FOTO-VIDEO Deszapezirea in Bucuresti: cum se face acum si ce solutii moderne folosesc alte tari

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:11 Actualitate | Administratie Locala

Deszapezire sectorul 2
Foto: Hotnews
Deszapezirea in Bucuresti se face prin metode destul de invechite, ceea ce duce la blocaje frecvente in trafic: indepartarea zapezii de pe carosabil cu pluguri si depozitarea la marginea strazii sau pe trotuar. De acolo, cetatenii o muta la loc pe strada cand isi deszapezesc trotuarul sau masina. Astfel, dupa o ninsoare serioasa, orasul este plin de munti de zapada. Operatorii de salubrizare incearca sa o care, insa operatiunea este greoaie pentru ca e nevoie de buldozere si basculante. Tari cu ierni mai grele decat Romania folosesc metode mai noi si mai eficiente, dar e viabil pentru Romania sa investeasca in asemenea utilaje?


Deszapezire in sectorul 2 al Capitalei/ Foto: Facebook

In Bucuresti sunt putine utilaje, in special cele de mici dimensiuni, iar interventia pe strazile secundare se face deficitar, asa cum s-a vazut la ultima ninsoare. Deszapezirea trecerilor de pietoni si a statiilor RATB se face manual, la lopata, ca acum 100 de ani. Asta desi strategia de salubrizare a orasului prevede un numar mai mare de utilaje si echipamente performante pentru indepartarea si topirea zapezii, iar primariile de sector din Bucuresti platesc sume piperate pentru aceasta activitate.

Cateva exemple despre utilajele de deszapezire folosite in alte tari

O solutie pentru a scapa de mormanele de zapada din oras este utilajul care topeste zapada, folosit intens in Franta, Germania, Rusia si in Statele Unite. O astfel de masina poate transforma in apa pana la 500 de metri cubi de zapada pe ora.

Principiul dupa care functioneaza masinaria este simplu. Se pune zapada in cuva cu apa calda, unde se topeste in cateva secunde si apoi este deversata in reteaua de canalizare. Dispozitivul este montat in apropierea unei canalizari, iar apa rezultata din topirea zapezii este eliminata imediat.

In functie de capacitate, pretul unui astfel de utilaj incepe de la 35.000 de euro si poate sa ajunga la 300.000 de euro, scrie Digi24.ro.


Masina de topit zapada - NYC



In Rusia, este folosit un utilaj cu o lama si o banda care incarca zapada stransa direct intr-o basculanta, cuplata cu utilajul.





In Canada, pe langa utilajele clasice, folosite pentru a strange zapada pe margine, este utilizat si un "aspirator" urias care "sufla" zapada depozitata intr-o basculanta.



Sigur, este o discutie cate astfel de utilaje trebuie achizitionate in Bucuresti, deoarece noi avem cam doua saptamani de ninsoare intr-o iarna, nu ne comparam cu Rusia si Canada, insa in mod clar deszapezirea unui oras ca Bucurstiul nu se poate face la lopata si cu utilajele pe care operatorii de salubrizare le au in prezent.

De exemplu, operatorul de salubrizare din sectorul 1 al Capitalei a reusit in doua zile sa transporte doar 7000 tone de zapada.

Operatorul de salubrizare din sectorul 6 a efectuat in total  324 de curse pentru a transporta peste 3000 tone de zapada, anunta Primaria sector 6. Acestia folosesc buldozere cu care incarca zapada in basculante, iar operatiunea necesita mult timp.

Primarii din Bucuresti analizeaza posibilitatea ca de anul viitor sa avem si in Bucuresti astfel de utilaje.

"Capitala ar trebui sa beneficieze de cel putin cateva masini care pot sa topeasca zapada rapid. O astfel de masina am vizionat-o si eu zilele trecute pe internet, mi-a aratat-o un specialist si mi-a spus ca ar fi bine sa ne pregatim pentru anul viitor sa achizitionam astfel de utilaje care, racordate la canalizare, ar putea sa topeasca in timp foarte scurt o cantitate mare de zapada. Dupa experienta de anul acesta (...) va garantez ca am capatat deja experienta si operatorilor de salubritate o sa le mai spunem si noi de acum ce trebuie sa faca si cu ce sa se pregateasca. Le multumesc inclusiv bucurestenilor care mi-au transmis link-uri cu utilaje de deszapezire foarte usor de folosit si manevrat pentru trotuare", a declarat primarul general, Gabriela Firea, vineri, potrivit Agerpres.


