitii, atat la nivelul consumatorilor, cat si la nivelul surselor de producere, a retelelor de transport si distributie a energiei termice", se arata in strategie.

Ce propune strategia?

Investitii in sistemul de transport si distributie si puncte termice

- Reevaluarea necesarului de energie termica maxim orar actual fata de valorile care au stat la baza conceptiei initiale de dezvoltare a sistemului de termoficare al municipiului Bucuresti dar si vechimea instalatiilor de producere, transport si distributie a caldurii, impune luarea unor  masuri  privind  cresterea  eficientei  energetice  a  instalatiilor  de  producere,  transport, distributie si consum de energie termica.

La nivelul consumatorilor  se prevede:
- Continuarea actiunilor de izolare termica a cladirilor, cresterea etansarii suprafetelor vitrate,  eliminarea  pierderilor  din  instalatiile  comune  ale  cladirilor,  utilizand  solutii aplicate la nivel european.

La nivelul punctelor termice, statiilor termice centralizate si a retelelor de distributie, se au in vedere urmatoarele:
- Reanalizarea  sub  aspectul  dotarii  cu  echipamente  si   aparatura  de  automatizare  de ultima generatie a punctelor termice si redimensionarea acestora in situatia existentei unor consumatori aflati la distanta neeconomica, pentru care se pot instala module termice.
- Desfiintarea  statiilor  termice  centralizate  care  in  prezent  alimenteaza  cu  apa  calda menajera anumiti consumatori pentru care incalzirea  se furnizeaza direct din reteaua de transport cu ajutorul hidroelevatoarelor si trecerea alimentarii consumatorilor prin intermediul modulelor termice.
- Redimensionarea retelelor de distributie cu vechime  mai mare de 20 ani si inlocuirea lor  cu  conducte  nemetalice  preizolate,  avand  pierderi  specifice  de  energie  termica reduse, amplasate direct in sol, urmand traseele canalelor de distanta existente.

La nivelul retelelor de transport, se au in vedere urmatoarele:

- Stabilirea debitelor de agent termic care stau la baza redimensionarii retelelor primare tinand seama de parametrii functionali de calcul adoptati pentru perioada actuala si de perspectiva.
- Redimensionarea si inlocuirea a cca. 80% dintre acestea, avand vechime mai mare de 20  ani,  tinand  seama  de  noile  debite  de  agent  termic  rezultate  din  reducerea necesarului  de  energie  termica  maxim  orar.  Acestea se  vor  inlocui  cu  conducte preizolate  prevazute  cu  sisteme  eficiente  de  depistare  si  localizare  a  avariilor,  in scopul reducerii timpilor de interventie in cazul unor incidente.
- Rearondarea zonelor de consum la sursele generatoare de energie termica si eventuala reconfigurare partiala a schemei generale prin eliminarea retelelor primare ineficient utilizate.
- Eliminarea - in procesul reconstructiei sistemului de transport - a tuturor armaturilor defecte si a tuturor compensatorilor de dilatare cu  presgarnituri si inlocuirea acestora cu compensatori lenticulari.

 • Investitii in sursele de energie
La nivelul surselor de energie termica se are in vedere:

- Racordarea CET Sud, CET Vest si CET Progresu la sistemul de transport gaze naturale.
- Renuntarea esalonata la echipamentele cu durata de viata depasita din cadrul surselor actuale de energie termica ale ELCEN si realizarea unor unitati noi de cogenerare care sa  raspunda  criteriilor  de  cogenerare  de  inalta  eficienta.  Noile  echipamente  vor  fi cicluri combinate gaze-abur, cu functionare pe gaze  naturale (combustibil de baza) sau motorina (combustibil de rezerva).
- Reactivarea  CET  Titan  intr-o  configuratie  corespunzatoare  situatiei  actuale  privind consumul de energie termica din zona sa de actiune.
- Modernizarea centralei termice Casa Presei prin echiparea cu unitati de cogenerare de inalta eficienta
- Realizarea unor surse noi de cogenerare de zona dimensionate corespunzator, care sa alimenteze zonele de consum situate la distante mari fata de sursele ELCEN existente. Se propune realizarea unor surse de cogenerare de inalta eficienta in zona Colentina si in  zona  Aviatiei,  care  sa  preia  consumul  acestor  zone.  In  acest  fel  se  va  evita transportul agentului termic dinspre sursele existente catre aceste zone pe distante mari si cu costuri relativ ridicate.
- Realizarea investitiei de valorificare energetica a  deseurilor menajere din municipiul Bucuresti, care face obiectul unui proiect prioritar inclus in POIM 2013 - 2020 si care va beneficia de alocare financiara nerambursabila in cadrul programului mentionat.
- Realizarea lucrarilor imediate necesare conformarii la restrictiile de mediu pentru o parte  din  echipamentele  existente  in  centralele  ELCEN  (instalatii  de  ardere  -  NOx redus), inclusiv finalizarea unor investitii in capacitati de varf (cazane de apa fierbinte) incepute in anii anteriori.

