Inca o victorie a cetatenilor in lupta cu constructiile ilegale: justitia a anulat autorizatia pentru un bloc pe spatiul verde din Bucuresti si cere demolarea constructiei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 10 mai 2017, 11:29 Actualitate | Administratie Locala


Bloc nou Sos. Giurgiului 164
Foto: Hotnews
Curtea de Apel Bucuresti a decis pe 8 aprilie anularea autorizatiei de construire eliberate de Primaria Sectorului 5 (condusa atunci de Marian Vanghelie) in 2012  pentru ridicarea unui bloc  cu doua etaje si mansarda pe un spatiu verde de pe Soseaua Giurgiului 164 din Bucuresti. In plus, instanta a decis si demolarea blocului, ridicat intre timp de proprietar, decizia instantei fiind definitiva. Cei care au initiat procesul au fost cetatenii care locuiesc in blocul vechi, langa care s-a edificat noua constructie, la cativa metri de ferestrele lor. In proces a intervenit si Asociatia Ecocivica.

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat astfel, in faza de recurs, sentinta data de Tribunalul Bucuresti in aprilie 2016: "Dispune anularea autorizatiei de construire nr. 460-G din 15.10.2012 eliberata de Primarul Sectorului 5 Bucuresti. Dispune obligarea paratului Baltateanu Silviu la desfiintarea lucrarilor realizate in temeiul autorizatiei de construire nr. 460-G din 15.10.2012 si aducerea terenului la starea existenta inainte de inceperea lucrarilor. Respinge ca neintemeiat capatul de cerere privind obligarea paratului Primarul Sectorului 5 sa dispuna emiterea autorizatiei de desfiintare a lucrarilor executate in baza autorizatiei de construire nr. 460-G din 15.10.2012.  (...) Pronuntata in sedinta publica, astazi, 14.04.2016".

Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecocivica, saluta victoria cetatenilor pe pagina de FAcebook a asociatiei.

"Amintiti-va de locuitorii din Soseaua Giurgiului 164. Tot spatiul verde al comdominiului a fost retrocedat. (...) S-au construit  pe toate acele spatii verzi dintre blocuri, alte blocuri. In urma cu 5 ani cetatenii s-au revoltat si au actionat in instanta primaria.Ulterior au cerut si sprijinul Eco-Civica. Astfel pentru primul bloc intrat in proces, instanta s-a pronuntat si a dispus demolarea cladirii. Hotararea este definitiva. Urmeaza recursul pentru alt bloc din zona pentru  care Tribunalul Bucuresti a dispus, deasemenea, demolarea. Stimati cetateni din Giurgiului 164, ne inclinam in fata d-voastra", a postat Dan Trifu pe pagina de Facebook.

In Bucuresti exista mai multe sentinte de anulare a autorizatiilor/demolare, dar niciun bloc demolat.

FOTOGALERIE Imagini cu blocurile noi aparute pe spatiile verzi dintre blocurile de pe Sos. Giurgiului 164


Imagine din satelit cum aratau in 2007 terenurile pe care s-au ridicat cele doua blocuriGhita Padureanu nr. 4

Bloc Strada Ghita Padureanu
Foto: Hotnews
Un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut in martie 2017 anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia instantei este definitiva. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei din patru, pentru cat era emisa autorizatia de construire. Acum cetatenii vor cere in instanta demolarea cladirii.

Totodata, instanta a constatat si nelegalitatea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, in baza caruia primaria a eliberat autorizatia de construire. HotNews.ro a scris despre caz inca din 2013, cand au inceput lucrarile.

Citeste aici mai mult.

Aurel Vlaicu 120-122

Aurel Vlaicu 120-122
Foto: Hotnews
In 2013, instanta a decis demolarea blocului de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu nr. 120-122.  Primaria Sectorului 2 a emis in aprilie 2008 autorizatie de construire pentru un imobil de 6 etaje, dar proprietarii - Busuioc Andrei Horia si Cucu Victor - au construit un bloc de zece etaje, cu o amprenta la sol mult mai mare. Procesul a fost intentat de Asociatia ProDoMo. Primaria sectorului 2 trebuia sa demoleze cladirea, insa pana acum nu s-a intamplat nimic desi a trecut mai bine de un an.

