Gabriela Firea in vizita pe santierul Pasajului de la Piata Sudului: Daca totul va merge conform planului, in primavara anului viitor lucrarea va fi finalizata

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 21 octombrie 2016, 10:19 Actualitate | Administratie Locala

Pasaj Piata Sudului - octombrie 2016
Foto: Primaria Capitalei
Pasajul de la Piata Sudului va fi finalizat in primavara anului viitor, intr-un termen de "nu mai mult de 5-6 luni", "daca totul va merge conform planului", a declarat vineri dimineata primarul Capitalei, Gabriela Firea, aflata in vizita pe santierul de la Piata Sudului.

Firea a amintit ca a preluat "acest obiectiv cu intarzieri" si "am incercat sa recuperam cat mai mult posibil din aceste pierderi", promitand ca acest lucru "nu se va mai repeta, cel putin in aceasta administratie".

Primarul Capitalei mai spune ca "Ii dezamagim pe cetateni cand anuntam o lucrare ca se finalizeaza in 2 ani si de fapt se finalizeaza in 4 ani."

Primaria Capitalei a anuntat, in urma cu doua zile, ca a finalizat unul dintre tunelurile de la pasajul rutier de la Piata Sudului, respectiv cel de pe sensul Nitu Vasile-Calea Vacaresti, urmand ca pana la finalul acestei luni sa se finalizeze strapungerea intregului tunel, respectiv si sensul Calea Vacaresti-Nitu Vasile. Noul termen de finalizare a lucrarii este decembrie 2018, insa potrivit contractului initial, pasajul trebuia terminat la finalul anului 2015.

Reprezentantii municipalitatii au mai precizat ca stadiul intregului proiect este de 76 %, in momentul de fata lucrarile la pasajul rutier si pasajele pietonale fiind realizate in proportie de aproximativ 60%.

Pe 25 iulie 2016, primarul general Gabriela Firea anunta ca stadiul fizic al lucrarilor executate este de 59%, iar  stadiul general al lucrarii care este de 79%, potrivit unui comunicat emis de municipalitate la vremea respectiva. Cel putin din cifre asta inseamna ca lucrarea a regresat in ultimele 3 luni.

Astfel ca, daca cifrele date de Primarie nu sunt gresite, reiese ca in 3 luni stadiul general al lucrarii a scazut de la 79 % la 76%, iar lucrarile la pasaj au inaintat doar cu un procent.

Reamintim ca fostul primar general interimar al capitalei, Razvan Sava, anunta la inceputul lunii iunie 2016, inainte de alegerile locale unde candida pentru fotoliul de primar al sectorului 4, ca lucrarile la pasajul rutier subteran de la Piata Sudului sunt finalizate in proportie de 80% si vor fi gata pana pe 30 iunie 2016. Imediat dupa alegeri, noul primar general al capitalei, Gabriela Firea, anunta ca lucrarea este finalizata doar in proportie de 53%. La inceputul lunii iulie, lucrarea se afla la 60%, dar si la 70%, fiind un stadiu efectiv al lucrarii de infrastructura si un procent de realizare al Proiectului in ansamblul, iar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului era martie 2017, potrivit datelor furnizate de municipalitate.

"Domnul Razvan Sava a semnat, la data de 24.05.2016, in calitate de Primar General interimar, raportul de progres al beneficiarului PMB, in care este mentionat clar ca Proiectul este finalizat intr-un procent de 60,47 %. In aceste conditii cum poate acum dl Razvan Sava sa mentioneze ca a lasat Proiectul la un stadiu de 80% ? Referitor la comunicatul de presa al PMB din data de 30 iunie 2016, in care este anuntat un grad de finalizare de 53% , mentionam ca aceasta informatie se referea la stadiul efectiv al lucrarii de infrastructura si nu la procentul de realizare al Proiectului in ansamblul sau, care cuprinde si alte tipuri de cheltuieli si activitati ( informare, management, publicitate, audit, dirigentie de santier). In plus, este evident ca in fiecare luna exista un progres fizic al Proiectului ceea ce creste procentul de finalizare al acestuia", se arata intr-un comunicat  comunicatul de presa al Primariei Capitalei, emis la inceputul lunii iulie.

 • Pasajul de la Piata Sudului, inceput in mai 2014

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei.

Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016.  Ulterior,fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru  ca banii europeni absorbiti deja sa nu trebuiasca sa fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii Municipalitatii  au semnat Actul Aditional la Contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018.

 Pana pe 30 decembrie 205, Primaria a absorbiit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta va veni din bani de la bugetul local.

Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a prelungit termenul de finalizare a Pasajului de la Piata Sudului pana la 31 decembrie 2018, dupa ce a obtinut in luna iunie aprobarea Ministerului Dezvoltarii. Pasajul trebuia terminat intial pana la finalul anului 2015, apoi pana pe 30 iunie 2016, iar intrucat lucarerea se desfasura pe fonduri europene, din cauza intarzierilor s-au absorbit doar 18 milioane de lei din 83 milioane lei  disponibili. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat in luna iunie ca pasajul va fi terminat pana la finalul anului 2016, apoi pana in martie 2017.


Lucrarea presupune:

1.      Realizarea unui pasaj subteran pe directia CaleaVacaresti - Str. Nitu Vasile, cu o lungime  totala de 356 m- din care:

     -  rampa Vacaresti - 111 m ;

     -  rampa Nitu Vasile - 160 m ;

     -  lungime in subteran - 85 m ;

     -  inaltimea libera a pasajului subteran va fi de 5m;

2.      Realizarea  a patru pasaje  pietonale in intersectie, pe directia Str. Nitu Vasile-Calea Vacaresti, de o parte si da alta a pasajului rutier si catre statiile de tramvai.

3.      Realizare legatura pietonala prin pasaj subteran intre statia de metrou Piata Sudului si peroanele statiei de tramvai aflate pe Sos. Oltenitei.

4.      Lucrari de modernizare a carosabilului si trotuarelor in intersectia Calea Vacaresti - Sos. Oltenitei - Str. Nitu Vasile prin asigurarea in sensul giratoriu a patru benzi de circulatie. Realizarea  localelor, adiacente rampelor pasajului rutier, cu cate doua benzi pe sens atat pe CaleaVacaresti cat si pe str. Nitu Vasile.

5.      Modernizarea utilitatilor aferente obiectivului de investitii (energie electrica, alimentare cu apa, canalizare, iluminat) ;

6.      Refacerea liniei de tramvai existente atat pe Calea Vacaresti cat si pe Soseaua Oltenitei, precum si lucrari pentru liniile de troleibuz aflate in zona.

7.      Amenajari peisagistice
Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

4586 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  da (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:28)

  adi_bv_03 [anonim]

  planul e in felul urmator :
  1) sa castige PSD-ul
  2) sa nu vina iarna
  3) sa vina Mos Craciun
  • 0 (0 voturi)    
   bad news (Vineri, 21 octombrie 2016, 18:01)

   middle_brick [utilizator] i-a raspuns lui adi_bv_03

   am auzit ca anul asta Mo$ Craciun nu mai vine.
  • +1 (1 vot)    
   Copacii lipsesc pe trotuare (Marţi, 25 octombrie 2016, 10:54)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui adi_bv_03

   Inainte de inceperea pasajului de-a lungul trotuarelor erau plantati copaci!! Sunt portiuni din trotuar care s-au ingustat din cauza pasajului in constructie, e de inteles ca acolo nu este loc de copaci, dar acolo unde trotuarul este lat si spatios nu este prevazut nici un loc pentru copaci!!!

   Ca sa nu mai spun ca nici pe trotuarul lat din fata de la Mega Image-ul de acolo nu este lasat loc pentru nici un copac, macar la trecerea de pietoni!! (desi sunt fan Mega Image, pe oriunde unde s-a construit vreun magazin Mega Image nu s-a pus nici un copac, din contra, s-au taiat copaci grosi si mari!!) Beton, beton, beton, cat vezi cu ochii!!

   Puneti copacii inpoi acolo unde s-au taiat, mai ales in statiile de autobuz sau la trecerile de pietoni!! Vara oamenii stau in soare la umbra stalpului de semafor, mai mare rusinea!!
 • +17 (17 voturi)    
  Daca totul mergea bine (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:31)

  ictin [utilizator]

  Trebuia sa fie gata din primavara anului trecut. Asa ca eu unul sunt mai interesat cand e gata in conditii normale. Si astea fiind: banii se fura, campania trebuie finantata, firma nu mai are chef de munca dupa alegeri etc. etc
  • +10 (10 voturi)    
   Neah (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:04)

   M. G. [utilizator] i-a raspuns lui ictin

   Conform proiectului si planificarii initiale, trebuia sa fie gata in decembrie 2015.
 • +11 (11 voturi)    
  Se va finaliza in 2021, (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:34)

  obosit [utilizator]

  pe cine crede santajista ca pacaleste?
  • +9 (9 voturi)    
   60% (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:50)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui obosit

   Cam pe 60% din bobulatie :(
 • +9 (9 voturi)    
  Demagogie pesedista (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oricum, tipica pentru pupila securistului Voiculescu si mafia rosie din jurul hotului electoral Dragnea = plus clientela lui de penali (Ponta, Sova, Olguta Vasilescu etc etc).
 • +11 (11 voturi)    
  ...dupa care vor incepe reparatiile (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:10)

