Gabriela Firea: Bucurestiul va avea doua sali polivalente. Cea de la Romexpo va costa 30 milioane de euro si va fi gata intr-un an si jumatate

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:07 Actualitate | Administratie Locala


National Arena, Bucuresti
Foto: Hotnews
Bucurestiul va avea doua noi sali polivalente, una la Romexpo si una langa Arena Nationala, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru Hotnews.ro. Aceasta a anuntat de curand ca va face o sala polivalenta in incinta pavilionului central de la Romexpo. Contactata de HotNews.ro, Firea a declarat ca nu a renuntat la ideea de a face si sala de langa Arena Nationala, proiect inceput de fostul primar Sorin Oprescu si aflat in prezent in procedura de licitatie pentru alegerea constructorului.

Sala polivalenta de la Romexpo va costa circa 30 de milioane de euro si va fi amenajata in circa 1 an si jumatate, iar cea de la Lia Manoliu, circa 80 milioane de euro si va fi gata in circa 36 de luni, insa exista contestatii la licitatie.

Cea de la Romexpo va avea 15.000 de locuri, iar cea de langa Arena Nationala - 12.000 de locuri.

"Nu am renuntat la proiectul salii polivalente de langa Arena Nationala. Capitala a pierdut multe evenimente sportive, culturale, concerte, din lipsa salilor polivalente. Vor functiona in paralel si vor fi introduse in circuitul european al evenimentelor. Pentru sala polivalenta Lia Manoliu asteptam hotararea Comisiei de licitatie privind atribuirea lucrarii, in cel mai scurt timp, dupa care se va semna contractul de executie a lucrarilor si se va da ordinul de incepere a lucrarilor. Asta daca nu mai apar contestatii dupa raportul procedurii si pana la semnarea contractului", a declarat Gabriela Firea pentru HotNews.ro.

Sala polivalenta amenajata in pavilionul central al Romexpo va avea 15.000 de locuri, vestiare, loje si tot ce e necesar pentru desfasurarea de activitati sportive, mai putin rugby si fotbal. Amenajarea ei va costa circa 30 milioane de euro si va fi gata in circa un an si jumatate (jumatate de an studiul de fezabilitate si avizele, un an lucrarile de amenajare). La final, aceasta va purta numele "Nadia Comaneci", a explicat Gabriela Firea.

Intrebata daca amenajarea unei sali polivalente in pavilionul central de la Romexpo nu va afecta calendarul targurilor si expozitiilor care se desfasoara acolo in mod traditional, Firea a explicat ca acestea vor fi organizate intr-un pavilion de langa Corpul A, care se construieste acum  si va fi gata in curand.

Intrebata daca Capitala are nevoie de doua sali polivalente si bugetul Primariei Capitalei poate suporta o asemenea investitie, Gabriela Firea spune ca da.

"Da, este nevoie de aceste investitii care aduc mari castiguri pentru Capitala, atat in plan financiar, prin dezvoltarea orasului si numarul mare de turisti care vor veni la Bucuresti, dar si pentru dinamizarea vietii sportive, culturale, de divertisment", a mai explicat Gabriela Firea.

Despre Sala Polivalenta de langa National Arena

Primaria Capitalei a lansat la inceputul anului 2014 licitatia pentru proiectarea si construirea Salii Polivalente din complexul Lia Manoliu, valoarea lucrarilor fiind estimata la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la vremea respectiva ca lucrarile vor incepe in 2015.

Cateva luni mai tarziu, comisia de licitatie din cadrul municipalitatii a declarat castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA - Euro Construct Trading 98 in valoare de circa 65 milioane euro - pentru circa 40.000 mp de sala. Initial a fost declarat castigator consortiul Strabag - Aecom Ingenieria - Comnord care a prezentat o oferta de 55 milioane euro  pentru o suprafata de 37.941 mpm, dar a fost descalificat. Perdantul a facut contestatie, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. Tot scandalul a pornit de la cuvantul "circa".

La inceputul anului 2014, Primaria Capitalei a introdus in caietul de sarcini pentru licitatie suprafete orientative pentru Sala polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consortiul condus de Astaldi a pastrat si in oferta de licitatie cuvantul circa atat pentru valori, cat si pentru pretul constructie. Consortiul condus de Strabag a venit cu valori clare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si pretul.

