​​FOTOGALERIE Locul din centrul istoric al Bucurestiului transformat in toaleta: Pasajul pietonal Latin, lasat in paragina de Primaria Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 25 mai 2017, 15:06 Actualitate | Administratie Locala


Pasajul Latin 1
Foto: Hotnews
Pasajul pietonal Latin, care face legatura intre strada Lipscani si Piata Sf. Gheorghe, este murdar, plin de grafitti si miroase a urina. Pasajul e lasat in aceasta stare de peste 1 an, desi se afla in centrul Capitalei si este tranzitat zilnic de mii de oameni, printre care si turisti. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la finalul anului 2016 transferul pasajului din administrarea Primariei Sector 3 in administrarea Primariei Capitalei, insa pana la aceasta data institutia nu a facut nimic pentru a curata si renova locul.

Pasajul se afla la Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Capitalei, iar in bugetul pe anul 2017 s-au alocat 650.000 lei pentru renovare, insa lucrarile nu au inceput pana acum.
In plus, Primaria Capitalei prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a mai platit circa 4 milioane de lei in perioada 2012- 2016 pentru amplasarea unor basoreliefurilor si efigii in pasaj, insa acestea nu au fost aduse nici pana acum acolo.

Cum a ajuns Pasajul Latin la Primaria sectorului 3

Pasajul Latin a ajuns din administrarea Primariei Capitalei in administrarea Primariei sector 3 in 2008. In 2011, s-a semnat un protocol de colaborare intre Primaria sector 3 si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (Primaria CApitalei) pentru amenajarea pasajului.

"Conform Autorizatiei de construire nr. 855/1045424/20.12.2011, lucrarile la Pasajul subteran Lipscani - Sf. Gheorghe constau in repararea fisurilor din peretii laterali si din tavan, armaturile de pe care s-a desprins stratul de acoperire se vor curata si se vor reface straturile de acoperire cu beton torcretat. Pardoseala se va placa cu piatra naturala cu suprafata rugoasa antiderapanta, cele doua sensuri de circulatie vor fi separate printr-o zona de pardoseala tratata diferit, respectiv piatra de rau slefuita, asemenea si zonele adiacente peretilor. Peretii vor fi tencuiti si vopsiti cu vopsitorie speciala anti-graffiti. Pe pereti se vor monta o serie de panouri tip basorelief cu scene istorice, iluminate perimetral. Tavanul va fi suspendat, din placi tip "bentonip" tencuit si vopsit anti-graffiti. Se vor monta instalatii electrice pentru iluminatul pasajului si a panourilor basorelief si instalatii de supraveghere video a pasajului. Instalatia de canalizare va fi refacuta", se arata intr-un document postat pe site-ul municipalitatii. Aceste lucrari au costat circa 2,5 milioane lei, potrivit estimarii din autorizatia de construire.

Pasajul a fost inaugurat la inceputul anului 2012 de fostul primar general Sorin Oprescu.

Primaria Capitalei prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a mai platit circa 4 milioane de lei pentru amplasarea unor basoreliefurilor si efigii.

Initial, in 2012, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a platit 1,86 milioane lei pentru realizarea unor machete turnate in ipsos si care ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu.

Pentru realizarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si a "Regele Decebal", care sunt si acum in pasaj, s-au platit inca 700.000 lei.


In 2015, Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor, a mai platit 1,6 milioane de lei pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin. Basoreliefurile ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, iar machete ale acestora, turnate in ipsos, au fost amplasate in pasaj inca din 2012.

Artistul care a primit aceste lucrari  in valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

Adriana Ivan a absolvit in 2002 Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Scenografie.In 2009, Valentina Adriana Ivan a primit un contract de circa 340.000 lei pentru  lucrarea de arta plastica "Obiect simbol" dedicat inventatorilor din domeniul aviatiei romanesti.

Basoreliefurile turnate in bronz inca nu au fost puse in pasaj deoarece acesta este prea murdar, spun reprezentantii Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic spune ca a solicitat Primariei sector 3 inca din luna aprilie 2016 sa igienizeze pasajul, dar nu a primit niciun raspuns.