Deszapezirea statiilor RATB se face manual

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, vrea si el masini de topit zapada si masini pentru aspirat zapada de pe trotuare.

"Vrem sa cumparam si noi de la anul. S-a discutat ieri in comandamentul nostru, am inteles ca sunt niste masinarii de topit zapada care costa undeva la 100.000 de euro, dar trebuie sa vedem cum functioneaza, ca ar fi bune si pentru noi. As fi vrut ca operatorul de salubrizare cu care avem contract sa aiba mai multe masini mici cu care sa intre pe strazile secundare. In sectorul 1 sunt cele mai multe strazi din Bucuresti, deci avem undeva la 750 de stradute si utilajele mari nu au loc sa intre pe aici. Trebuie sa gasim o solutie. O sa le impunem sa cumpere, ei au niste datorii la noi, undeva la 100 de milioane din 2012. Trebuie sa isi imbunatateasca parcul daca vor sa ramana in sectorul 1. Romprest nu are nicio masinarie care arunca zapada in dreapta sau in stanga ca sa elibereze trotuarul. Trebuie sa achizitioneze. Dupa o experienta de genul asta, vedem ce nu a functionat si rezolvam problema", a declarat pentru HotNews.ro Dan Tudorache, primarul sectorului 1.

Primaria sectorului 1 plateste pentru deszapezire intre 10 si 24 milioane de lei, in functie de cat de grea este iarna, a mai spus Tudorache.

Si primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat ca ar putea cumpara masini de topit zapada.

"Noi am luat legatura cu o societate care produce astfel de utilaje de topit zapada. Vrem sa vedem cat de eficiente sunt. Nu am vazut personal in strainatate daca exista astfel de utilaje, insa cu siguranta interesul nostru este fim din ce in ce mai eficienti. Nimanui nu-i convine sa se chinuie cu basculantele, sa care mii de tone de zapada, daca ar exista o solutie mai convenabila. Asta din punct de vedere tehnic, fiindca din punct de vedere al costurilor si acolo trebuie sa facem o evaluare, daca este rentabil sa topesti zapada. Daca ne costa de trei ori mai mult decat daca o transportam, trebuie sa ne gandim fiindca nu suntem un sector foarte bogat, nu avem un buget foarte mare. Contractul cu operatorul de salubrizare este prelungit printr-un act aditional pana cand se va desemna un nou catigator prin licitatie. Acum lucram la caietul de sarcini", a explicat Gabriel Mutu pentru HotNews.ro.

br>

Deszapezire sectorul 6/Foto: Primaria sector 6


In ceea ce priveste deszapezirea trotuarelor, acesta spune ca exista utilaje, dar nu se poate interveni din cauza masinilor parcate pe trotuar.

"Si eu am vazut cum se face deszapezire in orase din tarile europene, diferenta este ca acolo utilajele la care faceti referire au posibilitatea sa intre pe acele trotuare. La noi nu exista posibilitatea, fiindca acele trotuare sunt ocupate de masini. Nu exista utilaj care sa se strecoare printre masini. Si noi avem utilaje capabile sa intre pe trotuare si in spatii inguste, dar in peste 70% din ce avem in sector nu putem accesa trotuarele fiindca, fie avem masini parcate, fie spatiul este prea ingust, iar accel utilaj - Bobcat - nu poate intra. Astazi am dispus ca operatorul de salubrizare sa mai achizitioneze niste freze de mana, astfel incat saptamana viitoare cand se anunta ninsoare, sa putem interveni cu acele freze. Acum trebuie sa existe un echilibu. Este usor sa spui cumpara sau inchiriaza mai multe utilaje. Pe piata nu exista atat de multe utilaje care pot fi inchiriate. Necesarul pe care il avem noi la sectorul 6, este si la celelalte sectoare. Cu alte cuvinte ar trebui sa existe de doua trei ori mai multe utilaje in piata, care ar trebui depozitate undeva. Nineni nu isi permite sa investeasca in utilaje in condittiile in care o data la 4-5 ani se intampla sa avem o astfel de situatie. Ce am avut anul acesta, nu am mai avut de foarte multi ani", a explicat Mutu.

