Consilierii locali din Oradea au aprobat joi criteriile pe baza cărora vor identifica terenurile neingrijite din oras şi supraimpozitarea acestora cu până la 500%, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local, criteriile pe baza cărora terenurile din intravilanul municipiului Oradea vor putea fi încadrate în categoria terenurilor neîngrijite sunt: stare de paragină; acoperit de buruieni: părăsit/abandonat; insalubru, pe care sunt abandonate deşeuri din construcţii, vegetale, gunoaie sau orice tip de depozitări necontrolate; infestate cu plante alergenice (de ex. ambrozie, pelin); la care împrejmuirea este neîntreţinută/nereparată; curţi în care nu s-a efectuat curăţenia.

'În afară de supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, având în vedere că unii dintre proprietarii de terenuri, cu toate că au fost notificaţi în repetate rânduri şi au fost sancţionaţi, nu au reacţionat nici în urma acestor demersuri, am propus azi consiliului local şi s-a aprobat ca după parcurgerea acestor proceduri, să se treacă la faza de supraimpozitare a acestor terenuri', a declarat, pentru AGERPRES, primarul Ilie Bolojan.

Potrivit Poliţiei locale, în prezent în Oradea sunt identificate mai multe terenuri într-o stare insalubră şi/sau cu vegetaţie crescută în exces, prezentând un aspect inestetic. Situaţia care trenează în timp a necesitat luarea unor măsuri pentru determinarea proprietarilor de terenuri să realizeze lucrările de întreţinere şi îngrijire necesare.

'Această stare de fapt survine pe fondul lipsei de interes din partea proprietarilor de terenuri, în strânsă legătură cu lipsa unui cadru normativ concret privind aplicarea măsurilor de constrângere', se arată în motivarea proiectului de hotărâre.

Impozitul pentru terenurile încadrate în categoria celor neîngrijite ca urmare a aplicării acestor criterii se va majora până la 500%, conform cotei stabilite anual de către Consiliul Local al Municipiului Oradea, prin hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale.

Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal stipulează că pentru terenurile neîngrijite situate în intravilan, Consiliul Local poate majora impozitul pe teren cu până 500%, iar criteriile de încadrare în categoria terenurilor neîngrijite se adoptă prin hotărâre de Consiliul Local, fiind avute în vedere criteriile prevăzute în HG nr. 1 din 2016.