FOTOGALERIE Arcul de Triumf a fost re-inaugurat astazi, dupa ce a fost consolidat. Lucrarea trebuia terminata in martie 2015

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2016, 12:20 Actualitate | Administratie Locala


Arcul de triumf
Foto: Hotnews
Arcul de Triumf a fost inaugurat in aceasta seara, dupa ce Primaria Capitalei anuntase ca a finalizat lucrarile de consolidare si restaurare. Lucrarile au inceput in ianuarie 2014, iar valoarea a ajuns la circa 31,7 milioane lei. Din suma totala, circa 23 milioane lei provin din fonduri europene.


"Sunt aici oamenii care au muncit zi si noapte, sapte zile din sapte, pentru ca acest monument istoric sa poata sa fie redat Capitalei si Romaniei de Ziua Nationala, 1 Decembrie, dupa cinci ani de absenta sa se poata defila de Ziua Nationala pe sub Arcul de Triumf. Acest monument este rezistent si la un cutremur pe care nu ni-l dorim - Doamne fereste! - de opt grade, pentru ca s-au montat izolatori anti-seismici", a declarat primarul general, Gabriela Firea, prezenta la inaugurare, potrivit Agerpres.

Primarul general adeclarat ca in perioada urmatoare vor fi amenajate treceri pentru pietoni si o alveola pentru turistii care doresc sa viziteze obiectivul.
"El va putea fi vizitat in perioada urmatoare, la finalizarea receptiei in ceea ce priveste verificarea tuturor avizelor care au fost acordate in aceasta perioada. (...) Turistii vor putea sa viziteze Arcul de Triumf, sa urce deasupra lui, sa vada Bucurestiul de la inaltime. Va fi un program anuntat in perioada urmatoare. Se va amenaja in aceasta locatie si o alveola pentru turisti. De asemenea, vor fi treceri pentru pietoni", a spus edilul general.

Ea a mentionat ca, in momentul in care a preluat mandatul de primar general, lucrarile erau blocate de peste un an.


Termenul initial de finalizare a lucrarii, anuntat de Primaria Capitalei, a fost martie 2015, apoi acesta a fost devansat pentru finalul anului 2015, data dupa care nu se mai decontau bani din fonduri europene pentru lucrari ce depaseau acest termen, dupa care 30 iunie 2016, apoi 30 octombrie 2016, iar in final 31 decembrie 2018.La jumatatea lunii noiembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a suplimentat fondurile  alocate pentru consolidarea Arcului de Triumf cu 1,7 milioane lei, fata de cele 30 milioane lei alocate initial. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat in timpul respectivei sedinte de Consiliu General ca din suma totala de 6,6 milioane de euro, 5 milioane de euro s-au dovedit a fi eligibili pentru finantare din fonduri europene, restul fiind acoperiti de municipalitate.Licitatia pentru atribuirea lucrarilor a fost castigata de asocierea ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA si UTI GRUP SA, contractul fiind semnat la sfarsitul anului 2013.

De ce au intarziat lucrarile la Arcul de Triumf, potrivit unui document oficial de pe site-ul Primariei Capitalei:


- Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste restaurarea/conservarea componentelor artistice ca urmare a intocmirii expertizei si releveului pe restaurare de catre Proiectant, in anul 2009, de la nivelul solului, fara a i se permite montarea unei schele.-  Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste partea de instalatii electrice (inclusiv iluminatul arhitectural) deoarece aceasta parte a proiectului a fost executata de un subcontractant al Proiectantului General, ulterior executiei contractului de asistenta tehnica solicitandu-se inlocuirea lui, precum si ca urmare a aparitiei de lucrari neprevazute prin identificarea, in timpul lucrarilor de sapatura generala siimbunatatirea terenului de fundatii, a retelelor serviciilor speciale (care au necesitat relocare prin reproiectare si executie lucrari de instalatii, pe cheltuiala Beneficiarului, conform avizelor utilizatorilor acestor retele SPP, STS etc.).

- Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste sistematizarea pe verticala, in proiect nefiind incluse lucrarile de asfaltare si existenta si montarea unui rost elastomeric.- Deficiente in asigurarea cailor de acces (pietonale) catre monument, in interiorul zonei de protectie a acestuia (raspundere asumata de Beneficiar conform contractului de finantare).

