UPDATE Consiliul General a decis arhitectii care vor face parte din noua Comisie Tehnica de Urbanism. Cine sunt oamenii care iau prima decizie privind soarta marilor proiecte imobiliare din Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 14 noiembrie 2016, 16:22 Actualitate | Administratie Locala


Bucurestiul vazut de sus
Foto: Stefan Tuchila
Consiliul General al Municipiului Bucuresti va decide marti componenta noii Comisii Tehnice de Urbanism de la Primaria Capitalei, primul filtru in aprobarea marilor proiecte imobiliare din capitala. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a propus 11 arhitecti/urbanisti: Marian Moiceanu, Tiberiu Florescu, Dorin Stefan, Dan Serban, Dan Marin, Constantin Enache, Anca Mitrache, Radu Petre Nastase, Laurentiu Olan, Timur Mihailescu, Irina Criveanu.

 • UPDATE Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat componenta Comisiei Tehnice de Urbanism

Primarul general Gabriela Firea a declarat ca din comisie fac parte "oameni fara pata", reprezentand Ordinul Arhitectilor, dar si Universitatea de Arhitectura si Urbanism ''Ion Mincu''.

Aceasta a declarat ca arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, nu a fost de acord sa voteze infiintarea acestei comisii si l-a acuzat de dezastrul urbanistic din Capitala si de faptul ca a vrut sa creeze un grup de interese.

"In ceea ce priveste dezastrul urbanistic din Capitala consider ca nu exista un singur vinovat, sau o singura persoana, printre cei vinovati, insa, se numara si domnul arhitect sef, Bold. Acesta s-a intors de 4-5 luni in primarie, printr-o decizie a instantei de judecata care nu a analizat integritatea sa ci doar aspecte de legislatie a muncii. Acesta a blocat Capitala! Domnul Bold nu a vrut sa voteze infiintatea acestei comisii care sa vina in sprijinul Primarului General, un nespecialist care trebuie ajutat sa ia o decizie de catre specialisti. Dar, fiindca legea nu imi da niciun instrument sa poata sa plece, stam cu acest domn la masa si lucram cu un om care a facut dezastru in Capitala. Deci, aceasta comisie e pentru sprijinirea primarului, care nu e obligat sa aiba studii de specialitate. Eu va spun clar, nu mai putem continua de aceeasi maniera. Domnul arhitect sef a interzis colegilor din subordine sa vina sa prezinte Consilierilor Generali PUZ-uri si PUG-uri. Oamenii ne-au trimis aici ca sa facem lucruri bune, nu ca sa ne conduca camarila domnului Bold. A trimis fara stirea mea, fara sa ne consultam, fara sa ne informeze, la Ministerul Dezvoltarii solicitare sa se modifice legislatia, sa se faca un artificiu, comisia sa fie in subordinea dumnealui si facuta de el. Arhitectul sef s-a opus din motive personale si neprofesioniste, care ne duc intr-o alta zona, a crearii unui grup de interese ocult la Primaria Capitalei", a declarat Gabriela Firea in timpul sedintei de Consiliu General de marti.

..................................................

Tiberiu Florescu, Dorin Stefan, Dan Serban, Dan Marin si Constantin Enache au facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism, aleasa de Sorin Oprescu.

In mod normal nominalizarile se fac in baza propunerilor venite de la organizatiile profesionale. In proiectul de hotarare nu se specifica insa cine a fost propus de catre cine.

Marea majoritate a celor nominalizati sunt profesori la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM), dar au si birouri de proiectare. O parte dintre proiectele realizate de acestia au starnit numeroase controverse si au fost catalogate de societatea civila drept nocive pentru Bucuresti.

In plus, au existat controverse legate de faptul ca membri Comisiei Tehnice de Urbanism au birouri de proietare si vin cu proiecte la avizare in comisia din care fac parte.

Reamintim ca activitatea in Comisia Tehnica nu este platita, acest for intrunindu-se cateva ore, o data la cateva saptamani, pentru a discuta Planuri Urbanistice Zonale si de Detaliu (prin care se aproba marile proiecte imobiliare din Capitala). In plus, decizia Comisiei Tehnice de Urbanism este consultativa, ea folosind doar la fundamentarea deciziei arhitectului sef care semneaza avizul de urbanism.

