Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici  pentru consolidarea si restaurarea Palatului Cantacuzino. Investitia se ridica la 45 milioane lei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 17 martie 2017, 11:55 Actualitate | Administratie Locala


Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, indicatorii tehnico-economici  pentru consolidarea, restaurarea si amenajarea Palatului Cantacuzino, a Casei memoriale "George Enescu" si a anexei, ce compun ansamblul muzeal. Valoarea totala aprobata a investitiei este de aproximativ 45,41 milioane de lei, inclusiv TVA. Lucrarile sunt estimate a se  desfasura pe o perioada de 24 de luni de la data semnarii contractului de executie, anunta Ministerul Culturii.

"Cladirea va fi supusa unui amplu proces de cercetare si analizare, revizuire, restaurare si refacere a tuturor componentelor si detaliilor arhitecturale, de la soclul cladirii pana la invelitoarea din tabla de zinc, la tamplaria din lemn sau metal a usilor si ferestrelor, la pardoseli si tencuieli. Prin lucrarile executate in anii ¬90 (arhitectura, structura, instalatii), nu s-au eliminat toate deficientele de care sufera cladirile si incinta. Astfel, lucrarile de componente artistice au ramas in totalitate nerezolvate. Intrucat fatadele, volumetria spatiala interioara cu decoratia in stucatura si pictura murala constituie valoarea arhitecturala a monumentului, lucrarile de consolidare se vor executa fara afectarea lor", se arata intr-un comunicat emis de Ministreul Culturii.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din imprumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), derulat conform HG nr. 191/2007 pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, destinat finantarii Proiectului F/P 1562(2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, cu completarile ulterioare, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Palatul Cantacuzino a fost construit  intre anii 1898-1900, dupa proiectul arhitectului I.D. Berindey, impreuna cu o serie de remarcabili colaboratori precum G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont pentru picturile monumentale, Frederick Stork si Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi si Casa ¬Krieger¬ din Paris pentru decoratia interioara, tapiserii, candelabre, lampi, vitralii.


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


1583 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  de ce? (Vineri, 17 martie 2017, 12:28)

  George50 [utilizator]

  Dar pe fonduri europene nu se pot face?
  sau deja au spagile de primit si trebuie incarcat bugetul cu cheltuieli inutile?
  daca din 1990 pana acum nu au avut timp sa verifice si sa faca pe fonduri, atunc nu merita sa le fie reparata cladirea.
  • 0 (0 voturi)    
   Pe fonduri europene (Vineri, 17 martie 2017, 16:37)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui George50

   se verifică toate cheltuielile, pe când așa sunt șefi pe toți banii!
   Ca exemplu este renovarea Arcului de Triumf, unde după vreo 3 ani, în care nu era nimeni pe șantier, au șmirgheluit vreo săptămână fațada și au cerut suplimentarea cheltuielilor, neaprobată de CE, dar plătiți totuși de primărie, că e de-ai nostri...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version