Proprietarii de cladiri care nu asigura lucrari de reparatii, consolidare, reabilitare, dar si curatenia imobilelor pe care le detin vor fi amendati cu pana la 5.000 de lei daca proiectul aflat joi pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va fi aprobat de consilierii generali, potrivit news.ro.

"Proprietarii, persoane fizice sau juridice si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra cladirilor au obligatia sa asigura efectuarea lucrarilor de reparatii curente, intretinere, consolidare si dupa caz reabilitarea energetica a anvelopei si/sau a acoperisului, in conditiile legii", se arata in primul articol al proiectului de hotarare.

Conform proiectului, institutiile publice, agentii economici si persoanele juridice au obligatia de a intretine imobilele in care lucreaza, prin reparatii si amenajari, spalarea geamurilor si a vitrinelor, intretinerea fatadelor si zugravirea lor si asigurarea igienei. La randul lor, cetatenii au obligatia de a intretine locuintele pe care le detin, precum si anexele gospodaresti, curtile si imprejurimile lor, sa finalizeze la termen constructiile incepute si sa repare si sa intretina instalatiile aferente imobilelor.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei, precizeaza municipalitatea.

"Din activitatea curenta a Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti si a Directiei Generale Dezvoltare Urbanism, s-au constatat numeroase incalcari sau nerespectari ale normelor privind buna gospodarire din parea institutiilor publice, ale agentilor economici, ale altor persoane juridice, precum si ale cetatenilor. Aceasta a deterinat un aspect urbanistic neplacut al municipiului Bucuresti, principalul centru economico-administrativ si cultural al tarii si implicit o degradare a starii de normalitate civica", se arata in expunerea de motive a proiectului.