Proiectul de lege care permite ca patrimoniul oraselor sa poata fi instrainat mai usor, adoptat de comisia de administratie publica din Senat

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 3 mai 2017, 9:36 Actualitate | Administratie Locala


Bucurestiul vazut de sus
Foto: Stefan Tuchila
Comisia de administratie publica a Senatului a adoptat ieri proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale care propune ca hotararile referitoare la patrimoniul unitatilor administrativ-teritoriale sa fie adoptate de consiliile locale si judetene cu votul majoritatii simple a consilierilor in functie. Acum este nevoie de votul a doua treimi din numarul total al consilierilor in functie. Proiectul mai are nevoie de aprobarea Comisiei juridice, apoi va intra in plen.


Daca aceasta modificare va fi adoptata, va fi mai usor pentru partidul sau coalitia care detine majoritatea in consiliul general/local (in acest moment, PSD-ALDE controleaza cele mai multe consilii locale din tara) sa concesioneze sau sa instraineze bunuri din patrimoniul oraselor. De exemplu, in Bucuresti, in Consiliul Local sector 1, coalitia PSD-ALDE are majoritate simpla, dar nu detine doua treimi, ceea ce inseamna ca opozitia poate opri proiecte care nu sunt in regula si care vizeaza patrimoniul municipalitatii.

Hotararile de patrimoniu fac referire la urmatoarele tipuri de operatiuni cu bunuri si proprietati publice: transmiterea / luarea in administrare, inscrierea in domeniul privat, transmiterea in folosinta gratuita, schimburi de terenuri, concesionari, vanzari, inchirieri, exproprieri, solicitari adresate Guvernului de a transmite bunuri din administrarea statului in administrarea locala.


Potrivit senatorului PSD Ioan Denes, citat de Agerpres, secretar al Comisiei de administratie, printr-un amendament adoptat in comisie si propus de Asociatia Municipiilor din Romania, adoptarea cu votul a doua treimi al consilierilor in functie se pastreaza doar pentru hotararile referitoare la vanzarea si cumpararea de imobile.

Senatorul liberal Catalin Toma sustine ca PSD pregateste devalizarea patrimoniului public aflat in gestiunea administratiei locale.
"Astazi a fost data inca o lovitura statului de drept prin modificarea art. 45 din Legea 215/2001 ce prevedea ca hotararile privind patrimoniul sa fie adoptate cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor in functie. Pentru a detine controlul absolut, PSD a votat, cu toata impotrivirea parlamentarilor PNL, USR, UDMR, ca deciziile sa se adopte cu votul a 50%+1 din numarul consilierilor in functie. Decizia luata in Comisia de administratie din Senat, Camera decizionala in acest caz, va pune la discretia PSD gestionarea abuziva a bunului public aflat in proprietatea administratiilor locale, inclusiv in cazul Primariei Capitalei", afirma liberalul, intr-un comunicat transmis AGERPRES.


Initiatorii proiectului de lege din 2014 sunt:  Bodog Florian Dorel - senator PSD; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Coca Laurentiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cordos Alexandru - senator PSD; Durut Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Lazar Sorin-Constantin - senator PSD; Mitu Augustin-Constantin - senator PSD; Mocanu Victor - senator PSD; Moga Nicolae - senator PSD; Mohanu Nicolae - senator PSD; Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Oprea Stefan-Radu - senator PSD; Pop Gheorghe - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Popa Florian - senator PSD; Rotaru Ion - senator PSD; Saghian Gheorghe - senator PSD; Sarbu Ilie - senator PSD; Savu Daniel - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Stuparu Timotei - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Valcov Darius-Bogdan - senator PSD; Voinea Florea - senator PSD.

In expunerea de motive a proiectului, initiatorii motiveaza ca aceasta initiativa legislativa va stimula investitiile si va crea locuri de munca.

"In prezent, legislatia in vigoare prevede ca hotararile referitoare la patrimoniul unitatilor administrativ- teritoriale sa fie adoptate de catre consiliile locale si judetene cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor in functie. In nenumarate cazuri acest aspect duce la imposibilitatea de a se adopta  hotarari care sa ofere companiilor nationale sin internationale  ocazia de a investi si de a crea locuri de munca in beneficiul cetatenilor. De asemenea aceste situatii duc si la ingreunarea accesarii fondurilor europene. Un motiv in plus pentru necesitatea adoptarii acestei modificari este acela ca pune in dificultate  constituirea majoritatii calificate de doua treimi avand in vedere migratia de la un partid la altul a membrilor", se arata in expunerea de motive semnata de Darius Valcov.