Pentru realizarea strategiei este nevoie de aproape 4 miliarde de euro:
- 50.000.000 euro pentru centralele de cogenerare noi, inclusiv Casa Presei.
- 1,9 miliarde euro pentru reabilitarea termica;
- 50.000.000 euro pentru despecer
- 500.000.000 euro pentru reteaua de transport;
- 400.000.000 euro pentru puncte termice si retele distributie;
2.000.000 euro - racordarea la reteaua de transport gaze naturale;
- 890.000.000 euro - modernizare centrale ELCEN;

Surse de finantare

"Finantarea investitiilor de modernizare/reabilitare  a sistemului de alimentare centralizata cu energie  termica  ar  putea  fi  realizata  din  surse  de finantare  de  tip  imprumut  acordat  de institutii  financiare  internationale  (BEI,  BERD,  BM,  etc.),  din  surse  de  finantare nerambursabile disponibile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), conform documentelor programatice pentru perioada 2014 ¬ 2020, precum si din surse de finantare alocate de la bugetul local al Primariei Generale a  municipiului Bucuresti pentru investitiile care se refera la patrimoniul public. Astfel, pentru reabilitarea sistemului de transport  energie termica din municipiul Bucuresti este prevazuta alocarea unei sume nerambursabile, de circa 187 milioane de EUR (incluzand rezerva de performanta), prin POIM. Pentru finantarea programului de reabilitare termica a cladirilor sunt disponibile surse de finantare prin Programul Operational Regional.  O  alta  sursa  posibila  de  finantare  a  investitiilor propuse  ar  putea  fi  European  Fund  for Strategic Investment (EFSI), sursa de finantare disponibila prin Banca Europeana de Investitii si  destinata  proiectelor  strategice  de  investitii, asa  cum  au  fost  acestea  propuse  de  catre statele membre prin planul Junker", se arata in strategie.

Cresterea tarifului la gigacalorie
"Comparativ  cu  tariful  platit  in  prezent  de  populatie  pentru  energia  termica  (30,72 EUR/Gcal exclusiv TVA), tariful suportabil calculat  conform metodologiei descrise mai sus, este mai mare. Prin urmare s-ar putea spune ca  tariful platit de populatie ar trebui sa creasca la nivelul tarifului suportabil mentionat.  Tariful la caldura furnizata populatiei se propune sa ajunga la valoarea tarifului suportabil gradual,  astfel  incat  modificarea  de  tarif  sa  nu  conduca  la  situatii  care  ar  putea  influenta confortul termic al consumatorilor. Astfel, pentru analiza de fata s-a considerat ca tariful platit de populatie va ajunge la nivelul tarifului suportabil gradual pana in anul 2031, dupa care va fi mentinut la nivelul tarifului suportabil, asa cum a  fost acesta prezentat mai sus. Acoperirea tarifului real al caldurii la nivelul sitemului de alimentare centralizata cu energie termica din municipiul Bucuresti se va realiza in continuare din subventii de la bugetul local, conform celor prezentate anterior", se arata in strategie.

