Un grup de cetateni din Iasi cere primarului Mihai Chirica sa nu mai permita construirea de blocuri in cartierul lor de case

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 17:24 Actualitate | Administratie Locala


Blocuri intre case - Iasi 3
Foto: Hotnews
Locuitorii unui cartier din Iasi, unde in ultimii ani au aparut mai multe blocuri printre case cu parter/parter si etaj, cer primarului Mihai Chirica sa opreasca construirea haotica din respectiva zona. Oamenii cer  limitarea regimului de inaltime a constructiilor noi  la 1-2 etaje peste inaltimea caselor care alcatuiesc cartierul respectiv.


"Suntem un grup de 45 de familii de ieseni platitori de taxe si impozite locale, locuitori ai unui cartier de case din centrul Iasului (si anume zona cuprinsa intre Str. Smardan si Universitatea Tehnica Iasi) disperati de ceea ce se intampla cu casele lor, construite cu respectarea legii, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare. Nu facem parte din tagma dezvoltatorilor imobiliari. Ne-am investit economiile in casele pe care le-am construit cu truda, in anii 90-2000, ne-am indatorat la banci, am strans din dinti cu gandul ca aici, in acest cartier, va fi locul in care vom imbatrani in liniste, va fi acasa pentru noi, copiii si nepotii nostri.(...) Suntem sufocati de blocurile care apar unul dupa altul in vecinatatea caselor noastre, fara nici o noima, ca in Vestul Salbatic, desi zona noastra este o zona de case mici, sistematizata din punct de vedere al utilitatilor dupa nevoile si cerintele acestui tip de locuinte (strazile sunt de dimensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz dar si reteaua electrica sunt gandite si realizate astfel incat sa asigure functionarea optima a unui cartier de cateva familii)", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de cetateni primarului.


Cetatenii sustin ca blocurile s-au construit foarte aproape de casele lor, le umbresc, iar solul a fost afectat si le afecteaza casele.


Foto: Imagini transmise HotNews.ro de cetateni

Va prezentam mai jos scrisoarea trimisa de cetateni primarului Mihai Chirica:

Scrisoare deschisă

Domnului Primar al Municipiului Iași, Mihai ChiricaStimate Domnule Primar Mihai Chirica,


Suntem un grup de 45 de familii de ieșeni plătitori de taxe și impozite locale, locuitori ai unui cartier de case din centrul Iașului (și anume zona cuprinsă între Str. Smârdan și Universitatea Tehnică Iași) disperați de ceea ce se întâmpla cu casele lor, construite cu respectarea legii, după obținerea tuturor avizelor necesare. Nu facem parte din tagma dezvoltatorilor imobiliari. Ne-am investit economiile în casele pe care le-am construit cu trudă, în anii 90-2000, ne-am îndatorat la bănci, am strâns din dinți cu gândul că aici, în acest cartier, va fi locul în care vom îmbătrâni în liniște, va fi acasă pentru noi, copiii și nepoții noștri.

Apelăm la dumneavoastră pentru a vă reaminti declarația pe care o făceați, referitor la situația din zona Smârdan, cu trei ani în urmă: „Vom ţine cont de părerea celor de acolo. (...)Pe noi ne interesează să investească în Iaşi, dar nu într-o manieră în care tulbură liniştea celor de acolo. Unii exploatează piaţa imobili\u001Fară, dar cu siguranţă mult mai important pentru noi este să rămână într-un regim de înălţime care să nu le strice liniştea celor din jur“. (“Ziarul de Iași”, 7 martie 2014)

Dar liniștea noastră a dispărut demult. Suntem sufocați de blocurile care apar unul după altul în vecinătatea caselor noastre, fără nici o noimă, ca în Vestul Sălbatic, deși zona noastră este o zonă de case mici, sistematizată din punct de vedere al utilităților după nevoile și cerințele acestui tip de locuințe (străzile sunt de dimensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz dar și rețeaua electrică sunt gândite și realizate astfel încât să asigure funcționarea optimă a unui cartier de câteva familii).