Acesta spune ca a cerut marilor magazine din sector sa permita cetatenilor sa le foloseasca parcarile la urmatoarea ninsoare pentru a se putea interveni mai bine pe marile bulevarde si pe trotuare.

"Categoric, oamenii nu au unde parca masinile. Eu am facut astazi o scrisoare, care se distribuie catre marii retaileri din sectorul 6, prin care le solicit sa ne permita ca pentru perioada urmatoare sa redirectionam posesorii de masini sa parcheze in aceste spatii, astfel incat sa nu mai parcheze pe bulevardele din sector, sa putem interveni cu mai mare eficienta. Sa vedem ce ne raspund. Noi ii primim in sectorul nostru, oamenii acceseaza aceste retele si cumpara de acolo, fac profit, acum cand avem nevoie de sprijin din partea lor, sa vedem cum reactioneaza. Trebuie sa fim constienti ca daca nu se implica toata lumea, lucrurilor nu vor evolua corect", a mai spus Mutu.


Iarna trecuta, Primaria sectorului 6 a platit pentru deszapezire 14,5 milioane de lei plus TVA, a mai spus primarul sectorului 6.

Cine face deszapezirea in Bucuresti


Deszapezirea in Bucuresti, pe toate arterele - principale si secundare, este facuta si platita de Primariile de sector. Acestea au delegat aceasta activitate catre operatori privati, firmelele care se ocupa si de salubrizare. Contractele care sunt acum in vigoare in Bucuresti au fost incheiate inainte de anul 2000, expirand in perioada 2007-2008, iar de atunci au fost prelungite prin numeroase acte aditionale. O parte dintre aceste acte aditionale expira in 2017.

RATB are obligatia sa deszapezeasca statiile, iar cetatenii si agentii economici trotuarul din dreptul lor si sa indeparteze turturii.

Primaria Capitalei are doar atributii de coordonare a activitatii de salubrizare, aproba programele de deszapezire (unde se intervine prioritar, in cat timp, etc) si ii poate sanctiona pe operatorii de salubrizare si primarii care nu si-au facut treaba.

Ce firme au contract cu primariile de sector din Bucuresti si cate utilaje au, potrivit datelor furnizate de Primaria Capitalei:

Sectorul 1 - SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA - 68 de utilaje si 500 de muncitori;

Sectorul 2 - SC SUPERCOM SA - 120 de utilaje si 775 de muncitori;

Sectorul 3 - SC ROSAL GRUP SA - 52 de utilaje si 290 de muncitori;

Sectorul 4 - SC REBU SA  - 89 de utilaje si 400 de muncitori;

Sectorul 5 - SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA - 50 de utilaje si 218 muncitori;

Sectorul 6 - SC URBAN SA - 120 utilaje - 334 de muncitori;

In total: 500 de utilaje. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat ca numarul utilajelor a fost suplimentat la ultima ninsoare pana la 700.

Ce utilaje trebuie sa aiba, potrivit stategiei de salubrizare:

- 1 autospeciala cu plug pentru o suprafata de 30.000 mp;
- 1 autospeciala pentru imprastierea materialului antiderapant solid - capacitate 7mc pentru o suprafata de 160.000 mp;
- o autospeciala pentru imprastierea materialului antiderapant solid - capacitate 5mc pentru o suprafata de 120.000 mp;
- utilaje multifunctionale cu dimensiuni agabaritice care sa permita accesul pe strazi inguste (plug, material antiderapant) - o bucata pentru o suprafata de 15.000 mp;
- freze pentru trotuare - o bucata pentru 30.000 mp;
- o autocisterna pentru imprastierea solutiei antiderapante lichide pentru o suprafata de 115.000 mp;
- o freza de zapada destinata arterelor marginase ale sectorului sau unde actiunea acestui timp se preteaza aactiona;
- o autospeciala su plug pentru alesi, spatii inguste si trotuare, pentru o suprafata de 9.000 mp;
- o autospeciala pentru imprastierea materialului antiderapant solid pentru alei si spatii inguste, pentru o suprafata de 50.000 mp;
- minim un incarcator frontal si 4 basculante pentru transportul zapezii;
- instalatii speciale de topit si incarcat zapada.

