Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica pe site o noua strategie pentru "protectia si bunastarea animalelor". Strategia propune infiintarea "Politiei Veterinare a Animalelor", sterilizarea animalelor abandonate si prevenirea abandonului, incurajarea adoptiilor, transformarea adaposturilor in centre de adoptii, crearea unui Serviciu Municipal de Urgenta si Resuscitare Veterinara - "SMURV". De asemenea, prevede infiintarea unui cimitir si a unui crematoriu de animale, dar si a unui hotel unde bucurestenii sa-si poata lasa contracost animalele de companie.

Caine comunitarFoto: Agerpres

Documentul este initiat de celebrul consilier Tudor Ionescu (alias Tudy) si de cativa consilieri generali.

In linii mari, strategia propune:

- prevenirea abandonului prin oferirea sprijinului de catre autoritatea competenta a Primariei Municipiului Bucuresti, fie in asistenta specializata (gestiune controlata asumata de asociatiile de proprietari impreuna cu iubitorii de animale), fie prin preluarea animalului de catre municipalitate in programe de gestiune.

-sterilizarea animalelor abandonate, o actiune coordonata cu judetul Ilfov;

- infiintarea "Politiei Veterinare a Animalelor", in subordinea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA);

- reorganizarea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA);

- ridicare a animalelor abandonate pe domeniul public si cazarea lor in spatii special amenajate gestionate de Primaria Muncipiului Bucuresti (centre de triaj in vederea adoptiei) sau dupa caz in spatii special amenajate si gestionate de asociatiile de proprietari, unitati de invatamant, institutii publice si alte entitati private care isi asuma juridic si administrativ aceste animale

- capturarea animalelor se va face de catre persoane care au absolvit un program de formare in domeniul etologiei si protectiei animalelor si vor fi asistate de medici si/sau asistenti veterinari respectand protocoalele veterinare

- reamenajarea si reconceptualizarea adaposturilor pentru animale prin transformarea in centre de adoptii. "Centrele de adoptii implica o selectie a animalelor cu potential ridicat de adoptie, crearea unui mediu primitor pentru public si unui spatiu de interactiune intre cetateni si animalele de care sunt interesati sa le adopte. Se va avea in vedere ca in parteneriat cu primariile de sector sa se infiinteze teritorial centre de adoptii gestionate de catre Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) (POLITIA VETERINARA A ANIMALELOR), pentru a facilita accesulcetatenilor rezidenti de sector catre cel mai apropiat centru de specialitate cu acces transparent la informatii de interes public cat si la posibilitatea de a adopta fara a parcurge distante mari tinand cont de principiul "adoptia langa casa"", se arata in document.

- DSVSA Bucuresti si Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) (POLITIA VETERINARA A ANIMALELOR) va realiza verificari periodice a adaposturilor private si detinerilor de animale adoptate pentru monitorizarea si supravegherea respectarii prevederile legale.

- schimbarea mentalitatii colective a cetatenilor bucuresteni fata de actul de adoptie si responsabilitate civica in respectarea drepturilor animalelor intr-o capitala europeana.

"Exista doua componente care trebuie gestionate in acest sens: 1. Prima se refera la adoptia per se, in sensul de a ajuta un adoptator sa gaseasca cel mai bun animal pentru necesitatile lui. Conceptul de matching - potrivire - este aplicat in centrele de adoptie din multe tari care au rate de adoptii foarte mari. Acest concept ajuta si la evitarea returnarii animalului in centrul de adoptie ca urmare a descoperirii unei pentru evitarea fenomenelor frecvente de "reabandon". In baza unor acorduri de parteneriat cu scoli de dresaj canin, acestea vor putea oferi gratuit cursuri de disciplina canina, persoanelor care adopta. Un al doilea aspect important al acestei axe este urmarirea adoptiilor pentru a verifica bunastarea animalelor cu respectarea conditiilor de protectie prevazute de lege", se mai arata in document.

