Proiect: Bucurestenii care nu isi intretin imobilele pe care le au in proprietate risca amenzi de pana la 5.000 lei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 15 mai 2017, 17:38 Actualitate | Administratie Locala


Hanul Solacolu din Bucuresti
Foto: Hotnews
Bucurestenii care nu isi intretin imobilele pe care le au in proprietate, nu curata fatadele, nu finalizeaza lucrarile de construire incepute si nu fac curatenie in imobile, risca amenzi de pana la 5.000 lei, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General ce va fi discutat joi.

Institutiile publice, agenti economici, persoane juridice ar avea urmatoarele obligatii, potrivit sursei citate:

a. Sa intretina in stare corespunzatoare imobilele in care isi desfasoara activitatea, prin efectuarea lucrarilor de reparatii, amenajari si a altor lucrari specifice;
b. Sa asigure repararea, spalarea geamurilor si a vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor si a fatadelor imobilelor in care isi desfasoara activitatea, inclusiv spalarea, curatarea si zugravirea periodica a acestora;
c. Sa asigure igiena in imobilele si incintele detinute sub orice forma;

Obligatiile cetatenilor ar fi urmatoarele:
a. Intretinerea si curatenia locuintelor pe care le detin in propietate sau chirie, a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora;
b. Curatarea fatadelor locuintelor si a altor constructii amplasate la frontul strazii, tencuirea si zugravirea periodica a acestora;
c. Finalizarea constructiilor incepute, pe baza autorizatiilor eliberate de primari, in conditiile si termenele stabilite de acestea;
d. Repararea si intretinerea instalatiilor aferente imobilelor.

Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

"Proprietarii de constructii si terenuri pe a caror limita de proprietate se afla constructii de locuinte sau cu alta destinatie aflate in proprietatea sau detinerea altor persoane, vecini cu acestia, au obligatia sa le permita accesul temporar, dar nu pentru mai mult de 60 de zile, pe proprietate, in vederea realizarii de catre acestia a lucrarilor de reparatii, intretinere, consolidare sau dupa caz reabilitare energetica", se mai arata in proiectul de hotarare.
Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza  cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

"Constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre Primarul General al Municipiului Bucuresti si imputernicitii acestuia, pentru constructiile amplasate in zonele construite protejate, stabilite prin acte normative in vigoare si de catre Primarii Sectoarelor l - 6 si imputernicitii acestora pentru restul zonelor situate in raza administrativ teritoriala a acestora. Prezenta hotarare nu exonereaza pe proprietari, persoane fizice sau juridice si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra cladirilor de obligatia obtinerii, dupa caz, inaintea inceperii lucrarilor, a autorizatiilor de executare a lucrarilor de constructii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se mai arata in proiectul de hotarare.

Potrivit Legii 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (Legea fatadelor), Primaria Capitalei avea obligatia de a inventaria cladirile darapanate, sa notifice proprietarii, iar daca acestia nu le reparau pana la finalul anului 2013, administratia locala urma sa faca lucrarile si sa recupereze banii de la proprietari. Legea insa nu a fost pusa in practica de municipalitate. Primaria a inceput sa inventarieze cladirile, insa nu a facut regulamentul de aplicare a legii si aici s-au blocat lucrurile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1347 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  administratori de bloc in CGMB... (Luni, 15 mai 2017, 17:53)

  Xorciser [utilizator]

  Nu pot sa sufar oamenii care nu pot sa scrie corect "proprietate" si scriu "propietate". Era o metoda comunista de a umple de ridicol ideea de fi proprietar a ceva.... 50% din administratorii de bloc scriu si acum gresit, cei mai batrani care au prins comunismul. Vad ca se ia si in CGMB.
 • +10 (10 voturi)    
  Si daca e un litigiu? (Luni, 15 mai 2017, 18:00)

  DrStrange [utilizator]

  F multe din aceste locuinte sunt inca in litigiu, proprietarul final nu e desemnat. Pentru acestea cine plateste?
  • +2 (2 voturi)    
   eh... (Luni, 15 mai 2017, 20:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui DrStrange

   Sa vezi cazul in care esti proprietar fara posesie. Mandru platitor de impozit si atat.

   As avea o intrebare petru ce i care dau dovada de atata retardare: de ce se amendeaza doar firmele care nu spala geamurile? Vor sa mai faca un ban la buget/"buget" cu gradienii comunitari aka politia locata?

   Pe aceeasi idee, cum isi permit sa intervina intre proprietar si chirias, prin obligarea acestuia din urma, daca este persoana juridica, sa faca operatiuni care poate sunt contractual in sarcina primului?

   Mentalitate de proletar de balta: daca e firma, lasa ca are bani. Ce jeguri...
 • -1 (5 voturi)    
  5000 lei amenda? (Luni, 15 mai 2017, 21:34)

  UpNext [utilizator]

  Cred ca s-a omis un zero!!

  Cel putin 50 000 lei pentru aceste "neglijente" (academic spus), cu dublarea anuala a amenzilor in cazul neremedierii lor. La a treia neplata a amenzii, confiscarea si intrarea imobilului si terenului in patrimoniul public.

  In aceasta parte a Europei, civilizarea se face dur, intens si continuu, cam cum se proceda in vestul protestant in sec. XVII. Nu cu bata, ci cu banul jos!
 • +4 (4 voturi)    
  OK. Si pentru primariile care: (Luni, 15 mai 2017, 21:49)

  un_moftangiu [utilizator]

  - nu asfalteaza strazile
  - nu ingrijesc spatiile verzi
  - nu ridica gunoiul
  - etc????


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by