- utilajele care fac deszapezirea trebuie dotate cu GPS;


Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, Bucurestiul are 5.340 strazi cu o lungime totala de 1820,8 km si o suprafata totala de 19 499.000 mp.


Astfel, la nivelul intregului oras ar fi nevoie de 650 de pluguri, 121 autospeciale pentru imprastierea materialului antiderapant solid, 162 autospeciale pentru imprastierea materialului antiderapant solid cu capacitate mai mica. etc. Deci cel putin dublu fata de ce avem acum.



Ce prevede strategia de salubrizare a Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste deszapezirea:



- programele   de  deszapezire   si  combaterea  poleiului,   vor  fi  executate,   de  catre  operatorii   de salubrizare,  pe absolut  toate  arterele   de circulatie   din  fiecare   sector,  si se aplica imediat  de la declansarea  fenomenelor  meteorologice  specifice  finalizandu-se in maxim  4 ore de la incetarea  acestor fenomene;

- operatiunile de incarcare,  transport,  descarcare  si depozitare  a zapezii  si a ghetii  se  realizeaza concomitent   cu  operatiile  de  deszapezire   si combatere  polei  si  se  finalizeaza  in  maxim   8  ore  de  la Incetarea fenomenelor  meteorologice. 

- locatiile unde se va depozita  zapada, vor fi betonate,  obligatoriu  cu acces  la instalatia  de canalizare  pentru  a se preintampina  poluarea  solului  cu substante  chimice. Aceste terenuri vor fi puse la dispozitia operatorilor de salubrizare de Primaria Capitalei;

- operatorii de salubrizare  au obligatia de adeszapezi refugiile pietonale si statiile de transport in comun. Pana acum aceasta operatiune era facuta de RATB.

- persoanele  fizice  si juridice,  au obligatia  ca pe timp  de iarna  sa indeparteze turturii  de gheata formati  la nivelul  acoperisului  imobilului/constructiei,  si sa curete, in maximum 24 de ore dupa incetarea ninsorii,  zapada  depusa  si gheata formata,  de pe trotuarele  aferente imobilelor  unde  domiciliaza   sau isi desfasoara  activitatea;

- programele de prestatie pentru efectuarea activitatii de deszapezire trebuie avizate de PMB;

- in situatiile  extreme  de caderi abundente  de zapada,  pentru  a nu se  perturba/intrerupe traficul in Municipiul  Bucuresti,  operatorii  de salubrizare  vor putea  actiona punctual  (la solicitarea Primariei Municipiului   Bucuresti/Primarului   General)   si in  afara  ariei  de competa stabilita prin contractul  de delegare  de gestiune al serviciului  de salubrizare.


Citeste aici strategia de salubrizare a Capitalei.


Citeste mai multe despre   



















Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


29382 vizualizari

 • +35 (37 voturi)    
  nu e greu (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:23)

  Robert_Jordan [utilizator]

  De ce sa cumparam utilaje moderne pentru dezapezit cand putem sa cumparam copaci de 1000 RON/bucata sau panselute la 50 RONi/firul?
  • -5 (21 voturi)    
   La Montreal e iarna 6 luni. Deszăpezirea rentează. (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 8:57)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Robert_Jordan