Această situație, care ne afectează și a început să își lase amprente asupra sănătății noastre, ne-a făcut să ne neglijăm copiii pentru a studia legislația și normele în construcții, ne-a făcut să scriem sesizări peste sesizări către autoritățile competente, sperând, în naivitatea noastră, că investitorii imobiliari vor fi forțați să intre în legalitate.

De ce toate acestea?

Nu pentru că ne opunem modernizării zonei în care locuim.

Nu pentru că nu dorim să se construiască alte clădiri în zona în care locuim.

Motivul este unul singur: clădirile care s-ar încadra din punct de vedere urbanistic și arhitectonic în zona de case în care locuim ar trebui să fie de P+3 etaje maxim, conform reglementărilor în vigoare. Iar asta nu o spunem noi, ci un arhitect respectat al Iașului, George Carapanu: “Dacă este o zonă rezidenţială, nu se pot face inserţii cu funcţiuni care produc disconfort şi disfuncţionalităţi care poluează sau produc trafic intens”.


Domnule Primar Mihai Chirica,

Ca să înțelegeți calvarul pe care îl trăim noi, de câțiva ani, vă enumerăm doar câteva dintre consecințele apariției clădirilor necorespunzătoare din jurul nostru:

- din cauza terenului mlăștinos pe care ne aflăm, greutatea blocurilor făcute pe fundații foarte puțin adânci a dus la deteriorarea caselor noastre,

- locatarii din blocuri de P+6 sau P+7 etaje situate la distanțe ridicol de mici (chiar și 3m) de vecinul cel mai apropiat vor avea o priveliște minunată spre dormitoarele, curțile, bucătăriile noastre,

- densitatea populației în zona de care vorbim este mult depășită față de normele în vigoare. Cum puteți să acceptați, în calitate de primar al unui oraș european al anului 2017, înghesuite în acest perimetru mic, construcții de 6-7 etaje care ne umbresc casele și viața, care ne fură dreptul la intimitate și viață privată?


Domnule Primar Mihai Chirica,

Sunteți o persoană publică, trăiți în lumina reflectoarelor, dar suntem siguri că, din momentul în care pășiți în casa dumneavoastră, vă bucurați de intimitatea căminului dumneavoastră și nu vă este afectat dreptul la viață privată. Noi, Domnule Primar, suntem urmăriți din momentul în care intrăm în curte, de cel puțin 40 de persoane.

Cum ar fi, Domnule Primar, dacă la poarta dumneavoastră ar fi așezat un tomberon imens de gunoi care nu are loc în arealul blocului de alături, așa cum spun normele, pentru că suprafețele sunt prea mici pentru construcții așa de mari?

Cum ar fi, Domnule Primar, dacă dumneavoastră ați avea o mică proprietate construită cu mari sacrificii și a cărei valoare, din cauza acestor blocuri răsărite ici colo, s-ar înjumătăți peste noapte?

Cum v-ați simți, Domnule Primar, dacă fiul sau fiicele dumneavoastră v-ar spune într-o dimineață că s-au speriat foarte tare când s-au dat jos din pat și au văzut un muncitor care părea că le intră în cameră. Atât de aproape sunt aceste blocuri de casele noastre.

Cum ar fi, Domnule Primar, dacă ar trebui să vă duceți copilul de urgență la spital pentru că a inhalat particule microscopice de tencuială și rumeguș din aerul din propria curte și locuință?


Domnule Primar Mihai Chirica,

Amintiți-vă ce promiteați acum trei ani! Și veniți să ne faceți o vizită, să vă convingeți cu ochii dumneavoastră că lucrurile au scăpat de sub control, din punct de vedere urbanistic, în zona Smârdan - Moldovei - Malu.

Apelăm, totodată, la buna dumneavoastră credință și vă cerem să luați măsurile necesare pentru a opri construirea haotică din această zonă a orașului, prin limitarea regimului de înălțime la 1-2 etaje peste înălțimea caselor care alcătuiesc acest cartier.