"In august 2013 am notificat Primaria sector 2 sa ne comunice cand vor demola. Am primit un prim raspuns, ca a fost emisa o dispozitie de primar pentru demolare si se va demola. In ceea ce priveste data, ni s-a spus ca nu ni se poate comunica deoarece nu a fost finalizata etapa de achizitie publica a unei firme de proiectare pentru realizarea proiectului de desfiintare si estimarea costurilor de desfiintare a constructiei realizate cu incalcarea autorizatiei de construire. La aceasta faza suntem din iunie 2014", a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo, la sfarsitul anului 2014.


Este de remarcat ca Ion Chirita este constructorul si investitorul constructiei din Calea Dudesti 94, al constructiei din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 si al constructiilor ilegale in desfasurare din Parcul Tineretului.

Cathedral Plaza

Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
In ianuarie 2013, dupa 7 ani de procese, de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii Cathedral Plaza la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.  Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri. Sorin Oprescu a spus ca mai este nevoie de o alta hotarare judecatoreasca ca imobilul Cathedral Plaza sa fie demolat si a comandat o expertiza care sa clarifice daca in caz de demolare a Cathedral Plaza, biserica Sf. iosif, monument istoric, va fi afectata.

Acum, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca nu gasesc pe nimeni sa faca expertiza pentru demolare.
"Primaria Municipiului Bucuresti a initiat demersurile pentru punerea in aplicare a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica. Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, prima pentru lipsa oricaror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedura neprezentandu-se nici un ofertant. Pentru continuarea demersurilor in vederea atribuirii unui contract de consultanta in domeniu evaluarii impactului asupra  structurii imobilului Cathedral Plaza si  asupra sigurantei in exploatare, precum si pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei, a fost inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucuresti o noua procedura de licitatie publica. In bugetul pentru anul 2017 a fost alocata suma de 1 milion de lei. Noua procedura urmeaza sa fie publicata atat in SEAP (Serviciul electronic de achizitii publice) cat si in TED (Tenders Electronic Daily) versiunea on-line a ¬Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene" dedicat achizitiilor publice europene pentru maximalizarea sanselor desemnarii unui castigator", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei.
Pe rolul instantelor se afala si un proces pentru intrarea in legalitate a constructiei. Urmatorul termen de judecata va fi in data de 10.05.2017.

Hotararea de demolare a cladirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronuntata intr-un proces in care proprietarul cladirii nu a fost parte chemata in judecata si nu s-a putut apara, iar Primaria Capitalei are obligatia de a "legaliza" cladirea, sustine Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza. MBD precizeaza ca, "in cazul absurd al demolarii", costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportati de municipalitate.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
18278 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Trebuie dărâmate (Miercuri, 10 mai 2017, 11:57)

  mr_mojo [utilizator]

  Se va da un mesaj clar ca aici nu e India. Poate (sper) ca ii va descuraja pe cei care vor mai merge la limita in viitor.
  Plus ca e nevoie de legi noi care sa evite situații ca astea. Eu as zice ca e bine sa nu poți construi nimic nou lângă o clădire de patrimoniu pentru ca ii stirbesti valoarea.
 • -2 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 mai 2017, 12:22)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   Autorizația nu te absolvă de rea intenție (Miercuri, 10 mai 2017, 13:48)

   zet [utilizator] i-a raspuns lui

   Autorizația de construire îl interesează pe CONSTRUCTOR, și atât! Nu pe beneficiar!
   Pe românește: o firmă de construcții nu se apucă de turnat betoane și trântit bolțari pentru că l-a rugat un prieten pe patron aseară, la un șpriț. Are nevoie de o autorizație de .. construcție. Altfel e dosar penal.
   Pe de altă parte, beneficiarul trebuie să fie curat ca lacrima ca clădirea pe care a trântit-o pe fața pământului să fie înmatriculată, intabulată, valorificată, etc. Printre altele, trebuie să respecte toate legile în vigoare. Că dacă nu le respectă, pot veni persoanele lezate în dreptul lor și să ceară .. demolarea :))))
   Aaaa... că nu cunoștea legea... nu știa că nu are voie să umbrească un imobil existent (de aceea distanța față de imobilele existente trebuie să fie mai mare decât înălțimea clădirii) ... păi de la Hamurabi încoace se știe că necunoașterea legii nu te absolvă de absolut nimic. Și oricum e un argument retoric, cum naiba să nu știe când sunt atenționați în scris și în toate felurile de la prima decopertare că se va ajunge la proces, și ei folosesc notificările alea pe post de hârtie igienică.
   Deci hai să nu ne ascundem după autorizația de construire, pentru că aia face doar atât, autorizează construirea. Exact la fel cum producătorii de mașini sunt autorizați să manufactureze acele mașini, dar asta nu înseamnă absolut deloc că proprietarul (beneficiarul) are voie să depășească viteza legală :)
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 mai 2017, 14:10)