   La Montreal iarna tine 6 luni, începe pe 15 Noiembrie și se termina la mijlocul lui Aprilie. Zăpezile sunt una după alta iar utilajele au de lucru mereu. La București este câte o zăpadă mai mare o dată la câțiva ani. Ar fi prea scump de ținut un parc de mașini pentru o intervenție la fiecare câteva zeci de luni.
   • +1 (5 voturi)    
    Renteaza (Duminică, 15 ianuarie 2017, 9:00)

    shuly [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Nu stiam ca desapezirea este pentru primarii o afacere,am crezut in naivitatea mea ca este o obligatie.Dupa mintea ta ar trebui sa nu investim prea mult nici la pompieri ca si ei intervin doar din cand in cand la incendii mari.
    Tot ce fac primariile fac cu banii locuitorilor si nu cu banii primarilor.Daca locuitorii orasului vor sa circule normal in orice situatie cumperi ce este necesar pentru asta|Singura problema este ca la sume mari este riscant sa furi ca ajungi pe mana DNA asa ca daca nu poti fura nu mai cumperi.
   • +1 (3 voturi)    
    Tu creca nu platesti taxe (Duminică, 15 ianuarie 2017, 18:52)

    Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    sau esti sclav pana si mental, de spui asemenea gugumanii.
  • +14 (18 voturi)    
   Acum vreo 30 de ani..... (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 11:32)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Robert_Jordan

   Am vazut pe strada si utilaj cu niste palete care baga zapada direct in basculante, si un utilaj care incarca zapada dupa care o topea direct si o varsa pe canalizare. Asta pe vremea lui ceasca. Acum stam, ne miram ca prostii cand vedem ce se face afara si cautam solutii care au existat. Dar, ma rog, cu valorile pe care promovam acum si cu amestecului politicului peste tot, asa ne trebuie. La lopata, ca in evul mediu, ca acolo este nivelul nostru cultural. Mai lipseste sa legiferam ca avem voie sa ne caftim nevestele.
   • -3 (3 voturi)    
    comunismul a trecut (Duminică, 15 ianuarie 2017, 9:16)

    demaGOCU [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Acum e fiecare pentru el. Ar mai trebui sa scapam de sistemul de sanatate si pensii, ca sa fim complet liberi.
   • 0 (0 voturi)    
    LOL (Marţi, 17 ianuarie 2017, 15:47)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    ABEREZI !!!! Poate ai impresia ca esti singurul care a trait pe vremea comunista ? Ce povestesti tu e o minciuna sfruntata !

    Ceausescu rezolva problema zapezii in Bucuresti f simplu: interzicea circulatia masinilor personale (nu erau multe oricum) baga niste pluguri pe bulevardele mari sa curete zapada pt RATB (ITB pe vremea aia) si gata ! Pe stradutele din cartier stratul de zapada se batatorea si devenea bocna, ieseam cu patinele de gheate pe stradute, mega patinoar natural.


    Oricum, curatarea bulevardelor si facea cat sa nu zica ca nu a facut-o, pt ca in loc sa consume benzina/motorina cu plugurile mai bine o exporta.

    Asa ca sefu, mai subtire ca macane cu utilajele glorioasei epoci comuniste.
 • +38 (46 voturi)    
  Pentru catedrala avuse Firea bani... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:29)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Din cele 26.000.000 de lei "donati" recent se puteau cumpara vreo 50 de utilaje de topit zapada la 100.000 euro bucata...

  Dara daca Dumnezeu n-a apreciat donatia la adevarata ei valoare, ne-a dat niste zapezi sa ne saturam de iarna si de dat la lopata...
  • +5 (9 voturi)    
   . (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:54)

   Evq [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Poate reușim să invocăm fantoma lui Rainier de Monaco no.3 să pună o vorbă bună, ceva...
 • +26 (28 voturi)    
  hai sa fim seriosi (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:41)

  bogdan1477 [utilizator]

  O masina de topit zapada care costa intre 30.000 si 300.000 de euro se poate achizitiona oricind... Se cumpara limizine la primarie cu preturi similare.
  • -9 (21 voturi)    
   te-ai intrebat (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:58)

   FlorinOprea1 [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   cit costa topirea?
   • +11 (15 voturi)    
    m-am intrebat (Vineri, 13 ianuarie 2017, 22:42)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