Roxana Wring, consilier USR in consiliul General spune ca nu va vota proiectul care stabileste componenta noii Comisii Tehnice de Urbanism deoarece este unul controversat.

"Proiectul de hotarare pentru noua CTATU este controversat. 1. USR nu va vota componenta propusa. 2. Vom solicita respectarea art.37, alin1^1 din legea 350/2001, actualizata in 2013, prin care comisia trebuie sa includa si sociologi, economisti, geografi, adica alti specialisti in amenajarea teritoriului, in afara de arhitecti si urbanisti.  Se impune deci adoptarea unui nou ROF care sa includa aceasta modificare.Nu au publicat CV-uri si nici institutiile care i-au propus. Nu au pus proiectul in consultare publica. Remarc similitudinea abordarii  administratiei condusa de Gabriela Firea in ceea ce priveste dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului cu abordarea din mandatul lui Oprescu", a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

In plus, interesant este ca expunerea de motive este semnata de primarul general Gabriela Firea, iar raportul de specialitate nu este semnat de arhitectul sef al orasului, Adrian Bold, ci de Seful Serviciului de Autorizatii, Diana Olteanu.


Cine sunt persoanele nominalizate pentru Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei


Membri permanenti:

 • Marian Moiceanu

Marian Moiceanu s-a nascut in 1959, iar in prezent este rector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism ￯Ion Mincu" Bucuresti si asociat in cadrul biroului de arhitectura M&M CONCEPT 2003 Bucuresti. Din 2012 pana in 2016 a fost decanul facultatii de arhitectura. Este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1985), doctor in arhitectura (1997). http://www.uauim.ro/universitatea/conducere/

Vezi aici CV-ul. 


Potrivit informatiilor de pe site-ul biroului de proiectare, printre cladirile proiectate se numara Maria Rosetti Tower, de pe strada Maria Rosetti nr, 6, o cladire foarte controversata din cauza inaltimii mari, raportat la cladirile construite in zona.Vezi aici si aici ce proiecte a facut Marian Moiceanu. • Tiberiu Florescu
documente
(14 Nov 2016) PDF, 4MB
Tiberiu Florescu s-a nascut pe 3 ianuarie 1971, in Giurgiu, a fost decan al Facultatii de Urbanism de la Universitatea Ion Mincu, iar acum ocupa functia de prorector pentru dezvoltare academica, imagine institutionala si relatii cu studentii - UAUIM. Este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1996), doctor in arhitectura (2005). Acesta a facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei si face parte din echipa care a castigat concursul pentru elaborarea noului Plan Urbanistic General.
 • Dorin Stefan
Dorin Stefan s-a nascut pe 27 iulie 1950 la Zarnesti, jud. Brasov. In 1975 a absolvit Institutului de Arhitectura  Ion Mincu  Bucuresti. In 1990 si-a deschis propriul birou de proiectare - D.S. Birou de Arhitectura S.R.L.
Citeste aici CV-ul.

Dorin Stefan a facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului

Printre proiectele realizate de biroul sau de arhitectura, potrivit informatiilor de pe site-ul biroului de arhitectura, se numara: Centrul de afaceri Oromolu, o cladire de birouri de pe bd. Mihai Eminescu 118, turnul de birouri de pe strada Dinu Vintila 11, Bucuresti (intersectie Barbu Vacarescu cu bd. Lacul Tei), sediu Banca Transilvania - DN1 nr.41, Bucuresti (intersectie DN1 cu Ion Ionescu de la Brad, Unirii Factory -  o cladire de birouri realizata pe Splaiul Unirii nr. 247-251.

Vezi aici toate proiectele realizate de acest birou de arhitectura.

O parte dintre aceste proiecte au starnit controverse: turnul de birouri de pe strada Dinu Vintila 11, Bucuresti (intersectie Barbu Vacarescu cu bd. Lacul Tei), Centrul de afaceri Oromolu.

Centrul de afaceri Oromolu - bd. Aviatorilor; Foto: DSBA


In 2010, Dorin Stefan a castigat concursul international pentru realizarea unui turn de circa 350 de metri, noul simbol al Taiwan-ului, insa proiectul nu s-a realizat. In 2015 a castigat concursul organizat de Primaria Targu-Jiu pentru reabilitarea Ansamblului Monumental "Constantin Brancusi".

