Tribunalul Bucuresti a anulat autorizatia de construire emisa de Primaria Sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuri pe doua hectare din Parcul Tineretului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 3 aprilie 2017, 14:42 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Tineretului
Foto: Hotnews
Tribunalul Bucuresti a anulat Planul Urbanistic de Detaliu si Autorizatia de construire, emise de Consiliul Local/Primaria Sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuri pe doua hectare din Parcul Tineretului. Cerea de anulare a fost facuta de doua ONG-uri: Asociatia pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural si Fundatia Eco-Civica. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Separat, pe rol se afla si un proces pentru demolarea constructiilor. Din cele sase blocuri aprobate prin planul urbanistic de detaliu, unul a fost ridicat, unul este la circa 30%, iar al treilea la nivel de fundatie. Pentru a face loc blocurilor au fost taiati zeci de arbori fara aviz de la Primaria Capitalei. Cetatenii din zona lupta de mai bine de 5 ani pentru pastrarea spatiului verde.

"Instanta anuleaza autorizatia de construire nr. 804/1777 si 37064/26.10.2012 si Hotararea Consiliului Local Sector 4 nr. 28/31.03.2009, pct. 3 din Anexa, privind aprobarea PUD str. Pridvorului nr. 28", se arata in sentinta data de Tribunalul Bucuresti pe 31 martie 2017

Tribunalul Bucuresti a suspendat inca din octombrie 2015 autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pentru ridicarea blocurilor.

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 cele doua hectare  din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate. Ulterior, aceasta a vandut o mare parte din teren, acesta fiind cumparat de Firma Constructii Locuinte Noi Chi care construieste ansamblul rezidential.

Marioara Micsunescu a cerut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei, insa institutia a refuzat sa emita documentul, legea spatiilor verzi interzicand construirea in parcuri si pe spatiile verzi. Aceasta a dat in judecata Primaria incercand sa o oblige in instanta sa emita avizul. In luna martie 2015, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Mariorei Micsunescu, decizia fiind definitiva.

Alaturi de Primaria Capitalei, parte in proces au fost si Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Ecocivica si o asociatie de proprietari din blocul de vizavi de parc care doreste pastrarea spatiului verde.

Incepand din primavara anului 2014, locuitorii din zona au reclamat ca zeci de arbori au fost pusi la pamant fara sa existe aviz de defrisare. Firma Constructii Locuinte Noi Chi, care a cumparat o mare parte din cele doua hectare de la Marioara Micsunescu, a fost amendata de Garda de Mediu de doua ori in 2014 pentru defrisarile ilegale din Parcul Tineretului.

Prima oara a fost amendata ca a taiat 19 arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 14 mai 2014, date consemnate in procesul verbal. Amenda a fost de 40.000 lei.

Pe 5 iunie 2014, societatea a contestat amenda in instanta. Pe  28 ianuarie 2015, Judecatoria sectorului 4 a decis anularea amenzii. "Se anuleaza procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AA nr. 13829 intocmit la data de 20.05.2014. Exonereaza petenta de plata amenzii contraventionale in cuantum de 40.000 lei. Obliga parata la plata sumei de 20 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria sector 4 Bucuresti", se arata pe portalul instantelor de judecata.

A doua oara a fost amendata cu suma de 100.000 lei, ITRSV Bucuresti constatand ca s-au taiat nelegal 59 de arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 31 iulie 2014.

Imediat dupa, pe 22 august 2014, a fost contestata si aceasta amenda in instanta, iar procesul se afla pe rol.

Astfel, potrivit celor doua procese verbale s-a constatat ca s-au taiat circa 80 de arbori. Locuitorii din zona au semnalat ca au avut loc mai multe taieri ilegale insa nimeni nu i-a bagat in seama.

Cum a devenit Marioara Micsunescu proprietara in Parcul Tineretului

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren de 7 ha unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare.

In 2009, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care reglementa cum va arata cartierul rezidential pe care Marioara Micsunescu urma sa-l construiasca in Parcul Tineretului. Dupa aprobarea PUD-ului, urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa primarul de sector Piedone s-a opus. Marioara Micsunescu a obtinut in instanta o hotarare judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul Sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un ansamblu de blocuri cu doua etaje si mansarda. Aceasta autorizatie a fost emisa in 2012.

In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea pe spatiile verzi.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 28 noiembrie 2013, Marioara Micsunescu, a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 15.000 mp din cele doua hectare detinute in parc cu firma Constructii Locuinte Noi CHI.

Interesant este ca autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pe 26.10.2012, institutia fiind obligata de instanta sa faca acest lucru, a fost prelungita pe Primarie pe 26.10.2013, avand termen de valabilitate inca un an. Asta desi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in nenumarate randuri ca apara parcul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29919 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Unde in alta tara... (Luni, 3 aprilie 2017, 15:12)

  Olyx [utilizator]

  in afara de Romania, o societate care e amendata cu 40.000 RON pentru ca taiat ILEGAL 19 arbori dintr-un parc este EXONERATA de plata amenzii de o instanta de judecata ?!!!
  • +8 (8 voturi)    
   intreb (Luni, 3 aprilie 2017, 16:16)

   vax-albina [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   Alooo. Pe judecătorii incorecți nu-i mai monitorizează ministrul justiției?
   • +5 (5 voturi)    
    Imunitate (Luni, 3 aprilie 2017, 20:35)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui vax-albina

    Ai uitat de cadoul din partea PSD pentru toti judecatorii tarii?
 • +6 (8 voturi)    
  Niste amatori (Luni, 3 aprilie 2017, 15:56)

  serbanTeodor [utilizator]

