Primariile de sector sunt abilitate sa elibereze avizele pentru amplasarea corturilor atat pentru strangere de semnaturi, cat si pentru cele din campania electorala, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei. Reactia vine dupa ce Nicusor Dan, liderul Uniunii Salvati Bucurestiul si Remus Cernea au anuntat in aceasta dimineata ca Primaria Capitalei nu a raspuns solicitarii privind amplasarea de corturi.

"Avand in vedere ca cererile adresate de partidele politice parlamentare si neparlamentare la PMB au, in fapt, caracter electoral si nu se incadreaza in prevederile legii 60/1991 republicata privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, necesitand doar ocuparea temporara a domeniului public, primariile de sector sunt abilitate sa elibereze avizele pentru amplasarea corturilor atat pentru strangere de semnaturi, cat si pentru cele din campania electorala. Competenta privind activitatile electorale, in conformitate cu legea electorala, revine primariilor de sector. Primariile de sector vor stabili, asadar, locurile cele mai potrivite pentru amplasarea acestor corturi astfel incat sa nu fie afectata circulatia pietonilor si nici estetica urbanistica a zonei. Primariile de sector vor lua toate masurile necesare pentru a asigura accesul neingradit al tuturor formatiunilor politice si al candidatilor independenti pentru strangerea de semnaturi necesare inscrierii in cursa pentru alegerile parlamentare", se araata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei.

Primaria Capitalei nu a raspuns solicitarii Uniunea Salvati Romania privind amplasarea de corturi, a anuntat Nicusor Dan, liderul USR, pe pagina de Facebook.

"Voi instala luni, 26 septembrie, ora 12.00, in Piata Universitatii, primul cort destinat strangerii de semnaturi, in conditiile in care Primaria Capitalei nu a oferit niciun raspuns la solicitarea USR in acest sens. USR a depus cererea pentru amplasarea corturilor in vederea strangerii semnaturilor necesare pentru participarea la alegerile parlamentare pe 26 august, data de la care au trecut 30 de zile. Consideram ca solicitarea de autorizare intra sub incidenta legii privind procedura aprobarii tacite care prevede ca, dupa expirarea termenului stabilit pentru emiterea autorizatiei si in lipsa unei comunicari scrise din partea autoritatii administratiei publice, solicitantul poate desfasura activitatea, presta serviciul sau exercita profesia pentru care s-a solicitat autorizarea. Uniunea Salvati Romania va instala luni corturi in toate sectoarele Capitalei", scrie Nicusor Dan pe pagina de Facebook.

Si deputatul Remus Cernea, care doreste sa candideze independent la alegerile parlamentare, a declarat ca se afla in aceeasi situatie.

"Partidele deja au primit autorizatia de a instala corturi, dar mie mi s-a refuzat acest lucru, neprimind nici un raspuns timp de 30 de zile de la doamna primar Gabriela Vranceanu Firea. Faptul ca partidele au primit unda verde pentru a instala corturi demonstreaza o evidenta inegalitate de tratament. De altfel, prin neformularea unui raspuns, doamna primar se expune unei plangeri in instanta pentru nerespectarea termenului legal de 30 de zile. Intrucat primaria a tergiversat in mod abuziv formularea unui raspuns, iar perioada de 30 de zile a expirat, sunt perfect indreptatit sa instalez corturile", a anuntat Remus Cernea intr-un comunicat de presa.