Dupa o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag - care avea o oferta mai mica ca pret cu 10 milioane de euro decat Astaldi - a fost descalificat si a castigat Astaldi. Printre motivele invocate se numara faptul ca Strabag a redus suprafata salii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin marirea parterului si nu a respectat cerintele de functionalitate.

Strabag spune ca cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmatiile referitor la functionalitate sunt subiective, iar oferta in ansamblul ei respecta cerintele din caietul de sarcini.

Strabag s-a adresat CNSC cerand reevaluarea ofertelor si a avut castig de cauza, Primaria Capitalei fiind obligata sa reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestata.

Jurnalistul Catalin Tolontan a scris pe blogul sau despre acest caz, atragand atentia asupra faptului ca licitatia e castigata de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpa decat concurenta.

La finalul anului 2015, contractul pentru construirea salii polivalente  a fost atribuit  asocierii Astaldi Spa - Euro Construct Trading 98 SRL, valoarea fiind de 357 milioane lei cu TVA (aprox. 80 milioane euro). Sala Polivalenta va avea o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2000 de locuri VIP si  500 de locuri noi de parcare.

Durata contractului este de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare si executia lucrarilor si 12 luni pentru servicii tehnice de oprare si mentenanta dupa receptia lucrarilor. Lucrarile trebuie sa inceapa in 2016, insa s-au depus alte contestatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5948 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  vai ce fain! (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:20)

  levierul [utilizator]

  Acum vom putea tine aniversarile din PSD in trei locatii diferite. Uraaaaa
  • +7 (7 voturi)    
   Sali polivalente pt nunti si botezuri PSD (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:02)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   acolo se vor aduna votantii PSD - inaintea alegerilor - pt a primi o farfurie de ciolan cu fasole.va fi singurul moment din cei 4 ani de mandat in care liderii PSD vor putea sa vada cum arata cei care ii vorteaza yuks
 • +10 (12 voturi)    
  bun (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:22)

  Hans Metter [utilizator]

  dar totusi ceva nou nu facem si noi? tot cele facute de ceausescu ?!

  apoi, 30 mil euro in conditiile in care ai cladirea?! daca trebuia sa o faca de la 0 cat costa?

  Dar ce sa ma mir, daca renovarea, repet RENOVAREA arcului de triumf a costat 9 mil euro.
  • -1 (1 vot)    
   asta era? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 16:36)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   9 mil. de euro? Acum am inteles de ce a redeschis proiectul Arcului de Triumf - care nici nu trebuia renovat, ca n-avea absolut nimic in neregula.
  • +1 (1 vot)    
   30 mil euro modificarea unei sali existente (Vineri, 25 noiembrie 2016, 19:13)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   La Cluj s-a facut o sala noua cu 70 mil lei (vreo 15 mil euro)
 • -6 (10 voturi)    
  cel mai bun primar (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:22)

  xanti [utilizator]

  Viitorul Presedinte al Romaniei.
 • +6 (10 voturi)    
  cladirile noi de langa pavilionul A (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:31)

  Hans Metter [utilizator]

  "vor fi gata curand" ?! cred ca glumestea doamna Firea.

  Aceste cladiri au structura metalica facuta de o groaza de ani (peste 10, daca nu 20 de ani). De ceva vreme (2 luni) se lucreaza la ele, in sensul ca se scoate niste pamant de acolo (erau depozitate niste maluri mari de pamant acolo - in trecut se organizau trasee de off road). Ritmul in care se lucreaza e jalnic. Se scoate cate o roaba de pamant zilnic :)

  Deci, sala polivalenta o face dna Firea intr-o cladire facuta de Ceausescu cu 30 mil (adica ce face de banii astia? pune niste tribune?) si pavilionul central il muta in niste cladiri a caror structura exista de 20 de ani ?! Aici am ajuns, sa cheltuim zeci/sute de milioane de euro pe lucruri care exista deja... adica sa se fure fara a construi ceva nou... doar din transformare
  • +4 (4 voturi)    
   sex in plex (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:07)