Traseul legislativ

 • 09-09-2014     Inregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. b496
 • 16-09-2014     trimis pentru aviz la Consiliul legislativ (termen: 16.10.2014)
 • 16-09-2014     trimis pentru punct de vedere la Guvern
 • 14-10-2014     inregistrat la Senat pentru informare
 • 14-10-2014     primire aviz de la Consiliul legislativ - cu nr. 1161/14.10.2014 (favorabil)
 • 18-11-2014     prezentare in Biroul Permanent (propunerea legislativa va fi inaintata Comisiei juridice, pentru stabilirea competentei de prima Camera sesizata)
 • 19-11-2014     trimis pentru aviz la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari
 • 17-12-2014     Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari transmite avizul cu nr. 349(propunerea legislativa urmeaza sa fie trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere, ca prima Camera sesizata)
 • 19-12-2014     plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata
 • 18-03-2015     respins de Camera Deputatilor
 • 20-03-2015     Inregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b496 (adresa nr.plx3/2015/18/03/2015)
 • 23-03-2015     cu nr.L122 prezentare in Biroul permanent; Senatul este Camera decizionala
 • 23-03-2015     trimis pentru raport la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari (TERMEN: 22/04/2015)
 • 23-03-2015     trimis pentru raport la Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului (TERMEN: 22/04/2015)
 • 19-10-2015     Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari depune raportul cu nr. 168-NEGATIV
 • 19-10-2015     Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului depune raportul cu nr. 67-NEGATIV
 • 26-10-2015     inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
 • 14-03-2016     primire punct de vedere de la Guvern - cu nr. 1413/14.03.2016 (favorabil)
 • 19-09-2016     inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
 • 19-09-2016     trimis pentru raport suplimentar la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari
 • 19-09-2016     trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului
 • 26-09-2016     inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
 • 26-09-2016     Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari depune raportul SUPLIMENTAR cu nr. 78 - FAVORABIL cu amendamente
 • 26-09-2016     Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului depune raportul SUPLIMENTAR cu nr. 67 - FAVORABIL cu amendamente
 • 26-09-2016     trimis pentru raport suplimentar la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari
 • 26-09-2016     trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului
 • 02-03-2017     adresa cu privire la punctul de vedere formulat de Guvern (Nr. 940/02.03.2017 - favorabil)


HotNews.ro a scris si in 2015 despre acest subiect.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2102 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Vand tara fanariotii (Miercuri, 3 mai 2017, 9:46)

  Frank777 [utilizator]

  Dau legi ca sa fure sub protectia legii.Vand tara nemernicii.
 • +9 (9 voturi)    
  Ei, cam in tara asta traim. (Miercuri, 3 mai 2017, 10:03)

  v_sile [utilizator]

  La nivel de consilii locale e gata sa se produca marele jaf: instrainari masive de terenuri sau bunuri publice prin simplu vot peste 50% dintre consilieri vot, ceea ce PSD+ALDE au in cele mai multe orase ale tarii.

  O alta mare mizerie psd-ista. Si, ce e mai rau: populatia pare anesteziata. Cea ai mare parte din mass media romaneasca tace malc, ca si cum nimic nu s-ar intamplat.

  Un simplu fapt, privind lista de initiatori: pe ea se afla senatorul Valcov Darius. Da, acel Darius Valcov care a fost prins cu spagi de aproximativ 4 milioane de lei de la primaria Slatina, care e acuzat de spalare de bani si asupra caruia au fost gasite ascunse in cele mai comice locuri peste 100 de tabloruri scumpe (Picasso, Renoir, Baba, Grigorescu), cumparate de Valcov prin intermediari.

  Intr-o tara normal, carierea politica a unui astfel de om era de mult terminata, niciun partid politic nu ar fi avut inconstienta sa defileze cu el.

  In Romania, acest om e senator, are initiative legislative si, dupa cum spun tot mai multe surse, este omul care se ocupa din spatele lui Dragnea de programul de guvernare.

  Ei, cam in tara asta traim.
 • +8 (8 voturi)    
  Grup infractional organizat (Miercuri, 3 mai 2017, 10:05)

  Koczka [utilizator]

  Exista toate elementele constitutive ale infractiunii de grup infractional organizat pt coalitia de la putere.
 • +8 (8 voturi)    
  Deci de aceea nu investeau strainii cum trebuie (Miercuri, 3 mai 2017, 10:07)

  Susufler0 [utilizator]

  si cat trebuie la noi, pt ca opozitia din consiliile generale si locale nu era de acord ca acestora sa le fie transmise cu titlu gratuit ori contra cost terenuri si constructii din patrimoniul statului astfel incat marile companii nationale internationale "sa aiba ocazia sa investeasca si sa creeze noi locuri de munca in beneficiul cetatenilor"

  Ei, acum sa te tii ! Sa vezi numa' cate SC GHEORGHITA SRL-uri primind spatii gratuite vor crea mii de locuri de munca "in beneficiul cetatenilor".

  PS. Si eu care imi pierdusem speranta si voiam sa ma tirez ! Ce noroc pe capul meu !
 • +3 (3 voturi)    
  Liber la furat. (Miercuri, 3 mai 2017, 10:40)

  asavreau [utilizator]

  Românii nu înțeleg că PSD este o adunătură de borfași care a vândut în interes propriu tot ce se putea vinde.Restul au distrus,au favorizat distrugerea,ca să poată spune că toți am participat la dezastru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by