Primaria Capitalei a inceput procesul de mutare in sediul vechi, vizavi de Parcul Cismigiu, pe bd. Elisabeta nr. 47. Inca se mai lucreaza la finisajele interioare, dar si la trotuarele din fata cladirii, insa angajatii municipalitatii si-au pus deja in cutii documentele si sunt gata sa plece din cladirea in care stateau cu chirie pe Splaiul Independentei nr.291-293, potrivit unor surse HotNews.ro. Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat de mai multe ori ca pana la finalul anului angajatii municipalitatii vor reveni la vechiul sediu, chiar daca mai sunt lucrari de facut.

Primaria CapitaleiFoto: Hotnews

Gabriela Firea a declarat recent , la postul B1 TV, ca lucrarile au intarziat pentru ca Primaria avea restante financiare la constructor si deoarece a intrat apa in subsolul cladirii.

"Lucrarile de consolidare trebuiau sa fie demult terminate, de aproape doi ani. S-a facut o receptie partiala. Suntem in proces de finalizare a cladirii. Am avut o intalnire cu constructorul. Mai sunt finisaje, vom face o receptie anul acesta. Cineva mi-a sugerat ca ar trebui sa ne mutam prin februarie anul viitor, dar i-am zis ca o sa ma mut anul acesta, printre schele. Primaria nu a facut mai multe plati restante, vechea conducere nu a mai verificat stadiul lucrarilor, nu si-a mai asumat aceasta raspundere", a spus Gabriela Firea.

Primarul general nu a mai spus nimic de atunci si nu a anuntat in mod oficial ca a inceput mutarea primariei.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile aveau termen de finalizare 1 august 2013. Proiectul tehnic a fost facut de firma Proescom, iar constructor a fost desemnat Rotary Constructii. In 2012, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu proiectantul lucrarilor de consolidare, noul proiectant fiind firma Showdown. Consolidarea a fost finalizata in 2014 si a costat circa 57 milioane lei fara TVA.

Fostul primar Sorin Oprescu a explicat la vremea respectiva ca intarzierea a fost cauzata atat de faptul ca Prefectura nu a fost mutata din aceasta cladire inca de la inceputul lucrarii, cat si de testarea amortizorilor sesimici.

Imediat dupa ce s-a finalizat consolidarea cladirii, au inceput lucrarile de modernizare si amenajare interioara, care implica si construirea unei parcari subterane. Valoarea totala a contractului de modernizare si reabilitare a vechiului sediu al Primariei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta este de circa 100 milioane lei cu TVA, din care cele de proiectare sunt de circa 14 milioane lei, si a fost atribuit asocierii SC Rotary Constructii SRL - SC Design Unit SRL - SC Showdown Design SRL. Termenul de finalizare al lucrarii era 25 mai 2016.

Pentru a putea consolida sediul vechi, Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Edilul spune ca a platit chirie doar 1,2 milioane de euro pe an. la

Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii. Apatel este un off shore, deci nu se cunoaste cine sunt actionarii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.

Pe 30 ianuarie 2014, CGMB a aprobat prelungirea cu inca 8 luni contractului de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul, aceasta prelungire expirand in luna octombrie 2014.

Firma care detine turnul unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea a cerut in instanta evacuarea institutiei in 2014. Potrivit municipalitatii, Apatel Properties, proprietarul cladirii, refuza recunoasterea prelungirii de drept a contractului de inchiriere ulterior datei de 01.02.2014 refuzand si emitere facturilor fiscale pentru contravaloarea chiriei, precum si pentru utilitati. Primaria se judeca si ea cu Apatel pentru recunoasterea contractului de inchiriere si transformarea sumei platite pana acum drept chirie in avans la cumpararea cladirii, potrivit contractului de inchiriere. Acum municipalitatea sta in cladire fara contract de inchiriere, litigiul fiind pe rol.

Cladirea din bd. Regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizata intre 1906-1911 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Imobilul are subsol, parter si 4 etaje, suprafata acestuia fiind de 21.992 mp. Daca facem un calcul simplu, pretul pentru consolidarea unui mp de cladire a ajuns la peste 1.100 euro.