​FOTOGALERIE Un imobil vechi de peste 100 de ani de pe Calea Serban Voda a fost demolat weekend-ul trecut

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 1 martie 2017, 12:51 Actualitate | Administratie Locala


Calea Serban Voda 111 - demolare
Foto: Florin Balteanu
Un imobil vechi de peste 100 de ani de pe Calea Serban Voda nr. 111, din Bucuresti, a fost demolat saptamana trecuta. Acesta nu era clasat monument istoric, insa specialistii spun ca era valoros. Totusi, cladirea se afla in zona de protectie a Bisericii Alexe, monument istoric. Arhitectul Florin Balteanu, fost consilier in ministerul Culturii, reclama si probleme de legalitate in ceea ce priveste emiterea autorizatiei de demolare.


"Imobilul din Calea Serban Voda nr. 111 se inscria in seria imobilelor de raport, ridicat se pare, in mai multe etape, undeva de la 1890 si pana aproape de Primul Razboi Mondial in 1910. Era, asadar, un imobil reprezentativ pentru ceea ce inseamna un ansamblu architectural de final de secol XIX care raspundea problemei locuirii colective. Imobilul se afla pe Calea Serban Voda, adica pe una dintre cele mai vechi artere din Bucuresti, aflate la sud de Dambovita, denumita pana la finalul secolului XIX Podul Beilicului, drum care facea legatura intre Bucuresti si Constantinopol si care lega targul Bucurestilor de Giurgiu  artera pe unde intrau si turcii otomani in capitala si domnii fanarioti. Imobilul demolat saptamana trecuta a fost ridicat de Iordache Minciulescu (1866 - 1940), negustor, filantrop si om politic liberal, coleg in cadrul Consiliului Comunal cu Vintila Bratianu sau C.F.Robescu (ambii, pe rand, primari ai Bucurestilor). Iordache Minciulescu, care si-a inceput cariera politica la doar 25 de ani, a fost de patru ori senator de Ilfov, incepand cu 1919, din partea Partidului National Liberal", a declarat pentru HotNews.ro Edmond Niculusca, reprezentant ARCEN.


Cazul imobilul din Calea Serban Voda scoate la iveala o problema serioasa cu privire la lipsa unei banci de date centralizate privind zonele istorice din capitala, dar si problema actualizarii incomplete a Listei Monumentelor Istorice din Bucuresti, explica Edmond Niculusca.

"Din pacate nicio autoritate nu avea informatii despre valoarea culturala a imobilului. Am aflat si eu tarziu ca cel putin una din scarile imobilului isi pastra decorul pictat, marca de prestigiu a pravaliei sau apartamentului de onoare al cladirii. Din pacate, in Bucuresti se pierd elemente de feronerie, tamplarie, iata, acum si fresce, fara salvarea macar a unor piese. Din pacate fondul construit istoric este o resursa care se pierde iereversibil, iar pierderea asta la nivelul fondului construit si al tesutului istoric traditional va duce la pierderea indentitatii si memoriei orasului. Toata zona istorica aflata la sud de Dambovita se degradeaza si-si pierde substanta identitara intr-un ritm ingrijorator", a explicat acesta.Foto: Florin Balteanu

O alta problema este legata de falul in care s-a autorizat demolarea imobilului.

La santier, beneficiarul a afisat un panou de santier din care reiese ca exista o autorizatie de demolare, insa nu se specifica autoritatea emitenta.

Primaria Capitalei spune ca nu a emis nicio autorizatie de demolare pentru aceasta adresa.

"Pentru adresa mentionata de dumneavoatra - Calea Serban Voda nr. 111, Directia Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti nu a emis certificat de urbanism sau autorizatie de construire/desfiintare", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.Arhitectul Florin Balteanu, fost consilier in ministerul Culturii, spune ca in zonele de protectie a monumentelor istorice, potrivit legii, doar Primaria Capitalei este indreptatita sa emita autorizatii de construire/demolare, nu Primaria sectorului 4.

 "Imobilul se afla in zona de protectie a Bisericii Alexe (Calea Serban Voda nr. 123), monument istoric de valoare locala. Biserica nu are o zona de protectie delimitate printr-un PUG sau prin ordinul de clasare, ceea ce face, potrivit Legii 422/2001, ca toate imobilele aflate la mai putin de 100m de ea sa fie in zona ei de protectie si ca pentru interventiile asupra lor sa fie necesar avizul Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti. Imobilul din Calea Serban Voda nr. 111 se afla la 61 m de monument, deci in zona sa de protectie. Potrivit unei prevederi introduse in 2009 in Legea 50/1991, in cazul Bucurestiului, autorizatiile in zonele de protectie ale monumentelor istorice se elibereaza de PMB, nu de primaria de sector. Panoul de santier, care nu respecta formatul instituit prin OMLPAT 63/N/1998, afirma ca lucrarile se desfasoara in baza Autorizatiei nr. 42/10.02.2017, fara sa specifice primaria care a eliberat autorizatia. Pagina de internet a PMB care anunta autorizatiilor eliberate de aceasta arata ca primaria generala a eliberat o autorizatie nr. 42 in 17.02.2017, dar ca aceasta se refera la un imobil situat pe str. Vasile Lucaciu. Primaria Sector 4 nu a acutualizat lista autorizatiilor de pe pagina web din decembrie 2016. In eventualitatea in care autorizatia este emisa de primaria de sector, aceasta este eliberata cu nerespectarea legislatiei in vigoare. Potrivit Legii 50/1991, ISC poate dispune oprirea lucrarilor de desfiintare, atunci cand se constata ca acestea se realizeaza cu incalcarea dispozitiilor legale", a explicat Florin Balteanu pentru HotNews.ro.

Ramane ca institutiile abilitate sa faca lumina in acest caz.


Citeste mai multe despre   


8226 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  Pareri . (Miercuri, 1 martie 2017, 13:51)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Mofturi de genul asta sa faca arhitectul la nevasta , acasa . Indivizi de genul asta , dirijand si legislatia din domeniu , si realitatile din teren , considera ca sunt in permanenta intr-un simpozion de la vreo intalnire simandicoasa cu colegi de breasla . In principiu , daca o cladire nu este declarata monument - aici sunt destule discutii legate de valoarea imobilului , oportunitate si mai ales posibilitati reale de conservare si renovare - atunci , proprietarul poate interveni fara probleme sa demoleze . Si asta , cu atat mai mult cu faptul ca la construire , nu i-a dat nimeni vreun ajutor sau o lopata cu ceva .
  • -1 (5 voturi)    
   Mai întâi dacă vrei să demolezi (Miercuri, 1 martie 2017, 15:35)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Trebuie autorizație. Asta ca să vadă autoritatea ce și cum.
   La cum arată Bucureștiul ar trebui vreo 20 de ani de dictatură a legii; toată lumea demolează intr-o veselie. Și la mine pe strada s-a demolat monument și se face in spate clădire de birouri.
   Întrebarea e in ce orașe vrem sa trăim. Dacă dărâmam tot vom locui intr-un fel de Tel Aviv sau mai rău. Asta dacă avem noroc.
   • 0 (0 voturi)    
    PE CE STRADA... (Miercuri, 1 martie 2017, 18:17)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    Locuiesti?
   • 0 (4 voturi)    
    Nedumeriri . (Miercuri, 1 martie 2017, 18:24)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    Ai fost vreodata la Tel Aviv ? Te gandesti la bombe , poate . Orasul este un model de urbanism , de o ordine nemteasca , daca pot spune asta . Curatenie ca in orice oras din Elvetia si realitatea ca esti in secolul care trebuie . La noi , toate cocioabele din Bucuresti , chiar daca starnesc unele nostalgii, trebuie sa dispara . Cand spui ce autoritatile dau autorizatie , sa inteleg ca pricepi totusi ca autoritatile sunt ale noastre si nua ale lor , nu ? Banuiesc ca printre consilierii locali , vor fi destiu cu scaun la cap .
    • +1 (3 voturi)    
     Am fost in Tel Aviv și nu o data (Joi, 2 martie 2017, 13:01)

     mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

     E un oraș fără identitate, toate casele au un stil ciudat, sunt toate la fel si nu sunt deloc plăcute privirii. Tel Aviv-ul nu e urat și nu e mizerabil, doar ca nu are clădiri noi, nu îți spune aproape nimic arhitectonic. Ei nu avut ce face, țara lor nu are 100 de ani deci nu au avut ce păstra.
     Din păcate noi mergem spre mai rău schimbând clădiri vechi și frumoase cu un dezastru fără nici o regula.
 • -8 (12 voturi)    
  nu se poate (Miercuri, 1 martie 2017, 14:03)

  om simplu din multime [utilizator]

  pai, neicusoru dan ce pazira ?!
  poa' ca aprobarea s'a dat pe cand ei dormeau in palavrament. altfel nu se explica !! :-)
 • -1 (9 voturi)    
  Aha... (Miercuri, 1 martie 2017, 14:10)

  Pac-pac [utilizator]

  Deci toata mahalaua e valoroasa domne'.
  Asa-i cand i-ai naravit la spagi pe arhitecti.
  • +7 (9 voturi)    
   Tare! (Miercuri, 1 martie 2017, 16:34)

   HoriaPetrescu [anonim] i-a raspuns lui Pac-pac

   BBD-BEST BRANDS DISTRIBUTION este o firma din Constanta cu cifra de afaceri 0 si datorii de 1.442.000 RON, 90% din partile sociale fiind detinute de D-ul consilier judetean PNL Constanta - GHEORGHE MUHSCINA... despre ce avize vorbiti fratilor? Cum a intrat asta in proprietatea imobilului?

   Fix langa acest imobil este si fostul Senat al Romaniei de pe vremea lui Cuza. Si cladirea asta e in paragina! Isi bat joc de oras si de identitatea lui niste tugulani imbogatiti prin furt, care n-au mama, n-au tata...
   • -2 (8 voturi)    
    Intrebari . (Miercuri, 1 martie 2017, 18:31)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui HoriaPetrescu

    Ce te freaca pe tine grija ce face firma X sau Y ? Daca ai nemultumiri sau neclaritati , adreseaza-te justitiei sau altor autoritati . Poate pui si cativa lei sa refaca primaria vreun bordei , daca zici ca trebuie . Banuiesc insa ca esti doar un mancator de seminte pe la colturi , cu regrete comuniste inca in sange . Intelege ca , ti-ai mancat malaiul , cum se spune .
 • -2 (4 voturi)    
  Doamna Catiusa Ivanov (Miercuri, 1 martie 2017, 22:17)

  Puiu Vladare [utilizator]

  Am si eu o casa, nu e monument istoric, a ridicat-o bunicul in 1916, e foarte darapanata, findca n-am avut bani sa o repar.

  S-au intamplat unele evenimente istorice in acea casa, cand fiul unui scriitor foarte cunoscut al vremii a omorat-o pe matusa mea.

  Ce sfat imi dati? Ce pot sa fac?

  Mai am de recuperat de la stat ceva pamant, dar inca am de asteptat, cu puncte, cinci ani...cred ca pana atunci se darama casa de tot...daca vine vreun cutremur mai serios, s-a dus...

  Cui ar trebui sa-i pese, mie imi pasa, dar n-am paraua, poate scrieti un articol ca vad ca pasa de monumente istorice. Daca ma uit la pozele cu casa din Serban Voda cam asa arata si casa bunicului. Sunt foarte trist....
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine, Ceausescu! (Joi, 2 martie 2017, 12:06)

  Toni_Romania [utilizator]

  ----
 • +2 (2 voturi)    
  cladirea (Joi, 2 martie 2017, 14:27)

  gazpefoc [utilizator]

  era o infectie, ca de altfel si multe altele din centrul "istoric". ca sa va dati seama despre ce vorbesc, lumea trecea strada ca sa nu treaca prin fata ei. iar locatarii...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version