 • Dan Serban
Dan Serban este arhitect si pesedinte Senat UAUIM. Acesta este asociat in cadrul biroului de proiectare DDDesign.

Vezi aici ce proiecte a facut aici si aici.


Dan Serban a facut parte si din Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei.


 • Dan Marin
Dan Marin este arhitect, profesor la UAUIM. Acesta a fost coordonatorul studiului pentru planurile urbanistice ale zonelor protejate din Bucuresti.

Printre proiectele realizate se numara: sediul Uniunii Arhitectilor din Romania - str. Dem Dobrescu, nr. 5,

 • Constantin Enache
Constantin Enache este sef Catedra de Proiectare Urbana si Peisagistica - Facultatea de Urbanism din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"- Bucuresti. In plus, este asociat in cadrul biroului de arhitectura si urbanism Urbis '90, impreuna cu arh. Maria Enache.

Constantin Enache este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1973), doctor in urbanism (1999).

Acesta a facut mai multe planuri urbanistice zonale printre care: PUZ Dambovita Center, Dublare Diametrala Nord-Sud Tronsonul Buzesti Berzei-Vasile Parvan- BP Hasdeu-Uranus-Calea Rahovei, PUZ Parcul Herastrau, PUZ Parcul Tineretului, parcaj supraetajat strada Tonitza nr. 7-9 (Centrul Istoric Bucuresti).

 • Anca Mitrache
Nascuta in 1964, a absolvit Institutul de arhitectura "Ion Mincu" Bucuresti in 1990, si a devenit doctor in arhitectura in 2000. Ca arhitect, activeaza in cadrul propriului birou de arhitectura TAD (Total Ami Design), in paralel cu activitatea didactica in scoala de arhitectura UAUIM Bucuresti.

Locuinte proiectate:  str. Vasile Gherghel Bucuresti, str. Valea Furcii Bucuresti, str. Gh. Caranda Bucuresti, Slatina, str. Liliacului Bucuresti.
Birouri si spatii comerciale proiectate:  sediu Primera Bucuresti, sediu Romtelecom Craiova, sediu ￯Gino Rossi￯ Bucuresti, Piata Bobocica Bucuresti.

Sursa informatiei: http://paginadearhitectura.ro/2012/03/anca-mitrache/

Vezi aici ce proiecte a realizat Anca Mitrache.


 • Laurentiu Olan
- nu detinem date

 • Radu Petre Nastase
Radu Petre Nastase, potrivit CV-ului furnizat de acesta HotNews.ro, este arhitect si urbanist. S-a nascut la Bucuresti, in 1968 si este absolvent al Scolii de arhitectura de la Paris la Defense - EAPLD (1995) unde si-a continuat studiile de arhitectura incepute la Ion Mincu in 1987. Obtine diploma de specializare in Managementul Proiectelor Urbane Complexe, la Institutul de Urbanism din Paris din cadrul Universitatii Paris XII (1998-99). A lucrat mai apoi ca arhitect la Paris in mai multe birouri de arhitectura si urbanism printre care Architecture Studio si Aeroports de Paris. Actualmente este sef de lucrari doctor arhitect la Facultatea de Arhitectura din cadrul UAUIM din anul 2001, dupa intoarcerea sa din Franta.

Este membru al RUR si membru fondator al O.A.R.. Infiinteaza biroul de arhitectura ADEST ARCHITECTURE in anul 2000, pe care il detine si in prezent. Intre 2014 si 2015 a fost Director General al Institutului National al Patrimoniului si membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In prezent este membru al Comisiei Nationale de Dezvoltare Teritoriala.

Lucrari importante realizate: Birourile -Bucharest Business Park A, B, C- (in asociere, prin PUZ); Mallul Baneasa Shopping City - Faza a 2-a (in asociere cu Chapman Taylor - in baza PUZ existent); PUZ Cartier Floresca - Sector 2 / prin UrbanConcept Srl; Imobile rezidentiale colective private Evocasa Armonia si Evocasa Selecta in Bucuresti Sectorul 2 si 3 (in baza a 2 PUD-uri existente); Amenajarea interioara a Salii de Conferinte "Grigore Gafencu" a Ministerului de Externe; Pavilionul Romaniei la Expozitia Universala de la Milano in 2015 (prin Concurs de Arhitectura, in asociere cu Artline Srl).
Vezi aici si aici ce proiecte a realizat si imagini.


