Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in administrarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" o cladire pe pe str. Lipscani nr. 18-20 pentru infiintarea Muzeului Holocaustului si al Istoriei Evreilor.

Strada LipscaniFoto: Hotnews

Aceasta cladire a fost alocata initial pentru Pinacoteca Municipiului Bucuresti. Reprezentantii municipalitatii au declarat in timpul sedintei de Consiliu General ca aceasta va fi amenajata in cadrul Casei Cesianu, proaspat renovata.

Pentru realizarea muzeului, Primaria contribuie doar cu cladirea, restul urmand sa fie realizat de institut si de Guvernul Romaniei.

Primaria Capitalei a intrat in posesia cladirii de pe str. Lipscani, in 2013, in urma unui schimb cu Banca Comerciala Romana, primaria primind cladirea-monument istoric din strada Lipscani 18-20 pentru terenul pe care este construit Turnul Bancorex din Calea Victoriei nr. 15 si 6 milioane de euro.

Potrivit raportului realizat de expertul Gheorghe Licurici, raport comandat de Primarie, constructia cu teren aferent, subsol + parter + doua etaje din str. Lipscani nr. 18 - 20, monument istoric, valora in 2013 circa 14 milioane de euro. Aceasta constructie apartinea BCR.

Potrivit aceluiasi expert, terenul construit de 4.210 metri patrati din Calea Victoriei nr. 15 costa doar 8,2 mil euro in 2013. Acest teren apartinea primariei Capitalei. Sumele nu includ TVA.