- Imposibilitatea realizarii Planului de testare a prototipului si a productiei de serie a izolatorilor seismici conform cerintelor din caietul de sarcini in perioada de implementare datorita faptului ca procesul de testare pentru incercarea izolatorilor se efectueaza dupa o procedura care corespunde cu normativele si standardele impuse prin specificatiile proiectului si necesita o perioada lunga de timp.- Emiterea cu intarziere a avizului de la Ministerul Culturii nr.176/18.09.2014 (obtinut foarte greu datorita schimbarilor care au avut loc in reorganizarea structurii ministerului) prin care au fost impuse conditii de restaurare, in plus fata de cele prevazute prin proiectul initial si care au condus implicit la demararea si finalizarea unei proceduri de licitatie pe-u contractarea de lucrari suplimentare necesare conform avizului Ministerului Culturii.

- Tinand cont ca proiectul trebuia finalizat conform prevederilor actului aditional nr. 3, pana la data de 30.10.2016, o parte dintre lucrari nu pot fi executate/finalizate deoarece pana la aceasta data echipamentele antiseismice au fost aduse din SUA, respectiv Germania si necesita demararea unor proceduri de agrementare si testare conform standardelor FEMA (SUA) cumulat cu obligatia respectarii standardelor europene EN 15129 - aparute in 2010, dupa elaborarea proiectului - si cu accelerogramele romanesti de la nivelul anilor 1977, 1986 si 1990, precum si intarzierea comandarii si montarii echipamentelor legate de sistematizarea pe verticala, in proiect nefiind incluse lucrarile de asfaltare si existenta si montarea unui rost elastomeric.

Arcul de Triumf este situat in partea de nord a Bucurestiului, la intersectia Soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit in perioada 1921-1922 si renovat in perioada 1935-1936. El comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8482 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  S-a schimbat culoarea de la piatra (Luni, 28 noiembrie 2016, 12:27)

  fit [utilizator]

  La cati bani s-au dat pentru reabilitarea Arcului de Triumf, nu s-a gasit piatra de aceeasi culoarea cu cea folosita initial? Acuma are piatra de doua feluri! Pacat ca la noi nu se tine cont de calitate, asta face diferenta dintre noi si vest!
  • +2 (2 voturi)    
   Si japonezii au acoperit (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:25)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui fit

   groapa aceea uriasa si au reparat intersectia in numai 48 de ore. Noua ne-ar fi luat, probabil, cam 18 luni.
  • +2 (8 voturi)    
   :) (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:42)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Atunci cand lucrurile astea sunt facute de oameni care cred ca "ce conteaza, sunt oricum DOAR niste pietre"...tot la fel o sa fie.

   Uita-te cate comentarii au fost si la Cumintenia Pamantului- "cum sa dam 11 milioane de euro pe UN CATAROI"? Cam asta e cultura nationala.
  • 0 (0 voturi)    
   doar de asta (Marţi, 29 noiembrie 2016, 9:40)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui fit

   avea la videanu la fabrica.

   radem glumim dar cum sa coste fratica 8 milioane de euro consolidarea? daca il faceau de nou cat costa? 100 ?

   de 8 milioane de euro umpleam Kiseleff-ul de arcuri pana la Victoriei.
 • +5 (5 voturi)    
  de cate ori a fost "renovat" acest monument? (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:14)

  MG [utilizator]

  de cate ori a fost "renovat" acest monument?
  Eu l-am vazut de cel putin 3 ori cu schele montate.
  Se distruge asa repede piatra naturala? Se lucreaza in ipsos? Se "duce" superlavabila? WTF!?
 • +1 (1 vot)    
  . (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:18)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Tare mi-e teamă să nu fie și asta un fel de autostrada Sibiu - Orăștie. Sincer mi-e teamă. Nu te joci cu astfel de monumente.

  http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/11_20161031.pdf
 • +1 (5 voturi)    
  george (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:24)

  vlad.pe [utilizator]

  Imi amintesc ca a mai fost in reabilitari acum 8 ani, atunci ce s-a reparat ?
  Când vom avea tunel subteran pentru a facilita accesul in arc ?
 • -5 (9 voturi)    
  ... (Luni, 28 noiembrie 2016, 13:48)

  goguleana lugojana [utilizator]

  unii scot bani si din piatra seaca iar noi nu stim pe ce sa aruncam banii. 31.7milioane de lei aruncati pe o piatra la care sa se adune politicienii la 1 decembrie, ocazie cu care ne mint ca le pasa de noi.

