Investitie controversata in Bistrita: Odiseea partiei de schi pe care ploaia a spalat zapada artificiala

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 16 februarie 2017, 11:07 Actualitate | Administratie Locala


Partia Cocos 4
Foto: Florin Chereji
Partia de schi amenajata recent de Primaria Bistrita, cu suma de 7 milioane de euro, nu a putut fi deschisa in acest sezon, desi lucrarile sunt finalizate. Initial complexul nu a fost racordat la energie electrica, iar cand s-a rezolvat aceasta problema, in ianuarie 2017, au fost probleme cu lacul care alimenteaza tunurile de zapada artificiala, pompele nu puteau aduce suficienta apa in lac pentru a inlocui cantitatea folosita, a declarat pentru HotNews.ro Florin Chereji, consilier local PNL Bistrita. Cand s-a rezolvat si aceasta problema, iar primarul a anuntat inaugurarea, din cauza faptului ca partia este la altitudine foarte joasa, a venit ploaia si a topit zapada artificiala. Primarul orasului, Ovidiu Cretu, a fost avertizat de societatea civila ca nu este fezabil sa faca o partie in Bistrita, insa s-a incapatanat, a luat un credit de circa 20 milioane lei pe o perioada de 20 de ani si a realizat proiectul.

"Au terminat lucrarile anul trecut. Nu au deschis partia in primul rand pentru ca nu au avut asigurata energie electrica, pe 15-18 ianuarie s-au racordat. Daca aveau energie electrica, zapada ar fi putut face, puteau pune tunurile si deschideau partia inca din decembrie. Nu s-au gandit ca trebuie energie electrica la partie. Nu au avut nici operator, nu au pregatit personal. Pe 25 ianuarie au inceput sa faca zapada artificiala, atunci au semnat contractul cu operatorul, si au avut niste avarii. Lacul de unde iau apa pentru zapada artificiala l-au golit in 4 zile, iar pompa care alimenta lacul nu a facut fata debitului cu care scotea din lac. Pana la urma au reusit sa faca zapada, au zis ca deschid pe 7 februarie, dar a venit o ploaie si a spalat zapada. Acum s-au apucat iar sa faca zapada, dar de maine se incalzeste din nou. Practic, toaca banii orasului acolo. Daca faceau zapada artificiala inca din decembrie, iarna asta s-ar fi putut schia doua luni. Nici acum nu se schiaza. Anul viitor nu se stie ce va fi, dar nu cred ca va fi o iarna ca asta", a declarat Florin Chereji, consilier local PNL Bistrita, pentru HotNews.ro.

Reprezentantii Primariei Bistrita spun ca lucrarea are termen de finalizare la finalul acestei luni si ca primarul a avansat acele termene in baza declaratiilor constructorului, incercand sa fructifice zapada din acest an.


"Nu stiu cand se va deschide si cred ca nimeni nu poate sa raspunda la intrebarea asta fiindca depinde de conditiile meteo. Daca vremea permite, se va deschide. Nu as vrea sa comentez ce spune dl. Chereji. Noi acolo vorbim despre un proiect unitar care cuprinde si instalatia electrica si instalatia de urcare pe cablu, de nocturna. Nu am inceput sa facem instalatia de urcare fara racordul electric. Noi le-am facut pe toate de la inceput ca si demers. Toate au fost servicii contractate, nu primaria le-a facut. Evident ca ele aveau niste termene, termenele respective au fost respectate din punctul nostru de vedere si din punct de vedere contractual. Sigur ca daca avea instalatia electrica pusa mai repede in functiune, atunci puteau fi facute probele, iar partia putea fi deschisa. In luna decembrie cand am vazut ca avem o iarna cu multa zapada, cu temperaturi scazute, am avut discutii cu executantul care a fost receptiv si ne-a incurajat sa avansam niste termene, ca in ianuarie partia de ski ar putea fi functionala. Asta insemna ca el sa-si incheie lucrarile cu o luna si jumatate mai devreme", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Rusti, purtator de cuvant al Primariei Bistrita.


In ceea ce priveste problema alimentarii lacului artificial, acesta nu a putut da mai multe informatii.


"Este o chestiune pe care noi nu o avem ca si document scris fiindca nu am facut receptia la lucrarea respectiva. Nu s-a predat lucrarea. Sunt discutii, am vazut si eu, dar pana la urma documentele vor vorbi", a explicat Mihai Rusti.
Fotografii: Florin Chereji


Intrebat de fezabilitatea partiei, acesta spune ca instalatia de urcare va fi folosita si vara pentru alte activitati.

"Este o investitie foarte mare care nu a fost gandita doar pentru perioada rece a anului. Partea de urcare intentionam sa o folosim in tot timpul anului fiindca exista si alte activitati care se preteaza. Poate sa fie amenajat un sistem de coborare cu niste masinute pe sina. Urcarea se face cu telescaunul, iar coborarea cu masinutele respective. Pot sa fie atasate de telescaun si sisteme de prindere a bicicletei, pentru cei care doresc sa coboare pe bicicleta, un punct de belvedere fiindca avem o priveliste foarte frumoasa. Vrem sa facem o diversificare a activitatilor de petrecere a timpului liber", a mai spus acesta.

Contract de  circa 300.000 lei pentru intretinerea partiei, incheiat cu o firma la care este actionar primarul


documente
Pentru prestarea serviciilor de operare/exploatare a instalatiilor (instalatie de transport pe cablu, instalatie de producere a zapezii artificiale si instalatie de iluminat nocturn) aferente pirtiei de schi, Primaria Bistrita Nasaud a atribuit pe 25 ianuarie 2017 un contract de 297.000 lei firmei Euroalpin Bistrita, care are ca subcontractant firma COMELF SA. Contractul se incheie pe 31 martie 2017.

Atribuirea contractului s-a facut prin procedura simplificata, iar la licitatie a participat o singura firma, respectiv cea castigatoare.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SC Euroalpin Bistrita SRL a fost infiintata pe 03.10.2016 si ii are ca actionari pe Dumitru Tanase (45%) si Tat Adriana (55%). Dumitru Tanase este actionar si la firma Eurocompozite SRL, celebra pentru faptul ca a vandut Primariei Bistrita strutii, ouale si merele din fibra de sticla care au impanzit orasul.

Pe strazile Bistritei pot fi gasiti, incepand cu anul 2011, zece struti din fibra de sticla, cu o inaltime de 1,5 metri, care reprezinta mascota orasului si pentru care primaria a platit acestei firme 42.000 lei. In 2012, Primaria a cumparat noua oua gigant  pentru care s-au cheltuit 19.000 de lei. IN 2013 s-au comandat inca trei oua de Paste decorative, pentru suma de 6.000 de lei. Tot in 2013, Primaria a achizitionat sase mere gigant pentru care a platit 21.000 de lei.


In ceea ce priveste firma COMELF, aici este actionar chiar primarul orasului, Ovidiu Cretu, potrivit declaratiei de interese a acestuia, postata pe site-ul primariei. In plus, acesta a lucrat in aceasta companie, ca director, in perioada 2001-2004.

Intrebat despre aceasta situatie, purtatorul de cuvant al primariei Bistrita spune ca nu este o problema.

documente
"Cred ca asta este o chestiune pe care un jurist ar putea sa o clarifice. Din cate stiu eu nu este niciun fel de problema. Una este sa fii actionar si alta este sa fii in structura administrativa a companiei. Nu este un secret ca dl. primar este actionar la COMELF, fiindca dansul a lucrat ani de zile acolo. A fost inginer, sef serviciu, director, iar daca va amintiti, in anii 90 exista sistemul acela de castigare a statutului de actionar prin actiuni pe care le primeai in calitate de angajat a companiei respective", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Rusti, purtator de cuvant al Primariei Bistrita.

Istoricul investitiei

documente
Istoria partiei de schi de pe Dealul Cocosului incepe in 2010, cand Consiliul local Bistrita a aprobat prin Hotararea nr. 241/22.12.2010 realizarea unui complex sportiv polivalent in zona localitatii  Unirea. Studiul de fezabilitate al obiectivului de investitii a fost adoptat de Consiliul Local pe 28 iulie 2011.

Durata de finalizare a investitiei estede 12 luni de la inceperea lucrarilor, iar finantarea obiectivului de investitii se face prin parteneriat public-privat sau din alte fonduri legal constituite, potrivit hotararii adoptate.

"Veniturile estimate a se realiza din exploatare pe o perioada de 30 de ani sunt in suma de 119.164.522 lei, iar venituri suplimentare ale bugetului local provenite din taxe si impozite in sarcina celor care dezvolta in zona servicii de turism, si din proprietati fiind estimate la 7.147.396 lei. Exactitatea si realiatea indicatorilor tehnici fundamentali de proiectant va fi confirmata sau infirmata dupa darea in exploatare a obiectivului de investitii", se arata in studiul de fezabilitate.

In luna februarie 2011, Primaria Bistrita a contractat de la UniCredit Tiriac Bank un credit de angajament in valoare de 20.000.000 lei, pe o perioada de 10 ani, pentru realizarea partiei si a unui drum cu pod peste raul Bistrita. Cu tot cu dobanzi, Primaria trebuie sa dea inapoi circa 26 milioane lei.

Primaria Bistrita mai are de rambursat un credit in valoare de 35 milioane lei contractat in anul 2006, pe o perioada de 20 ani, banii imprumutati la acea data de fostul primar Vasile Moldovan (PDL) fiind folositi pentru reabilitarea mai multor strazi din municipiu.

In luna august 2015, primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, a semnat contractul de incepere a lucrarilor la partia de schi. Lucrarile  sunt efectuate de catre firma Kranz Eurocenter SRL din Pitesti, al carei patron este omul de afaceri Corin Boian, prezent la semnarea contractului, iar suma pentru care a fost adjudecata licitatia se ridica la peste 24 milioane lei, inclusiv TVA.

Licitatia a fost castigata, initial, de asocierea SC Record SRL - SC Electroconstructia Elco Bistrita SA - Bartholet Maschinenbau AG - SC Triplex Constructia SRL, din care face parte cunoscuta firma producatoare de echipamente pe cablu Bartholet, insa reprezentantii Kranz Eurocenter SC - SC Elcompet SRLau contestat raportul comisiei de licitatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si au obtinut castig de cauza.

Lucrarile au inceput o luna mai tarziu, iar primarul promitea ca se vor finaliza in iunie 2016.

Apoi, acesta a declarat ca va fi deschisa in decembrie 2016, apoi in ianuarie 2017, apoi in februarie 2017, dar aceasta nu functioneaza nici in prezent.


Lungimea partiei (de categorie medie spre usoara) este de 1.335 m (diferenta de nivel de 257,5 m), cu o latime de  60 m. Partia are punctul de plecare la o altitudine de  aproximati 680 m, este dotata cu un telescaun fix cu 4 locuri, nocturna, statie de plecare, drum de acces si parcare, bileterie.

Taxa de acces la telescaun este diferentiata in functie de varsta: intre orele 9.00 - 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri intre 15-18 ani inclusiv si seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pina la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturna (orele 18.00 - 21.00): 20 lei pe zi.


Hotnews.ro a scris aici despre acest subiect.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9168 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 februarie 2017, 11:53)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  Tenacitatea incompetentei (Joi, 16 februarie 2017, 11:56)

  mistydo [utilizator]

  Inca un exemplu de cum oamenii PSD-ului se incapataneaza sa manipuleze oamenii cu riscul cheltuirii de importante fonduri financiare. Si asta in conditiile in care in ultimii 10 ani, toti activistii psd-isti au fost instruiti de Dragnea, vataf peste toti primarii...
 • +13 (15 voturi)    
  de 25 ani (Joi, 16 februarie 2017, 11:57)

  Toni_Romania [utilizator]

  Guvernele fac investitii cu nemiluita , multe aberante, pt. ca maj politicienilor (sau familiile lor) au firme de constructii cu care ajung la acele contracte, prin licitatii trucate. Si isi umfla apoi conturile.
 • +13 (15 voturi)    
  bataie de joc (Joi, 16 februarie 2017, 12:23)

  voxpopulix [utilizator]

  DNA sa vina sa va ia. Astia ar face partii de schi si in mamaia, parandarat sa fie.
  • +5 (5 voturi)    
   Le-ai dat o idee buna (Joi, 16 februarie 2017, 12:43)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Ar merge o partie de schi fond.
  • +3 (3 voturi)    
   Conform noilor legi... (Joi, 16 februarie 2017, 14:31)

   JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   ... iti dai seama ca mizeria asta nu va fi incadrata nici macar la contraventie. Conform legilor noi nu exista nimic negativ in cazul acesta.
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 februarie 2017, 12:26)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 februarie 2017, 12:58)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +2 (4 voturi)    
   Ține și de inteligență (Joi, 16 februarie 2017, 13:40)

   naubadi [utilizator] i-a raspuns lui

   Degeaba vrei, dacă nu ai cu ce.

   Unul cu IQ-ul către limita inferioară nu poate fi la fel de competent ca unul dinspre limita superioară, de la o anumită complexitate în sus, întrucât nu are capacitatea de procesare necesară, oricât ar vrea.

   În plus, contează și caracterul, precum, posibil, în cazul de față: poți realiza că e greșit ceva, dar te încăpățânezi în a-ți impune punctul de vedere ("Eu sunt șeful!").
   • +1 (1 vot)    
    Inteligenta (Joi, 16 februarie 2017, 16:53)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui naubadi

    In RO postdecembrista politicienii din esaloanele de jos sunt idioti congenitali ("idioti utili") care fura de rup pt. gruparile de sus patronate de politicieni mai luminati, cu PhD. Si, din cand in cand Dna ii schimba prin trimitere in judecata, pe aia de jos. Sa dea senzatia ca ceva se misca in Justitie (sanchi).
 • +4 (6 voturi)    
  toate tarile (Joi, 16 februarie 2017, 12:46)

  DanIonita1 [anonim]

  care au succes cu schiul fac aceste partii doar in zone cu altitudine mare. La noi doar Sinaia ar corespunde si acolo chiar s-ar putea extinde foarte mult. Nu are sens sa faci o gramada de investitii si sa ai zapada ok odata la 3 ani cum se intampla la altitudinile joase. e absurd
 • +3 (5 voturi)    
  At votat primar PSD (Joi, 16 februarie 2017, 12:52)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  acum platit din buzunar. La fel vo mplati si dupa GUVERNUL HOTIEI NATIONALE Gracnea.Zgărdeanu votat de 18% din populatie, far care fura intr-un an cât alii in zece.
 • +4 (6 voturi)    
  Scrieti si de SINAIA! (Joi, 16 februarie 2017, 12:56)

  transalpinarum [utilizator]

  S-au investit o tona de bani in Sinaia, anul asta aproape nici un strop de zapada artificiala: in partea inferioara o tzeava sparta a facut ca instalatia de zapada sa nu poate sa fie pornita, deci incompetentza crasa. La 2000 s-au subdimensionat pompele de apa, cam ca si la Bistritza. Deci o investizei de milione de Euro care din cauza unor amarate de pompe sta si nu face nimic. Mai grav e ca 2 luni de sezon s-au dus pe apa sambetei
 • +3 (3 voturi)    
  fanarioti moderni: asa vrea stampila mea (Joi, 16 februarie 2017, 13:12)

  plain vanilla [utilizator]

  intamplator sau nu inconstientul asta e de la pesede
  nu stim daca e si corupt, dar ar trebui aflat
  si daca e, sa fie pus pe gratar
  insa problema e mai larga: cum ii faci competenti si minimal atenti la lege pe toata gasca asta razvratita si inraita de fanarioti moderni (alde pemepe pesede penele, s'amede)
 • +2 (4 voturi)    
  o lectie ieftina (Joi, 16 februarie 2017, 13:14)

  ddm [utilizator]

  35 milioane lei este costul pentru o lectie de democratie: bistritenii vor invata in urmatorii 20 de ani cat vor plati ratele la credit, ca li se intampla ce au votat. Au votat un tampit, vor plati ca tampitii!
 • +7 (7 voturi)    
  OK. Pare o tampenie. (Joi, 16 februarie 2017, 13:30)

  goguduru [utilizator]

  E clar ca pana acum e un dezastru.

  Insa, investitia e facuta, si ar putea fi folosita pana la urma.

  Cel putin 4 solutii pentru a eficientiza aceasta investitie.

  1. Se poate acoperi partia cu un covor de plastic si ar putea fi folosita in tot timpul anului. Cred ca ar fi chiar unicat in Romania.

  2. Se pot f usor adapta scaunele pentru a putea cara si biciclete.

  3. Se poate face un tobogan pe sine. Cred ca si la Busteni e unul.

  4. Se poate incepe mai devreme cu crearea stratului de baza pentru zapada.

  Pana la urma e o instalatie de transport care urca oamenii la o anumita altitudine. Sunt f multe variante de entertainment bazat pe gravitatie, in afara schiului clasic pe zapada.

  Bineinteles ca sunt aerieni si habar n-au ce fac. Da, sunt convins ca pana la urma poate sa iasa ceva util, daca se mobilizeaza un pic.

  Cea mai mare greseala ar fi sa fie abandonata si lasata in paragina.
 • +2 (2 voturi)    
  Cum devine fezabilă investiția? (Joi, 16 februarie 2017, 14:55)

  Con_stan_tin [utilizator]

  O soluției este mutarea instalației într-o zonă cu zăpadă. O alta soluție este s-o amenajezi pentru biciclete si/sau schi pe iarbă. Sau s-o acopere să facă atmosferă controlată.
 • +3 (3 voturi)    
  Altitudine 400 m??? (Joi, 16 februarie 2017, 16:11)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  In Austria nu se mai fac partii sub 2000 m si astia fac la 400 m?? Alt mod de sifonare a banului public ...si pe oportunitate n-ai ce-i face, daca respecta legea. La fel cu terenul de fotbal in panta sau parcurile de la tara pline de buruieni si cosuri de gunoi...Si penalii voiau abuzul in serviciu dezincriminat, gratiat...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by