Mii de masini blocheaza in fiecare zi prima banda a bulevardelor din Bucuresti, merg pe linia de tramvai si impiedica circulatia acestor vehicule in care stau blocati sute de calatori, blocheaza statiile RATB. Totul sub ochii ingaduitori ai politistilor, tot mai ingaduitori cu aceste abateri flagrante si cu indisciplina unor soferi. Mai mult: Guvernul refuza de un an si jumatate sa emita o simpla hotarare prin care se permita din nou primariilor sa ridice masinile parcate neregulamentar.

Trafic sufocant in BucurestiFoto: Hotnews
  • UPDATE Cititorii HotNews.ro au sesizat ca sunt blocaje in trafic din cauza masinilor parcate neregulamentar si pe urmatoarele artere: Calea Floreasca, bd. Vasile Milea, bd. Nicolae Titulescu.

Pasivitatea politistilor e demonstrata si de numarul relativ scazut al sanctiuni contraventionale in cazul opririlor si stationarilor neregulamentare: in primele zece luni, politistii au aplicat doar circa 27.500, adica circa 91 de amenzi pe zi.

Potrivit datelor furnizare de RATB la solicitarea HotNews.ro, in primele 5 luni din 2016, au existat 147 cazuri de autobuze/tramvaie/troleibuze blocate in trafic, totalizand 4495 minute de intarziere in trafic. Dintre acestea, au fost 64 cazuri la tramvaie, 47 cazuri la troleibuze si 36 cazuri la autobuze.

Masina Parcata in statia de autobuz; Foto: Politia rutiera;

Potrivit informatiilor furnizate de politia rutiera intr-un comunicat de presa, soferii sunt sanctionati cu doua puncte amenda, un punct amenda reprezentand 125 de lei, dar si intocmirea unui dosar penal in cazul in care se blocheaza drumul public, precum si retinerea permisului de conducere.

Soferii merg pe linia de tramvai, iar separatoarele au fost distruse

Reamintim ca, din mai 2015, masinile parcate neregulamentar nu se mai ridica deoarece Inalta Curte a spus ca activitatea nu poate fi reglementata de autoritatile locale, ci de cele centrale, iar Guvernul nu a dat nici pana azi regulamentul in baza caruia primariile puteau relua aceasta activitate. Acesta a fost pus in dezbatere publica la finalul lunii iunie, dar inca nu a fost adoptat.

Asociatia Municipiilor din Romania a cerut Guvernului inca de acum un an si jumatate sa adopte in procedura de urgenta regulamentul pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

Lipsa locurilor de parcare este invocata de cele mai multe ori de soferii care parcheaza neregulamentar, insa de multe ori acestia vor sa parcheze fix in fata locului unde au treaba sau nu vor sa plateasca taxa de parcare, asa ca parcheaza unde apuca.

Masina parcata pe trecerea de pietoni; Foto: Politia Rutiera

Daca prima banda de pe marile bulevarde si din intersectii nu ar fi ocupata de masini parcate neregulamentar, s-ar circula mai bine, lucru benefic atat pentru cei care folosesc transportul in comun, cat si pentru cei care folosesc masina personala.

Printre bulevardele blocate zilnic de masini parcate neregulamentar se numara: Soseaua Colentina, Calea Mosilor, Soseaua Pantelimon, Soseaua Iancului, Bulevardul Basarabia, Sos. Viilor, bd.Ion MIhalache, strada Buzesti, bd. Camil Ressu etc.

Ce amenzi a dat Politia Rutiera soferilor indisciplinati, in ultimii 5 ani

Potrivit unui raspuns trimis de Politia Capitalei la solicitarea HotNews.ro, in 2011 politistii Brigazii Rutiere au aplicat 235.255 de sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 23.448 au fost pentru oprirea si stationarea neregulamentara a autovehiculelor, 295 pentru depasire neregulamentara, 274 pentru depasirea coloanei de autovehicule, oprite la culoarea rosie a semaforului electric si 214 circulatia pe sens opus.

In 2012, politistii Brigazii Rutiere au aplicat 125.825 de sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 16.511 au fost pentru oprirea si stationarea neregulamentara a autovehiculelor, 202 pentru depasire neregulamentara, 121 pentru depasirea coloanei de autovehicule, oprite la culoarea rosie a semaforului electric si 122 circulatia pe sens opus.

In 2013, politistii Brigazii Rutiere au aplicat 212.636 de sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 23.106 au fost pentru oprirea si stationarea neregulamentara a autovehiculelor, 391 pentru depasire neregulamentara, 930 pentru depasirea coloanei de autovehicule, oprite la culoarea rosie a semaforului electric si 191 circulatia pe sens opus.

O banda de pe Sos. Colentina este blocata de masinile parcate

In 2014, politistii Brigazii Rutiere au aplicat 162.409 de sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 14.358 au fost pentru oprirea si stationarea neregulamentara a autovehiculelor, 435 pentru depasire neregulamentara, 324 pentru depasirea coloanei de autovehicule, oprite la culoarea rosie a semaforului electric si 190 circulatia pe sens opus.

In primele noua luni din 2015, politistii Brigazii Rutiere au aplicat 130.905 de sanctiuni contraventionale. Dintre acestea, 7.345 au fost pentru oprirea si stationarea neregulamentara a autovehiculelor, 252 pentru depasire neregulamentara, 267 pentru depasirea coloanei de autovehicule, oprite la culoarea rosie a semaforului electric si 162 circulatia pe sens opus.

O banda de pe Sos. Colentina este blocata de masinile parcate

De la inceputul anului 2016 si pana pe 25 octombrie 2016, politistii Brigazii Rutiere au aplicat 27.460 de sanctiuni contraventionale in cazul opririlor si stationarilor neregulamentare. Dintre acestea, peste 4.720 au fost filmate, iar peste 2.530 fotografiate, conducatorilor auto fiindu-le atasate instiintari cu privire la abaterea pe care au savarsit-o.

In paralel, mai da amenzi pentru stationarea neregulamentara si Politia Locala a Municipiului Bucuresti. Din anul 2014 si pana la finalul lunii octombrie, Politia Locala a Municipiului Bucuresti a aplicat pentru opriri si stationari neregulamentare 19.207 sanctiuni contraventionale, dupa cum urmeaza, potrivit cifrelor furnizate de institutie la solicitarea HotNews.ro:

- 2014 - 6134 de sanctiuni contraventionale din care 267 pentru opriri/stationari pe pistele de biciclisti

- 2015 - 6823 de sanctiuni contraventionale, din care 585 pentru opriri/stationari pe pistele de biciclisti

- 2016 ( la zi) - 6250 de sanctiuni contraventionale, din care 406 pentru opriri/stationari

Coada pe Sos. Colentina inainte de intersectia cu D-na Ghica

"In urmatoarea perioada, politistii Brigazii Rutiere vor intensifica activitatile de depistare si sanctionare a conducatorilor de autovehicule care opresc sau stationeaza pe trecerile de pietoni, in statiile mijloacelor de transport in comun, pe caile de rulare a tramvaielor sau troleelor. Aceste activitati se vor desfasura pentru constientizarea si responsabilizarea conducatorilor auto de respectare a legislatiei rutiere, pentru crearea unei discipline in trafic si mai ales pentru fluidizarea traficului rutier din Bucuresti", se arata intr-un comunicat de presa emis la finalul lunii octombrie de Politia Rutiera.

Totusi, reporterii HotNews.ro raporteaza zilnic ca pe Soseaua Colentina, pe Soseaua Andronache, pe Calea Mosilor, pe Calea Dorobanti, pe bd. Corneliu Coposu, Strada Viilor, Strada Buzesti, Bd. Mihalache, prima banda de circulatie este blocata de masini parcate neregulamentar; in acelasi timp, zeci de masini trec pe linia de tramvai, pe langa coloana de masini care astepta regulamentar la semafor.

O banda de pe Calea Mosilor este blocata de masinile care stationeaza neregulamentar; Foto: Google Maps

Tramvaiul 21 blocat de o masina paracta neregulamentar

Masini parcate pr trotuar; Foto: Claudia Pirvoiu