    [anonim] i-a raspuns lui zet

    • +1 (1 vot)    
     ai înțeles ceva din peretele ăla de text? (Miercuri, 10 mai 2017, 18:21)

     zet [utilizator] i-a raspuns lui

     sau l-am scris degeaba?
     Constructorul este cel care toarnă betoanele și sudează fier betonul! E firma 3 bolțari SRL care ridică imobilul! Constructorul este un prestator, un gigel care ridică imobile, pe bani, și care nici nu se cunoaște cu beneficiarul, beneficiarul l-a ales pentru prețul bun sau pentru calitatea înaltă.
     Constructorul și beneficiarul (proprietarul clădirii) sunt persoane diferite.
     Autorizația aia e hârtia de care are nevoie constructorul, dacă vrei să îți faci o casă. Dar dar dar! hârtia aia nu dovedește că acea casă are voie să rămână în picioare :D. Autorizația aia demonstrează un singur lucru, și am mai scris asta o dată: că firma care CONSTRUIEȘTE imobilul are voie să construiască imobilul, atât! După ce construirea imobilului a fost terminată, constructorul a plecat în treaba lui, nu avem ce să-i facem pentru că EL era acoperit de autorizație, de azi înainte nu ne mai întâlnim cu el, ei, abia atuunci începe greul pentru proprietar: câștigarea proceselor care spun că acea clădire nu are voie să stea în picioare :D. Procesele durează mulți ani, și nu e nimeni vinovat că acum 5 ani, deși clădirea umbrea clădirea alăturată, beneficiarul a mers înainte cu construcția, sperând să primească o decizie favorabilă. Avea autorizație de construcție, așa, și? Construcția a fost făcută, nu neagă nimeni asta, deci nu e nicio contradicție aici
     :))))
     • 0 (4 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 mai 2017, 18:50)

      [anonim] i-a raspuns lui zet

 • +21 (21 voturi)    
  Si nu numai! (Miercuri, 10 mai 2017, 12:23)

  dragos_k [utilizator]

  "Este de remarcat ca Ion Chirita este constructorul si investitorul constructiei din Calea Dudesti 94, al constructiei din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 si al constructiilor ilegale in desfasurare din Parcul Tineretului."

  La care se adauga inca un bloc in str. Viitorului nr. 158A pentru care s-a anulat autorizatia de construire.

  Ar fi interesant cine ii tine spatele, pentru ca are "n" blocuri ridicate ilegal sau cu incalacarea flagranta a normelor de urbanism. Cu toate astea e bine mersi si isi continua imperturbabil activitatea.
  • +2 (4 voturi)    
   Poate redactia HN va investiga (Miercuri, 10 mai 2017, 14:21)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   In spate se afla interese politice ,asta nu doar in Bucuresti; exemplu :

   " Clujeanca Angela Maria Chis este, deja, celebra pe holurile Politiei Locale din primaria clujeana. "

   http://www.ziardecluj.ro/cum-reusit-o-clujeanca-si-fiicele-ei-sa-ridice-9-cladiri-fara-nicio-autorizatie

   http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/aberatiile-imobiliare-continua-la-cluj-autorizatie-de-locuinta-unifamiliala-cu-23-de-apartamente-sari-de-pe-geam-in-curtea-vecinului-video--117347.html

   individa are cca 200 de procese pe rol . DA, 200 de procese inclusiv penale si nimeni nu o poate opri .