"Va informam ca prin adresele noastre: nr. 899/26.04.2016 - inregistrata la Primaria Sectorului 3 cu nr. 38630/29.04.2016, nr. 1500/21.06.2016 - inregistrata la Primaria Sectorului 3 cu nr. 54376/28.06.2016 si nr. 2364/05.09.2016 - inregistrata la Primaria Sectorului 3 cu nr. 741 15/06.09.2016, am solicitat Primariei Sectorului 3 igienizarea Pasajului Latin, in vederea inaugurarii si redarii Ansamblului artistic Pasajul Latin publicului bucurestean. Pana la data prezentei Primaria Sectorului 3 nu a raspuns la nici una dintre solicitarile noastre. Va informam ca institutia noastra intentioneaza sa demareze lucrarile de amplasare a 20 de metope ce cuprind reproduceri dupa Columna lui Traian, respectiv a doua harti ("Harta Imperiului Roman" si "Harta Daciei"), realizate in material definitiv (similipiatra, bronz), imediat ce igienizarea pasajului va face posibil acest lucru", se arata intr-o scrisoare trimisa de Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic catre Primaria Capitalei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11914 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  ! (Joi, 25 mai 2017, 15:16)

  tudorr [utilizator]

  Lipseste o litera din denumirea lui! Corect e Latrin!
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 mai 2017, 15:23)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  pasajul Lat(r)in (Joi, 25 mai 2017, 15:24)

  MG [utilizator]

  toate ungherele din Bucuresti si din alte orase din țară sunt toalete. Wc-urile din parcuri au fost transformate in restaurante sau sunt in paragina.
  Ca turist, trebuie sa fie groaznic sa cauti o toaleta in Bucuresti. S-au dat bani grei pentru un brand in forma de frunza in loc sa faca toalete publice, macar. De pompele cu apa niciun cuvant...

  traiasca primarii bucurestiului
 • +9 (9 voturi)    
  asta arata bine acum (Joi, 25 mai 2017, 15:45)

  Hans Metter [utilizator]

  2-3 ani... asta mai arata si gradul de civilizatie a oamenilor...

  pasajul de la piata presei ce a fost deschis de foarte putin timp va avea aceeasi soarta in scurt timp. deja este degradat la maxim
 • -3 (11 voturi)    
  graffiti (Joi, 25 mai 2017, 15:52)

  Serdum [utilizator]

  De fapt acele graffiti nici macar nu arata asa rau. Ar putea deveni chiar o platforma de exprimarea a artistilor stradali.

  Ideea e sa fie bine iluminat si sa iti inspire siguranta; sa fie igienizat si mentinut asa.
  Adica sa nu puta. :)
  • +4 (4 voturi)    
   Sa faca toatele publice acolo! (Joi, 25 mai 2017, 17:14)

   liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui Serdum

   Macar stim de ce pute...
  • -3 (13 voturi)    
   aici nu este vina primariei sub nicio forma (Joi, 25 mai 2017, 17:21)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Serdum

   am participat la inaugurarea lui, acum 5 ani, si arata splendid: curat, cu replici de pe Columna lui Traian pe pereti, cu statuile lui Decebal si Traian in mijloc. Arata parca prea bine....
   Imi amintesc cuvintele unui domn din provincie, la vreo 70 ani: se va alege praful de acest pasaj, zici roman si tragi apa, in cateva luni vor distruge romanii totul.
   si, din pacate, asa a fost...pasajul nu s-a distrus in cateva luni, cum credea el, ci in cativa ani.
   Primaria nu are nicio vina ca romanul este needucat...nu poate primaria sa puna agenti de politie la fiecare colt de strada pe motiv ca ii place romanului sa urineze pe pereti.
   cat despre grafitii, mie imi place...mirosul de urina este insa neplacut.
   • +3 (5 voturi)    
    Adevarat (Joi, 25 mai 2017, 23:26)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Cum sa fie vina primariei cu oamenii ei inestimabili (nu se stie cate spagi iau). Pai ce sobolanii care roiesc la 10 m de intrare sunt vina primariei?( si la 2 m de un local de alimentatie publica cu renume). Sau masinile parcate prin tot centru vechi, cand parcarea e goala? Nu domne e vina mitocanului care n-are mama n-are tata iar de legi il doare-n .. ca tot nu e nimeni sa-l disciplineze - si cand e prin preajma vine doar dupa spaga - ia de vezi parcagii - oameni liberi si cu tupeu. Sau cat costa o camera de supraveghere, ca tot suntem in plina Europa cu teroristi. macar pe astia de zi cu zi sa-i mai aranjam. Da nu, madam Fitea face intreprinderi. Si ca tot vorbim de cultura: sexi Traian si cataua lesinata, bucuria turistilor din fata muzeului de istorie a cui cosmar o fi? ( ma rog a celor cu bun simt precis) ma refer la creator si dobitoc (primar) care a plasat-o acolo?
    • -1 (3 voturi)    
     esti depasit... (Vineri, 26 mai 2017, 9:32)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

