Luminile de sarbatoare din Bucuresti vor fi aprinse de 1 decembrie, din Piata Constitutiei, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Tot atunci se va deschide si Targul de Craciun, care spre deosebire de ultimii ani, nu va mai fi organizat in PIata Universitatii, ci in Piata Constitutiei. Evenimente specifice sarbatorilor de iarna vor avea loc si in urmatoarele zone: Centrul Istoric, Piata Universitatii, Piata George Enescu, Parcul Kiseleff si Parcul Tineretului

Targ Craciun Piata UniversitatiiFoto: PMB

Targ de Craciun in Piata Constitutiei

Targul de Craciun Bucuresti are loc in perioada 1 - 30 decembrie 2016 si poate fi vizitat zilnic, in intervalul orar 10:00 -22:00. Organizat in acest an in Piata Constitutiei, Targul de Carciun ii intampina pe vizitatori cu o serie de atractii care celebreaza Craciunul autentic romanesc: Spectacole artistice, Casa lui Mos Craciun, patinoar, carusel, personaje de poveste, bucate traditionale si daruri de sarbatori.

Cele peste 100 de casute ale Targului de Craciun vor aduce in strada bucataria autohtona, obiecte artizanale si decoratiuni de Craciun. In acest an, casutele au fost grupate pe categorii, precum: Handmade, Coltul de decoratiuni, Fabricat in Romania, Zona culinara sau Dulce de Craciun.

Vor putea fi achizitionate sculpturi in lemn si os, tesaturi, impletituri din fibre vegetale, instrumente muzicale, icoane, papusi, masti traditionale, cosuri din lemn, vitralii, icoane pe sticla, globuri pictate manual, ghirlande, clopotei, ceramica de Horezu, produse ecologice din lavanda si trandafiri, articole din piele, costume populare, ii, camasi, palarii, basmale, magiun, dulceturi, prajituri de casa, cozonaci, ciocolata de casa, turta dulce, inghetata la butoi, salam de biscuiti, covrigei, placinte, scovergi, poale-n brau, alivenci moldovenesti, sarmale maramuresene, tuica, palinca, vin fiert si multe altele.

Casa lui Mos Craciun va fi deschisa in perioada 1 - 24 decembrie, in intervalul orar 11:00 - 13:00 si 17:00 -22:00. Aici, copiii se vor intalni cu Mos Craciun si spiridusii sai.

De asemena, cei mici pot face cunostinta cu Pachetica, Prajiturica, Spiridusul Postas, Mesterul de jucarii si cu Povestitorul, ajutoarele de nadejde ale Mosului, care, prin joaca, afla dorintele copiilor. Tot in acest spatiu se afla si cutia postala unde copiii isi pot lasa scrisorile cu dorintele lor.

Mos Craciun poposeste in targ in perioada 10 - 24 decembrie, in intervalul orar 11:00 - 13:00 si 17:00 - 22:00 si ii asteapta cu nerabdare pe copii, care ii pot spune o poezie si il pot cunoaste mai bine.

Tot in perioada 1 - 30 decembrie, intre orele 10:00 - 22:00, parintii sunt asteptati cu cei mici pentru a se bucura de un carusel de poveste, patinoar in aer liber si trenulet, toate cu intrare libera.

Campania ,,Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun!" continua si in acest an. Vizitatorii pot dona jucarii si carti, care vor ajunge la copiii nevoiasi, in speranta casarbatorile acestora vor deveni mai frumoase.

Spectacole

Pe parcursul evenimentului vor avea loc spectacole sustinute de ansambluri de datini si obiceiuri din diferite zone ale tarii, grupuri de copii, grupuri de colindatori, cantareti de muzica populara, artisti consacrati, trupe cunoscute si coruri celebre. Dinu Iancu Salajanu, Maria Dragomiroiu, Ovidiu Komornik, Cornelia si Lupu Rednic, Nicolae Voiculet, Ducu Bertzi, Elena Gheorghe, Bosquito, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Bere Gratis, El Negro, Pasarea Rock si Mircea Baniciu, Simona Nae, Paula Seling, Marcel Pavel, Camioane in multime, Pact, Proconsul, Jazzapella, Ducu Bertzi, Gospel Moods, Nicu Alifantis, Vita de Vie, Iris si Stefan Hrusca sunt doar cateva nume care vor urca pe scena din Piata Constitutiei.

Targul oficial de Craciun al Capitalei este organizat anual de Primaria Municipiului Bucuresti si se inscrie, inca de la prima editie, in reteaua internationala a celor mai importante targuri de Craciun din Europa "Christmas Markets". Acesta este locul de unde se aprind, in fiecare an, luminile de sarbatoare ale orasului, ce se intind pe un traseu de aproximativ 23 de kilometri. Decorul de poveste este completat in fiecare an de prezenta unui brad deosebit care va masura anul acesta 25 m si va fi decorat cu mii de luminite.

