Blocul Rosenthal, cladire monument istoric careia, in urma cu o zi, i-au fost varuite in alb coloanele de la parter, a primit, miercuri, o noua "imagine". O echipa de muncitori ce sustine ca ar fi fost trimisi de administratia locala vopseau coloanele in gri. "Ieri am dat cu amorsa, nu cu var. Acum am venit cu vopseaua", a explicat unul intre muncitori. Motivul vopsirii coloanelor cladirii-monument? Graffitiurile si afisele ce s-au tot adunat pe stalpi.

Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei, vopsit in griFoto: Hotnews
  • UPDATE 13:25: Primaria Generala a Capitalei sustine, intr-o precizare remisa HotNews.ro, ca varuirea celor doua cladiri de pe Calea Victoriei - blocul Rosenthal  si fostul casino Victoria - este ilegala si constituie infractiune. PMB sustine ca primarul Gabriela Firea a solicitat Politiei Locale sa trimita de urgenta echipaje care sa cerceteze situatia. Detalii aici.

HotNews.ro a scris marti ca un monument istoric aflat in centrul Bucurestiului, pe Calea Victoriei - dar lasat in parasire de foarte multi ani - tocmai a fost varuit. Mai exact, coloanele de la parterul cladirii au fost "varuite", in timp ce restul cladirii - lasata de zeci de ani in paragina - sta sa cada.

Miercuri, insa, o echipa de muncitori revopseau in gri coloanele "varuite" in urma cu o zi. Muncitorii au spus ca sunt trimisi de Primarie si ca, in urma cu o zi, tot ei au "lucrat" la cladire, doar ca nu au dat cu var - asa cum s-a scris in presa - ci au dat cu amorsda pentru ca azi sa revina cu vopseaua. Motivul vopsirii coloanelor? Graffitiurile si afisele ce s-au tot adunat pe stalpi.

---

Blocul Rosenthal, finalizat in 1938, a fost ridicat de catre Banca Nationala a Romaniei cu aproximativ 35 de milioane de lei, sub supravegherea arhitectului sef al bancii centrale, Radu Dudescu.

Edificiul a ramas in constiinta bucurestenilor drept "Blocul Rosenthal", datorita magazinului cu portelanuri fine, numit Rosenthal, existent aici inainte de ridicarea imobilului de astazi. (sursa)

Dupa anul 1948, comunistii au transformat-o in Banca de Comert Exterior, iar dupa anii 80, cladirea a fost lasata sa se distruga. Dupa 1989 blocul trece pe rand in proprietatea Bancorex, BCR, Directia Generala a Vamilor, RA-APPS si, din 2006, se afla in proprietatea publica a municipiului Bucuresti si in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Cladirea, in urma cu o zi: