Un numar de 49 nou-nascuti au fost abandonati, in ultimul an, in cele trei maternitati din judetul Vaslui, in special din cauza saraciei invocate de catre mamele copiilor, scrie News.ro. Majoritatea bebelusilor au ajuns in plasament la asistenti maternali profesionsti, o parte fiind internati in centre de plasament.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui a inregistrat 49 de nou - nascuti la care mamele acestora au renuntat inca de la nastere, principalul motiv invocat fiind lipsa resurselor financiare necesare cresterii copiilor. Pentru sase bebelusi, au fost intocmite procese-verbale de constatare a parasirii acestora, pentru restul copiilor fiind solicitat de catre mame masuri de protectie. Doua dintre mamele care si-au abandonat copiii sunt minore.

"Motivele care stau la baza solicitarii de instituire a unei masuri de protectie speciala imediat dupa nasterea copilului sunt, in general, lipsa conditiilor de locuit pentru copilul nou-nascut, insuficienta resurselor materiale si financiare, precum si numarul mare de copii pe care familia deja ii are in intretinere. In cazul mamelor minore, la baza aparitiei sarcinii sau a abandonului sunt lipsa resurselor financiare si a educatie, inexistenta colaborarii intre parteneri, lipsa educatiei sexuale sau a instruirii in vederea asumarii rolului de mama", a declarat joi, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al DGASPC Vaslui, Irina Cimpeanu.

Comparativ cu anul anterior, numarul de abandonuri in maternitati este pe un trend ascendent. Numai fata de 2016, DGASPC Vaslui a inregistrat o crestere de 15%.

Majoritatea copiilor au fost preluati in plasament de catre asistenti maternali profesionisti. De asemenea, o parte dintre nou-nascuti, in special cei cu dizabilitati, au ajuns in centre rezidentiale.