Una dintre cele doua veverite adulte, inchise in voliera amplasata in parcul din Bistrita si cumparate cu bani publici, a fost gasita moarta luni seara, cauza decesului nefiind inca stabilita, relateaza Agerpres.

VeveritaFoto: MorgueFile.com

Viceprimarul municipiului Bistrita, Cristian Niculaie, a declarat pentru Agerpres ca la fata locului a fost trimis un angajat al Directiei Servicii Publice, care a confirmat ca in voliera se afla o veverita moarta.

Viceprimarul a calificat situatia drept una "regretabila" si a spus ca se vor face toate demersurile necesare pentru a se stabili exact cauza mortii micii rozatoare.

Cheile volierei se afla, insa, la proprietarul pet-shop-ului de unde au fost cumparate veveritele si care se ocupa de hrana acestora, iar acesta l-a informat pe viceprimar ca poate ajunge la Bistrita abia in jurul orei 22.00.

Potrivit lui Niculaie, proprietarul pet-shop-ului a trecut chiar duminica pe la voliera veveritelor, pentru a le duce hrana si nu a observat nimic schimbat in starea de sanatate a acestora.

Veveritele si voliera au fost cumparate de municipalitate din bani publici, la inceputul anului, din dorinta primarului Ovidiu Cretu de a popula parcul cu astfel de animale. Primaria a cumparat doua veverite adulte si patru pui si o voliera din metal, costurile ridicandu-se la aproximativ 20.000 lei.

La scurt timp dupa aducerea animalelor in voliera, cei patru pui de veverita au evadat, insa informatia s-a aflat abia dupa ce un biolog a sesizat faptul ca dimensiunile volierei nu corespund normelor in vigoare.

Garda de Mediu a somat primaria sa mareasca voliera la peste 50 metri patrati, astfel ca din bugetul local au fost cheltuiti bani in plus pentru ca celor doua veverite ramase captive sa li se ofere mai mult spatiu. Daca nu ar fi facut acest lucru, municipalitatea ar fi fost amendata cu 50.000 lei.

Proprietarul pet-shop-ului care a vandut Primariei Bistrita cele sase veverite a fost amendat de Garda de Mediu cu suma de 5.000 de lei, avand in vedere ca nu a putut prezenta documentele de provenienta ale acestor animale, pe care le achizitionase la randul sau de pe internet, de la o persoana din Oradea.