   DemosteneAstrepectus [anonim] i-a raspuns lui Hans Metter

   femeia asta le stie pe toate
 • +9 (11 voturi)    
  Mda , as fi spus ca e o idee buna (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:32)

  MasP [anonim]

  sa transforme hala aia de la Romexpo in sala polivalenta dar sa mai facem inca una cu 80 milioane de euro, ei da, asta ne arata ca mentalitatea comunista a PSD a supravietuit si se mosteneste. Megalomania e o trasatura stalinista adinca radacinata la reprezentantii PSD.
  • +1 (1 vot)    
   pai are nevoie de ea, (Vineri, 25 noiembrie 2016, 16:34)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui MasP

   ca acolo o sa-si lanseze campania pentru postul de presedinte. Ponta s-a lansat pe Stadion, ea de ce sa fie mai prejos?
 • +10 (12 voturi)    
  intrebare.... (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:32)

  liviu_ [utilizator]

  dar parcari, pasaje, sosea de centura, trafic decent, transport in comun decent, metrou (magistrale nou) cand o sa aiba?!

  asta se crede inca la TV... vorbeste pe sticla sa o creada prostii fara sa faca nimic concret!
 • +9 (11 voturi)    
  Da , da (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:38)

  Mustata lui Dragnea [anonim]

  iar spectatorii bucuresteni vor veni pe autostrada suspendata a lui oprescu iar cei din Europa pe canalul dunăre-bucuresti .
 • +5 (7 voturi)    
  M-am linistit! (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:11)

  BibiAfricanul [utilizator]

  Adica asta mai ramasese de facut si gata, le avem pe toate - cum spunea Liviu - parcari, centura, infrastructura de utilitati extinsa, transport in comun integrat si extins in zona metroplitana si alte 'maruntsuri" din astea.
  Doamna Firea, ca si domnul Oprescu, se gandesc insa la proiecte serioase cum ar fi Bucuresti - port la Dunare sau autostrazi suspendate. Eu as plusa si as propune Bucuresti, port la Atlantic - sic!
  Adevarul este ca ne-o meritam - noi am scos-o pe Firea primar.
 • +2 (4 voturi)    
  madam (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:21)

  Toni_Romania [utilizator]

  Fierea e in campanie.
 • 0 (6 voturi)    
  femeia asta e primar sau nu? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:39)

  tropotaru [utilizator]

  vadem ca in loc sa munceasca s-a apucat serios de shopping
 • -3 (7 voturi)    
  Bun (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:52)

  Fanel01 [utilizator]

  Eu sunt de acord,foarte bine.
 • +7 (9 voturi)    
  Ce e cu sumele astea? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:29)

  RaduMiron [utilizator]

  Sala polivalenta din Cluj, construita de la zero, cu 10.000 de locuri, corespunde celor mai moderne standarde, isi asigura energia din panouri solare - 17mil euro
  Cum de costa 30 mil euro sa renovezi un pavilion si 80 mil euro sa construiesti o sala de 15.000 de locuri?

  La fel si cu stadionul. A costat 45 mil euro, in conditiile in care s-au furat bani (Apostu arestat), are 35mii de locuri si are un exterior mai bogat/elegant decat Arena Nationala. Aceasta din urma, cu 55mii de locuri a costat 210 mil euro.

  De unde vin aceste diferente de sume?
 • +1 (3 voturi)    
  foame mare! (Vineri, 25 noiembrie 2016, 16:31)

  revo [utilizator]

  E foame mare de tot in PSD, trebuie sa recupereze rapid, ca de un an de zile au cam dat din buze - nimic din proiectele guvernamentale. Asa ca baga tare din bugetul Primariei.
  Desigur, la ce necesitati au hotii din PSD, suma alocata in plus, 10 mil. dupa cum zice Tolontan, nu e cine stie ce, dar daca nu curge, pica.
  Ei, si peste 10 ani il vom vedea si pe actualul presedinte al CCIR, care este actionarul majoritar la Romexpo, dand cu subsemnatul la DNA si explicand cum a fost cu Pavilionul Central al Romexpo pus la dispozitia Firoaicei de la PSD, cate valize cu bani au fost duse cu masina de serviciu la madama in birou, ce culoare aveau si cate milioane de euro erau in fiecare din ele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by