Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca, in perioada urmatoare, vor avea loc exercitii inopinate de interventie in caz de ninsoare si polei, pentru a vedea rapiditatea cu care se vor mobiliza firmele de salubritate si numarul de utilaje cu care se va interveni, informeaza Mediafax.

Deszapezire in statiile RATBFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am stabilit cu primarii de sectoare, in aceasta iarna vom actiona astfel incat sa nu mai fie blocajele din iernile trecute, sa nu mai fie blocaje in ceea ce priveste statiile RATB, parcarile, blocajele de la scoli, gradinite sau spitale, de asemenea, un fenomen pe care l-am intalnit in anii trecuti, deszapezirea pe stradutele din spatele blocurilor. Vreau sa avem o deszapezire exemplara anul acesta in Bucuresti. In perioada urmatoare vom face antrenamente, exercitii, simulari in teren pentru a observa care e timpul de reactie al institutiilor si oamenilor in teren", a declarat primarul general al Capitalei, la finalul comandamentului de iarna convocat de municipalitate.

In urma analizei efectuate, s-a constatat ca in cele sase sectoare din Bucuresti vor actiona, in total, 588 de utilaje de deszapezire, aproape 3.000 de angajati ai firmelor de salubritate si sunt pregatite peste 34.000 de tone de material antiderapant. De asemenea, Gabriela Firea a decis sa organizeze o noua intalnire cu reprezentantii companiilor de salubritate, pentru a stabili care e necesarul de utilaje si materiale antiderapante, astfel incat deszapezirea sa se realizeze in totalitate. Iar, pentru a se asigura ca numarul masinilor de deszapezire care actioneaza in teren este cel real, edilul general a decis sa oblige firmele de salubritate sa isi colanteze masinile distinct.

"In premiera, vom verifica in teren daca utilajele de salubritate sunt si in realitate si pe hartie, si am solicitat ca toate utilajele sa fie brand-uite, sa poarte sigla Capitalei, sectorului unde actioneaza si firmei de care apartine. S-au constatat in anii trecuti ca aceleasi utilaje, rezervate doar pentru Bucuresti, actionau si in alte judete si ne mai miram de ce deszapezirea nu se facea la standarde ridicate de calitate. Vom merge in teren inopinat si vom verifica daca ceea ce scrie in hartii este si in realitate", a mai spus Gabriela Firea.

Primarul General a precizat ca, in perioada urmatoare, noaptea, va fi efectuata o simulare inopinata a interventiei autoritatilor si firmelor de salubritate in caz de fenomen meteo extrem. Mai exact, vor fi alarmate toate institutiile si se va cere demararea in cel mai scurt timp posibil a actiunilor de deszapezire. Ulterior, inspectorii primariei vor merge pe teren si la sediile firmelor de deszapezire pentru a vedea timpul de raspuns, numarul utilajelor activate, numarul oamenilor prezenti si deplasarea in teren in timpul interventiei.