Domnule Primar Mihai Chirica,

Ați călătorit prin multe orașe europene, probabil vă doriți ca și Iașul să fie un oraș în care să locuim cu plăcere. Din păcate, posteritatea va amenda haosul urbanistic care caracterizează Iașul de câțiva ani. Nimeni nu va mai ști cine a fost arhitectul șef care a aprobat monstruozitățile arhitectonice care au urâțit deja Iașul, dar, cu siguranță, se va ști pe timpul cărui primar s-au construit.


Semnatari:

Locuitorii proprietari ai caselor din Str. Moldovei,

Str. Malu, Str. Smârdan, Str. Barbu Lăutaru,

Str. Heliade, Str. Adunați, Str. Cometei, Str. IerniiCiteste mai multe despre   


8612 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  ! (Luni, 13 martie 2017, 17:41)

  tudorr [utilizator]

  Vreti liniste in buricul targului? Aveti dreptate, dar nu puteti opri sacalii!
 • +7 (9 voturi)    
  Mda, s-a cam dus valoarea caselor din zona. (Luni, 13 martie 2017, 17:43)

  taro [utilizator]

  Mai mult, cum au permis sa construiasca bloc cu ferestrele catre curtile vecinilor?

  De exemplu in Timisoara o cladire de birouri a fost construita langa case. Cu toate ca cei care au facut proiectul sunt super "conectati" la primarie au primit aprobare doar pentru ferestre cate strada si curtea proprie. Spre casele din vecini este doar perete.
 • -7 (15 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 13 martie 2017, 17:46)

  Marius_23 [utilizator]

  Ca se construiesc locuinte, nu vad care este problema . Case sau apartamente, fiecare dupa posibilitati si preferinte .
  • +2 (6 voturi)    
   CUm nu vezi problema? (Luni, 13 martie 2017, 18:02)

   Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

   Un bloc nu se poate construi in zona de case. Ti-ar placea sa ai o casa si sa rasara la cativa metri un bloc anga ea?
   Nu e deloc in regula sa rasara oriunde blocuri.
   • -3 (5 voturi)    
    Dar langa bloc (Luni, 13 martie 2017, 19:45)

    Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    Poti sa construiesti casa ?
   • -6 (8 voturi)    
    Asta e o regulă nouă, inventată de tine? :) (Luni, 13 martie 2017, 19:45)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

    În România se construiesc încă de prin 1960 blocuri în zone de case. Dacă tu deții doar 3 metri de teren de la peretele casei până la gardul propriu, vrei ca vecinul să nu se poată folosi de terenul lui cum crede el și să dispui tot tu și de acel teren?

    Cumpără-ți încă 50 de metri de teren de la peretele casei și n-o să construiască nimeni nimic pe el.
  • 0 (2 voturi)    
   asta e din categoria (Marţi, 14 martie 2017, 8:58)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

   ma oftic ca stau la bloc... asa-i ? spune drept !
 • +6 (8 voturi)    
  tara de... (Luni, 13 martie 2017, 17:54)

  Djokovic [utilizator]

  Am fost recent in Irlanda o sapt. Pe langa faptul ca aia nu prea au blocuri (cam 3% din populatie sta la bloc) au niste reguli extrem de stricte in ce priveste constructiile. Toate casele de pe o strada trebuie sa aiba aceeasi inaltime. Deci nu vorbim de blocuri intre case, pur si simplu casele de pe o anume strada au toate aceeasi inaltime. Marea majoritate si seamana ca arhitectura.
  Cand te intorci in Romania si vezi blocurile noastre inghesutie ai impresia ca toata Romania e un ghetou.
  Dar cand mai vezi si astfel de poze, cu blocul rasarind langa casa omului deja e strigator la cer.
  Cum e posibil sa dai autorizatie pt asa ceva????
  Cum va arata zona aia? O strutocamila hidoasa.
  • -3 (7 voturi)    
   Acolo erau dezvoltatori și în urmă cu 150 de ani (Luni, 13 martie 2017, 20:00)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Irlanda a fost multă vreme (tot secolul XIX) în componența Regatului Unit, iar metodele de urbanizare sunt cele din Anglia.