   cine oare o sprijina ??? sa fie oare gasca galbena
 • +18 (18 voturi)    
  . (Miercuri, 10 mai 2017, 12:25)

  theo667 [utilizator]

  Prezentati va rog un caz de cladire demolata si teren adus la stadiul initial. Multumesc.
  • +4 (4 voturi)    
   Bravo! (Miercuri, 10 mai 2017, 13:54)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui theo667

   Ai pus punctul pe i. Ne batem gura degeaba, mafia face tot ce stie ea mai bine sa faca! Asa a ajuns Bucurestiul sa arate ca un oras neeuropean.
  • +2 (2 voturi)    
   inca nu (Joi, 11 mai 2017, 0:32)

   jijibau [utilizator] i-a raspuns lui theo667

   Înca nu, dar e doar o chestiune de timp până un prim caz DNA va fi deschis pentru neaplicarea legii în cazul funcționarilor care trebuie să decidă asta. nu știu dacă la noi pot fi dați în judecată personal pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu (plângere penală), lucru care ar grăbi puțin o primă soluție. ȘI după un prim asfel de caz, se vor mișca și altele.
 • +7 (7 voturi)    
  Primaria Sector 1 (Miercuri, 10 mai 2017, 13:17)

  Rha-Doo [utilizator]

  Nici Politia locala sector 1 nu dispune demolarea constructiilor ilegale de pe spatiul verde pe care le constanta, desi este obligata sa faca asta.
  Doar dau amenda pentru lipsa de documentatie si probabil incaseaza "dreptul".
 • +3 (3 voturi)    
  situatie asemanatoare si in Brasov (Miercuri, 10 mai 2017, 13:45)

  jorj_bv [utilizator]

  Taman in centru langa Aula: un bloc de 7 etaje intre case, la sub 10 metri de cladirile din jur, pe unele le umbreste permanent. Grad de ocupare la sol peste 50%.
  Imediat se predau apartamentele.
 • +2 (2 voturi)    
  despăgubiri (Miercuri, 10 mai 2017, 17:37)

  raztud [utilizator]

  Acum constructorul va da in judecata primaria, pentru ca a avut autorizatie (nu?) si va câștiga despabubiri din bugetul Bucureștiului, adică exact de la fraierii carora le-a luat spațiul verde.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 mai 2017, 18:51)

   [anonim] i-a raspuns lui raztud

  • +1 (1 vot)    
   proprietarul trebuie sa plateasca (Joi, 11 mai 2017, 0:29)

   jijibau [utilizator] i-a raspuns lui raztud

   ba nu, proprietarul ar trebui să plătească, iar cei de la primărie să fie trași la răspundere. cel mai important e ca cel care a dat șpăgile să plătească de două ori un lucru pe care nu îl are, să le dea de învățat altora cu idei din astea. cel care a semnat de la primărie e posibil nici să nu fie cel mai vinovat, poate a fost doar presat de lanțul de corupți de deasupra lui și e greu de dovedit asta. dar investitorul e direct vinovat de construcție ilegală, funcționarul este vinovat de lezarea interesului public și ce o mai fi acolo, sunt pedepse diferite.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Joi, 11 mai 2017, 6:50)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui jijibau

    Sa va povestesc putin cum se face de multe ori in astfel de cazuri.
    E o golanie gen bagatul piciorului in usa:
    1. Se autorizeaza initial o cladire in parametri legali (inaltime, procent de ocupare, coeficient de utilizare, samd). Deci "cladirea are autorizatie dom'ne". (asta e bagarea piciorului in usa)
    2. Se depasesc dimensiunile din autorizatie, cladirea devenind astfel ilegala.
    3. Se forteaza "reautorizarea", cu presiuni enorme, cu motive (hai dom'le e deja facuta, n-o sa o daramati, se repeta ca surdul "dar are autorizatie", "au cumparat oamenii deja apartamente, doar nu o sa-i aruncati in strada", samd. )
    4. Cei din justitie nu inteleg in general aspectele tehnice ale constructiilor si arhitecturii (ce e POT/CUT, cum se masoara distantele, ce inseamna accent, samd) iar cei din profesie sunt in majoritate, din pacate, de partea intunecata a Fortei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version