Primaria Capitalei va colabora cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti pentru administrarea comuna a Ariei Naturale Vacaresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2016, 18:00 Actualitate | Administratie Locala


Primaria Capitalei va incheia un protocol de colaborare cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti pentru a participa impreuna la concursul organizat de Ministerul Mediului pentru  administrarea Ariei Naturale Vacaresti si, daca vor castiga, sa administreze impreuna zona, potrivit unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Protocolul se va desfasura pe o perioada de 10 ani.

"Scopul protocolului il constituie sprijinirea Asociatiei Parcul Natural Vacaresti in elaborarea si depunerea aplicatiei pentru administrarea in comun a Parcului Natural Vacaresti", se arata in proiectul de hotarare.

Pe 9 decembrie, ministerul Mediului a lansat apelul pentru atribuirea administrari Parcului Natural Vacaresti, cei interesati avand 30

"Este vorba despre o selectie foarte riguroasa, un concurs, cu o comisie de specialisti,  o comisie din care vor face parte atat specialisti ai Ministerului Mediului, dar si reprezentanti ai societatii civile - ONG, si cei de la Academia Romana, care sunt forul stiintific superior al tarii, care avizeaza astfel de lucruri.  Solicitantii trebuie sa depuna un proiect tehnic, un fel mini- plan  de management,  in  care  ei  trebuie  elaboreze  viziunea  pe  care  o  au pentru  aria  respectiva,  sa  explice  cum  vor  face  zonarea,  marcaje, panouri, bariere, zone de campare, amenajari. Toate aceste lucruri, cumva tehnice, care ne dau noua... comisiei care va face avizarea o imagine  despre  ce  se  doreste  acolo.  In  plus,  bineinteles,  ca  au resursele financiare  sa  faca  acest  lucru  si  capacitatea  umana,  deci resursele umane.  Planul de actiune, in plus, trebuie sa contina masuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnarii acelei ariii naturale  protejate,  in  masura  stadiului  actual  de  cunoastere,  si  cu specificarea clara a termenelor de realizare a acestora, a resurselor umane  implicate  si  a  celor  financiare  alocate.  Multa  lume  m-a intrebat  cand  va  fi  Vacarestiul  un  parc  asa  cum  ni-l  dorim?  Asta depinde de cei care il vor lua in administrare si de timpul pe care si-l propun nu numai sa elaboreze planul, dar sa si-l aplice. Ne dorim, astfel, sa raspunda apelul ui nostru cat mai multe institutii, autoritati publice locale, organizatii neguvernamentale si comunitare sau  organizatii  internationale,  care  se  pot  asocia  pentru  preluarea administrarii. Bineinteles, ne dorim sa avem un numar cat mai mare de  dosare  depuse, pentru ca atunci cand este competitie putem sa avem si garantia ca vor exista proiecte de calitate de zile la dispozitie pentru a depune dosarele", a declarat Ministrul Mediului, CRistiana Pasca-Palmer, intr-o conferinta de presa, pe 9 decembrie 2016.


Delta Vacaresti a fost declarata, in luna mai, prin Hotarare de Guvern, parc natural si a fost instituit in aceasta zona regimul de arie naturala protejata.

"Parcul natural Vacaresti se intinde pe o suprafata de 186 de hectare si  este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile chiar in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane din Romania. In Europa, singura astfel de zona umeda urbana este Wetland Centre din Londra, dar care acopera o suprafata mult mai mica, de aproximativ 40 de hectare. In ultimii 22 de ani, in Acumularea Vacaresti s-a format un ecosistem acvatic cu intinderi de mlastini, ochiuri de apa, stufaris, perdele de trestie si stuf. Remarcabil este ca aici au fost identificate specii din mai multe grupe: mamifere, pasari, reptile si amfibieni, fauna piscicola - peste 90 de specii", au declarat  reprezentantii Ministerului Mediului dupa ce zona a capatat statutul de zona protejata.


Citeste mai multe despre   
305 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version