     trec zilnic prin centrul vechi, si primaria a pus demult stalpisori in multe din zonele in care se parca inainte in centrul istoric; spre exemplu in jurul bisericii Sfantul Gheorghe (adica cea de langa pasajul Latin) s-au montat mii de staplisori, in asa fel incat nicio masina nu mai poate parca..HotNewsul a facut un circ extrem pe aceasta tema, toata ziua vedeam articole pe Hot News cu poze cu masini parcate neregulamentar, si toata lumea latra la primarie sa puna stalpisori. In final, primaria s-a conformat si a pus stalpisori...insa HoT News nu a zis nici un cuvant despre acest lucru...De ce nu face Hot Neww si articole cu stiri pozitie? Putea foarte bine sa scrie, chiar si cateva randuri de genul ,,In sfarsit primaria se conformeaza si monteaza stalpisori in centrul istoric''. Dar nu a facut-o. De ce? pentru ca nu se suporta stirile pozitive despre primarie, noi iubim negativul si critica acerba.
     Cat despre masinile care inca sunt in centrul istoric, le vad si eu dimineata, dar nu sunt ale bizonilor cum ziceti voi ptr ca bizonii dorm la ora 8.30 dimineata. Sunt masinile care alimenteaza restaurantele si terasele din zona, care aduc mancare si bautura. Nici mie nu imi place de ele ca imi obstructioneaza drumul, dar fara masini nu se poate face alimentarea.
     • +2 (4 voturi)    
      Primăria face cel mai lung cârnaț (Vineri, 26 mai 2017, 14:51)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      acum poate să facă cel mai lung rahat.

      În toate orașele ( turistice) din alte țari, se curăță și se fac fațadele ori decâte ori este nevoie, DAR MINIM ÎN FIECARE PRIMĂVARĂ. La noi o dată la 5-10-20 de ani și se dă vina pe cetățeni?
   • +2 (2 voturi)    
    Ba DA!! (Sâmbătă, 27 mai 2017, 23:20)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Peste tot in lume s-a constatat ca pasajele pietonale subterane sunt "surse" de mizerie, ba chiar, in cazuri extreme, de criminalitate - asa ca mai peste tot se incearca renuntarea la ele si redarea conectivitatii prin incurajarea pietonilor sa circule la suprafata! Numai la noi, nu, si nu!! batman, batman!! MUSAI trebuiesc oamenii bagati sub pamant, precum cartitele!

    In afara de asta, in zonele mai turistice, se stie ca mizeria e mai mare, pentru ca fluxul de oameni e mare, ei vin din zone culturale diferite, se comporta diferit samd... TOATE marile orase turistice ar fi MIZERABILE daca Primariile n-ar lua masuri ca mizeriile sa fie curatate FOARTE des!! Am asistat o data dupa ce s-a sarbatorit Anul Nou, la Viena, la felul in care au fost curatati MUNTI de gunoaie, lasati de cei care petreceau pe strazi si CE sa vezi? Curatenia incepuse putin dupa 2 noaptea iar la 4 dimineata strazile erau curate / spalate, de puteai sa dai cu mana pe jos si dupa aia sa mananci cu ea, fara nici o grija!

    Numa' la noi se da vina pe "cetatenii needucati" (de parca in subordinea Primariei n-ar fi si scolile!!! >:)
    Ok! stii ca ai cetateni "needucati" - atunci, IA MASURI!! Educa-i - si intre timp FA CURAT!!

    Indiferent cat de "educati / needucati" sunt cetatenii, fara nici un dubiu, PRIMARIA e de vina pentru mizeria de pe spatiul public!!
 • -3 (7 voturi)    
  Tinerii civilizati din multinationale (Vineri, 26 mai 2017, 20:22)

  AndreiCosmin1 [anonim]

  care ies noaptea din cluburile din Centrul Vechi si fac pipi pe peretii pasajului.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere rezolvare legala (Luni, 29 mai 2017, 11:25)

  MihaiTruta [utilizator]

  din articolul prezentat conform autorizatiei de construire 855/1045424/20.12.2011 printre lucrari au fost montate si instalatii de supraveghere. Este obligatoriu sa fim informati de catre administratorul AMPT sin cadrul PMB despre functionalitatea acestora sau cauza de nefunctionalitate, precum si cate evenimente care atrag raspunderea faptuitorilor (grafitti, comportamente necivilizate gen pipi sau altele) au fost inaintate organelor politienesti compatibile si cu ce solutionare. Pana la urma vorbim de bani publici investiti acolo, intradevar cca 4 mil. lei. Sa trimitem aceasta solicitare si oficial !?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by