   Casele de pe o stradă au toate aceeași înălțime pentru că au fost construite deodată, de același dezvoltator și tot așa se construiește și azi când se construiește pe câmp. Mai întâi primăria instalează utilitățile publicie, iar primul excavator care sapă o fundație vine deja pe asfalt.

   Cartierul despre care e vorba în articol nu intră în categoria asta, era acolo și pe vremea lui vodă Lăpușneanu și tot mlaștină era și atunci, fără utilități publice.

   Când ai să fii tu dezvoltator imobiliar în RO așa să faci, să nu construiești nimic până nu instalează primăria apă, canalizare, asfalt și iluminat public pe câmpul respectiv.
 • 0 (8 voturi)    
  Cei care și-au făcut vile în cartier în anii '90 (Luni, 13 martie 2017, 17:57)

  Harald [utilizator]

  încearcă să-i împiedice acum pe cei care construiesc blocuri :)

  Înainte de 1990 cartierul respectiv era o adunătură de cocioabe de țigani într-o zonă mlăștinoasă, cu străzi care nu văzuseră asfalt niciodată. Inclusiv Smârdan, strada principală, era pavată cu piatră de râu, nici măcar cu piatră cubică. Simirad a fost cel care a asfaltat-o pentru prima dată, după care au fost asfaltate și celelalte străduțe din cartier.

  Cei care și-au construit vile acolo au făcut o afacere bună la vremea lor, dar totuși nu au cumpărat tot cartierul, așa că alții au construit ulterior și blocuri. E amuzant cum se trezește conștiiința urbanistică în oameni care au fost și ei ”invadatori” la vremea lor, iar acum vor protecția autorităților.
  • +2 (4 voturi)    
   ! (Luni, 13 martie 2017, 19:57)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Ai dreptate DAR, primaria stabileste niste norme clare despre ce se poate construi in anumite zone, tare am impresia ca acolo e P+1, nu P+10, dar cu 10% rezolvi orice in tara asta...nu asta ati vrut votand psd?
   • -1 (7 voturi)    
    Ar fi o idee bună să vizitezi cartierul (Luni, 13 martie 2017, 23:00)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    ca să nu mai comentezi pe bază de impresii.

    Acolo există blocuri de 10 etaje de cel puțin 5 ani, iar pe vremea lui Ceaușescu s-a construit bloc lângă bloc pe toate străzile din jur (Țepeș-Vodă, Sf.Lazăr, Prof.A. Șesan, D. Mangeron etc.)

    Rămăsese doar mijlocul fostei mahalale (str.Smârdan, Moldovei, Barbu Lăutaru, Adunați, Icoanei etc.) unde după 1990 s-au construit vile cu aceleași șpăgi la primărie.

    Comentezi pe bază de impresii, de-aia bați câmpii cu votat PSD-ul. Nu tot PSD era și Nichita? Nu tot PSD a fost și Simirad până la urmă? Cine crezi că a fost primar în Iași după '90, Rudolph Giuliani?
   • -3 (5 voturi)    
    Motivul pentru care câștigă PSD alegerile (Luni, 13 martie 2017, 23:33)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    rezultă chiar din comentariul tău.

    Locuințele satisfac până la urmă o nevoie reală, nu e ca și cum dezvoltatorul și-ar construi parc de vânătoare pentru uz personal sau hangar pentru avionul propriu.

    Oameni normali, care au o familie și un serviciu, au nevoie de acele locuințe, ei nu stau cu părinții. Iar acele locuințe sunt totuși acceptabile ca preț și ca amplasare, că dezvoltatorul nu poate să stea cu sute de apartamente nevândute sau neînchiriate.

    Sigur că într-o lume ideală Iașul s-ar întinde până la Podu-Iloaiei și toată lumea ar putea locui în case P+1, cum a văzut unul sau altul în Irlanda. Însă în Irlanda nu au sunt cutremure, nu au fost bombardamente în WWII și nici n-a trecut prin comunism, astfel că tot ce s-a construit în ultimii 150 de ani a rămas în picioare.