    Si in mod sigur costa mai putin decit caratul ei cu basculantele. Tot ce trebuie e un motor care incalzeste niste apa care mai apoi topese zapada. Ce poate fi costisitor acolo??? E ca si cum ai avea un motor care produce multa caldura si care in loc sa fie racit cu ventilator care bate in radiator, se raceste incalzind niste apa. Ai impresia ca americanii de prosti il foosesc???
    • +3 (5 voturi)    
     Consumul e de 100 cal/kg (Duminică, 15 ianuarie 2017, 12:01)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Caldura specifica de topire a ghetii (zapezii) e de 335 kj/kg, adica cca. 100 cal/kg

     1 l de benzina are cca. 7000 cal., deci cu 1 l de benzina arsa topesti 700 kg de zapada (trecerea de la starea solida la cea lichida).

     Un tractor/excavator cu cupa de excavare dupa el, care se plimba stanga/dreapta pe strada mutand zapada din loc in loc pana cand o pune intr-o basculanta, consuma cca. 30l de combustibil pe ora. Cu acea energie se pot topi pe loc 2 tone de zapada care va curge gravitational in canalizare.

     Nu mai vorbim si de combustibilul consumat ca sa transporti zapada la 15 km in afara orasului, apoi sa vii cu camionul inapoi...

     E o chestie de randament : mutam zapada sau o topim pe loc ?

     Metoda sovietica e s-o muti, metoda eficienta e s-o topesti.
     • -1 (1 vot)    
      Puiule (Duminică, 15 ianuarie 2017, 16:48)

      FlorinOprea1 [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

      Te cheama Pristanda? Vezi ca la 335 este un k in fata la calorie care inseamna 1000. Asa ca ori inmultesti cu 1000 ce consumi, ori imparti la 1000 ce obti. Daca asa mare "calculatorist" esti, du-te ca te angajeaza madam stirea. Si poate te duci si la premiul Nobel, la anul e unul vacant pentru fizica!
      • +3 (3 voturi)    
       Am gresit, dom' profesor, scuze ! (Duminică, 15 ianuarie 2017, 19:09)

       Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

       Nu stiam ca litrul ala de benzina, cu care, daca il ard intr-un motor, misc o masina de vreo 2 tone pe distanta de 15 km (invingand inertia, frecarile, fortele centrifuge etc.), produce doar atata caldura cat sa topeasca niste amarate de 700 g de gheata...

       Pai eu daca las masina sa mearga o ora in gol, topeste cam 50 kg de zapada de pe capota motorului si parbriz numai de la caldura reziduala. O fi defecta...

       Sau, URAAA ! Pot lua premiul Nobel !
     • +2 (2 voturi)    
      Si canalizarea ?? (Duminică, 15 ianuarie 2017, 20:08)

      ana-pat [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

      Oameni buni , canalizarea noastra nu ar su - porta cantitatea de apa rezultata din topire !!
      Iar utilaje pt deszapezire am avut pina prin 1970-80 : si incarcatoare frontale si turbine si chiar un motor dezafectat de aviatie pt topire si descarcare. Descarcarea se facea in Dimbovita ,chiar in centru . Apoi s-a casetat si betonat cursul. Si a venit RIVOLUTIA .......Iar paraindaratul primarilor nu vine numai de la panselute,pomisori,bancute ci si , probabil , de la deszapezire. DE ce costa la noi de 5 ori cit in Suedia ??
    • 0 (2 voturi)    
     Inca o alternativa, facem gheata din zapada (Duminică, 15 ianuarie 2017, 12:08)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     http://www.autoblog.com/2008/01/26/video-japanese-machine-sucks-snow-s-s-bricks/
    • -1 (1 vot)    
     Puiule (Duminică, 15 ianuarie 2017, 16:43)

     FlorinOprea1 [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

     Functia motorului nu este sa produca caldura, mai treci inca o data prin scoala, la vremea mea se invata cam prin clasa a saptea !
     • +1 (1 vot)    
      Orice motor produce caldura (Duminică, 15 ianuarie 2017, 19:13)

      Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

      pe care o transforma in lucru mecanic (mai mult sau mai putin, in functie de randament) care, intr-un final, prin fortele de frecare, se transforma TOT IN CALDURA !