  Patrula10000 [utilizator]

  inca doi ani.
 • +10 (10 voturi)    
  dar pun pariu (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:12)

  Hans Metter [utilizator]

  ca nu o sa mearga bine totul... :) nu? si atunci o sa fie de vina tehnocratii sau aia care fac "opozitie" din PNL :)))))
  • +8 (8 voturi)    
   Asa e (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:20)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Ca doar nu vrei sa fie vinovat nea Pandele, plagiatorul (=hot) si mafiotul psd-ist
 • +5 (9 voturi)    
  Prelungirea Ghencea e in Evul Mediu, dna Firea (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:26)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Faceti ceva si cu bulevardul Prelungirea Ghnecea.
  Nu mai mimati activitatea, mai faceti o sedinta, mai dicutati cu directorii din PMB sau cu proiectantii.
  Toti va mint.
  In realitate lucrurile sunt blocate. Se mimeaza activitatea, se face cate un milimetru pe luna.
  Nu exista trotuare, se merge prin noroi.
  Nu exista piste de biciclete.
  Avem doar o banda pe sens, ceea ce conduce la un cosmar de trafic.
  Poluarea cu praf e imensa, pentru ca pamantul de pe marginea soselei e descoperit si vantul arunca spre Bucuresti sute de tone de praf.
  Ca tot avem infringement pe acest subiect.
  • +3 (3 voturi)    
   Mda (Vineri, 21 octombrie 2016, 12:22)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Strada apartine de primaria Bucuresti, iar nodul de la bariera apartine de CNADNR.

   In plus, ca sa fie si mai complicat, doar sectiunea pana inainte de cimitir apartine de Bucuresti, iar restul, de Bragadiru, fara nicio logica.

   Nu mai spun ca desi s-ar face, peste vreo 10 ani, largirea strazii, nu s-ar eliminat dopurile, pentru ca de la Valea Oltului pana la Brasov nu poti largi strada.
 • +12 (12 voturi)    
  urmeaza conexiunea intermodala (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:35)

  tropotaru [utilizator]

  a pasajului la canalul Bucuresti Dunare si rezultatul mult asteptat, eficientizarea circulatiei. Este adevarat, mai trebuei cumparate 5000 de barci in afara celor 500 de autobuze.
 • +6 (6 voturi)    
  vizita de lucru? (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:35)

  Nuzic [utilizator]

  dar pe la santierul de pe Soeaua Pantelimon cand treci madam? Ca nu mai e bocanc de muncitor acolo de cateva luni... v-au dat si astia in judecata, la fel ca firmele care lucreaza la Sudului?
 • +4 (4 voturi)    
  pasaj (Vineri, 21 octombrie 2016, 12:15)

  rexulet [utilizator]

  As intreba-o pe firea daca a numarat numarul de lucratori din santier in dimineata aceasta. Cu 10 lucratori nu poti lucra (si termina) cea mai mare lucrare pe bani europeni (care deja s-au pierdut) din capitala.
  Nu inteleg ce face biroul juridic din primaria capitalei. Fac atat de bine contractele cu firmele de casa, incat nimeni nu poate sa-i traga la raspundere pentru intarzieri si lucrari de proasta calitate. Poate DNA-ul ar trebui sa vada si aceste contracte atat de la primaria capitalei cat si cele de la sectoarele ei. Am mai scapa de o multime de angajati corupti. Idem si cu aprobarile de constructie pe 100% din teren fara asigurarea locurilor de parcare si multe alte nereguli.
 • +2 (2 voturi)    
  Autostrada Bombo 2 (Vineri, 21 octombrie 2016, 14:32)

  Jean_Valjeanu [utilizator]

  Fura parca nu exista ziua de maine. Din septembrie a furat un teatru, 2 CET-uri, RADET, catedrala, banii europeni pentru pasaj si cine stie cate altele.

  Nu vad cum se va iesi din dezastrele tzatzei pentru ca de platit nu va plati nimic, fiind adicta la jocuri de noroc pe Forex fara sa priceapa nici 1% din ce face. Poate doar sa le faca masaje orale contractorilor italieni sa le mai goleasca buzunarele pana in primavara dar nu cred ca se pricepe nici la asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Ritm de lucru (Vineri, 21 octombrie 2016, 20:30)

  tommyd [utilizator]

  Bravo Hot News! Uite ca publicand articole despre situatia santierelor stimulam autoritatile sa grabeasca putin ritmul. Nu faceti un articol si despre Pasajul Ciurel? Ritmul de lucru de acolo este de toata jena!
 • 0 (0 voturi)    
  "Daca" (Vineri, 21 octombrie 2016, 21:37)

  Adrian1 [utilizator]

  "Daca totul merge conform planului" va salta DNA pe toti care cica va jucati de-a primarii. La multi ani cu executare!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version