  Daca vrei sa construiesti in parc faci ca primarul Baluta. Zici ca faci parcari, torni beton peste terenul verde cat sa nu mai apara in acte ca spatiu verde pe urma gasesti un motiv ptr care terenul trebuie cedat firmei de constructii care a cotizat cel mai mult la bugetul personal.
  • +3 (3 voturi)    
   TAGMA DE JEFUITORI (Marţi, 4 aprilie 2017, 8:41)

   sun [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   Toti primarii si toti consilierii ar trebui arestati pentru imbogatire ilicita! Dar cine sa o faca?
 • +4 (4 voturi)    
  Made in Romania (Luni, 3 aprilie 2017, 20:37)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Si verdele? Il mai planteaza cineva pana in 2050? Ma inoiesc... iar amenda anulata este...

  Deci, nu mai am cuvinte!
 • +4 (4 voturi)    
  INIMAROIU (Marţi, 4 aprilie 2017, 8:39)

  sun [utilizator]

  Vedeti cum fostul primar INIMAROIU a disparut din peisaj cu cateva milioane de euro la portofel si nimeni nu intreaba de el? Acest individ a facut retrocedari ilegale conditionate pe coama de langa Sala Polivalenta unde de cam 6 ani se construiesc in draci blocuri ce au ajuns sa urce si pe trotuarul din Vacaresti! Avem si prefect procuror !
  • 0 (0 voturi)    
   acel bloc (Marţi, 4 aprilie 2017, 15:58)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui sun

   are intrarea in scara chir din trotuar si balcoanele peste trotuar. Au escavat si din dealul Martisor unde avea Arghezi faimoasa gradina cu ciresi - deci din proprietatea lui Arghezi...sa nu imi spuna careva ca buza dealului din care tiganii care aveau case peste drum - actuala delta Vacaresti, isi luau lutul pentru claditul caselor din chirpici, avea proprietar!! Dar la noi totul este posibil...
 • -4 (4 voturi)    
  parcuri (Marţi, 4 aprilie 2017, 8:47)

  codrean [utilizator]

  Ar trebui sa revedem istoricul Parcului Tineretului, pana prin anii '70 un spatiu urias, in parte exploatat agricol, in parte balta. "Parcul" a fost creeat prin confiscarea pamanturilor proprietarilor (sa reamintim ca parintii Mariei Tanase aveau gradina de zarzavat acolo!). S-au mai facut constructii pe acest teren (Universitate) si probabil ca mai e loc de altele, sa nu exageram. Oricum, proprietarii pagubiti trebuie repusi in drepturi !
  De "protestele" ecologistilor, adesea exagerate - vezi intarzierea constructiilor de autostrazi, ca-n tara lui Ubu - lumea s-a cam saturat ...
  • +3 (3 voturi)    
   Istoric? (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:28)

   geodor [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Bine ai venit in secolul XXI ! intre timp multe s-au intamplat... Cum ar fi, de exemplu, ca Bucuresti a devenit capitala Romaniei, ca a ajuns la peste 2 milioane de locuitori... Eh... Ce sa-i faci, la domnia ta, n-au ajuns inca vestile...
   Proprietarii pagubiti trebuie repusi in drepturi dar nu in defavoarea celorlalti cetateni. Da, sa li se dea terenuri in aceeasi zona in care erau terenurile la momentul confiscarii, adica la periferie. Nu compari terenurile care nu valorau o para chioara in 1900 cu valoarea pe care au capatat-o acum acele terenuri. Cat de convenabil... Tu gandesti ce spui? In plus, iti versi amarul pe ecologisti: nu sunt unul dintre ei dar traiesc in Bucuresti si zilnic sterg noroiul de pe mobila. Pentru ca nu sunt spatii verzi, toata poluarea intra nu numai in case dar si in plamani. Vai, nu inteleg de ce-mi pierd timpul sa-ti explic niste lucruri atat de elementare... Repet, bine ai venit in secolul XXI, pune mana si citeste si altceva decat propaganda!
 • +3 (3 voturi)    
  Nu am decat atat de spus: (Marţi, 4 aprilie 2017, 12:17)

  geodor [utilizator]

  BRAVO !

  Locuiesc in zona si sub unul din acei copaci taiati mi-am ingropat papagalul... Zilnic ma uitam la copacul acela si imi aduceam aminte de saraca pasare. Apoi s-a nascut copilul meu. L-am plimbat pe acele alei care acum sunt disparute... A crescut si primul sut in minge l-a dat tot pe acele alei... Mi-este teama, recunosc, prin prisma faptului ca decizia nu este definitiva, avand in vedere si ce se intampla politic in Bucuresti si Romania, ca pana la urma nu se va intampla nimic, ca totul va reveni la "normalitatea" dorita de cei cu bani si ca in loc de apus, voi vedea pe geam rufele unor noi vecini. BTW, stiti cum a ajuns strada Pridvorului? De necirculat la ore de varf datorita ansamblurilor rezidentiale "crescute" acolo... Asta era ca paranteza...
 • +3 (3 voturi)    
  Nu e hotarare definitiva (Marţi, 4 aprilie 2017, 14:31)

  Koczka [utilizator]

  Intre timp lacustele PSD-iste vor modifica legile astfel incat sa s epoata.
  Nici pe vremea PDL-ului nu era mult diferit, stiu orase din Ardeal unde au fost descarcate de sarcini monumente istorice din sec. 18-19 care au fos tdemolate si construite hoteluri si spatii de birouri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by