Evenimente in Centrul Vechi

Pentru prima data, Centrul Istoric se alatura zonelor incluse pe harta cu evenimente dedicate Sarbatorilor de Iarna. Invesmantat ca de sarbatoare, Centrul Vechi gazduieste in luna decembrie evenimentele: ALT.CRACIUN, Targul de Design la Hanul cu Tei, Targul Rembrandt Christmas Festival sau Ateliere Selari 13.

ALT.CRACIUN se desfasoara la ARCUB Gabroveni, str. Lipscani, 84 - 90, in perioada 16 - 23 decembrie.

"E tot Craciun, dar mai putin traditional. Ai muzica de Craciun, dar nu cum te astepti. Bunatati mai mult sau mai putin traditionale si multe locuri de unde sa iei cadouri originale. ALT.CRACIUN include: ALT.Design Shop, ALT.Chocolate Shop, ALT.Gift Shop si multe altele. Mai mult decat atat, impreuna cu Compania de Teatru Passe Partout DP ARCUB prezinta spectacolul de Craciun "Minunea unui copil", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

La Sala Mare a ARCUB vor avea loc 5 reprezentatii: 20 decembrie, orele 11:00 si 19:00; 21 decembrie, orele 11:00 si 19:00; 22 decembrie, ora 11:00. Biletele vor fi puse in vanzare la casa de bilete a ARCUB.

Uniunea Artistilor Plastici din Romania, prin filiala Design Bucuresti, organizeaza in perioada 1 - 28 decembrie 2016 "Targul de Design la Hanul cu Tei", la Galeria 15 Design din Centrul Vechi. Targul face parte din programul "Designed in Bucharest" - marca de promovare a creatiilor de design originale realizate in Capitala. Deschiderea va avea loc joi, 1 decembrie, orele 18:00, la Galeria 15 Design din Hanul cu Tei, localizata in Centrul Vechi al Bucurestiului. Artistii si designerii ce vor expune va vor inspira in alegerea cadoului perfect cu piese inedite de design vestimentar, accesorii de interior, postere, graphic design si decoratiuni de Craciun.

Totodata, la Targul Rembrandt Christmas Festival, organizat la Hanul cu Tei, in perioada 5 - 24 decembrie, vor avea loc diverse ateliere de creatie sustinute de profesori ai Universitatii Nationale de Arta, expozitie de pictura, tombola cu premii si multe surprize.

Ateliere Selari 13 - Pe 1 decembrie, intre orele 18:00 - 00:00, in Galeria Atelier 35 ODD, veti putea admira lucrarile a 14 artisti importanti, care isi vor deschide usile atelierelor pentru publicul iubitor de arta: expozitie eveniment Atelierele Selari - holul etajului 2, Ateliere Deschise - etajele 1 si 2, expozitie "The Disappearance of Technology" - Galeria Atelier 35 - ODD, parter.

Evenimente in Piata Universitatii

Incepand cu 1 decembrie, esplanada cu statui din Piata Universitatii va fi animata de momente specifice sarbatorilor de iarna si de multe surprize menite sa insufleteasca kilometrul 0 al Capitalei. Bucurestenii si turistii sunt asteptati sa se bucure de sarbatori alaturi de cei dragi intr-un cadru de poveste, in jurul unui brad inalt de 14 metri, plin de culoare si sa savureze un pahar cu vin fiert si preparate delicioase.

Atheneum Christmas Fairy, in Piata George Enescu

In data de 17 decembrie, in Piata George Enescu, zona Ateneului Roman, bucurestenii sunt asteptati la Targul Atheneum Christmas Fairy.

La eveniment vor putea fi achizitionate produse gastronomice, bijuterii hand-made, lucrari ale unor artisti plastici sau articole vesimentare ale unor designeri romani. Atmosfera va fi completata de muzica live, muzica de fanfara, colinde dar si de un brad iluminat roz, realizat impreuna cu fundatia Renasterea, dedicat femeilor din Romania cu mesajul "Aveti grija de Sanatate". Evenimentul este deschis publicului in data de 17 decembrie, intre orele 12.00-22.00.

Craciunul copiilor in Parcul Kiseleff

Teatrul Ion Creanga organizeaza timp de cinci zile, intre 16 si 20 decembrie, in Parcul Kiseleff, evenimentul "Craciunul Copiilor". Ajuns la cea de-a II-a editie, evenimentul reuneste spectacole de teatru, concerte de colinde si ateliere de creativitate dedicate copiilor de toate varstele. Nu vor lipsi din program nici atelierele de muzica si teatru de umbre sau sesiunile de mesterit decoratiuni. Intrarea este libera.

Festivalul Fulgilor de Nea 2016 in Parcul Tineretului

Festivalul Fulgilor de Nea se desfasoara in Parcul Tineretului, intrarea Gheorghe Sincai, in perioada 5-9 decembrie, intre orele 10:00 - 19:00. Destinat copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, "Festivalul Fulgilor de Nea" va asteapta cu ateliere de creatie si ateliere experimentale, spectacole de teatru interactiv si multe alte surprize!