  cu banii astia se puteau face multe:
  - un parc
  - termina un spital
  - finanta un centru de cercetare
  - se dota un laborator de spital
  - se compensau retete
  - se mareau salarii
  - scolarizarea unor medici pentru operarea unor echipamente sofisticate care altfel zac pline de praf
  - cumpara peste 6000 de calculatoare performante in scoli
  - un dig intr-o zona inundabila
  - parcari suspendate in Bucuresti
  - repara semafoarele nefunctionale, marca benzile de circulatie, deszapezi la timp
  - lucra in 3 schimburi la lucrarile de infrastructure
  - plati niste exproprieri care tin in loc lucrari vitale
  - finanta o parte din pasajul de la prelungirea ghencea
  - cumpara cativa delfini la delfinariul din constanta si mancare pentru 10 ani
  - renovarea si modernizarea unui muzeu
  + inca alte cateva sute de lucruri cu adevarat utile pentru oameni si economie.

  in schimb au fost aruncati pe renovarea unei pietre (monument vor zice unii mai nationalisti). sunt oameni in tara asta care au WC in curte si nu vor intelege niciodata de ce au platit ei 2RON, cam cat le revine lor din suma asta, pentru o chestie pe care nu o vor vedea nici macar la televizor, pentru ca nu au nici macar curent electric.
  • 0 (0 voturi)    
   Monumental (Marţi, 29 noiembrie 2016, 10:14)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   "cumpara cativa delfini la delfinariul din constanta si mancare pentru 10 ani"

   In acelasi timp... Au si peste proaspat. :))
 • +4 (4 voturi)    
  Un singur vinovat ? (Luni, 28 noiembrie 2016, 14:48)

  EuStiu [utilizator]

  Cum se face ca toate cauzele sunt numai in curtea proiectantului? Constructorul (despre care stim ca a mai distrus ceva monumente) e rupt din soare, managera de UIP (despre care stim ca a fost implicata intr-o spaga pe la Biblioteca Metropolitana) e si ea virgina... Chiar credeti ca suntem CHIAR TOTI tâmpiti sau cumparabili????
 • +2 (2 voturi)    
  devansat?!? (Luni, 28 noiembrie 2016, 18:24)

  Boa [utilizator]

  "Termenul initial de finalizare a lucrarii, anuntat de Primaria Capitalei, a fost martie 2015, apoi acesta a fost devansat pentru finalul anului 2015..."

  A devansa inseamna a anticipa, a termina mai devreme decat a fost stabilit.

  Este exact opusul a ceea ce spuneti in text unde e vorba despre decalare, intarziere, amanare.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu ati avut un aparat mai bun? (Luni, 28 noiembrie 2016, 20:55)

  danco [utilizator]

  Sunt absolut siderat de calitatea pozelor. Chiar nu ati gasit pe undeva un DSLR cu trepied ca sa faceti niste poze ca lumea?
  • +1 (1 vot)    
   urmaresc mereu acest aspect (Marţi, 29 noiembrie 2016, 9:38)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui danco

   si mereu sunt contrariat... cum sa faci atat de multi bani din trafic (cred ca e cel mai accesat site de stiri) si sa nu dai cativa lei pt niste poze ca lumea... multe articole au poze foarte proaste
   • 0 (0 voturi)    
    eu (Marţi, 29 noiembrie 2016, 10:55)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    sterg pozele nereusite (ca acestea) de pe telefon imediat dupa ce le fac... zic de telefon ca de pe camera nu reusesc sa le fac atat de proaste
 • 0 (0 voturi)    
  Tovarasu Turcu a incasat 7 milioane de euro (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 1:18)

  EdrinEd [anonim]

  O investitie uriasa de cca 7 milioane de euro pentru o slefuire generala si o consolidare pe hartie. Problemele care nu sunt rezolvate sunt exact esentialul , respectiv : amortizoarele seismice la care fostul finantator Dinamo , deja are experienta in buleli . Da' daca primaria a semnat procesul verbal , ce mai conteaza ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by