- animalele abandonate vor fi incluse in diverse programe de utilitate publica: socializarea copiilor din orfelinate, precum si a persoanelor cu dizabilitati; socializarea in centrele de batrani folosind animalele institutionalizate; dresarea cainilor pentru politia canina; dresarea cainilor pentru transformarea in caini utilitari; utilizarea animalelor in diversele evenimente culturale ce au loc in Bucuresti (pentru a putea spori sansele lor de adoptie); folosirea animalelor in scopuri educationale in scoli/licee/alte institutii/ programe in penitenciare, etc;

- eutanasierea va fi ultima optiune dupa ce pasii mentionati anterior vor fi epuizati.

- crearea si a unui Serviciu Municipal de Urgenta si Resuscitare Veterinara - "SMURV", in dotarea caruia sa existe clinici veterinare mobile care sa poata asigura interventii veterinare pe raza Municipiului | Bucuresti.\u000C

- infiintarea unui cimitir si a unui crematoriu de animale.

- se va avea in vedere inclusiv unificarea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA)cu Gradina Zoologica pentru modernizarea acesteia care va avea in vedere aducerea acestui obiectiv turistic municipal la standarde europene in privinta detinerii si ingrijirii animalelor de menajerie, pentru diversificarea ofertei turistice a Gradinii Zoologice prin crearea unui centru tip ferma a animalelor in care sa poata fi "utilizate" inclusiv "animale fara stapan", un centru de cercetare etologica in care sa fie studiate comportamentele animalelor si sa poata fi organizate seminarii scolare in aer liber pe aceste teme, un loc care sa comporte insa si terenuri de dresaj, activitati cu animale de companie, inclusiv un pet-hotel unde bucurestenii sa-si poata lasa animalele de companie, regim contracost ca sursa secundara de venit bugetar al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) (POLITIA VETERINARA A ANIMALELOR).

- Se vor infiinta in parteneriat cu Administratia Lacuri Parcuri si Agrement si primariile de sector, spatii speciale delimitate, amenajate corespunzator pentru plimbarea animalelor, mini dog-park-uri cu infrastructura aferenta, unde sa se desfasoare evenimente special dedicate acestora.

- coabitarea sociala intre posesorii de animale de companie si nedetinatorii de animale de companie.

"In Municipiul Bucuresti, in prezent, circa o familie din trei poseda un animal de companie, marea lor majoritate fiind caini, iar din ultimele statistici rezulta ca exista peste 600.000 de detinatori de animale de companie. Situatia prezenta este una care creeaza tensiuni, existand doua grupuri antagonice in permanent conflict si generand comportamente civice si atitudini sociale exagerate de multe ori contrare legii. Astfel, prin abordarea unor axe strategice in vederea armonizarii relatiilor intre concentatenii bucuresteni, in privinta tratarii cu responsabilitate a fenomenului "animale abandonate versus animale fara stapan", Primaria Municipiului Bucuresti va putea solutiona o problema care adanceste de 26 de ani clivajul Social existent", se arata in document.

Potrivit documentului, aceste solutii sunt bazate pe studiile si consultarile realizate pana in acest moment cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, Directia de Sanatate Publica Bucuresti, Agentia de Protectia Mediului Bucuresti, Garda Nationala de Mediu Bucuresti, reprezentanti ai autoritatilor publice locale de sector, reprezentanti ai societatii civile din Romania, de la nivel European si international in domeniul protectiei animalelor, europarlamentari, cluburi de dresaj canin, medici veterinari, Asociatia Chinologica Romana.

"Prezenta strategie, are ca obiectiv transformarea Muncipiului Bucuresti intr-un model national de oras armonios din punct de vedere al coabitarii "om-animal" care sa poata reprezenta exemplul si referinta pentru toata tara in privinta respectarii legislatiei europene in domeniu", se arata in document.

Initiatorii proiectului sunt: Tudor-Tim Ionescu, Tomnita Michaela Florescu (unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei), RAdu Cristian Tutu, Claudiu Daniel Catana, Valentin Ion Voicu.

Strategia va fi pusa in practica daca va fi adoptata de Consiliul General al municipiului Bucuresti.