    În România, pesediștii iau 10% șpagă pentru a rezolva lucruri care corespund unor nevoi reale, în timp ce oamenii cu principii stricte ca tine ar trimite oamenii să locuiască la 20 km de oraș. Ești conștient că nici vilele acelea monstruoase nu ar fi trebuit să existe, dacă voiai să păstrezi aspectul original al cartierului?
    • +2 (4 voturi)    
     ! (Marţi, 14 martie 2017, 0:25)

     tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Omule, e normal sa stai inafara orasului si centru sa fie strict pentru business! Nu e nicio nevoie REALA de apartamente in Romania! Aproape un sfert din populatia tarii e plecata peste hotare si din 21 de milioane au ramas in viata 18-19 mil de romani maxim! Strict din punct de vedere arhitectural si urbanistic e zona rezidentiala acolo si e o blasfemie sa pui blocuri intre case! Cunosc zona extrem de bine si am amici care au case acolo, case facute de parintii lor acum ani de zile. Nu intru acolo decat de 2-3-4 ori pe an. Cum sa intri in labirintul ala de stradute de 4-5 metri deschidere? Oricum la cat de centrale sunt oamenii cu nevoie reala de apartamente in care sa locuiasca nu o sa-si permita, iar cei care isi permit ori le iau pentru locuinte de protocol al firmelor din zona Palas ori ca investitie pe viitor. Un om cu bani si minte se muta cat mai departe de poluare si harababura de acolo!
     • -2 (4 voturi)    
      Unde e "normal", în State poate (Marţi, 14 martie 2017, 2:28)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

      Presupunând că tu stai în afara orașului, așa cum zici că ar fi normal, cu ce te deranjează evoluția diverselor cartiere? În iași nu există suburbii cu-adevărat funcționale, a locui în Bucium sau în Valea Lupului e un coșmar în materie de transport

      Ce relevanță are dacă le cumpără firmele din Palas? Construirea lor a creat locuri de muncă și a făcut economia să funcționeze. Iar dacă rămân neutilizate, asta este, no harm done.

      Chiar dacă n-ar fi nevoie de locuințe, o să scadă prețul celor existente și o să crească un pic calitatea traiului. Însă chiriile din Iași au ajuns la jumătatea celor din Anglia, deci teoria ta cu excedentul de locuințe nu prea se confirmă decât la nivel național. Dar dacă ai case goale la Osoi sau la Negrești, asta nu înseamnă că în Iași nu e nevoie de locuințe.
      • +4 (4 voturi)    
       bati campii (Marţi, 14 martie 2017, 8:52)

       Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       prietene...bati campii.
       in toata lumea civilizata blocurile nu se construiesc in cartiere de case. mai mult, daca te uiti la pozele alea si vezi blocurile alea inghesuite intre case nu-ti trebuie multa minte sa iti dai seama ca atunci cand vor fi locuite vor atrage un trafic pe care stradutele alea nu-l pot suporta. Unde vor parca masinile celor care vor sta in blocul ala? nu cumva fix pe strada aia, care e dimensionata pt un cartier de case, nu de blocuri? apoi urli ca e aglomerat.
       daca tie iti place sa stai in haos nu inseamna ca e si normal.
       Ca s-u mai facut blocuri si acum 5 ani nu inseamna ca e normal. E o prostie, oricum ai argumenta tu.
       Nevoia de locuinte, daca exista se poate suplini la fel de bine cu cap, intr-o zona de blocuri, cu o infrastructura adecvata.
       • -1 (3 voturi)    
        Du-te și vezi blocurile mai întâi! (Marţi, 14 martie 2017, 11:43)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

        Unul din blocurile alea de 10 etaje l-am văzut construindu-se, într-o vară când am stat 3 săptămâni în RO. L-am văzut și după 2 ani, are două nivele de parcare în subteran, unul la demisol și încă unul mai jos.

        Degeaba dai minusuri cu frenezie, dacă scrii prostii fără să gândești. În Irlanda ar fi șocant să construiască cineva astfel de blocuri într-o astfel de zonă, într-adevăr. Dar în Iași mai sunt sute (!) de blocuri, unele dintre ele de 10 etaje și construite exact la fel în urmă cu 30 sau 40 de ani, pe lângă case.

        Ție ți se pare ”de bun simț” să stabilești condiții de urbanism ca în Irlanda, numai că ele se rezumă în final la bani. Primăriile din RO chiar n-au bani să construiască ”infrastructura adecvată”, iar oamenii trebuie să locuiască undeva în timpul ăsta.

        E simplu să ai principiile astea înălțătoare când alții ar trebui să găsească banii ca să le pună în aplicare. Dar în România nici locuințele existente de 30-40 de ani nu au toate ”infrastructura adecvată”, așa că n-o să-ți construiască nimeni infrastructură dacă nu sunt deja locuințele construite.

        Găsește tu teren liber pentru 10 blocuri de 10 etaje, unde vrei tu pe lângă Iași, fă un studiu despre cât ar trebui să coste ”infrastructura adecvată” și vezi dacă îți dă cineva banii pentru infrastructură înainte de a avea blocurile deja construite.

        Iar adresările cu ”prietene” denotă lipsă de educație, ți-a mai spus cineva asta?
        • 0 (0 voturi)    
         ! (Marţi, 14 martie 2017, 13:02)

         tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         Ai o fixatie omule...blocul nu are ce cauta langa casa! Citeste legislatia privind umbrirea pe care o da o cladire si asta e doar o chestie care mi-a venit acum in cap! Alta chestie tipic romaneasca, multi cretini arunca gunoiul pe geam, altii arunca diverse obiecte, probabil e cosmar sa ai minim 10 apartamente in coasta ta si sa se trezeasca aia de anul nou beti sa arunce cu parjoale si sticle de sampanie la tine in curte! Exemple imi tot vin cu duiumul, cunosc zona si nu intru acolo din cauza drumurilor de 5 metri cu masini parcate de ambele parti, masa termin-o ca au parcare la subsol. Daca iti permiti sa ai apartament in blocul ala, sigur ai macar 2 masini pt sot si sotie, iti mai vin 5-10 prieteni la o aniversare ai blocat juma de cartier, nu te mai pui ca trebuie sa le lasi masina proprietarilor de care in poarta! Sincer sunt satul de jegul romanesc, si cred ca si tu, din moment ce ti-ai luat zborul de pe aici! A...era sa uit inca un aspect, la stilul rromanesc de a construi cu "economie", te-ai gandit ca daca se scufunda un bloc in mlastina aia, ca acolo e mlastina, toate casele din jur vor fi "aruncate" destul de serios producandu-le avarii?
         • 0 (0 voturi)    
          Blocul e deja "scufundat", nu fi naiv (Marţi, 14 martie 2017, 14:43)

          Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

          Un bloc are cel puțin câteva mii de tone, dacă nu cumva peste zece de mii. Un bloc e deja ”scufundat” în mlaștină, altfel n-ar putea fi construit deloc.

          Tocmai ți-am spus că blocul pe care l-am văzut are două nivele de parcare în subteran (demisol și subsol) plus că mai trebuie să existe și un subsol tehnic, așa că blocul ăla are cel puțin 7-8 metri în subteran, e deja mai jos decât mlaștina din zonă.

          Nu mai discuta despre ”chestii care ți-au venit acum în cap”, discută cu cineva care se ocupă de construcții, să-ți explice el.

          Tu încerci să vii cu opinii ”de bun simț”, dar dacă nu faci niște măsurători acolo discuția e pierdere de vreme. Caută un bloc aflat la mică distanță de o casă, măsoară distanța, iar după aceea vezi ce spun normele.
          • 0 (0 voturi)    
           ! (Marţi, 14 martie 2017, 18:26)

           tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Harald

           Da...fix! E plin de "experti" in constructii cu fackultate, de aia si calitatea constructiilor din zona!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version