      Eu am invatat asta intr-a zecea, la termodinamica.
     • +1 (1 vot)    
      scopul lui in viata nu e saproduca caldura (Luni, 16 ianuarie 2017, 14:01)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

      Dar modul incare e construit motorul produce inevitabil caldura. Si inca la greu. De aia cam orice motor are nevoie de un radiator care sa-l raceasca. Asha ca ptoi adapta un motor la functia asta, optimizindu-l pentru energie termica in loc sa-l optimizezi pentru energie mecanica. Da' daca nu-ti place solutia, aplicam o metoda mai simpla: dam foc la benzina si topim astfel zapada. Oricum ar fi, e muuuult mai ieftin sa topesti zapada decit s-o cari cu camioanele la periferia orasului.
   • +6 (10 voturi)    
    mocirla se muta de la antena in strada. (Vineri, 13 ianuarie 2017, 23:05)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

    bugetul de salubritate al bucurestiului este de aprox. 100 mil. euro pe an. la banii astia te puteai echipa pe multi ani si sa asiguri si operatiile fara probleme. nu lipsa banilor este problema. nici solutia cu transportatul nu e rea, doar ca nu se face, se lasa zapada in oras sa se topeasca, sunt munti de zapada formati care vor fi lasati acolo si care vor transforma orasul intr-o mlastina in curand.
   • +4 (6 voturi)    
    Te-ai intrebat cat costa un oras paralizat? (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 18:33)

    Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

    Cat se pierde adica?
    • -2 (4 voturi)    
     cine cat pierde? (Duminică, 15 ianuarie 2017, 9:13)

     demaGOCU [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

     In capitalism castigul si pierderea sunt individuale. Nu mai suntem in comunism.
     • +1 (1 vot)    
      Nu esti? (Duminică, 15 ianuarie 2017, 18:49)

      Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui demaGOCU

      Realitatea te contrazice.
   • 0 (0 voturi)    
    da tu de ce nu te-ai intrebat? (Duminică, 15 ianuarie 2017, 17:12)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

    20 dolari pe ora la utilajul mare
 • +15 (15 voturi)    
  DA. DAR LA PLANTAT... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:42)

  schroedinger [utilizator]

  Panselute si iarba fir cu fir....
  Pai?
 • +17 (21 voturi)    
  "O astfel de masina am vizionat-o (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:16)

  Stapanu [utilizator]

  si eu zilele trecute pe internet, mi-a aratat-o un specialist si mi-a spus (...)"/ ala a spus, ala a auzit... cred ca pana acum probabil ai trait pe luna (!); programul PSD: Romania feudala, crestere pe datorie, bleahhh...
 • +17 (17 voturi)    
  freze motorizate in loc de lopeti (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:21)

  TopiTop [anonim]

  Legat de utilaje: poate ar fi bine ca oameniilor de la salubrizare sa li se dea cate o freza de zapada motorizata in loc de lopata. Ar fi mult mai eficienti la deszapezirea trotuarelor si statiilor de transport public.

  Sau poate ar deveni prea eficienti si nu s-ar mai putea justifica costurile enorme de deszapezire folosite de clientela politica ale primariilor. :)
 • +8 (8 voturi)    
  Deszăpezire (Vineri, 13 ianuarie 2017, 19:32)

  Manulili [utilizator]

  N-or fi fost însoțite de comisionul de rigoare...
 • +4 (4 voturi)    
  Dar ce va ce e in video-urile alea... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 20:16)

  bogdan1477 [utilizator]

  ...si nu gasesti la noi...

  Drumurile alea toate sunt goale, fara trafic.
 • -4 (12 voturi)    
  Autorul e pe linga... (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 1:39)

  Sthelian [utilizator]