Catalin Deaconescu, consilier PNL, desprestrategia energetica: "Asteptam ca prezenta strategie sa priveasca spre viitor si sa aiba in centrul consumatorul. Avem un sistem invechit, facut in urma cu 60 de ani. Mi-as fi dorit sa se vorbeasca mai mult despre cauzele care au adus in colaps cele doua entitati. As fi vrut mai multe lucruri pe partea de masuri legislative. Daca vom continua cu sistemul in starea actuala, cu acordarea subventiei pentru toata lumea, cu neidentificarea celor care nu isi pot permite sa plateasca, nu cred ca vom pune sistemul pe picioare. Necesarul de investitii este de aproape 2 miliarde de euro, 900 de milioane doar in sistemul de productie al ELCEN. Eu cred ca PMB ar putea sa investeasca in reteaua de transport si distributie si sa atraga investitii private in zona de productie. Lipsesc termene din strategie".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2750 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  strategie gandita de minti invechite (Vineri, 30 iunie 2017, 11:35)

  Iulian_c [utilizator]

  ... cum sa zici nimic de surse de energie alternative si mai ales de utilizarea enormului potential geotermal.

  ... de ce n-ar fi luata in calcul o migrare spre utilizarea in proportie cat mai mare a electricitatii , care poate fi generata din nenumarate resurse regenerabile.
  La ce buget are primaria capitalei de ce nu s-ar implica ca partener in reactoarele noi de la Cernavoda cu un castig de energie foarte ieftina pentru capitala ....
 • +2 (2 voturi)    
  Nu s-au prevăzut câteva puncte esențiale, care (Vineri, 30 iunie 2017, 11:47)

  nick24 [utilizator]

  trebuiau să fie pe primele locuri:

  1) izolarea corectă a blocurilor cu bariere de foc
  2) repartitoare inteligente pe calorifere, obligatorii numai la blocurile izolate termic
  3) prețul gigacaloriei sa fie atractiv încât să se producă rebranșarea consumatorilor și chiar atragerea pt branșare a ansamblurilor noi de locuințe
  ( se întreabă cineva de ce toți vor să fie cu centrală proprie?)
  4) Restructurarea RADET și CET-urilor - ele în momentul de tață sunt supradimensionate față de cerințele Bucureștiului și de aceea ar trebui să atragă noi clienți, conform punct 3 de mai sus și nu o tendință de debranșare. Cauza fiind că oferă servicii f proaste și SCUMPE: căldură multă când e cald afara și puțină când e frig, apă caldă murdară !( galbenă) și jumătate din consum plătim apa rece care vine, până să vină întâi ceva călàie, până în final la apa caldă.
 • +2 (2 voturi)    
  O strategie fără studii de specialitate. (Vineri, 30 iunie 2017, 12:15)

  asavreau [utilizator]

  De ce până în 2028?Știu deștepții pesediști și alde(nimeni) ce tendințe și tehnologii vor fi?Ce va fi la iarnă?De ce cred că au dreptul să impună niște măsuri viitoarelor Consilii generale?Numai o minte bășinoase ca a lui Firea poate gândi așa și consilierii psd și alde ridică mâna ca la grădiniță.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu în ultimul rând (Vineri, 30 iunie 2017, 12:24)

  nick24 [utilizator]

  Radet și Cet trebuie verificate pe ultimii 27 de ani, pt că s-a furat ca de la CFR, revizii fictive, reparații, fictive, aprovizionări cu prețuri de 10 ori mai mari decât realitatea, angajarea tuturor rudelor, birourile sunt neîncăpătoare de câtă birocrație inutilă au, consiliile de administrare căpușate de partidele politice.

  De ce nu se face un control serios la RADET și CET ( e mai multe)??? Și recuperat toate daunele, nu cu închisoare cu suspendare.

  Desigur că pt primărie ar fi mai ieftin să renunțe la RADET și să se treacă pe încălzire electrică, se trage un cablu trifazat prin blocuri și se poate da curent foarte ieftin noaptea și ziua când sunt surplusuri din solare și eoliene.
  • 0 (0 voturi)    
   Management privat. (Vineri, 30 iunie 2017, 14:56)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Numai așa termoficarea în București va funcționa eficient economic,tehnic și social.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by