 • Timur Mihailescu

Timur Mihailescu este asistent doctorand la catedra de Studiul Formei si Ambient. In plus, este asociat la biroul de proiectare Sevim Impex.


 • Irina Criveanu
Irina Criveanu este arhitect si a participat la detalierea planurilor urbanistice zonale pentru 12 zone protejate.Membri supleanti:

Ion Cristian Drughean
Andreea Popa
Cerasela Craciun
Bogdan Bogoescu
Florin Medvedovici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12752 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  SI MICA MAJORITATE.. (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:44)

  schroedinger [utilizator]

  Ce a facut?
  Casa Oromolu a fost radical schimbat! Va arata penibil si asta datorita constructorului care a convins proprietarul (NEPI) sa reduca costurile, dar sa pastreze el in buzunar cat mai mult.
  Baiatul patronului alearga la curse de masini si asta costa al dracului!
 • +8 (10 voturi)    
  Mult prea tarziu (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:51)

  Telemacara [utilizator]

  Bucurestiul a fost deja mutilat ...irecuperabil.
 • +12 (12 voturi)    
  regula (Luni, 14 noiembrie 2016, 16:58)

  jescu [utilizator]

  Eu as da o regula : sa nu se construiasca o cladire la o distanta de alte cladiri egala cu inaltimea maxima a cladirilor vecine + 2.5m. Sa fie spatiu sa respiri, sa se poata face infrastructura, parcari, spatiu verde. Daca pica la cutremur sa nu afecteze si blocurile din jur. Ce e acum e haos... bloc construit la 3-4 m de alt bloc, de se uita vecinii unii la altii. N-am vazut uratenii mai mari, ce se aproba acum.

  De exemplu in jurul unui bloc cu 4 etaje+p nu poti sa construiesti pe distanta de 20m = ((4+1) x 3.5) + 2.5. Daca vrei sa construiesti langa el un bloc de 10 etaje atunci te vei duce chiar mai departe, la 41 m = (11+1)x3.5 + 2.5m.
  • +5 (5 voturi)    
   Exista astfel de reguli (Luni, 14 noiembrie 2016, 17:08)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui jescu

   Dar in permanenta se dau derogari prin PUZ-urile aprobate.
  • +4 (4 voturi)    
   Desi (Luni, 14 noiembrie 2016, 19:55)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Desi nu sunt architect, dar ma pasioneaza artele vizuale, si sper ca am ceva bun simt, cred ca propunerile dvs sunt de bun simt. Nu stiu daca nu cumva aceste norme nu existau in legi mai vechi. Tembelismul comunist si aroganta, prostia si lipsa de scrupule a arhitectilor, primariei (de la functionar, consilier la primar) precum si a dezvoltatorilor, au dus la situatia de azi. Sa-l citam pe intaiul "ctitor" - Base: la tepe cu ei..
 • +5 (5 voturi)    
  Numai unul si unul! (Luni, 14 noiembrie 2016, 17:32)

  Chiar Eu [utilizator]

  Demna urmasa a lui Oprescu ,madame Firea!
  Constantin Enache este un dezastru. Pe ce pune mana distruge si asta de mult timp.
  Oricum ma intreb un individ ca Radu Petre Nastase care este capabil sa faca pe bd. Ferdinand o asa nava esuata, cum ajunde in comisia tehnica de urbanism.
  Daca nu se rezolva problema conflictului de interese in aceasta comisie tehnica de urbanism, este de rau!
 • +5 (7 voturi)    
  alesi cu o singura conditie (Luni, 14 noiembrie 2016, 18:19)

  middle_brick [utilizator]

  sa deservească intereselor găștii PSD-iste, cu alte cuvinte atunci când trebuie ciocu' mic si joc de glezne.
 • +5 (5 voturi)    
  barbarie arhitecturala.... (Marţi, 15 noiembrie 2016, 1:53)

  TRABI [utilizator]

  Pana acum n-a fost urbanism ....... a fost o debandada barbara in constructii/arhitectura .
  De ce sa credem ca acum va fi altceva , sub aceleasi maini care trag sforile ascunse ale derbedeilor tarii .
  Hai c-am fost prea bland ...
 • +1 (1 vot)    
  hilar (Marţi, 15 noiembrie 2016, 8:48)

  utilizator_ [utilizator]

  si grotesc pe de-asupra.

  1. nimeni din conducerea OAR sau UAR sau cel putin membri importanti.de ce?
  2. dintr-o comisie tehnica nu ar trebui sa faca parte si ingineri? in permamenta proiectele avizate de fostele comisii tehnice au avut probleme cu retelele( asta ar fi un minim exemplu, nu exista planuri as-built corecte/reale la retele). unde sunt inginerii, au emigrat toti?
  3.stim cu totii ca ar trebui sa ne ferim de seism si toata media urla ca suntem capitala europeana cu cel mai ridicat risc seismic( la cel mai mic tremur).nici un specialist in comisie.de ce?
  4.vreun cadastrist ceva? ca si asa nu avem nici acum in anul 2016 un cadastru digital.lesne de banuit de ce nu exista si nici nu va fi asa repede.

  Fiind un "organismul consultativ cu atributii de avizare, expertiza tehnica si consultanta"(lege 350/2001) ma intreb cum poate sa-si indeplineasca rolul noua comisie fara cei de mai sus.

  alte intrebari:
  5.membrii astia ai comisiei au statut de functionar public sau nu? daca nu , de ce?
  6.cum isi rezolva problema conflictului de interese? cum garanteaza cei care fac parte din comisie si discuta proeicte personale , ca nu sunt in conflict de interese?
  7.de ce nu sunt remunerati ca sa poata fi trasi la raspundere?exista un cod de de etica la care adera si pe care sunt obligati sa il respecte sau ii credem pe cuvant?
  8.cand apare PUG-ul? e normal sa emita primaria autorizatii pe baza prelungirii PUG-ului fara respectarea conditiilor minim legale? Firea stie ca semneaza "ca primarul" autorizatii care oricand pot fi lovite de nulitate?
 • 0 (0 voturi)    
  Ok, si ce o sa faca (Marţi, 15 noiembrie 2016, 16:25)

  BibiAfricanul [utilizator]

  aceasta onorabila comisie de arhitecti? Ma gandesc ca, inca din 1990, o seama de arhitecti de prestigiu s-au perindat pe la Primaria Generala si rezultatelele se vad din plin:
  - nicio viziune pe termen lung pentru dezvoltarea orasului.
  - nenumarate derogari si avize favorabile pentru constructii oribile care au distrus zone vechi si frumoase ale orasului (ex. str. Polona, Dorobanti, Floreasca....)
  - niciun progres in ceea ce priveste infrastructura rutiera, ca parte integranta din viziunea generala de dezvoltare.
  In general, mai nimic, in fara de avantaje personale.
  Dar, ca sa fim "politically correct", sa dam credit echipei si sa vedem ce minuni va face in mandatul doamnei Firea?!
  Micul Paris reloaded, versiunea .2
 • 0 (0 voturi)    
  Firea si Bold - sacul si peticul! (Marţi, 15 noiembrie 2016, 17:13)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Pai PUZ-urile pentru derogari fara numar, pentru mutilarea orasului, pentru blocuri intre case, pentru distrugere spatiilor verzi, pentru distrugerea patrimoniului o dor pe Firea. Si caderea lui Oprescu tot de aici a inceput, de la un PUZ cu dedicatie (care a fost si votat in consiliul general) si un consilier, Solomon Wingler. De aici ies banii si Adrian Bold o stie foarte bine ca doar e din aceeasi mafie ca PSD-Firea. Si asta o doare pe Gabriela. Oare la Viena, ca doar ne tot explica cum vom avea administratie in Bucuresti ca acolo, exista PUZ-uri care sa calce in picioare PUG-ul? Din cate stiu eu nu!
  Praf in ochi, dar de aici i se poate trage sfarsitul Gabrielei Firea: "Domnul arhitect sef a interzis colegilor din subordine sa vina sa prezinte Consilierilor Generali PUZ-uri si PUG-uri. Oamenii ne-au trimis aici ca sa facem lucruri bune, nu ca sa ne conduca camarila domnului Bold."


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by