  Autorul articolului este din categoria habarnistilor.
  Scrie ca sa scrie, fara minima documentare.
  Nu va mai obositi nici sa scrieti, nici sa comentati.
  Pai masina de topit o fi costat intre 35000 si 300000, dar si capacitatea de topire va fi diferita corespunzator. In cele 5 minute si 40 ale filmuletului s-a pus in masina de topit numai o cupa de zapada si nu era gata, ca era unul pe sus care tot dadea cu un mestecau.
  Apoi acolo nu erau masini. Si erau in zona un camion, 2 tractoare cu cupe, basca alti lucratori...
  Despre deszapezire la altii e nevoie sa vorbesti cu romanii ce sunt plecati si va vor scrie ei articole numai bune.
  Dar peste tot, deszapezitul este o activitate ce costa: bani, resurse, timp si aduce incoveniente utilizatorilor.
  Si peste tot in lume este o afacere ce da nastere la acuzatii de coruptie, licitatii trucate si altele.
  • +1 (1 vot)    
   Nu peste tot (Duminică, 15 ianuarie 2017, 18:48)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

   Confunzi Romanistan cu o tara civilizata.
   • 0 (2 voturi)    
    Glumesti!!! (Duminică, 15 ianuarie 2017, 21:15)

    Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

    Nu confund. Stiu ce vorbesc. Fiecare tara are exemple de astfel de afaceri. SI fiecare mare oras. Este o activitate greu de normat si urmarit, cu conditii diferite.
    Peste tot in lume exista coruptie. Si e mai mare sau mai mica, dupa cum ii mai aresteaza si-i baga in puscarie mai mult sau mai putin. Primariile prevazut in buget aceasta cheltuiala si mai mereu o mai ajusteaza primavara ca cica n-au prevazut suficient, chiar daca iarna a fost blinda...
    Si mai e ceva demn de semnalat, dupa mine.
    In tarile de care spui se mai si vede ceva de pe urma deszapezirii, asa ca e mai usor de ascuns o spaga. In Romania factura e de 100 si prestatia de 0,1 lei. Cam asta-i deosebirea esentiala dupa mine.
    • +1 (1 vot)    
     1% coruptie e exceptia (Duminică, 15 ianuarie 2017, 23:16)

     Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

     care confirma regula. Nu poti sa compari tarile nordice cu Romania, unde pana si la casa iti da un plic de zahar rest daca nu spui "lasati asa". In tarile civilizate se vede, nu "ceva" iar cultura spagii e inexistenta.
 • +3 (5 voturi)    
  In Montreal (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 3:56)

  JRock [utilizator]

  In Montreal se mai curata zapada si pe timpul noptii ca sa se evite traficul din timpul zilei...;) Altfel depinde si aici de zona, primarie sau sector, unele zone se curata mai rapid, altele mai lent, prioritate au autostrazile si strazile principalebdin oras...
 • +7 (9 voturi)    
  la noi (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 9:05)

  hash.hash [utilizator]

  cei din afara sunt din alt film...noi ne dorim doar sa ramanem amatori
 • +6 (10 voturi)    
  Cine deszapezeste? (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 11:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Aceleasi firme agreate de primarie, adica firme de mafioti rosii care dau spaga si pot sa faca sau nu treaba. Asta in vreme ce patronii lor sunt in Dubai, pentru ca in afara de JAF altceva nu ii mai intereseaza. Cu activista PCR Firea, care in afara de vizite de lucru si dat indicatii nu face nimic, va fi si mai rau.
 • +5 (7 voturi)    
  Patroni (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 12:12)

  vlad.pe [utilizator]

  Eu sunt curios cine sunt patronii firmelor care se ocupa de deszapezirea in Bucuresti
 • +7 (9 voturi)    
  ce zice nenea: (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 12:48)

  hot news [utilizator]

  '' As fi vrut ca operatorul de salubrizare cu care avem contract sa aiba mai multe masini mici cu care sa intre pe strazile secundare. ''.
  Dar caietul de sarcini ptr licitatie cine l-a facut?
  Nu dispui de utilajele cerute nu licitezi.
  • +4 (6 voturi)    
   caiet de sarcini ? (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 14:57)

   wizard_mefisto [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   poate s-a uitat dar practica cu caietele de sarcini facut la partid si doar inaintate primarului nu s-a abrogat inca .
 • +4 (6 voturi)    
  Vizitele alea facute anual pe milioane de euro (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 19:44)

  deval [utilizator]

  de alesii parlamentari sau locali, la ce le folosesc ?!


Abonare la comentarii cu RSS



Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri