Circa 2. 500 de persoane au participat sambata la cel de-al noualea mars al biciclistilor din Capitala, potrivit organizatorilor - Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR). Participantii au cerut "un oras pentru oameni", fiind nemultumiti de faptul ca Primaria Capitalei nu face piste pentru biciclete, nu se consulta cu biciclistii astfel incat aceste piste sa corespunda nevoilor lor, incurajeaza transportul motorizat si este netransparenta.

Marsul biciclistilor 24 sept 2016Foto: Facebook/Sergiu Nicolae Brega

Reamintim ca Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, a platit 11 milioane de euro in 2008 si 2010 pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. In 2012, Politia Rutiera a inchis aproximativ 80% dintre aceste piste deoarece erau nefunctionale.

In plus, inca din 2014, Ministerul Mediului a dat Primariei Capitalei 10 milioane de euro pentru realizaarea a 100 km de piste pentru biciclete, dar pana acum nu s-a facut nimic. In prezent, Bucurestiul are doar circa 7 km de piste pentru biciclete.

Video: Youtube - Sergiu Breaga

"Bine ati venit la al noualea mars de protest al biciclistilor. Am foarte multe vesti proaste pentru voi. S-au facut promisiuni. Intotdeauna promisiunile vin in saptamana dinaintea marsului. Exact in saptamana dinaintea marsului am avut o intalnire cu mai multi consilieri si viceprimarul Capitalei si s-au facut promisiuni ca da, o sa facem. Ce? Nu stim. Ceea ce vreau sa va spun - este ultimul mars in aceasta forma. Sigur vom schimba modul de protest. Atata timp cat dupa 5 ani de zile, 9 marsuri, noi nu reusim sa vorbim, sa discutam cu cei care ne administreaza banii, avem o problema. Am luat hotararea sa schimbam modul de protest. In aprilie ne vom intalni aici si vom pleca impreuna pe traseu, dar pana atunci vor fi multe alte tipuri de proteste mai mici. Vom incepe sa radicalizam tipurile de protest pentru ca intelegem ca nu se poate astfel. Rugamintea mea este sa va implicati, sa intelegeti ca exista niste bani, iar dace se vor cheltui la fel cum s-au cheltuit ceilalti bani, vom ajunge peste 10 ani sa avem aceleasi probleme. Trebuie sa fortam administratia sa comunice ce face cu acesti bani", a declarat Marian Ivan, presedintele OPTAR.

Marsul biciclistilor s-a desfasurat pe urmatorul traseu: Piata Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Soseaua Kiseleff - Piata Victoriei - Bulevardul Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab - Soseaua Grozavesti - cu intoarcere pe Soseaua Grozavesti - Pasajul Basarab - Bulevardul Nicolae Titulescu - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Schitu Magureanu - Splaiul Independentei - Piata Natiunile Unite - Piata Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - pana la intrarea in Parcul Tineretului.

Marsul biciclistilor se organizeaza de doua ori pe an, incepand din 2012, si aduna mii de participanti.

Redam fragmente din comunicatul de presa cu nemultumirile comunitatii biciclistilor:

Inca din perioada electorala, dna Gabriela Firea s-a delimitat de modul in care administratia Oprescu a condus orasul timp de (aproape) doua mandate. Ca sa demonstreze schimbarea, in ziua in care a depus juramantul de investitura in functie, doamna primar a declarat: "Pentru mine, consultarea publica nu este o sintagma. Pentru mine, consultarea publica este un mod de viata, un mod de a fi". Totusi, consultarea publica nu este un mod de viata pentru doamna primar, deoarece, in cele 82 de zile de mandat, Primaria Capitalei n-a organizat nicio consultare publica, chiar daca Bucurestiul abunda de probleme" se arata intr-un comunicat emis de comunitatea biciclistilor.

Asa cum s-a procedat si in cazul primarilor precedenti, organizatorii Marsului Biciclistilor au depus la Primaria Capitalei o invitatie la dialog pentru a discuta despre problemele cetatenilor, cele nominalizate in notificarea marsului de protest ce va avea loc in data 24 septembrie 2016.

Pana astazi, Primaria Capitalei nu a raspuns petitiei, cu toate ca termenul legal a expirat de aproape 8 saptamani. Precizam ca nici primarii Oprescu Sorin, Stefanel Dan Marin si Sava Razvan nu au raspuns vreodata invitatiilor la dialog inregistrate la Primaria Capitalei.

Dintr-o declaratia de astazi a doamnei Firea, am aflat ca, din lipsa de timp, doamna primar a anulat o intalnire cu ministrul mediului pe tema problemelor de mediu ale Capitalei. In aceeasi declaratie se afirma ca ￯Primarul General a demarat proiectul realizarii pistelor de biciclete, care se afla in acest moment in desfasurare.￯

Prin aceasta declaratie se confirma modul de lucru haotic din Primaria Capitalei si lipsa de transparenta pe care doamna Firea o condamna, atunci cand lucra in presa.

Din pacate, problema poluarii aerului in Bucuresti este reala si grava, lucru care a determinat Comisia Europeana sa inceapa procedurile de infringement impotriva Romaniei, considerandu-se ca administratia locala nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine.

Conform unor declaratii facute de medici realizatorilor emisiunii "In premiera" (Antena 1), in Bucuresti mor aproximtiv 7000 de persoane anual din cauza poluarii cu pulberi. Cei mai expusi sunt copiii. Perste 70% din poluarea cu pulberi din Capitala este produsa de traficul rutier. Cu toate acestea, doamna Firea s-a remarcat prin faptul ca a interzis un eveniment care se defasura la sfarsit de saptamana pe un tronson din bulevardul Kiseleff, doar pentru a face mai mult loc traficului motorizat. In ciuda protestelor, argumentelor si recomandarilor[1] expertilor in mobilitate urbana durabila, decizia a ramas permanenta.

Lipsa oricarei incercari de dialog pe tema unor probleme majore ale Capitalei, modul arbitrar in care se iau deciziile in Primaria Capitalei, lipsa de transparenta, decizia de incurajare a traficului motorizat individual in cea mai poluata si congestionata capitala europeana precum si lipsa oricarei initiative a administratiei locale de a organiza, in Saptamana Europeana a Mobilitatii, evenimente care sa promoveze un stil de viata sanatos determina organizatorii Marsului Biciclistilor sa considere ca administratia locala este departe de a incerca sa inteleaga conceptul de "Oras pentru Oameni" si, astfel, sa gaseasca solutii viabile la problemele cetatenilor.